D. Steinbuch, Finance: Kdaj boste odstopili, gospa Bratušek?

1

Nisem tako naiven, da bi verjel v to, da bo šla prostovoljno. Nasprotno, prepričan sem, da jo bo treba v odstop prisiliti.

Alenka Bratušek od petka ni več legitimna predsednica vlade.

Če se je kdo slučajno zdrznil, bom napisal še enkrat. Gospa premierka ne more več ostati na svojem položaju. V petek se je namreč tudi formalno zgodilo nekaj, kar je v trenutku razgalilo vso bedo te patetične koalicije in njenega, na trenutke protiustavnega delovanja. V petek je ustavno sodišče ponovno upravičilo sloves najvišje sodne instance v državi, neskorumpiranega in moralno superiornega organa, ki vsake toliko sanira barbarsko delovanje izvršilne veje oblasti – pa naj gre za Titovo cesto, vprašanje izbrisanih ali poskus vlade, da napolni proračun z novim davkom, ki bi grobo posegel v lastnino posameznika.

Gospa premierka se ne zaveda simbolike, ki jo prinaša ustavno-sodna razveljavitev zakona o davku na nepremičnine. Uredniški podložniki na nacionalni televiziji skrbijo, da jo kamere čim pogosteje ujamejo prisrčnem v klepetu z nemško kanclerko ali v prijateljskem objemu s francoskim predsednikom. Prozorni triki, s katerimi bi javnost radi prepričali, da gospa obvladujejo položaj in dejansko vodijo vlado, v kateri imata – to ste bržkone že slišali – ključno besedo kmetijski in finančni minister. Prvi plava visoko v oblakih svoje popularnosti in se po Ljubljani že sprehaja kot bodoči premier, medtem ko je drugi postal nepogrešljivi sogovornik mednarodnih finančnih trgov, ki so sprevideli, da je ob guvernerju Banke Slovenije ta hip edini državni funkcionar, ki razume, za kaj sploh gre.

I.

Alenka Bratušek marsičesa ne razume. Poleg tega ima težave z razumevanjem politične higiene in posledic neuresničenih obljub. Na to jo bo treba večkrat spomniti. Če ne bo odstopila, bo sramotno požrla besedo, ki jo je izrekla novembra lani v državnem zboru pred glasovanjem o dveh pomembnih zakonih: proračunu in davku na nepremičnine. Nanju je namreč vezala vprašanje zaupnice. Zaradi silovitega medijskega pritiska tako na koalicijske partnerje kot tudi na javnost sta bila zakona sicer sprejeta, vendar je davek na nepremičnine zaradi nekaterih domnevno spornih posegov v lastninsko pravico romal na ustavno sodišče, ki je zadržalo njegovo izvajanje.

Ustavno sodišče je v petek brez glasu proti ta zakon razveljavilo. Odločba U-I-313/13 je klofuta ignorantski vladi in njeni predsednici, ki se nista zmenila za opozorila, da je nepremišljeno polnjenje luknjastega proračuna z ostrimi posegi v lastninsko pravico državljanov v demokratični in pravni republiki skrajno tvegano početje in da utegnejo varuhi ustave sprejeti odločitev, zaradi katere bo izravnani proračun še večja znanstvena fantastika.

Ustavno sodišče je sklenilo, da se zakon o davku na nepremičnine razveljavi in da je zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin v neskladju z ustavo, če se nanaša na to vrednotenje zaradi obdavčenja. Zaradi razveljavitve, ki je posledica bodisi strokovne zanikrnosti bodisi protiustavnih ambicij izvršilne oblasti, na čelu katere je Alenka Bratušek, je posledično nerealna tudi konstrukcija proračuna, zgrajena na predpostavki nepremičninskega zakona, od katerega zdaj ni ostalo nič. To pa pomeni, da se bodo proračunski prihodku zmanjšali (predvidoma za 188 milijonov evrov) in da je nenadoma gospa premierka soočena s posledicami dveh obljub, ki jih je dala novembra lani; ker nepremičninskega zakona zdaj ni in ker je ogroženo financiranje proračuna, bi bila edina logična in tudi pričakovana poteza, da takoj odstopi.

II.

Vendar pa tega ne bo naredila sama od sebe. V to jo bo treba prisiliti. Če opozicija tega ne more ali ne zna in če so koalicijski partnerji preveč preračunljivi – za Virantovo državljansko ruševino je postal ponovni vstop v parlament popolna utopija -, da bi se obnašali načelno, potem so dejansko ostali edino orožje mediji in prek njih tudi kritična javnost. Samo od slednje je odvisno, ali bo pritisk na premierko zadosten, da bo v razumnem roku sprejela odločitev, ki bi bila v kateri koli zreli in zdravi evropski demokraciji samoumevna.

Pri nas marsikaj niti slučajno ni samoumevno. Kdor je v soboto na prvi strani časnikov pričakoval masten naslov »Kdaj boste odstopili, gospa Bratušek?«, se je kajpak pošteno uštel. Tega filma pri nas še lep čas ne bomo videli. Namesto tega bomo tudi jutri doživljali lustracijo motečih faktorjev, nekakšnih sovražnikov države, ki smo od sobote bogatejši za novega člana. Kolego kolumnista Marka Crnkoviča so ideološki ajatole izgnali iz »svojega« Dela.

Več lahko preberete v Financah.


1 komentar

  1. Prepisovanje stvari, ki jih ne razumeš, še nikdar ni dalo rezultatov. Zato se z novinarjem popolnoma strinjam.
    Alenki Bratušek bi nekdo moral omogočiti ogled posnetkov njenih nastopov pred izvolitvijo in njenih nastopov po izvolitvi!
    Če ji ne bi postalo jasno, da mora odstopiti, bi bilo na pomoč potrebno poklicati tiste, ki se ukvarjajo s tozadevnim zdravjem!

Comments are closed.