D. Uršič, Fokuspokus: Če niso chemtrailsi, je pa Janša

5

Desnica ne rabi Nejaneza Nejanše, temveč novega, desnosredinskega Drnovška, ki bo za vse enako nesprejemljiv.

V filmski klasiki Hvala, ker kadite (Thank you for smoking) gledamo piarovca tobačne industrije, ki že v uvodnem prizoru prostodušno prizna, da je ena najbolj osovraženih oseb v ZDA. “Le nekaj ljudi na tem planetu ve, kako je, če si resnično zaničevan. Kaj jim lahko očitate? Preživljam se z zagovarjanjem korporacij, ki dnevno pomorijo 1.200 ljudi. Govorimo o dveh jumbo jetih moških, žensk in otrok,” razloži že na začetku.

Nick Naylor, ki ga brilijantno igra Aaron Eckhart, predstavlja vse, kar javnost prezira: korporacije, kapitalizem in zdravju škodljivo razvado. Ko mu v studio pogovorne oddaje za sogovornika pripeljejo mladeniča z rakom, postane njegova negativnost že skorajda komična.

J.J. — dežurni krivec

Vlogo Nicka Naylorja je v slovenski politiki prevzel Janez Janša. Dokaz za to je zadnja Delova anketa, v kateri je kar tretjina vprašanih za afero Veberkom — in politično krizo, ki je sledila — okrivila vodjo SDS. Brez kakršnegakoli medijskega insinuiranja in predvsem brez enega samega javnega nastopa, s katerim bi lahko Janšo povezali z afero, je za večino obveljal za dežurnega krivca.

Če je javnost pri čem izgubila stik s politično realnostjo, jo je v percepciji te afere — ki jo je brez kančka dvoma zakuhal Janko Veber. Da je kriv Janša, se po celih desetletjih političnih in medijskih vojn ljudem zdi samoumevno. To verjamejo podzavestno in brez vsakršne racionalne utemeljitve. Postajamo podobni lunatikom, ki vse pripisujejo chemtrailsom in podobnim zarotam zunanjih sovražnikov, največkrat personificiranih v Natu, ZDA, korporacijah in drugem.

A to ni samo problem SDS

Kar se morda zdi problem enega človeka — ali ene stranke — je v resnici širši problem Slovenije. Postali smo ujetniki klanov, ki zavestno negirajo vsebino in v politiko vnašajo zgolj geografske razsežnosti: Murgle proti Grosuplju.

Problem “Grosupeljčanov” je, da so v manjšini. Čeprav bo del desne politične javnosti to razumel kot krivico, je vendarle jasno, da bo na naslednjih volitvah — zaradi nesposobnosti vlade morda predčasnih — spet zmagal Nejanez Nejanša. Kdorkoli že bo nasledil Cerarja kot vodilni politik levice in glavni izzivalec predsednika SDS.

Več lahko preberete na Fokuspokus.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


5 KOMENTARJI

  1. Očitno je problem za nekatere iskreno domoljubje, ki ga zagovarja Janša medtem, ko gre njegovim nasprotnikom iskreno domoljubje zelo na živce.

    Zato vsakršno ravnanje, ki meri na iskreno domoljubje, povežejo s vplivom Janše.

  2. Iskreno, nezavajajoče domoljubje, ki ni zgolj navidezno kot ga poznajo nekateri, ki govorijo, da želijo dobro Sloveniji, ravnajo pa v njeno škodo in v škodo skupnega dobrega.

  3. Življenjska logika in zdrava pamet terjata iskrena domoljubna ravnanja vse za rast slovenskega skupnega dobrega, skupnega blagra.

Comments are closed.