Čudežni deček ali samo nov obraz

25
Vsi predsedniki NSi / foto: Časnik
Vsi predsedniki NSi / foto: Časnik

Odstop gospe Ljudmile Novak in (začasna) umestitev novega vodje stranke NSi sta odprla nove priložnosti za to stranko in ves demokratični politični prostor. V prvih izjavah gospoda Tonina je že bilo predstavljenih nekaj ciljev pod novim vodstvom. Stranka naj bi na bližnjih državno zborskih volitvah nabrala deset odstotkih glasov. Izrazil je tudi pripravljenosti, če sem prav razumel, sodelovanja z vsemi strankami, ki so si programsko blizu.

NSi mora postati najmočnejša stranka v Sloveniji

Kot član Nove Slovenije od njene ustanovitve leta 2000 menim, da so ti cilji postavljeni prenizko. Stranka oz. njeno vodstvo si mora zastaviti bolj ambiciozen cilj – postati mora najmočnejša stranka v Sloveniji. Da je njen domet dosti daljši, širši in globlji, dokazuje njena predhodnica SKD, ki je bila ob osamosvojitvi vodilna stranka. Kako je ta stranka izgubila prvenstvo in kako se že nekaj mandatov bori za vstop v parlament, je snov za poduk: kako ne ponavljati starih napak in se ne zanašati na dobrotljivost močnejšega. Skušnjava je vedno velika. Namreč zazibati se v spanec stranke, ki ničesar ne tvega, nikogar ne izziva in se zavzema za »povezovalnost«. To je značilno za stranke, ki nimajo vizije in se zato počutijo majhne in šibke.

NSi mora opustiti kalkulacije, kako in s kom. Odriniti mora na globoko. Sprememba v vodstvu je vedno priložnost za novo strategijo in višje cilje. Tega si ljudje ob vsaki spremembi želimo in pričakujemo. Ena največjih napak, ki jih NSi lahko stori, bi bil vstop v koalicijo levih strank. Te se še niso očistile bremen preteklosti, temveč jih celo obujajo. Za prikritje takega početja nujno potrebujejo partnerja z desnice, če je le mogoče s krščansko demokratsko podobo. Potem lahko preprečijo vsak sum, da gre za obnovo totalitarnega sistema. Pri slovenski levici ni mogoče – ne glede na zveneča imena (SD in SMC) – zaslediti socialdemokratske drže, ki predstavlja protiutež kapitalsko in profitno usmerjeni politiki. V resnici se naša levica poslužuje državnega kapitalizma, saj z visokimi davki obremenjuje gospodarstvo in svoje državljane. Socialna nota je prisotna samo v demagogiji in parolah.

Za pripravo in izvedbo bolj ambicioznega programa mora NSi pritegniti strokovnjake različnih področij ter njihova mnenja in priporočila vnesti v program. Pritegniti moramo mlade, dobro podkovane strokovnjake, pa tudi starejše in izkušene člane. Teh v stranki ne manjka! Konkurence novih nadarjenih in ambicioznih članov ter simpatizerjev se vodilni člani stranke se ne smejo bati.

Volivci NSi hočemo jasnih stališč in trdne zaveze

Če naj bi bil gospod Tonin, bodoči predsednik NSi, res jagodni izbor te stranke, potem naj potegne drzno potezo, ki bi ga povzdignila ob bok najbolj prodornih mladih politikov v Evropi. Opusti naj že davno preživelo in neuspešno metodo preračunavanja pred volitvami in pogledovanja na levo stran političnega spektra, če bo tam morebiti zanj kaj kruha v bodoči vladni koaliciji. Tega volivci ne maramo in hočemo jasnih stališč in trdne zaveze, da trenutno dvotretjinsko vladajočo politiko pošljemo v opozicijo, kjer bi si ohladila svoje vroče in prepotentne glave.

Odkrito povejmo, da se je barka Nove Slovenije po Bajukovi smrti bolj ali manj lahkotno pozibavala v lavorju vode. Nobene jeze in nobene afere si ni nakopala s strani tradicionalne slovenske levice. Nihče izmed vodilnih mož in žena v Novi Sloveniji ni bil (lažno) obdolžen za kakšne nečedne finančne posle. Njena retorika je bila vedno primerno obzirna in spravljiva. Tak je tudi povratni odnos javnih občil, ki jih usmerja vladajoča levica. Obziren in spravljiv. Kot košček sira, ki naj zvabi miško v nastavljeno past.

