D. Steinbuch, Portalplus: Pahorjeva zmaga v drugem krogu je odvisna izključno od podpore volivcev SDS

3
Urad predsednika Republike Slovenije

V tem trenutku lahko z gotovostjo napovemo drugi krog volitev, v katerem pa glede samoumevnosti Pahorjeve zmage – tako nas prepričujejo mainstream mediji – velja ohraniti tudi nekaj previdnosti. Nič se ni odločeno.

Drži sicer, da bo aktualni predsednik republike Borut Pahor 22. oktobra dosegel najboljši rezultat v konkurenci šestih ali sedmih protikandidatov – če predpostavljamo, da bodo na koncu uradni kandidati poleg njega še Marjan Šarec, Ljudmila Novak, Romana Tomc, Angelca Likovič, Milan Jazbec, Maja Makovec Brenčič, Suzana Lara Krause -, vendar ne bo presegel 50 %, kar pomeni, da bo tri tedne kasneje potekal drugi krog predsedniških volitev.

V drugem krogu pa se “zabava šele začne”, bi rekli Američani. Kljub temu, da se bo Pahor brez težav kvalificiral za drugi krog, pa se predvolilna kampanja za njegova prva dva zasledovalca, in sicer Marjana Šarca in Ljudmilo Novak, ne bo končala do zadnje minute. Oba sta namreč v tem trenutku še kandidata za drugo mesto, ankete sicer kažejo nekoliko višjo podporo Šarcu, vendar televizijska soočenja šele prihajajo, na njih pa utegne biti Novakova glede na svojo kilometrino in izkušnje prepričljivejša od Šarca. Poleg tega je Novakova politično profilirana, medtem ko tega za Šarca nihče ne more reči. Njegova stališča so deloma “desna”, deloma “leva”. Tudi podpora, ki jo ima, odraža to bipolarnost: del njegovih podpornikov se opredeljuje kot levo usmerjen, del pa desno.

Šarca lahko v javnih nastopih politično nespretne izjave drago stanejo, zato bi moral biti njegov predvolilni štab pozoren na Šarčeva stališča do tistih tem, ki so bodisi ideološke bodisi politične. Levi volivci so mu denimo zelo zamerili nespretno izjavo, hipotetični primer o več vlaganjih v Slovensko vojsko – česar pa mu denimo ne bi zamerili desni volivci. Skratka, za Šarca vsaka napaka pomeni več možnosti, da v drugi krog pride Ljudmila Novak (če pa bi Šarec na koncu vseeno prišel v drugi krog, lahko računa tudi na glasove volivcev NSi).

Medtem ko bo med Šarcem in Ljudmilo Novak do zadnjega potekal neusmiljeni boj za drugo mesto, bo imel Pahorjev štab dovolj časa, da si ogleda rezultate prejšnjih predsedniških volitev, ko je tedanji predsednik Danilo Türk v prvem krogu proti izzivalcu Borutu Pahorju dobil 35,9 odstotka glasov, potem pa v drugem krogu gladko izgubil. Če je danes 38 % dovolj “za gladko zmago”, kot je na naslovnici objavil Dnevnik, potem s takšno napovedjo verjetno nekaj ni v redu. Pahor je imel pred petimi leti prednost kot izzivalec, letos pa je v položaju predsednika, ki se bori za reelekcijo, zato imata prednost kvečjemu Šarec oziroma Novakova.

Glede na strankarske preference lahko sicer Pahor računa na stabilno podporo volivcev SDS, ki sicer ima svojo kandidatko Romano Tomc, vendar bi 42 % teh volivcev vseeno (raje) volilo Pahorja. Naš zaključek, ki ga podpira tudi raziskava Episcentra, opravljena med 31. 8. in 7. 9. letos, torej pravi, da bodo za izvolitev Boruta Pahorja v vsakem primeru odločilni glasovi volivcev SDS in da predsednika republike najverjetneje ne bomo dobili v prvem krogu. Ne, Borutu Pahorju se v tem trenutku ne nasmiha še nič.

