Če je Kardeljev ukaz o “čiščenju” pristen, bosta v brezno sramote zgrmela mita o OF in NOB

15

Razkritje arhivskih dokumentov, iz katerih izhaja, da je vrh slovenske partije z Edvardom Kardeljem na čelu ukazal Ozni, komunistični tajni policiji, naj brez milosti in po hitrem postopku “počisti” z nasprotniki komunizma, duhovščino, meščanstvom, kapitalisti in ostalimi “sovražniki ljudstva”, ima lahko resne posledice za slovensko zgodovinopisje. Kajti če so dokumenti dejansko pristni, potem gre za zgodovinsko razkritje, ki bo dokončno spremenilo naš pogled in razumevanje t.i. narodno-osvobodilnega boja ter komunistične revolucije. Kardeljeva depeša Borisu Kidriču namreč popolnoma demantira dosedanje “uradne” poglede na tega dolgoletnega slovenskega in jugoslovanskega politika, Titovo desno roko in vodilnega teoretika socialističnega samoupravljanja, očeta znamenite jugoslovanske ustave iz leta 1974 ipd. Kaj bomo naredili z vsemi njegovimi spomeniki, če bo razkritje zgodovinskih dokumentov pokazalo, da je bil ravno on eden izmed najbolj krvoločnih revolucionarnih voditeljem in je osebno odgovoren za zločine, ki smo jih Slovenci doslej brez pomislekov pripisovali drugim, najraje Rankoviću, Djilasu ali celo Josipu Brozu? Jih bomo podrli ali civilizirano prestavili tja, kamor verjetno sodijo: v muzeje?

Srbski Blic je članek o ukazu komunistični tajni policiji OZNA, da je treba likvidirati vse nekomuniste in njihove družine, objavil sicer že pred nekaj dnevi (vir), vendar je v Sloveniji ostal neopažen, dokler ga ni na našem portalu Tatrenutek.si (vir) objavil Igor Mekina.

***

Dokumenta, ki sta bila javno objavljena, kažeta na zelo neposredno povezavo med komunističnim vodstvom in likvidacijami Ozne; podpisani Edvard Kardelj namreč piše Borisu Kidriču, prvemu povojnemu predsedniku slovenske vlade, da nimajo nobenega razloga biti tako počasni v čiščenju kot doslej. Ukaz, ki je prav tako javno objavljen, pa Ozno pooblašča, da začne sistematično pobijati vse nekomuniste in njihove družine – še več, celo tiste, ki samo “platonsko” podpirajo Osvobodilno fronto.

Edvard Kardelj, čigar vloga med drugo svetovno vojno doslej ni bila eksplicitno povezana z umori, likvidacijami in “čiščenjem”, saj je vlogo negativca vedno prevzemal Ivan Maček Matija, se utegne znajti v povsem drugačnem kontekstu, če se bo potrdilo, da gre za avtentične arhivske dokumente. Blic sicer poroča, da se je do njih dokopal slovenski zgodovinar, pri čemer ne razkriva njegovega imena. Po naših informacijah bi bil to lahko Igor Omerza.

Kardeljeva osebna depeša Kidriču, ki je datirana s 25. junijem 1945, ima sicer logično poanto, saj naslovnika opozarja, da se obdobje nekontroliranega terorja in izvensodnih pobijev vseeno bliža koncu in da bo treba najkasneje v treh tednih stvari “urediti”, kajti potem jih bodo v roke vzela vojaška oziroma redna sodišča. Morda ni odveč dodati, da Kidrič nikoli ni slovel po svoji rahločutnosti, ko je šlo za vprašanje pluralizma v Osvobodilni fronti – nenazadnje je bil prav on ob Kardelju glavni protagonost zloglasne Dolomitske izjave, s katero so si komunisti prisvojili osvobodilni boj in brutalno zatrli vse ostale nekomunistične organizacije in skupine, med njimi še posebej krščanske socialiste (Edvarda Kocbeka).

