D. Steinbuch, Portal plus: Janković sodeluje v predvolilni kampanji v Republiki Srbski

5

Se vam zdi normalno, da ljubljanski župan aktivno sodeluje v tuji predvolilni kampanji? Zoran Janković je pred dnevi odšel v Banja luko, prestolnico Republike Srbske, javno podpret tamkajšnjega županskega kandidata Igorja Radojičića, ki je sicer blizu Miloradu Dodiku, enemu najbolj skorumpiranih politikov na Balkanu. Radojičić sicer najverjetneje ne bo zmagal, vseeno pa Jankovićev “politični marketing” škoduje slovenskim interesom v Bosni in Hercegovini, saj nas vleče v tamkajšnje razprtije.

Za “mednarodne aktivnosti” na Balkanu, ki se jih gre samozavestni, a obenem tudi hudo samovšečni ljubljanski župan, bržkone sploh ne bi izvedeli, če za to ne bi poskrbel kar sam. Zoran Janković se je med obiskom prestolnice Republike Srbske namreč zelo ležerno razgovoril za tamkajšnje medije. Posebej izstopa njegov intervju za Nezavisne novine (vir) 30. avgusta z naslovom “Pomoći ćemo Banjaluci, među gradovima nema ljubomore” (“Pomagali bomo Banjaluki, med mesti ni ljubosumja”), v katerem je izrekel tudi nekaj takšnih stavkov, ki utegnejo zanimati slovensko javnost. To, da Janković podpira kandidata socialistično-nacionalistične koalicije SNSD-DNS-SP Igorja Radojičića, samo po sebi ni nikakršen problem niti se slovenske javnosti ne tiče. Nekateri se zanimajo za predsedniške volitve v Avstriji, druge pač fascinirajo županske v Banja luki. Toda gospod Janković se v Banjaluki ni predstavljal kot zasebnik, pač pa kot župan Ljubljane, ene izmed 27 prestolnic držav članic Evropske unije. Uvodoma se je novinarju pohvalil, da je Ljubljana eno izmed najpogosteje nagrajenih in najboljših evropskih mest. V Banjaluko pa je prišel na povabilo županskega kandidata Igorja Radojičića, ki mu je obljubil pomoč. Svojo pomoč ali pomoč Ljubljane? Kot bomo ugotavljali v nadaljevanju, je to odgovor na to vprašanje bistven za razumevanje Jankovićevega pojmovanja oblasti.

Iz Jankovićevih odgovorov je moč precej hitro razbrati, da je ljubljanski župan obljubljal pomoč Ljubljane. V pogovoru za Nezavisne novine je najprej spomnil na “svoj” Mercator, s katerim je osvajal Balkan, in v katerem je pridobil menedžerske izkušnje, s katerimi je potem kot župan spravil na noge slovensko prestolnico. Sebe je med vrsticami imenoval za liderja, brez katerega Ljubljana ne bi nikoli postala to, kar je danes. “Edini sem, ki ima izkušnje v javnem sektorju in biznisu”, se je pohvalil novinarju, ki ga je zanimalo, če se v Sloveniji tudi kdaj zgodi, da kdo poskuša do posla priti s podkupnino. Janković mu je odvrnil, da se dogaja tudi to, vendar pa da je njemu nekdo samo enkrat, ko je bil še v Mercatorju, poskušal ponuditi podkupnino, pa je šel iz pisarne hitreje, kot je prišel vanjo. Drugače pa ga ni človeka, ki bi ga lahko obtožil korupcije, je zatrdil Zoran Janković, ki ni pozabil dodati, da je doslej vodil največje podjetje in največjo mestno upravo v državi. “Meni ne bo nihče govoril, kako se dela”, je suvereno povedal.

Več lahko preberete na portalplus.si.

5 KOMENTARJI

 1. Vse je pričakovano in prav nič čudno. Gliha vkup štriha. Kri ni voda. Tako bo, dokler ima podporo iz Murgel.
  Je pa čudno tole. Zagotovljeno mu je dosmrtno županstvo, dokler bo sam hotel. In dokler bo podpora iz Murgel. Na volitvah bodo zanj glasovali vsi komunisti in vsi priseljenci – pa ima zagotovljeno udobno večino. Čeprav so priseljenci iz bivše juge vsi med sabo sprti in bi se doma najraje pobijali med seboj, bodo na volitvah vsi strumno volili zanj, da ja ne bi izvolili Slovenca, ker nas ne marajo, čeprav jim dajemo kruh. Čudno in žalostno in dokaz, da multikulturnost in integracija ne deluje.

  • Ja, mislim, da ni čisto tako. Mi smo sami sebi dovolj sovražni, da priseljenci nimajo takega vpliva. Prej nasprotno. Oni se imajo raje med sabo kot mi. Če nas pa ne marajo, pa niso oni krivi. Nas ne mara nihče.

   • Ne bi rekla da je tako. Je pa res da nosimo v sebi ogromno potlačene jeze, zamere. In s tem bremenom je težko živet.
    Morda direktno priseljenci res nimajo takega vpliva, ga imajo pa indirektno preko naše politike ki je izdajalska do domačih ljudi.

    • Ja, ampak to je spet naša krivda. Tujce celo častimo, včasih celo kar brez razloga, samo da ne bi bilo treba kakemu Slovencu izkazati čast in spoštovanje.

   • Če bi bili slovenci,to kar niso,predvsem mislim tukaj na tiste,ki živijo in delajo v Ljubljani,ne bi bil zapravljivi,skorumpiran in egocentrični Janković nikoli župan Ljubljane!Zdravko,ali se kdaj vprašaš zakaj smo slovenci sprti med seboj,razlogov za to je veliko,nobenega smisla nima razpravljanje o tem,kdo
    ima koga rad,pri nas je žal tako,da ima vsak slovenec naraje samega sebe in
    mu je prav malo mar kdo mu vlada,samo da je dobro zanj in kaj je dobro zanj tudi vemo,koruptivnost in nespoštovanje slovenstva.Ljubljanski volilci so
    lahek plen povzpetneža,ki mu hrbet varuje “elita”nekdanjih vplivnih partijcev,
    ki si s tem podaljšujejo obstanek v Ljubljani in državi!

Comments are closed.