D. Steinbuch, Portal plus: Zakaj Hrvaška (še) ni zrela za vstop v Schengen

11

Južna soseda je letos že dvakrat grdo izigrala Slovenijo: najprej s torpediranjem arbitražnega sodišča, zdaj v predvolilnem času pa še z (i)legalnimi ekonomskimi migranti, za katere je ustvarila koridor do schengenske meje s Slovenijo.

Vroča predvolilna kampanja, v kateri zagrebški premier Zoran Milanović izgublja živce in v primerjavi s hladnokrvnim hadezejevcem Tomislavom Karamarkom ne deluje več tako suvereno, je sicer hrvaška notranjepolitična zgodba, in tudi to, kako se bodo Hrvati odločili na bližajočih parlamentarnih volitvah, je njihova stvar.

To pa ne velja povsem za odnose s sosednimi državami, Evropsko unijo in schengenskim mejnim režimom, ki bi se mu Hrvaška rada pridružila in s tem v vseh pogledih postala polnopravna članica EU. Nadzor nad kopenskim ozemljem, vodovjem in zrakom je namreč predpogoj za pristop k Schengenu in naša južna soseda je v zadnjih treh dneh vzbudila utemeljen dvom v svojo dejansko ozemeljsko suverenost. Tisoči beguncev, ki so vanjo prišli mimo mejnih kontrol — kar jih tudi de iure postavlja za ilegalne (ekonomske) migrante —, kažejo na to, da Hrvaška podobno kot Makedonija ni sposobna v celoti nadzorovati svojega teritorija.

To pa pomeni, da ne izpolnjuje temeljnega pogoja za vstop v schengenski sistem. Njeni sosedi Slovenija in Madžarska sta (bili) prvi žrtvi razpada sistema, ki se je zgodil Hrvaški, zato bi lahko uveljavljali pravico veta glede vstopa Hrvaške v schengenski sistem, če se bi potrdilo, da kandidatka ne nadzoruje svojih meja.

Migranti v vrtincu politike

Zakaj pogojnik? Razloga sta dva. Prvi je notranjepolitični. Zaradi predvolilne kampanje, med katero so begunci, prebežniki, ilegalni migranti ali kakor koli jim pač že rečemo, čez noč postali žerjavica, ki si jo vodilni hrvaški politiki veselo podajajo, najbolj prav Milanović in Karamarko. Za prvega je seveda najlažje, če “begunski val”, ki je pljusknil čez mejo s Srbijo, po čimkrajši poti usmeri iz države, torej v Slovenijo.

Bilateralni dogovori gor ali dol, v vrtincu predvolilne kampanje so takšni “izredni dogodki” zgolj ena izmed vročih tem, okoli katere se krešejo mnenja. Tu pa pridemo do drugega razloga, ki vzbuja dvome v hrvaško obnašanje: ddločitev hrvaške vlade, da skozi svoje ozemlje ustvari “begunski koridor”, ki bo problem prenesel do naslednje meje, je namreč problematična, ker ne spoštuje utečenih protokolov, predvidenih za takšne primere.

Tisoči migrantov, ki se bodo zaradi tega znašli na meji s Slovenijo, bodo tako postali slovenski problem in tudi če se nihče od njih ne odloči pri nas zaprositi za azil, ga Slovenija v skladu z zakonito proceduro ne bo mogla izročiti državi, iz katere je prišel, tj. Hrvaški, saj bo ta enostavno odklonila njegov sprejem. Včeraj se je namreč zgodilo prav to, kar je precedens v mednarodni praksi in pomeni, da za Hrvaško mednarodni dogovori ne veljajo več ali pa so vsaj začasno suspendirani.

Če takšno obnašanje, ki ga ne moremo več upravičiti s predvolilno kampanjo, pogledamo v širšem kontekstu, smo lahko samo še zaskrbljeni in pesimistični. Zdi se namreč, da se je z drugim valom pretežno moških arabskih ekomskih migrantov, ki nimajo (neposredne) zveze z vojnimi begunci, so se pa znašli na meji schengenske Evrope, dejansko začela tudi dezintergracija Evropske unije.

