D. Mezeg, FokusPokus: Hrvaški Mercator najboljši sosed, Hrvaška najslabša soseda

19

Brez Hrvatov ne gre, pa če si še tako prizadevamo. Za spori in stalnimi prepiri se skriva tesna medsebojna povezanost.

Naša južna soseda je spet našla dlako v jajcu in se začela prepirati. Tokrat jo moti, da Slovenija postavlja panelno ograjo na obmejnem območju med Babnim poljem in Prezidom.

Naša dežela želi tam postaviti obrambni limes, da bo podalpski rajski gaj varen pred afganistansko divjadjo, ki vse pomendra in oskubi.

Težava je v tem, ker naj bi ograja stala ravno na ostalinah starodavnega rimskega zidu. Naši južni sosedje so trdno oprepričani, da kulturna dediščina potrebuje brezpogojno zaščito! Janezi izvajajo kulturocid! Slovenska dvoličnost na vrhuncu. Po eni strani se igrajo angela varuha zahodne civilizacije in schengenskih meja, po drugi pa se barbarsko obnašajo in zanemarjajo 2000-letno dediščino.

A slovenska stran se s tem absolutno ne strinja. Plot je po njenem mnenju postavljen meter ali dva stran od arheološke najdbe.

Več: Fokuspokus

19 KOMENTARJI

 1. Ograja brez vojaka, ki strelja, je brez pomena. A mi nimamo nabojev, da bi vojaki streljali. Pa tudi vojakov imamo bolj malo.

  Skratka! Zakaj uničujemo kulturno dediščino, saj države ne bomo branile, kaj šele ubranili? Aha! Že vem! Da jo islamistom ne bo treba!

 2. Kakšno trapasto pisanje pa je to. Sploh o najslabši sosedi… kaj se gre mladenič!?
  In s to ograjo pa je treba že enkrat nehat. Čisto zares. In pospravit tisto svinjarijo ob meji, duhovno in materializirano!

 3. Vprašanje, če dlako v jajcu ponavadi najde Hrvaška in začne špetir. Samokritičnost v sosedskih konfliktih ni ravno vrlina Slovencev. Kar velja že v naših odnosih med sosedi kot ljudmi.

  Pomislite, kako smo prizadeti, ko nam je Avstrija postavila na svoji meji nekaj kilometrov ograje. Cerarjeva vlada je pa ( po naročilu Damirja Črnčeca?) zagradila že, če se ne motim, okoli 200 km meje s Hrvaško. Med drugim večji del Kolpe, kjer je turizem skoraj edina perspektiva lokalnih ljudi, kar jih je še ostalo.

  Trenutno naša vlada zagrajuje kočevske in snežniške pragozdove. Čemu to služi? Da ne pride iz njih med nas kak volkodlak?

 4. Moj čudaški hobi so informacije, hočem in moram biti o vsem, predvsem o svoji stroki, o dogodkih po svetu in o politiki čim bolje informiran. Ob 19h ne smem zamuditi dnevnika in ker mi gre levičarska propaganda obeh osrednjih slovenskih dnevnikov pogosto na jetra, preskakujem na druge, tudi zelo pogosto na hrvaškega in srbskega. Zato sem precej dobro informiran o dogodkih v Srbiji, med drugim o problemih z migranti. Toplo vam priporočam, storite isto! Srbski premier Vučić je namreč ob odprti balkanski poti neštetokrat, on je namreč vsak dan na dnevniku, zatrjeval v čisti politično korektni maniri, da Srbija nikdar ne bo postavljala nobenih ograj! Tudi takrat, ko je Orban že postavljal ograjo na srbski meji. Je pač preusmeril migrante na Hrvaško, ta pa v Slovenijo, saj ste videli, da tudi na skrivaj in čez reko. Zdaj ima Srbija hud problem – okrog 7000 migrantov, ki ne morejo nikamor, Srbija je postala žep. Vsak dan se izmuzne iz Grčije in pride v Srbijo novih nekaj deset ali sto, oditi pa ne more skoraj nobeden, samo po kapljicah jih nekaj sprejme Madžarska. Hrvaška že zaradi “prijateljstva” s Srbijo ne spusti nikogar. Problemi so grozni. Živeti v ponujenih azilnih domovih nočejo, hočejo naprej, potikajo se po mestih in parkih in železniških postajah, zmrzujejo, smetijo, kradejo in vedno več jih je. Našli so pot čez Bosno, katere meja je zelo propustna, od tam se bodo čez najožji del Hrvaške znašli na slovenski meji, zato so na Hrvaškem postali taki arheologi, ker bodo šli teže naprej. Avstrija vse to dobro ve in se jih bo znala obraniti, zato tudi ignorira slovensko jamranje o svojih ograjah.
  Zdaj pa komentatorjem pred mano dajem v premislek, ali se vam zdi, da bo na Slovenijo blagodejno vplivalo potikanje nekaj tisoč ali nekaj desettisoč migrantov po naših mestih z vsem kriminalom, smetmi in posilstvi vred? Kaj bi storil na primer Zdravko, ki mu gre ograja naj bolj v nos? Ali je istih misli kot Hanžek, ki bi jih sprejel, integriral, ateiziral in vzdrževal kar 100.000?