Drugi dokument je po svoji vsebini neprimerno konkretnejši in se ga ne bi sramoval niti Stalin oziroma njegovi podrepniki v sovjetski tajni policiji NKVD (nacisti namreč nikoli niso puščali dokumentov, iz katerih bi jih lahko kasneje obtožili vojnih zločinov, genocida, zločinov zoper človeštvo ipd.). Kardeljevo “pismo” Kidriču je vseeno previdno, eksplicitno nikjer ne uporablja besede, ki bi ukazovala pomore, likvidacije, pač pa se poslužuje glagolnika “čiščenje”. Kaj dejansko pomeni to “čiščenje”, seveda ni dvoma. Na drugi strani je navodilo, ki ga je vodstvo slovenskih komunistov poslalo Ozni, zelo zgovorno:

“Takoj ko bo dan znak za upor, morajo stopiti v akcije vse UHZ. Dolžnost vseh komandantov je, da spravijo na noge svoje pripadnike. Vsak mora imeti pripravljeno svoje orožje./kolikor ni mogoče dati strelnega orožja, mora vsak sam oskrbeti za druge predmete, tako npr. za nože, sekire, krampe , kladiva in slično./ Napad na stanovanja likvidirancev mora biti hiter, odločen in temeljit. Dela se po spiskih in je vsak “zaščitnik” osebno odgovoren za event. pomankljivosti. Vsako usmiljenje ali oklevanje pomeni toliko kot izdajo! Pri likvidaciji se mora zato paziti na to, da nihče ne uide, zato naj se najskrbneje postravijo straža in zasede. Družine, ki so na spisku, se likvidirajo totalno, t.j. vse do zadnjega. Družina, ki ima v svoji sredi samo enega izrazitega protikomunista, zapade vsa likvidaciji. Brezpogojno morajo biti pobiti sledeči:

1/ Znani voditelji protikomunističnega in protiofarskega pokreta, voditelji izrazitih nacionalnih orientacij, kot so Sokoli, Četniki, bivši Orjunaši, člani Strelskih družin in slični. Za to so že odbrani posebni oddelki, katerih prva naloga je, da uničijo te tipe. Seveda pa s tem ni rečeno, da likvidacije ne bi zmogli tudi navadni “zaščitniki”.

2/ Vsi duhovniki, člani raznih katol. rodov ter njihovi najožji sodelavci. Ker se iz taktičnih razlogov nekaterih duhovnov ne bo likvidiralo je treba paziti, da se dotične respektira oz. da se jih spravi na mesto, ki je za to že vnaprej določeno.

3/ Likvidirana mora biti bivša inteligenca, ki ni več 100% navezana na KPS oz. ki ni v njej včlanjena. Tu ne more biti merodajno samo platonično simpatiziranje z OF. Toleriranje takšnih neodločnih elementov bi znalo imeti za uvod, da se v novi sovjetski državi tvorijo prvi kadri nergačev in nezadovoljnežev.

4/ Likvidirati je treba vse predstavnike tzv. meščanske buržuazije kot trgovce, večje obrtnike, državne uradnike, zasebne nameščence in hišne posestnike.

5/ Razume se, da morajo izginiti tudi vsi rentniki, bogataši, industrialci in slično.

6/ Končno zapadejo pod likvidacijo tudi vsi mali predstavniki dosedanjega meščanskega reda, t.j. oficirji, podoficirji, orožniki, policaji, financarji itd. Izvzeti so samo oni, ki so pravi člani KPS oz. ki se udejstvujejo v enotah partizanske vojske. Ne more biti usmiljenja za te, četudi majhne ljudi, ko so vidni člani tzv. rodoljubarskih nacionalnih društev,” piše v tem ukazu, kjer v sedmi točki še piše, da je potrebno “pobiti tudi vse velike kmete, trgovce, kulake in njihove družine.”

Navodilo Ozni v ničemer ne odstopa od podobnih ukazov, danih v času revolucionarnega nasilja in državljanske vojne, ki sta skoraj povsem zasenčila narodno-osvobodilni boj in upor proti okupatorjem. Če sta dokumenta, ki jih je prvi objavil beograjski Blic, kredibilna, potem bo pač to še en razlog več, da se obdobje 1941-1945 začne presojati na podlagi dejstev in ne mitologije.

