Bo življenje v vesolju kmalu odkrito?

0

Bo življenje v vesolju kmalu odkrito?Bo življenje v vesolju kmalu odkrito? To vprašanje se pojavlja še zlasti od 90. let prejšnjega stoletja, ko je prišlo do prvih odkritij planetov izven našega osončja, pozneje pa so bili s tehnološkimi izboljšavami odkriti še mnogi drugi.

Že ves čas, ko človek raziskuje vesolje, se hkrati sprašuje, ali je v njem morebiti še kje kakšno življenje. Razmišljanja in raziskave na tem področju pa so se še okrepile, ko so znanstveniki odkrili prvi planet izven našega osončja. Tega so znanstveniki odkrili v orbiti zvezde 51 Pegasi. O njegovem obstoju se je sicer domnevalo zato, ker je zvezda rahlo kolebala. To se je izkazalo za eno najpomembnejših odkritij v vsej človeški zgodovini, saj je dokazalo, da naš sončni sistem ni edini v vesolju. Ob prisotnosti življenja na tem ali katerem drugem planetu pa bi se morali soočiti z resnico, da v vesolju nismo sami, navaja bbc.

Še več 100 milijard svetov  

Prvi planet, odkrit izven našega osončja leta 1995, pa je bil le eden v nizu tisočerih pozneje odkritih podobnih nebesnih teles, kar so omogočili še zlasti sodobni daljnogledi. Po ocenah naj bi v vesolju obstajalo več 100 milijard svetov, ki bi prav tako kot Zemlja lahko imeli na površju tekočo vodo ter posledično morda tudi določene oblike življenja. Stvar je postala še bolj vznemirljiva ob odkritju planeta Zemljine velikosti v orbiti bližnje zvezde Proxima Centauri v letošnjem letu.

Dva planeta skoraj spregledana

Vendar pa leto 1995 ni bilo povsem prelomno, saj sta dva ameriška znanstvenika že leta 1992 odkrila nebesni telesi, ki pa sta krožili okoli ugasle zvezde. Ta sistem je v vesolje sicer oddajal močno žarčenje in bil nasploh neprimeren za kakršnokoli obliko življenja. Astronoma sta planeta pravzaprav videla kot nekakšni dve kozmični anomaliji, zato ju nista obravnavala kot prelomno odkritje. Že dolgo časa je bila sicer želja znanstvenikov odkriti planete okoli živih zvezd, vendar se stvar še najmanj ni zdela tako zelo preprosta.

Odkriti nove planete je bil svojevrsten tehničen izziv 

Kolebanje zvezd je bilo sicer osnova za druga odkritja planetov, to pa se je ugotavljalo s pomočjo raziskovanja svetlobnih valov posameznih zvezd, ki se spreminjajo glede na to, ali se zvezda približuje ali oddaljuje. Glede na to se dolžina svetlobnih valov krajša ali daljša. Šlo je za svojevrsten tehničen izziv.

Poskuse z uplinjenim jodom je prehitel svojevrsten tehnološki preboj

Zato so se domislili, da bi ta plin nadomestili z uplinjenim jodom. Sicer bi lahko trajalo še leta, da bi tehniko izpopolnili, vendar pa bi z njo ogromno pridobili, a je prav v tistem času iz Evrope prišla novica o odkritju planeta 51 Pegasi b. Še mesece je sicer trajalo, da je stroka odkritje potrdila. V preteklosti so se namreč podobna odkritja pozneje izkazala za lažna. Odkritelj prvega planeta po imenu Queloz je bil namreč tedaj še študent. Za podvig pa je bil izdelan povsem nov inštrument, na novi tehnološki osnovi, kjer niso bili uporabljeni plini, ampak posebna optična vlakna, a sta danes v uporabi obe tehniki.

Več: Nova24TV