D. Črnčec, Reporter: Izdana Poljska

13

Pisalo se je leto 1683, 12. september, ko je v poznih popoldanskih urah na čelu 3.000 poljskih konjenikov, huzarjev kralj Jan Sobieski vodil največji konjeniški napad v zgodovini. Skupaj 18.000 konjenikov je zadalo smrtni udarec silam Otomanskega imperija, ki so dva meseca oblegale Dunaj. Po zmagi je poljski kralj Jan Sobieski parafraziral sloviti rek Julija Cezarja, prišel, videl, zmagal. Osvoboditelj Dunaja pred islamsko invazijo Jan Sobieski je dejal, prišel, videl, in Bog je zmagal.

Zmaga na Dunaju pomeni začetek zatona Otomanskega imperija, Habsburgi so začeli širiti svoje meje na Madžarsko in globoko na Balkan. Poljska kraljevina, država pa je postala v dobrih dveh stoletjih plen požrešnih apetitov, Prusov, Avstrijcev in Rusov. Napoleon jim je vrnil delček suverenosti, popolno neodvisnost pa so dobili šele po prvi svetovni vojni. Zaradi skupnega napada nacistov in komunistov, Hitlerja in Stalina na demokratično Poljsko sta stopili v drugo svetovno vojno Velika Britanija in Francija. Kljub temu da so bili Poljaki veliki zavezniki Zahoda, ki so v drugi svetovni vojni zelo krvaveli na vseh bojiščih, so »veliki« njihovo državo potisnili v naročje starim sovražnikom Rusom, Sovjetski zvezi. Šele s padcem berlinskega zidu, po predhodnih protestih sindikata Solidarnost in moralni podpori papeža Janeza Pavla II. se je Poljska vrnila tja, kjer je vedno bila. V Evropo. Kulturno, versko, vrednostno je vedno bila del Evrope, del Zahoda. Danes je Poljska članica Evropske unije in zveze Nato.

Na vzhodni meji evropskega prostora je to največja država, gospodarsko močna, s skoraj 40 milijoni prebivalcev. Demokratična tranzicija na Poljskem je pomenila dokončen obračun z ostanki enega od totalitarizmov, komunizma. Danes je na Poljskem na oblasti konservativna stranka, ki je dobila na volitvah 2015 prepričljiv mandat ljudstva. Predsednik stranke je Jarosław Kaczyński, nekdanji poljski predsednik vlade in brat dvojček Lecha Kaczyńskega, predsednika, ki je leta 2010 umrl v sumljivi letalski nesreči pri ruskem Smolensku. Takoj po prevzemu oblasti so se začeli bruseljski birokrati iz Evropske unije ukvarjati z domnevnim pomanjkanjem demokratičnosti nove poljske oblasti. Vse skupaj je bilo v velikem interesu tudi novemu predsedniku EU, Poljaku Donaldu Tusku, katerega stranko je na volitvah premagal Kaczyński. Poljska je postala v zadnjem letu skupaj z Madžarsko in Slovaško motor upora proti nori in neverjetno samomorilski politiki EU do nezakonitih migracij. Neposredno so kritizirali odločitev Merklove, Junckerja in drugih uničevalcev naše dediščine.

Vse skupaj je doseglo vrhunec s sprejetjem Resolucije o razmerah na Poljskem, ki jo je sprejel 14. septembra Evropski parlament. Evropski parlament skrbi vladavina prava na Poljskem, kako glasuje ustavno sodišče itd. Grobo vmešavanje EU v zadeve članice se ne more končati dobro. Veliko presenečenje in ogorčenje je zbudilo dejstvo, da so vsi evropski poslanci iz Slovenije, Franc Bogovič, Tanja Fajon, Alojz Peterle, Romana Tomc, Ivo Vajgl, Milan Zver, Igor Šoltes in Patricija Šulin, podprli to sramotno resolucijo. Ne razumem, kako so lahko naši opozicijski poslanci podprli takšno sramoto, še bolj me preseneča, zakaj se niso toliko potrudili, da bi bila takšna resolucija sprejeta za Slovenijo. Njihov predsednik je bil v zaporu tik pred volitvami, tja poslan v očitno montiranem političnem procesu. Iz EU pa nobenega glasu o vladavini prava in demokraciji na Slovenskem.

Več lahko preberete na reporter.si.

13 KOMENTARJI

 1. Vedno sem se spraševal, kako to, da v SDS niti v 7 letih, kolikor se je zadeva vlekla, niso bili sposobni uspešno internacionalizirat primera Patrija.

