D. Ocvirk, Reporter: Bo desnica v boj poslala koga drugega?

12

V vojni – kampanja je preblaga beseda – za predsedniško funkcijo nihče nikomur ničesar ne prizanaša. Zadnji raziskavi javnega mnenja (1. marca: Opinionway/Orpi in Ifop-Fiducial) sta pokazali, da bi 25 odstotkov volilo Marine Le Pen (Nacionalna fronta), 24 odstotkov Emmanuela Macrona (socialist disident), 21 odstotkov Françoisa Fillona, 16 odstotkov Benoîta Hamona (socialist) in 11 odstotkov Jean-Luca Mélenchona (skrajna levica).

Edina stalnica in, kot kaže, zmagovalka v prvem krogu je Marine Le Pen. Kandidat desnice Fillon, donedavna favorit, se utaplja v »Penelopagate«. Zaradi zaposlitve svoje žene je moral 15. marca pred sodnike, vse več politikov pa mu odreka podporo. Uradnega socialističnega kandidata Hamona s programom Hollande po Hollandu je pohodil strankarski kolega Macron z gibanjem En Marche!. Nekdanji socialist Mélenchon, ki bi peto republiko zamenjal s šesto, kjer bodo vsi enaki v rajskem izobilju, bo s svojo četico verjetno priskočil na pomoč Hamonu.

V tem trenutku se velja zaustaviti pri prvih dveh, ki sta dobila zadnje bitke, ne pa tudi vojne. Marine Le Pen je vzelo pod drobnogled sodstvo, a ne zaradi sumov finančnih zlorab, kot bi pričakovali, ampak zaradi razširjanja nasilnih slik. Ko je Gilles Kepel, strokovnjak za islam, obtožil Nacionalno fronto, da je objektivni zaveznik Islamske države, ker si prizadeva za francosko Francijo, je Marine v članku To je Islamska država objavila slike obglavljenj.

A v času, ko je Francija uradno v vojni z Islamsko državo, lahko tak sodni pregon le še poveča njeno priljubljenost. Macron, ki ga nekateri kličejo kar Tony« (Blair), je odkril, da nihče ne zajema sredine. Fillon je šel proti skrajni desni, da bi nekaj glasov ukradel Le Penovi, Hamon se je približal skrajni levici, da bi ga podprla. Eden od socialističnih ministrov je za Liberation komentiral zagato svoje stranke: »Imamo izbiro med dobrim tipom (Hamon) z norim programom in norim tipom (Macron) z dobrim programom. A pozor, če ju združimo, se lahko zgodi, da dobimo norega tipa z norim programom.«

Prvak med političnimi analitiki Alain Duhamel vidi v Macronu priložnost, ker je nov in presega trde francoske delitve na levo in desno. Nekaj podobnega je bil Valéry Giscard d’Estaing. »Ta liberalni socialec je hotel vladati v centru desno. Emmanuel Macron je socialni liberalec, ki hoče vladati v centru levo.« V petek je bodisi iz Le Penovih krogov, bodisi socialističnih pricurljala novica, da Macronovo gibanje 30 odstotkov financira Savdska Arabija!? Vojne še ni konec!

Toda kolikor trenutno stanje nakazuje izid vojne, bo Francija z Marine Le Pen kot predsednico zrušila Evropo, ki jo je njen rojak Maurice Schumann postavljal, kolikor bo Macronov povezovalni program uspel, bo to uspeh tudi za Evropo. A vse bo spet drugače, ko (če?) bo desnica namesto Fillona poslala v boj koga drugega, verjetno Juppéja.

Več: Reporter

12 KOMENTARJI

 1. Fillon je imel vso pravico povsem po svojem izboru zaposlit svojega asistenta, magari iz družinskih krogov. Pri zaposlitvi žene je bistven problem v tem, da je bila očitno zaposlitev fiktivna oz. če je gospa Fillon kaj delala, niti približno ni v časovnem obsegu, za katerega je bila plačana. Tudi to, da je Fillon zelo snobovski glede svojih oblek in da jih daje šivati po meri za cene, ki so 30 ali 50 kratnik oblek za navadne smrtnike, bi se dalo požreti. Če mu za te obleke plačajo drugi, kot je menda dokazano v vsaj enem primeru, pa to vzbuja resen sum v koruptivno čistost kandidata in se ne čudim padcu podpore.

