Cunami francoskega Cerarja je dosegel parlament

6

Tradicija se ni prekinila. Tudi četrtič, odkar parlamentarne volitve v Franciji neposredno sledijo predsedniškim, so volivci potrdili svojo izbiro izpred nekaj tednov. Gibanju Emmanuela Macrona, ki obstaja manj kot leto dni, se glede na rezultate vzporednih volitev obeta velikanska večina sedežev v skupščini. Če se bodo projekcije potrdile, bo Republika, naprej! zaostala samo za dosežkom parlamentarne desnice iz leta 1993. Z 32,5 odstotka glasov v prvem krogu naj bi ji po naslednji nedelji pripadlo med 390 in 430 od 577 sedežev. Edina dosedanja politična grupacija, ki lahko računa na spodobno zastopanost, so desnosredinski republikanci z zavezniki. V novi skupščini naj bi z dobro petino glasov iz prvega kroga greli med 85 in 125 sedežev. Kar je v vsakem primeru manj kot polovica dosedanje moči. Macronov cunami bo, kot kaže in kot je bilo pričakovano, najbolj škodil socialistom, ki bodo nazadovali v drugo-, če ne tretjerazredno politično silo. Precej bodo zaostali tudi za katastrofalnim letom 1993 in imeli največ 35 od 577 poslancev. Dobrih izplenov svojih predsedniških kandidatov ne bodo kaj prida unovčili niti skrajni levičarji niti skrajni desničarji. Skrajna levica se bo verjetno ustavila pri manj kot dvajsetih sedežev. Še bolj razočarani bodo pri Nacionalni fronti, kjer praktično ne bodo izboljšali dosežka iz leta 2012 in ostajajo pri štirinajstih odstotkih. To sočasno pomeni, da bo deset poslancev zanje plafon.

6 KOMENTARJI

 1. Če prav razumem, Maver šteje Macrona na desnico. Macron je bolj francoski Cerar… Macron predstavlja razpad socialistov in to je edina dobra novica iz Francije!
  Desnica, ki ne prepozna lekcij, ki se ne zna učiti iz napak, bo šla navzdol. Naši se tudi ne znajo. Napuh, ko si enkrat v politiki zgleda, da je destruktiven, do konca. Ampak desničarji bi to morali vedet vnaprej, vendar.

  • Pa saj je dal v naslov avtor prav oceno, da gre za francoskega Cerarja. No, nisem čisto prepričan. Dvomim, da bi Cerar za najodgovornejšo funkcijo v državi ( za svojo) izbral nekoga iz desnosredinskega tabora. Kot je storil Macron, ko je izbiral premiera. Macron je dejansko združeval, tudi v vladi kvalitetne ljudi iz leve in desne sredine in ustvaril močno sredino ter potisnil ne le socialiste, ampak tudi republikance v slepo ulico. Cerar igra zmerneža, dejansko je pa vedno na pravi strani in je zanj resnični nasprotnik očitno desnica.

   Velika nesreča oz. fiasko francoske desne-sredine se je začela z aferami Francoisa Fillona. Predvsem z domnevno fiktivno služno žene kot političnega asistenta. Če ne bi bilo te afere, bi bil Fillon gladki zmagovalec in bi danes slavila tradicionalna desna-sredina.

   • “Cerar igra zmerneža, dejansko je pa vedno na pravi strani …”

    Se strinjam. Sicer pa je že razkrinkan in zato je verjetno njegov rok uporabe že pretekel.

 2. Bojim se, da je naslov kar v redu. Bil je Hollandov svetovalec in minister, socialisti se pa svojih fantazij težko znebijo. Da bi tudi volilci, kar pomedli s socialisti, ki so jim bili vedno zelo naklonjeni, težko verjamem. Zelo verjetno so si zamislili nekoliko prenovljeno levosredinsko opcijo s parlamentom in predsednikom ala Tony Blair. To bi bilo še v redu, bati se je treba ponovne prevlade kulturnega marksizma in politične korektnosti. Predsednik vlade pa menda sploh ni kandidiral in je tako le začasna rešitev, videli bomo, koga bo izbral po volitvah.

 3. Klasična delitev na leve in desne stranke izgublja na pomenu. Sedaj je aktualna delitev na “progresivne” liberalne globaliste s kulturnim marksizmom in politično korektnostjo vred in na konzervativce, ki so zvesti tradicionalnim vrednotam pa tudi zdravi pameti.

  Macron seveda spada k globalistom. Njegova naloga je, ustvarjanje novega svetovnega reda. Tega niti ne skriva. Bomo videli, kako bodo tisti, ki so ga lansirali, prek njega to uresničevali. V Franciji je sedaj pot za to odprta.

Comments are closed.