Celoten prispevek lahko preberete na PORTALPLUS.

3 KOMENTARJI

 1. Zakaj ne dam podpore Borutu PAHORJU, Marjanu ŠARCU ali ostalim medijskim kandidatom, ne levim, ne desnim ?
  In zakaj mediji niti ne omenijo kandidatov kateri so JAVNO proti krajam in prevaram
  ( Ludvik Poljanec, Ladislav TROHA, Andrej ŠIŠKO,.. Angelca LIKOVIČ) ?
  Nekatere so celo cela leta preganjali, se spomnimo TROHA in ŠIŠKO) ?
  _______________________________________
  Borut PAHOR, niti slučajno vam ne dam podpore pri kandidaturi !

  Zakaj ne ?

  Ker ste l.2011 z vlado (SD LDS ZARES DESUS), katero ste vodili,
  zavrnili predlog Julijana Bizjak Mlakar o preiskovanju nezakonito pridobljenega premoženja od l1990 naprej !
  ………………………………………………………………….
  Če se prav spomnim je še SODIŠČE izrazilo pomisleke in ni potrdilo ZOPNI, pa ste sprejeli “politično” odločitev in omejili preiskovanje na zadnjih 5 let in nad 50.000 €.
  ………………………………………………………………….
  To je NAKLEPNA PREVARA državljanov in VEČINA Slovencev se s tem ne strinja, še danes ne !

  Tudi Kučanov adut Marjan ŠAREC ne vidi problema v tem – nikoli do sedaj ni nič omenil ! (včeraj Jankovič, danes ŠAREC)

  V tem članku se poslanec še norčuje z nas državljanov, davkoplačevalcev !
  ______________________________________
  https://www.finance.si/327544

  iz članka “…Še pred glasovanjem o tem, da bodo tretjo obravnavo o zakonu o odvzemu premoženja nezakonitega izvora opravili danes, so poslanci odločali o dopolnilih, ki so jih k zakonu vložile poslanske skupine. Med njimi niso podprli dopolnila SDS, po katerem bi bila meja, ko organi pregona začnejo finančno preiskavo, 5 tisoč in ne 50 tisoč evrov.

  Predlog zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora je v DZ vložilo 38 poslancev s prvopodpisanim Francom Jurijem (Zares). Zakon organom pregona ob sumu nezakonito pridobljenega premoženja omogoča finančno preiskavo za pet let nazaj. …”

  Seveda ne Marjan ŠAREC (Kučanov kandidat), ne Aleš I.CEPIČ, ne drugi … mogoče Angelca LIKOVIČ,… ne govorijo o tem,
  razen TROHA, POLJANEC in ŠIŠKO, kateri stalno opozarjajo in so zato celo sodno preganjani, pod krinko drugih obtožb in katere tudi medijsko skoraj noben medij ne objavi.

  BARABE sodijo v ZAPOR in ne na položaje, kot je to zadnjih vsaj 10 let !
  __________________________________________
  KRIMINALCI s kravatami nam upravljajo državo in imajo sodstvo, policijo in medije pod kontrolo !
  __________________________________________
  Ne dovolimo tega !

 2. Se pravi : če je nekdo pred 6 leti nekaj ukradel – POLICIJA ne sme preiskovati, ker nima zakonske podlage !!!

  To je NAKLEPNA PREVARA DRŽAVLJANOV in MI tega NIKOMUR nismo dovolili, niti dali za to pooblastila.

  Ko poslanec deluje v veliko škodo državljanov, mu mora samodejno v tistem trenutku prenehati mandat !

  Imunitete ne sme biti za uslužbence v javnem interesu (javne uprave in sektorja).
  Kdor je sprejel drugačno zakonodajo je pravtako PREVARANT !

Comments are closed.