  Škoda za francosko desno-sredino. Mislil sem, da ima kvalitetnega kandidata, nekoliko tradicionalnejših, tudi katoliških življenjskih nazorov. Zdaj ne vem, kaj bi se moglo zgoditi, da njen kandidat do volitev še uspe prepričati. Najbrž le malo verjetni čudež, če Villon na hitro uspe dokazati, da so obtožbe sovražen konstrukt.

  Zdaj gre bolj upati, da se verjetni zmagovalec Macron pokaže kot zmerna, proevropska, ali kot članek ocenjuje blairovska opcija .

 2. Le Penova bo imela probleme tudi če zmaga. Kdo bo šel z njo v koalicijo in kako šibka bo ta koalicija. Bodo ponovne volitve čez pol leta?!

  • Koalicijo, mislim na vlado. Videti je zelo manjšinska predsednica. Vsi drugi so zanjo na “levici”.

  • Ne, zaenkrat ona ne bo zmagala. Si upam stavit. Ob ponavljanju ali celo stopnjevanju migrantskih kriz, velikih problemih s terorizmom in socialnih nemirih v Franciji na etnično-rasno-verski osnovi, se utegne nekoč zgoditi tudi zmaga Nacionalne fronte.

   Ne bom rekel, da je ona fašistka. Ampak vendar, njene socialne vizije niso tako daleč od nekih mehkih varijant fašizma. Zato je vprašanje, če je res, da so zanjo vsi drugi na levici. Tu sem že imel polemike s takimi, ki so sveto prepričani, da je fašizem ena od totalitarnih zvrsti levičarstva.

   • Jaz sem prepričan, da sta fašizem in nacizem izvorno levičarska. Problem je, ker sta uspela pritegniti ljudomrzno desnico vase in vse skupaj odvleči v pekel. In zaradi te desnice, sta oba obveljala kot skrajna desnica. Nekako tako, bi rekel. 🙂 Levica je natrosila zobotrebce, na katerih so si razni ljudomrzneži razbili zobe. In zdaj kraljuje kolikor more. Babilon iz časov Nebukadnezarja. Ves Izrael je šel v suženjstvo. Kakor danes. Dokler se ni spreobrnil.

   • Hitler in Mussolini sta uspela osramotit desnico za nadaljnjih 100 let. Pri čemer sta oba, po mojem mnenju, levičarja.
    Na spletu je krožil nek Goebbelsov govor, ki bi mu Tito in Kardelj rekla, uf, tole je pa tko dobr povedano, da midva ne bi znala bolje. Kako so bili nacisti potem desni?! Bili so, ker so milijone desničarjev potegnili za nos. Oni pa so kar šli.
    In kljub zmagi desnih zaveznikov, je sramota ostala. Dovolj, da je desnica morala bolj ali manj molčati in socialisti in geji danes vrtijo jezike, kot da so doma na oblasti. In da je to njihovo, ker oni so napredni itd., desnica pa vemo kdo so.

    • Dobro, ampak zakaj potem trdiš, da je Marine Le Pen daleč najbolj desna od vseh? Podporo ima pri podobnem tipu ljudi, tudi delavstvu, kot sta ga imela pri svojem vzponu Mussolini ali Hitler. Upam le, da vleče nase malo manj sociopatov.

     Če bi bil ti tu konsekventen v razmišljanju, bi trdil, da je Fillon edini desni kandidat.

     • Samo zato, ker ta dva “uradno” veljata za desničarja. Pri teh ekstremistih je težko določiti kje so. Zame levo in desno gre po krožnici in tako sta skrajna konca tesno skupaj. In njuna srečanja končajo v ognju.

   • Fašizem in nacizem nimata z desnico nikakršne zveze. Oba sta skupaj s starejšim boljševizmom troglavi zmaj levičarstva.

 3. Stara razmajana gugalnica levo-desno-desno-levo brez vodečega Duha modrosti…rezultira lahko le v eno in isto staro smer:vija vaja ven.

 4. “Toda kolikor trenutno stanje nakazuje izid vojne, bo Francija z Marine Le Pen kot predsednico zrušila Evropo, …”
  =======================

  Ne, ne in še enkrat ne, morebitna zmaga MLP ne pomeni tega saj bi o tem odločal referendum. Ona bi kvečjemu pripomogla, da bi do referenduma lažje prišlo.

Comments are closed.