Prava in perspektivna politična poteza vodstva NSi bi bil poziv demokratičnim strankam k oblikovanju predvolilne koalicije. Seveda brez zamer in izključevanja. Saj za to gre! Za enotnost, ki naj Slovenijo reši težkega bremena totalitarizma in vseh njegovih posledic. Za kaj takega pa je potrebno precej poguma in odločnosti. Prav slednjega želimo gospodu Toninu. Tudi za to, da ga bomo v jeseni izvolili za predsednika naše stranke. Naredimo Slovenijo spet veliko!

25 KOMENTARJI

 1. Lepo in odločno predstavljene zahteve novemu vodstvu NSi. Upam, da bodo odgovorili, gospod Jože Mlakar si to zasluži.

 2. Če si postaviš previsoke cilje, prav gotovo storiš nepotrebne napake. To je počela NSI v zadnjih dveh letih, ko si je zastavila takšen ambiciozen cilj, ki je šel drugim v nos, da so morali kihniti.
  Takšen ambiciozni cilj si je zastavil javno, po nepotrebnem, tudi SDS pred prejšnjimi volitvami ( imeti večino poslancev parlamentu ), da je potem “morala” levica zrežirati veliki pok.

  Boljše ne strašiti druge, ampak se usmeriti ljudem, prepoznati njihove težave in miselnost in tako zidati zgradbo.

  Kako velika in lepa bo ta zgradba, pa bo pokazal čas, ki bo odsev veščin tistih, ki vodijo in bodo vodili krščansko demokracijo.

 3. Vsaka stranka ima v osnovi ambicijo, da bi bila najbolj vplivna in zato tudi najmočnejša. Druga stvar je pa, kaj je v določenih okoliščinah in pri obstoječih kadrovskih potencialih realno. Tu NSi v preteklosti ni stala preveč na realnih tleh.

  NSi, takšno, kakršna je bila v zadnjih letih, podpirajo predvsem tisti, ki je ne volijo, se pa bojijo in celo sovražijo JJ in SDS.

  Ali bo NSi nadaljevala sedanjo pot podpiranja tranzicijske levice in ji, kot udeleženke v dolomitski izjavi, služila za figov list ali se bo vendarle uvrstila v desni blok, da bi skupaj prispevali k prepotrebnim spremembam, se bo kmalu videlo. To zadnje je seveda precej bolj naporno in zahtevno. V tem primeru se bo tudi odnos medijev, ki jih nadzira tranzicijska levica, do njih hitro spremenil.

  Tonin doslej ni pokazal nič takega, da bi kazalo na čudežnega dečka. Bolj gre za nov obraz. Menda je nadarjen politik. Če je res, ne bo ponavljal napak iz preteklosti. Svojih, svoje stranke, krščanske demokracije in krščanskih socialistov. Ali je resen politik ali samo politikant, bo moral šele dokazati.

  • Gospod Tine,
   pa ste prepričani, da veste, kdo so volivci NSija? Od kje vam to prepričanje?

   Jaz imam čisto drugačno mnenje. Predvsem pa, da se bojijo JJ? Tu ste pa zelo mimo ustrelili.

   • Pogled na (verjetno naročene) levičarske komentarje na kakšnem portalu, ki je pod nadzorom “naših”, vse pove. Seveda pa to ne pomeni, da se med njimi ne znajde tudi kakšen, ki v principu tja ne spada.

 4. Če je Nsi res krščanska, bi morala vzeti »Hvaljen moj Gospod za vodilo. Zakaj toraj ni o tem ne duha ne sluha. Dajstvo je, da je Božja Beseda edino zagotovilo Resnice.
  (Mt 6, 33)
  »Iščite najprej božjega kraljestva in njegove pravice in vse to vam bo navrženo«.
  To je edina pot v vseh primerih. Za to izpolniti je vsekakor prilika, ki jo daje razpis evropske zveze: https://ec.europa.eu/research/eic/index.cfm?pg=prizes_sunfuel
  S tem natečajem je jasno povedano kaj storiti, vse podatke dobite na »Obnovljiva. sila@gmail.com«. Vse je razvito je treba samo predstaviti in uporabiti za boljšo bodočnost Naroda in človeštva.

  • Gospod Avgust,
   hvala vam za razpis umetne fotosinteze kot namig na vir energije. Samo ne ve. če je to tema tega pogovora.

   • Vsekakor odvisi od strank kako vodijo. Prirodna sila (bioenergija) je osrednji pogoj za blagostanje naroda. Samo če bodo vzeli okoljsko krizo tako kot je, bodo rešili narod.

