D. Steinbuch, Finance: Cesaričina nova oblačila

2

Ukinjanje drugega tujega jezika v osnovnih šolah ima bistveno pomembnejše sporočilo, kot je to morda videti na prvi pogled.

Dokler se mediji in tisti del javnosti, ki še ni izgubil potrpljenje z njimi, intenzivno ukvarjajo z modnim slogom premierke in živalskim vzorcem njenega krila, s katerim je strašila rimsko modno policijo, res ni razlogov za skrb. Vse je pod nadzorom, vse je po starem. Totalitarna paradigma, iz katere naša država za razliko od Rusije, ki ji je to uspelo narediti vsaj med Jelcinovim obdobjem, nikoli ni zares izstopila, se izrisuje kot svet, v katerem so osrednje pozornosti deležni fenomeni, ki v resnici nimajo prav nobenega pomena ali vrednosti.

Zaradi tega bi lahko medijsko realnost interpretirali tudi kot nekakšno parafrazo Platonove jame: gledamo le sence, obrise tistega, kar naj bi bilo resnično, vendar tega v bistvu ne vemo, ker pravih subjektov sploh ne vidimo.

Za razliko od tehtnih dilem, ki jih odpira fenomen Platonove jame v slovenski izvirni manifestaciji, je filozofiranje o leopardjem ali tigrovem vzorcu oblačil naše državnice v prvi vrsti dokaz, kako malo je potrebno, da forma zasenči (!) vsebino. Toda v politiki je to preverjen recept. V državah s šibko demokratično tradicijo in monopoliziranim medijskem trgom še posebej.

I.

Svetlana Makarović nam ljubkovalno pravi Slovenceljni. Dokler se bebčki posvečajo cesaričinim leopardjim oblačilom, je oblast pomirjena, saj smo kot državljani neškodljivi. Ne pade nam denimo na pamet, da bi se razburjali zaradi nove dokapitalizacije mafij… državne banke NLB, ki bo tokrat požrla pol milijarde davkoplačevalskega denarja (zneska, ki bo šel za njeno revnejšo štajersko sestro NKBM, na tem mestu sploh ne omenjamo). Morda je številka petsto milijonov evrov previsoka, da bi vznemirila perceptivno omejene bebčke, za katere je nezaslišano, da si novi predsednik taiste NLB omisli službenega audija za petdeset ali šestdeset tisoč evrov, medtem ko ob pol milijardni dokapitalizaciji niti ne bevsknejo. Ne poskušajte tega razlagati tujcem, da se ne boste osmešili. Nemogoče je poskušati razumeti ta misterij slovenske iracionalnosti, imenovane tudi zdrava kmečka pamet.

Če bi imeli opravka z racionalno nacijo, ki jo je razjezil bankirjev audi za nekaj deset tisoč evrov, potem bi bilo logično, da gredo taisti ljudje zaradi pol milijarde evrov na ulice, pred parlament, vlado in centralno banko, ter po islandskem vzoru zahtevajo, da se takšne finančne malverzacije takoj končajo, sicer bodo razbili vlado, parlament in še koga. Njihov srd bi bil povsem upravičen.

A resnica je boleča. Perceptivno omejeni reveži nismo sposobni dojeti, da so nam ukradli pol milijarde evrov, kaj šele da bi poskočili ob trikrat višji številki – namreč ob znesku, ki ga bo požrla TEŠ6. Najmanj 1,5 milijarde evrov oziroma 1500 milijonov evrov. Glede na popolno nezainteresiranost javnosti do tega investicijsko-korupcijskega škandala stoletja lahko sklepamo, da gre za projekt, ki ga bo financiral Zimbabve oziroma državljani te afriške države. Da se nas skratka ne tiče. Saj bi rekel, da nas ima nekdo res za bebce, pa ne bi izpadel ravno izviren. Moram pa ob tej priložnosti omeniti, da so se na vrhovnem državnem tožilstvu po seriji katastrofalnih javnih izpadov svojega predstojnika vendarle odločili, da mu omogočijo tečaj javnega nastopanja in retorike. In ker gre denar za to izobraževanje kajpak iz moje in vaše denarnice, se lahko človek nad ironijo samo kislo nasmehne: plačujemo za to, da se bo nekdo, ki ga že tako ali tako finančno vzdržujemo kot davkoplačevalci, do nas lepše obnašal. Da bo prijaznejši. Kakršen koli nadaljnji komentar bi utegnil postati nedostojen.

II.

Dokler bo osrednja tema pogovorov leopardji vzorec na krilu gospe premierke, bomo spregledali še kaj več od megalomanskih finančnih transakcij, ki se dogajajo pred našimi očmi, vendar se nad njimi nihče ne razburja. Potemtakem ni prav nič presenetljivo, da se nas ukinjanje drugega obveznega tujega jezika v slovenskih osnovnih šolah ne bo dotaknilo. Drugače povedano, v takšni atmosferi ga ne bomo prepoznali kot nov dokaz nesposobnosti oblasti, ki s takšnimi nespametnimi dejanji škoduje prihodnosti celih generacij. Kajti odločitev ministrstva za znanost, izobraževanje in šport, ki je pred dobrim mesecem dni osnovne šole z okrožnico obvestilo, da se s prihajajočim šolskim letom 2013/2014 ukinja uvajanje obveznega drugega tujega jezika v osnovne šole, je v skladu z retoriko veleizdaje, ki jo je kočevski maoist Janko Veber pred meseci uporabil, ko je komentiral nedopustnost privatizacije državnih podjetij.

Več: Finance

2 KOMENTARJI

  1. Želijo preprečiti zdravo kritične državljane, ki bodo Slovenijo ( provinco) videli bolj globalno, z očmi sveta, v primerjavi s svetom.

    Prav tako želijo preprečiti beg možganov. Če ljudje ne bodo znali tujega jezika, bodo morali ostati v Sloveniji. V Fritlovi kleti ( provincialni socializem naci interesa) komununajzer-fašista Fritla. Problem je samo ta, da je vedno manj delovnih in takih, ki znajo kaj narediti in zaslužiti in vedno več parazitov. Vsi otroci pokojnega Fritzla bi bili sedaj radi Fritzl frajerji.

  2. Vse v redu, edino trditev, da tokratna vlada ukinja uvajanje obveznega drugega tujega jezika in to kar z okrožnico, je napačana.

    Kolumnist formata Steinbuch bi moral vedeti, da se take spremembe ne da narediti z okrožnico, ampak s spremembo zakona. Določba zakona, ki s šolskim letom 2012/13 končuje poskusno uvajanje obveznega poučevanja drugega tujega jezika, je bila sprejeta novembra 2011. Besedilo okrožnice je omenjeno določbo lahko le povzelo.

Comments are closed.