Celoten prispevek lahko preberete na PORTALPLUS.

15 KOMENTARJI

 1. Katastrofalna najdba! To je mnogo hujše kot pri Hitlerju, ki je ukazal čiščenje le judov.

  Menim pa, da je moral o tem soglašati tudi Tito, za katerega se ve, da je zmeraj za takšna dejanja druge porinil naprej. Sicer pa je to “čiščenje” napovedal tudi Tito maja 1945 na Kongresnem trgu v Ljubljani.

 2. Kaj naj s Kardeljevimi spomeniki?! V muzeje?! Zakaj? So mar muzeji smetišče zgodovine?! Mislim, da ne. Bo treba kar pretopiti. V muzejih je dovolj fotografij. Spomeniki niso prav nič potrebni.

  • Se strinjam, stvar ne sodi v muzeje – škoda prostora. Zadeva je lahko rešljiva; če so kipi iz brona, samo poklicati cigane z Dolenjske – in stvar bo hitro počiščena.

 3. Tudi če ta ukaz ni pristen, so dovolj pristna morišča, razsejana širom naokrog.
  Že zaradi njih samuh bi moralo bit dovolj, da bi mita zgrmela v brezno!

 4. Mene tu preseneča predsem Steinbuchovo presenečenje. Dokazov, da sta bila slovenska komunistična kolovodja Kardelj in Kidrič težka množična zločinca in huda psihopata, je bilo namreč že doslej predstavljenih kar dovolj.

   • Bi se moral zaradi Kardelja in Kidriča? Glej, mislim, da se niti Kardeljevemu vnuku ni treba čutiti osramočenega. Z imenovanima nimam nič. Odgovornost je predvsem individualna. Vsekakor ne od generacij sinov, kaj šele vnukov. Določena krivda in sramota je predvsem na tistih, ki so imenovanima dopustili do oblasti. Delno na tistih, ki se jima nikoli niso uprli, čeprav je bilo to početje v tistem režimu brezupno.

    • Te vzvišenosti jaz ne razumem. Kakor da se Nemci ne bi sramovali Hitlerja, na primer.
     Tako je tudi nam neki Kardelj nakopal veliko sramoto. Vsem, kot narodu.

 5. Če je to res, potem je dokument potrditev dosedanj znanih indicev. Če je to res, bi se po severno-korejsko lahko reklo, da je v Sloveniji eksplodirala medijska smrdljiva bomba.

 6. Ta dokument je samo potrditev že prepričanih oz. tistih, ki so vsaj malo zmožni misliti s svojo glavo.

  Samoohranitveni nagon bo pri revolucionarjih in njihovih dedičih naredil svoje. Ne verjamem, da bo npr, Repe začel drugače razlagati polpreteklo zgodovino ali da bodo ukinili borčevske pokojnine, čeprav bi jih bilo treba ne samo ukiniti, temveč tudi vrniti.

  Malo je tudi verjetno, da bodo sodišča začela drugače obravnavati revolucionarne zločine. Vsaj dokler ima kontinuiteta vse v rokah.

  Dokument bo koristil le v primeru, če bo kontinuiteta izgubila oblast in veliko sedanje moči.

 7. Seveda, saj to ni nič novega. Podobni Kardeljevi zapisi, v stilu “vse postreljajte”, so bili že objavljeni. Poleg tega, kot je napisala Amelie, najdišča morišč potrjujejo z dejstvi resničnost teh navodil. Mlademu novinarju, ki ni doživljal tistih časov in je bil vzgojen v lažnem zgodovinopisju, se pa ni treba čuditi. Seveda se pa ne bo spremenilo prav nič!

 8. Kot da so odkrili toplo vodo. Vse to je bilo znano že davno – in v uradnem zgodovinopisju brutalno zamolčano. Niso prav nič potrebni pogojniki: če vse to drži…, če so dokumenti avtentični…, če to drži, potem Kardelj… itd. Vse to drži kot pribito in dokazov ni treba iskati po arhivih, jih je dovolj in situ – v naravi. Škoda samo, da banditi, kot Tito, Kardelj, Kidrič (no, tega je Bog kmalu poslal v pekel), Maček in številni drugi niso doživeli konca, kot ga je romunski Caucescu. Zaslužili bi to!