Že madžarske izkušnje bi lahko bile svarilo, da od solidarnosti iz Bruslja razen floskul ni ni ostalo takorekoč nič in da se bo morala naša država v primeru nepredstavljivega navala migrantov s Hrvaške zanesti zgolj na tisto misel “pomagaj si sam in pomagal ti bo Bog”.

Več lahko preberete na portalplus.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


11 KOMENTARJI

 1. Steinbuch pise tako razvodenelo. nic novega ne pove. nobenim vrednotam ne sledi. Razen populisticni vecini.

  Zdaj nabija hrvasko,kar pase vecini narcitsisticnih, nacionalsocialisticnih Slovencem in fasisticnim Jugoslovenarjem.

  V resnici pa ima tudi Slovenija koridor.in ne tako fasisticne severne sosede.

  • pavel: “V resnici pa ima tudi Slovenija koridor.in ne tako fasisticne severne sosede.”
   ================

   Ja res, to drži. Koridorji so nastali samo zato, ker so se sosednje države tako dogovorile in bo trajal samo toliko časa dokler bo Nemčija pripravljena sprejemati večje število migrantov naenkrat. Koridor pomeni kršenje Schengena.
   Glede tega so v “prekršku” tako Nemčija kot Avstrija kot tudi Slovenija. Hrvaška, pa ni del Schengenskega območja pa krši še vse ostalo kar je možno.

   Glede razvodenelosti pa. Štajbuh je podal vsaj en predlog ti pa še tega ne.

 2. bla bla bla. Edini ki vračamo begunce smo mi. Nihče drug jih ne vrača, ne Madžarska, ne Avstrija ali Hrvaška.
  Tako da ja, seveda, mi smo popolni, ker edini spoštujemo postavi in dogovore. Popolna Slovenija.
  Milanović je res komi-podlasica, ampak pustimo ga…
  To krizo odkrito uporabljamo za pljuvanje po hrvaški, kot pravi pavel, da ustrežemo narcisoidnim Slovencem. Tudi ta portal jih je poln, kot smo lahko videli.
  A sedaj imamo tudi mi kar koridor v Avstrijo. Najbrž zato ker nihče noče ostat v Sloveniji. Kako so veseli vsi, ko pridejo v Avstrijo, kar smeje se jim, ploskajo od veselja. Ko pridejo v Slovenijo pa je bolj jok in stok. Nobenega olajšanja.

  • Zdravko: “Edini ki vračamo begunce smo mi. Nihče drug jih ne vrača, ne Madžarska, ne Avstrija ali Hrvaška.”
   ======================

   Pravilno. Slovenija bi morala dosledno izvajati Schengen, kar je napovedal tudi Cerar in Gjerkešova, pa ga ni kar je narobe. In ni res, da edino SI vrača migrante, to je na začetku (kako je sedaj ne vem več) delala tudi Madžarska.

 3. Se strinjam z obema. Povsem sem razočaran s Steinbuchom in zdaj lažje razumem, zakaj ga imajo nekateri na Reporterju tako v želodcu. Posebej odkar je urednik na portal plus, se mi kaže kot velik populist in oportunist v stališčih.

  Najlažje in všečno je krvdo za lastne spodrsljaje nabijat na nekdo prikladno tarčo, za katero so preprosti ljudje že vajeni, da se jo “spodobi” oblajati. Arbitražni sporazumu in zgodba Sekolec-Drenik je tipičen primer. Vsaka država bi, če bi videla, da ji pri nekem projektu kaže daleč od njenih pričakovanj, konkretno razmejitve na morju, izkoristila tako priložnst za izpodbijanje pravne veljavnosti postopka, vsaka. Nič posebnega torej odziv Hrvaške, z naše strani pa dejanska blamaža.

  Podobno ob begunskem primeru. To da celo madžarsko pretirano represivno ravnanje pripisuje posledici hrvaške begunske politike, je seveda popolna laž, saj je sosledje dogodkov nasprotno. Madžarska je tako ravnala že preden je prvi begunec stopil na hrvaška tla.

