D. Steinbuch, Portal plus: Čarovniški proces proti Podobniku in državniška karizma ljudskega predsednika Zidanška

11
245

Danes naj bi v Slovenski ljudski stranki naposled odločili o usodi svojega nekdanjega in daleč najbolj uspešnega predsednika, s katerim je aktualni šef stranke v osebnem in javnem konfliktu. Toda spopad znotraj izvenparlamentarne SLS ni le klavrno merjenje moči med Marjanom Podobnikom in Markom Zidanškom, ampak tudi novo žalostno poglavje propada prve slovenske demokratične stranke, ustanovljene po letu 1945.

Zakaj bi se v SLS sploh radi znebili svojega nekdanjega predsednika? Izvršilni odbor stranke, kjer ima predsednik Marko Zidanšek odločujoči vpliv, je predlagal, da Podobnika iz stranke izključijo zaradi obrekovanja v medijih, kršenja sklepov stranke in krnjenja ugleda stranke v javnosti. Sliši se kot partijski ukor na Brionskem plenumu, kar je bilo doslej za Slovensko ljudsko stranko nenavadno, saj nikoli ni posebej slovela po fundamentalizmu, premogla pa je relativno veliko notranje demokracije. Konflikt med Zidanškom, ki je stranko prevzel po polomiji s Francom Bogovičem, ter Marjanom Podobnikom je v razmerah, v kakršnih se je znašla leta 1988 ustanovljena predhodnica SLS – Slovenska kmečka zveza, kjer je bil mlajši od bratov Podobnik podpredsednik –, pravzaprav prepir okoli oslove sence. To pomeni, da je “proces” proti Marjanu Podobniku, ki ga je sprožil nekarizmatični in prestrašeni Zidanšek, nepomemben, neprimeren in kaže na to, da v slovenski politiki ne znajo vzpostaviti zdravega in normalnega odnosa do nekdanjih politikov oziroma strankarskih veljakov. Če potegnemo analogijo iz poslovnih krogov: vsake resna firma, ki nekaj da nase, za svoje bivše predsednike uprav poskrbi na dostojen in njihovemu položaju primer način. Običajno postanejo svetovalci, dobijo kak častni naziv, plaketo in potem jih elegantno, s precej stila “upokojijo”. Obračunavanje, kakršnemu smo priče v primeru Podobnika, je precej primitivno in kaže na nizko stopnjo razvoja medsebojnih odnosov znotraj slovenske partitokracije. Kaže tudi na nesamozavest aktualnega predsednika SLS, ki je nasledil luzerja Bogoviča, za katerega pa je treba priznati, da je sicer dobro poskrbel za svojo rit, saj se mu je uspelo zriniti v Evropski parlament. Ceno za to je plačala stranka, ki je ostala pred vrati domačega parlamenta.

Kdor je mislil, da bo SLS po Bogovičevem umiku končno dobila predsednika, ki bi premogel več karizme od mojega dežnika, se je uštel. Stranko je prevzel nekdo, za katerega izven SLS še nikoli nihče ni slišal. Po letu ali dveh sem si le uspel zapomniti njegovo ime, potem pa se je pred meseci celo zgodilo, da sva bila skupaj v oddaji Tarča na RTV Slovenija. Zidanšek, ki je na televiziji nekaj blebetal o veliki Sloveniji, je stal na moji desni. Naj za boljšo ilustracijo povem, da je bila na moji levi Angelca Likovič, ki ima kljub svojim letom neprimerno več karizme in energije kot Zidanšek, za katerega še zdaj ne vem, kaj sploh počne v politiki. In to na čelu stranke, ki bo morala narediti vraga in pol, da se bo vrnila v državni zbor.

Več lahko preberete na portalplus.si.

11 KOMENTARJI

 1. Strinjam se s Pezdirjem. Stari Demos kadri (socialisti) so desnici naredili več škode kot komunisti sami in jo še kar delajo. Čas je za odhod in prihod sposobnih mladih kadrov pod 40 (jaz sem starejši), ki bodo sposobne in samostojne osebnosti in bodo znali uveljavljati kar je za vso skupnost dobro.

 2. Na srečo imam par zelo starih prijateljev iz Demosa (krepko čez 80 let, intelektualcev, ki niso bili ravno v prvih funkcionarskih vrstah), ki mi pripovedujejo, da je največ Demosovega kadra iskalo SAMO KORISTI za svoj žep in svojo funkcijo, kar potrjuje mojo težo, da je bilo 99,9% funkcionarjev socialistov, ki ne zna ustvarjati, temveč samo grabiti po igri ničelne ali celo negativne vsote.

