D. Steinbuch, PlanetSiol: Država nezaupanja

1

Konec leta 2000, ko so bile Združene države zaradi neodločenega izida predsedniških volitev na robu političnega kaosa, je ameriško vrhovno sodišče razsodilo v zadevi Bush vs. Gore.

Šlo je za zadnji krog, za zadnjo pravno instanco, na kateri so pravniki demokratskega predsedniškega kandidata branili svojo zahtevo po ponovnem štetju skrajno problematičnih glasovnic v več volilnih okrožjih na Floridi, ki je bila trdno v republikanskih rokah – ne nazadnje je bil njen guverner Jeb Bush, torej brat predsedniškega kandidata – in posledično so bili demokrati v izrazito neenakovrednem, de facto tudi neenakopravnem položaju. Čeprav je na koncu ameriško vrhovno sodišče s tesno večino, tj. s preglasovanjem 5 : 4 odločilo, v korist Georgea Walkerja Busha, je vrhovni sodnik John Paul Stevens v ločenem odklonilnem mnenju zapisal nekaj misli, na katere sem se spomnil včeraj, ko sem iz varnega zavetja normalnosti tujine spremljal dogajanje v ljubljanski sodni palači in pred njo.

Osemdesetletni Stevens, sijajni pravnik, mislec in liberalec, je takrat opozoril na nekaj, kar bi revolucionarno razpoloženi Slovenci obeh svetovnonazorskih taborov v teh dramatičnih dneh utegnili spregledati. Takole je zapisal vrhovni sodnik: “Čas bo enkrat zacelil rano v zaupanju, ki je bilo prizadeto z današnjo odločitvijo. Eno pa je vseeno gotovo. Četudi morda ne bomo nikoli z gotovostjo vedeli, kdo je zmagovalec letošnjih predsedniških volitev, pa je popolnoma jasno, kdo je poraženec: to je zaupanje naše nacije v sodnika kot nepristranskega varuha vladavine prava.”

Sodnik kot nepristranski varuh vladavine prava je namreč alfa in omega, ko gre za zaupanje v tisto vejo oblasti, ki je poklicana za razsojanje sporov v civilizirani družbi, v kateri je – če si smem izposoditi misel slovenskega pravnika in filozofa Boštjana M. Zupančiča – moč argumenta tista, ki prevlada nad argumentom moči. Kje je torej kleč naraščajoče državljanske napetosti, ki jo doživlja patria, kot so stari Latinci dejali domovini, samostalnik pa je postal nekoliko zlovešč ravno v sodnem procesu proti bivšem premierju in vodji opozicije Janezu Janši? V čem je bistvo nerazumevanja, zaradi katerega se lomijo tudi kopja komentatorjev, pravnikov in dežurnih poznavalcev družbenega dogajanja, da o politikih ne govorimo?

Več: Planet Siol

 

1 komentar

Comments are closed.