  Seveda, pravno korektno bi bilo drugačno ravnanje, popisovanje vsakega, ki prestopi mejo. Slovenija se za silo tega drži, ampak mi imamo doliv okoli 1000 beguncev na dan. Me zanima, kako bi to šlo na naši meji drugače kot na hrvaški način, če bi se jih naenkrat znašlo na eni točki 11.000 kot na Hrvaškem pri Tovarniku.

  Enostavno je dejstvo, da Hrvaška ne zmore, ker so zadeve ušle iz rok že na grških otokih in potem naprej v Makedoniji in Srbiji. Humanitarno gledano pa so se Hrvati tokrat zaenkrat izkazali.

  Seveda avtor lekcij Srbiji ne deli. O njih pa vedno s simpatijami. Medtem ko se s počitnic vedno javlja s twiti, kako jadra na Kornatih in drugod po hrvaškem morju, obenem pa ne zamudi niti ene priložnosti, da ne bi packal po tej državi in jim mazal stvari, ki so jim svete. Recimo tudi akcijo Nevihta in Anteja Gotovino. Čudno, tako sovražiti neko nacijo in obenem vedno biti pri njej na počitnicah.

  Populizem, rumeni pristop, nabijanje sovraštva in oportunizem. Pa naj bo obravnava TEŠ6 ali ljubljanskega UKC ali begunske krize. Moje razočaranje nad Steinbuchom na celi črti, skratka.

  • IF: “Me zanima, kako bi to šlo na naši meji drugače kot na hrvaški način, če bi se jih naenkrat znašlo na eni točki 11.000 kot na Hrvaškem pri Tovarniku.”
   ======================

   To je izgovor oz. neargumetirano branjenje Hrvatov. Registracijo bi morali opraviti preden so migrante spustili naprej. Zadržati bi morali migrante toliko časa dokler jih ne bi “popisali”.
   Kot vem jih je tako prosila tudi Nemčija, pa so to Hrvati odklonili. Tako so težavo samo prestavili do drugih.

   IF: “Enostavno je dejstvo, da Hrvaška ne zmore, ker so zadeve ušle iz rok že na grških otokih in potem naprej v Makedoniji in Srbiji.
   ========================

   Nas prav nič ne briga kaj so naredili Grki (kjer se je krivda začela). Mi nimamo meje z Grki. Hrvati niso v Schengenu mi pa smo. Prav tako ni naša stvar kaj so naredili Makedonci in Srbi. Tudi oni niso v Schengenu in tudi z njimi Slovenija nima mej.
   In, migranti, ki vstopajo v Slovenijo so (teoretično) lahko prišli od koderkoli, ni nujno da preko Srbije, Makedonije, Grčije, kar se pa nas itak ne tiče ker s temi državami nimamo mej. Imamo pa mejo s Hrvaško!!! “Schengenska” meja.
   Kaj vse boste še navedli, da opravičujete skrajno nesramno ravnanje Hrvaške. Madžari so že najavili, da jih bodo blokirali v morebitni težnji po vstopu v Schengen.

   IF: “Humanitarno gledano pa so se Hrvati tokrat zaenkrat izkazali.”
   ======================

   Ja , hvala bogu da so vsaj nekaj naredili. Kar pa ni nek velik argument za njihovo kriminalno ravnanje. A ti migrante pustil kar brez vode in hrane?

   IF: “Seveda avtor lekcij Srbiji ne deli. O njih pa vedno s simpatijami. Medtem ko se s počitnic vedno javlja s twiti, kako jadra na Kornatih in drugod po hrvaškem morju, obenem pa ne zamudi niti ene priložnosti, da ne bi packal po tej državi in jim mazal stvari, ki so jim svete.”
   =======================

   Tako pisanje je pa čisto “pod pasom”. A bi naj bilo dopustovanje nekoga na Hrvaškem poseben privilegij za njega?
   Ali pa je vsaki normalni državi v interesu, da k njej prihajajo turisti in ji omogočajo zaslužek?
   Res, poden od podna tako tako tvoje pisanje.