     • »Hvaljen moj Gospod« rešuje vse težkoče, ker postavi človeka na mesto, ki mu pripada.
      To pa pove tudi (Mt 6, 33).

     • Mislim, da smo bolj zašli in da »Hvaljen moj Gospod« ne bo zadosti. Mislim, da bosta potrebni molitev in pokora po zgledu Ninivljanov (Jon 3, 1-10).

     • Iluzorno je za pričakovat od neke politične stranke, tudi če nosi v nazivu “krščanska”, da bo delovala v skladu s “Hvaljen moj Gospod”.
      Morda kvečjemu od posameznikov.

   • Vsekakor lahko predstavim, todo po izkušni v 66 letih mojega delovanja na tem področju nikakor ne morem tega storiti. Lahko predstavim, toda, ko sem izdelaval visoko izkorstne naprave, sem moral potem 21 let imeti vzdrževanje, 24 ur/dan in 365 dni leto, ker ni bilo nikogar, ki bi to lahko naredil. Te naprave so povsem drugačne od običajnih. Zato sedaj skušam ustanoviti mednarodno izobraževalno podjetje za vse nivoje. V Sloveniji imam Inž., ki se vadi v napravah mojega izuma, za urejanje zraka v bivalnih prostorih, ki porabijo samo 7% sile (energije) v primeri a običajnimi. Tudi Predsednik evropske zveze Juncker, ter komisarja energije in okolja so dejansko na moje opomine spravili ta razpis, V Argentini imam pa tudi stike z ustanovami. Upam, da bomo z skupnimi močmi sprvili Prirodno silo in naprave visokega izkoristka v promet.

 5. Kjer je Bojan tam je požar, in ni vseeno kaj kdo reče:

  “Odhod Ljudmile Novak. Padla je ob polni luni: to ni bil prostovoljni odstop, bil je puč!”

  • Ljudmila Novak je najprej mesto predsednika ponudila Jožetu Horvatu, nato Toninu
   V Novi Sloveniji spremembo na čelu stranke razlagajo kot naravno menjavo generacij, vendar prva izbira za naslednika Ljudmile Novak ni bil Matej Tonin, ampak 62-letni Jožef Horvat, ki pa je ponudbo zavrnil
   https://www.dnevnik.si/1042800005/slovenija/1042800005

   Na, kaj je sedaj res? Ampak se ne bom preveč obremenjeval s tem. Gospod Tonin bi slej kot prej prilomastil na vrh.

 6. “Odkrito povejmo, da se je barka Nove Slovenije po Bajukovi smrti bolj ali manj lahkotno pozibavala v lavorju vode. Nobene jeze in nobene afere…….” Pa to ni res!?! Gospod Jože to je višek “samokritičnosti” člana stranke. Bil sem član stranke od ustanovitve, potrpel fiasko s Kučanovo penzijo, nisem pa več zdržal kompanije za evropske volitve- združevanje s SLS. SLS nas je dobro nategnil, tako kot pri združitvi SKD- SLS. Pobrali so nam vse, tu pa enega poslanca v evropskem parlamentu. Potem pa je šlo vse počasi navzdol, podrepništvo z levico se vidi iz vesolja in tudi iz najmanjše luknje v Sloveniji. Zato je NSi pri levih medijih skoraj zavita v vatko. Pa ni Milka kriva, krivi so mladinci, ki so hoteli stopiti v prevelike čevlje, in to se je zgodilo. Za mene, čeprav nisem več član stranke, je to pokop le te. Bil je politični puč! NSi bo še živa, vendar s pomočjo levih bo vse bolj leva.
  Priporočam, da preberete in poslušate izjave Tonina po odstavitvi Milke, prenapetež!

 7. Čudim se tako inteligentnem človeku kot je Jože Mlakar, da ne vidi bistva delovanja NSi z Novakovo in Toninom (ki je očitno že doslej imel pomembno besedo)! Če stranka demokratičnega izvora glasuje za zapiranje arhivov, potem z njo ne more biti vse v redu. Še meni, ki na vse to gledam od daleč, je jasno, da takšne odločitve sprejemajo strankini strici iz ozadja, ki so tako ali drugače povezani s prejšnjim ežimom. Ne izključujem niti možnosti, da so isti strici sprovocirali umetni spor med NSi in SDS. Čeprav volim SDS, bi mi bila močna NSi všeč. Vendar brez jasnih stališč, zlasti do slovenske polpreteklosti, ter brezkompromisne obsodbe komunizma (z vsemi posledicami), to ne more postati.

Comments are closed.