 9. Slovesnost v spomin na zmago nad plavogardisti od 9.-11.9.1943 bo v soboto, 9. septembra 2017, ob 11. uri.
  Organizator: ZB NOB Ribnica
  V Grčaricah se torej še naprej slavi zmaga revolucionarnih partizanov l. 1943, nad »plavogardisti« oz. nad enoto VKJ – Vojske kraljevine Jugoslavije v domovini.

  »Plavogardisti« so namreč pričakovali prihod zahodnih zaveznikov, Angloameričanov.
  Drugačne spominske slovesnosti s strani politične desnice tudi letos v Grčaricah ni bilo.
  ZBB NOB Ribnice torej še vedno proslavlja zmago nad »izdajalci naroda-plavogardisti«. Nihče jih ne moti, ne komentira njihovega ravnanja , čeprav je to huje za demokracijo. kot je spomin na dražgoško “bitko”.
  V demokraciji so različne spominske slovesnosti sicer dopustne, če so v okvirih predpisov, čeprav so za mnoge moralno sporne. Ko pa je vse tiho, ni nič več sporno.
  Napad in zmaga revolucionarnih partizanov v Grčaricah nad enoto Vojske kraljevine Jugoslavije v domovini je bila bistvena prelomnica v razvoju medvojnih dogodkov.
  Ravno ta zmaga v Grčaricah in zatem še zmaga partizanov na Turjaku nad belogardisti (vaškimi stražami, legijami, to je proti revolucionarji), je povzročila širitev bratomorne državljanske vojne in nastanek domobranstva, ko so po kapitulaciji Italije izpraznjeno ozemlje Slovenije zasedli Nemci.
  Žalostno je, da po 25. letih obstoja samostojne in demokratične RS le ZBB za vrednote NOB še proslavlja spomin na zmago nad proti revolucionarji in slavi spomin na bratomorno revolucijo.
  »Plavogardistom ali četnikom, to je Vojski kraljevine Jugoslavije v domovini so pripadali med drugimi: častnik VKJ in vojaški vodja TIGR-a Danilo Zelen, ki je umrl v spopadu z Italijani v Mali gori, olimpionik, pravnik Leon Štukelj, ekonomist, akademik prof. dr. Aleksander Bajt.
  V državljanski vojni nastopajo samo revolucionarji in proti revolucionarji. Zločini pa so lahko bili storjeni na eni in drugi strani! V vsaki državljanski vojni ni izdajalcev naroda! V državljanski vojni ne poteka spopad med dvema narodoma, zato ne more biti izdajalcev naroda, temveč poteka spopad med privrženci različnih družbenih ureditev. V slovenski državljanski vojni med drugo svetovno vojno je bil spopad med privrženci revolucije oz. boljševiškega socializma in Stalina ter nasprotniki revolucije, zagovorniki demokracije.
  Menim, da je že skrajni čas, da tudi demokratično izvoljena politika, državna in/ali lokalna, ribniška, primerno počasti ta dogodek, to tragedijo bratomorne državljanske vojne. To velja zlasti za politične stranke, naslednice DEMOS-a, ki imajo v ribniški občini že vseskozi oblast z SDS na čelu?
  Kaj o tem menita ribniška poslanca DZ RS, Ljudmila Novak, predsednica NSi in domačin Jože Tanko, vodja poslanske skupine SDS?
  Kam naj peljemo otroke v svarilo, kam lahko gremo, na katero spominsko proslavo?
  Mar le na proslave ZB NOB, na Travno goro v občini Sodražica, na »Ogenjco« v občini Loški potok in v Grčarice, kjer ZB še slavi revolucijo in ne prizna državljanske vojne?
  Kdaj bodo tudi žrtve revolucije vredne spomina, da se ne pozabi »bratomorna« državljanska vojna?
  Spominjajmo se te tragedije bratomorne državljanske, da se ne bo ponovila, da bomo ohranili in razvijali demokracijo.

Comments are closed.