  • Pa smeško je samo ironičen, ker me pozivaš v komentarju. Sicer me res zanima, kakšnega sovraštva bi bili sposobni v Sloveniji, ko bi se takole njih 7000 potikalo, po kakšnem Tivoliju, recimo.

  • Gospod Sarkazem, ki ima za sabo dobro klasično izobrazbo, se bo iz gimnazijskih let gotovo še spomnil, koliko je zdržal mogočni limes še bolj mogočnega antičnega rimskega cesarstva, ko se je to enkrat zelo degeneriralo in so barbarska ljudstva vse bolj pritiskala na meje. In zdaj naj bi zdržala ograja Cerarja in Gyerkeševe? Zdrži mogoče, ja – za prehod divjadi in nasploh favne, pa še to ne vse. Za kakšne hrvaške sove in čuke in miške in mravlje in klope pač ni posebej dobra ovira.

   • Bodimo si na jasnem: ograja samo upočasni tok migrantov, vendar samo za toliko, da jih snajperist dobi na križec. Če ni snajperista, je ograja brez smisla.

    Sedaj pa nagradna vprašanja:
    1. Imamo snajperiste?
    2. Imajo snajperisti, če so, dovolj nabojev?

 5. Po svoje je to res. Tudi to, kar pravi AlFe, da za vsako ograjo morajo stati vojaki! Točno to so napravili Madžari – za dvojno ograjo stojijo vojaki. In imajo mir pa naj Juncker še tako klofuta Orbana. On si je kot lider mega davčne oaze Luksemburga nabral milijone in si bo zlahka našel miren kotiček brez terorizma in sekanja glav. Sicer pa tudi jaz ne vem, kaj je za storiti. ( razen sto hlač seveda) Mogoče napisati komu pismo, kot je menda storil takrat papež in rešil Rim pred Atilo. Vsekakor menim, da se je zaenkrat še smiselno braniti na kakršenkoli način, saj smo navsezadnje obvezani čuvati šengensko mejo Evrope in dopuščati vstop samo preverjenim osebam z dokumenti. Če nam je razpadla lastna vojska, je tu še EU in NATO. Ne smemo pa postati žep, v katerem bi se zbirali in gnetli migranti. To še Cerar ve! Menim, da bi bilo sovraštvo hujše na njihovi strani, Zdravko, ker ne bi mogli naprej. V našem Socialističnem Raju ti možakarji najbrž ne bi hoteli ali smeli ostati! Agenda je drugačna.

  • “Vsekakor menim, da se je zaenkrat še smiselno braniti na kakršenkoli način”

   Se strinjam. Ampak obramba pred migranti bo zaman, če nimamo dovolj otrok in to “normalno” vzgojenih.

   Sedaj pa spet nagradna vprašanja:
   1. Imamo dovolj otrok?
   2. Spodbujamo družine z dovolj otroki ali poročamo istospolne?

 6. Arheološko društvo Slovenije je sicer dalo javno sporočilo in protest, ki demantira navedbe Domna Mezga in trdi, da je nova ograja, ki jo postavlja slovenska vlada pri Babnem polju že nepopravljivo uničila antično rimsko dediščino na istem mestu. O tem menda pišejo že tudi v Avstriji.

  Bravo, res. Sicer sem vam tu že pisal, da imamo trenutno najslabšo notranjo ministrico v obdobju samostojne Slovenije. Ampak kdo bi mojim ocenam verjel …

 7. Svitase bo nemara rekel, da če so Rimljani skrunili lepote Slovenije, tako da so postavili zid, lahko tudi mi postavimo ograjo.

 8. Pa je res grozno, Zdravko in IF, arheološka najdba, ki ni nikdar nikogar brigala, se nikdar izkopavala, se nikdar ohranjevala, je zaradi žičnate ograje nad njo za vedno uničena! Res grozno, prav grozno in nekulturno! Poteptana, razrita, kamni z žico zdrobljeni, kilometre in kilometre so raztrelili kot v Palmiri. Pa še muslimane bo oviralo in Hrvate nerviralo. Grozno.

 9. No, smo vsaj izvedeli za rimski zid, ki je že tedaj napravil ločnico med civiliziranim in neciviliziranim svetom.

  In med alpskim in nealpskim svetom.

  To zgodovinsko in geografsko dejstvo bi morali upoštevati tudi naši geografi.

 10. Formula do Hrvatov je jasna:

  V obrambi naših upravičenih interesov in ciljev moramo biti neomajni in bolj samozavestno vešči kot Hrvati.

  Tako kot pri Teranu, zdaj na koncu.

Comments are closed.