 3. Kdo je že rekel, da “nam niti vse Stalinove tankovske divizije ne morejo Cerkvi povzročiti toliko škode, kot jo Cerkvi povzročijo pokvarjeni (oblastiželjni) duhovniki in laiki.

  • MILOST DIALOGA

   Gospod Jezus,

   hvalimo te in slavimo za lepi dar, ki se mu pravi dialog.

   Je najdražji »otrok« Boga, ker je kakor tisti izmenični tok,

   ki neprestano utripa v osrčju Svete Trojice.

   Dialog razveže vozle, prežene nezaupanje,

   odpre vrata, ublaži spore,

   povzdigne osebo,

   je vez edinosti in »mati« bratstva.

   Jezus Kristus, jedro evangeljske skupnosti,

   daj nam razumeti, da je za naše nerazumevanje

   skoraj vedno krivo pomanjkanje dialoga.

   Daj nam razumeti, da dialog ni ne razpravljanje ne soočenje idej,

   temveč iskanje resnice med dvema ali več osebami.

   Daj nam razumeti, da potrebujemo drug drugega in se dopolnjujemo,

   ker imamo kaj dati in kaj prejeti;

   ker lahko vidim, česar drugi ne morejo,

   in oni morejo videti, česar jaz ne vidim.

   Gospod Jezus, ko se pojavi napetost, mi daj skromnost,

   da ne bom za vsako ceno vsiljeval svoje resnice

   in napadal resnico svojega brata;

   da bom znal v pravem trenutku molčati, da bom znal čakati,

   da bo drugi do konca razložil svojo resnico.

   Daj mi modrost, da bom razumel,

   kako nobeno človeško bitje ne more doumeti vse resnice

   in kako ni zmote ali napačnega mnenja,

   ki ne bi vsebovalo nekaj resnice.

   Daj mi zdravo pamet, naj uvidim možnost,

   da sem se morda zmotil glede kakšnega vidika resnice,

   da me bo tako obogatila resnica drugega.

   Daj mi naposled velikodušnost, da bom priznal,

   kako tudi drugi pošteno iščejo resnico;

   in da bom brez predsodkov in dobrohotno gledal na mnenja drugih.

   Gospod Jezus, daj nam milost dialoga. Amen.

   Pavel tole ti polagam na srce,morda ti bo koristilo!

   • Prva polovica je odlična, druga pa je (moralni) relativizem. Kar naenkrat imata prav delomrznež in dober gospodar.
    Kdo je avtor?

   • Zakaj to ne pošlješ svojim šefom, recimo JJ. Oni so veliko bolj vplivni in odgovorni za sranje v Sloveniji kot jaz. Lahko pošlješ tudi vsem komentatorjem, večini je glavni cilj napad na človeka, ki misli drugače, namesto, da bi pisali vsebino.

 4. Steinbuch piše katastrofalno, brez hrbtenice. Se mi zdi, da piše plačane članke, glede na to ali ga več plačajo “levi” ali “desni” socialisti.

  Podobnik je ZSMS kader Demosa, ki je močno oviral privatizacijo in povečal fevdalizacijo Slovenije.

  • Pavel, poglejte,
   ne glede na to, kaj si kdorkoli misli o novinarju Steinbuchu in o Marjanu Podobniku, je vaš prvi stavek v zgornjem komentarju osebni napad na Steinbucha (da piše katastrofalno, kot plačanec brez hrbtenice), vaš drugi stavek pa zgolj vaše osebno mnenje o Podobniku (da je močno oviral privatizacijo in povečal fevdalizacijo Slovenijo). Vse to ste zapisali brez argumentacije.
   Ali je to ‘agumentirana kritika’ po Pavlovo?

   Dobrih pet minut za vsebinsko neargumentiranim komentarjem o Steinbuchu in Podobniku ste na molitev, ki jo je posredoval tolmun1, tako odgovorili:

   “Lahko pošlješ tudi vsem komentatorjem, večini je glavni cilj napad na človeka, ki misli drugače, namesto, da bi pisali vsebino.”

 5. Zanimivo kako SDS ovci močno posegajo v strankarske manipulacije v SLS. Na drugi strani pa od ostalih niti kritičnega mnenja na JJ ali delovanje stranke niso sposobni sprejeti in o tem razmisliti.

Comments are closed.

Prijava

Za komentiranje se prijavite