  Glede Poljske se seveda ne strinjam s Črnčecem. Ker in dokler je Poljska članica EU, se mi EU vso pravico ukvarjat z morebitnim nespoštovanjem določb, aktov pravne države na Poljskem. Nima se npr. pravice vtikat, če država popolnoma prepove abortus. Če pa oblast posega v pravno določene ingerence ustavnega sodišča ali želi doseči personalne spremembe mimo zakonov, je vsekakor pravica evropske komisje, parlamenta in evropskega sveta, da se ” vmešavajo”.

  Razen tega je za 40 milijonsko evropsko državo sramota, če ne čuti najmanjše solidarnosti pri delitvi bremen begunskega vala, ki pljuska na naš kontinent. Če ni pripravljena na 40 milijonov prebivalstva sprejeti par tisoč beguncev. Kar je manj od desetinke promila prebivalstva. ( Avstrija je npr. sprejela v relativnem deležu več kot 100 krat toliko od številke, ki jo Poljska trmasto zavrača. Libanon in Jordanija pa sta sprejela za faktor nekaj deset-tisočkrat toliko beguncev, pa manj jamrata čez begunce od Višegrajk)

 2. Zanimivo .. skupina konzervativcev v eu parlamentu, ki je glasovala proti sprejemu resolucije o Poljski, sicer nenehno nasprotuje temeljitemu pregledu stanja vladavine prava v članicah, ki ga je za Slo že zdavnaj predlagal vodja delegacije ELS M Zver.
  (M. Zver eu poslanec)

 3. Zanimivo .. skupina konzervativcev v eu parlamentu, ki je glasovala proti sprejemu resolucije o Poljski, sicer nenehno nasprotuje temeljitemu pregledu stanja vladavine prava v članicah, ki ga je za Slo že zdavnaj predlagal vodja delegacije ELS M Zver.
  (M. Zver eu poslanec)

 4. Kaj to pove o sedanji politiki eu ?
  Da jo mnogo bolj moti domnevno pomanjkanje demokracije na Poljskem, evidentno kršenje človekovih pravic v Sloveniji pa ne ?

 5. In to kljub temu, da je Poljska politika izvedla lustracijo in uspešno prebrodila tranzicijo. Medtem ko za Slovenijo tega ni mogoče reči.

 6. Poljska je res imela žalostno zgodovino. Mnogo bolj kot Slovenija. Avtor je pozabil povedati, kako so med ww2 Angleži naredili atentat na generala Sikorskega.
  Cel članek je pogrevanje teorije zarote. Ali je to manipulacija, ali pa so voditelji v edini pravi stranki v tem duševnem stanju ujeti, kot bosanski srbi in Milošević ter nori “konzervativci” Poljske. Seveda avtor ni zmožen napisati celostnega, realnega teksta.

 7. To državo je ugrabila mafija prek različnih skupin in klanov, ki plačujejo strokovnjake za analizo duševnosti ljudi. Gotovo komunizem ni uničil samo osebnosti vsakega državljana, predvsem je uničil ZAUPANJE med dvema, tremi, v sočloveka. To učinkovito danes izkoriščajo psihopati in/ali paranoično shizofreni(bolni ali moteni) politiki. Podobno kot Stalin, Hitler.

 8. V Sloveniji bolj kot MKT manipulira množice politična manipulacija in indoktrinacija. Dobro se ve, da množica (kolektiv) ne misli, nima logike, ne vrednoti in nima vesti. Samo čuti in čustvuje. Zato je vsa propaganda narejena na tem, da straši ljudi, zbuja zavist, zbuja sovraštvo, zbuja prezir, zbuja jezo, zbuja preganjavico in nezaupanje.

 9. Ta zeorija zarote o invaziji in islamizaciji Evrope je pa že res postala neprebavljiva. Res pa, lepo splava na vrh vsa hudobija, ki jo desnica tako brez sramu razkazuje. Seveda desnica v bivših komunističnih državah, predvsem. Sužnji komunizma mislijo, da so pametni. In jasno, da bo bolj ali manj levica zmagovala. Sploh v Sloveniji. Na Poljskem mi ni čisto jasno kaj se dogaja. Uspešnost njihove lustracije je silno sumljiva. Novi ljudje spet prodajajo vrednote, kot da so sami komunisti.

  • Kaj spet blodiš Zdravko?

   Islamizacija Evrope je dejstvo in prav je, da se to ustavi, pa čeprav z nasiljem.

   Poljska je uspela z lustracijo.

Comments are closed.