   • Podn od podna, kaj res?

    Pa saj hočem Steinbucha samo obvarovati, da se mu ne bi bilo treba mučiti še med počitnicami med njemu tako neljubo nacijo. Kaj samo nesrečnež dela med preštevilnimi čermi v Dalmaciji? A res Srbi še vedno nimajo morja, da ne bi mogel jadrati pri njih? To je pa nepravda. Kaj pa Mađari, Balaton bi bil idealen, saj je kot morje, saj ne vidiš z enega konca na drugega. Lahko bi pa plul pri Rusih, okoli polotoka Krim, v čast njihove osvojitve tega ozemlja. Pa še linije v obliki polmeseca bi pri tem izrisoval in si pridobil še kakšno dodatno simpatijo pri Arabcih.

    Evo, polno izbire po njegovih simpatijah, ne pa tako mazohistično med samimi sovražniki, od Hrvatov do nevarnih čeri.

 4. Za vas tri tu zgoraj (pavel, Zdravko, IF) se ne bi čudil,če bi se pridružili aktivistom na hrvaško-slovenski meji, ki delajo samo težavo slovenskim policistom in okoli skačejo s transparentom:
  “Brez mej – brez nacionalnosti”

 5. Matej Avbelj: Država je dolžna vzeti prstne odtise

  V skladu z 9. členom uredbe EURODAC države članice nimajo le pravice, temveč dolžnost, da nemudoma vzamejo prstne odtise vseh prstov vsakemu prosilcu za mednarodno zaščito, ki je star vsaj 14 let, ter jih čim hitreje in najpozneje 72 ur od vložitve njegove prošnje za mednarodno zaščito preda centralnemu registrskemu sistemu. To je nujno za učinkovito in zakonito izvajanje azilnega sistema v EU.

  Zakonik o schengenskih mejah natančno ureja, kdaj država sme ponovno uvesti nadzor na notranjih mejah, za nadzor na zunanjih mejah zahteva le, da je zagotovljena učinkovita, visoka in enotna stopnja nadzora. Varovanje zunanjih meja je tako še naprej suverena pravica in dolžnost držav članic. To velja tudi za pogoje zapiranja zunanje meje oz. omejevanja prehoda čeznjo, vse pa tudi v okviru EU in mednarodnih pravil azilnega prava.

 6. Se pa lahko tudi predvideva, da se bo zgodilo sledeče.
  Slovenija je edina popisala/registrirala migrante, kar bo lahko imelo za posledico tudi to, da bo tudi edina dobila nazaj vse tiste migrante, ki jih bo Nemčija zavrnila in jih bo potem tudi Avstrija poslala nazaj.
  Ostali bodo tu, jih tudi Hrvaška ne bo sprejela nazaj, ker se bo lahko izgovorila, da ni dokazov, da so prišli na ozemlje Slovenije s Hrvaške.
  Kakšno bo nezadovoljstvo, tako migrantov kot “domorodcev” si lahko samo predstavljamo.
  Bruseljski birokrati pa bodo v nedogled razporejali kvote, ki jih ne podpirajo države višegrajske skupine in zato kvote verjetno ne bodo nikdar sprejete. In kako naj bi se sploh uveljavile ob predvidevanju, da bo “stream” migrantov deloval v nedoločljivo bodočnost.

  Zgornje je posledica, ker se je Slovenija odrekla doslednemu izvrševanju pravil in je izvrševala samo tista, ki niso preveč dražila “ubogih beguncev”, ki so vstopali brez dokumentov in poznajo samo zahteve.

  Slovenija je imela lepo priliko, da bi se dosledno držala pravil in bi na tej podlagi sprejela na svoje ozemlje samo tiste, ki bi zaprosili za azil ostale pa zavrnili. Tako pa so se raje lotili naloge na način, da so pravila upoštevali samo na pol.

Comments are closed.