Čudaški simbol upora

67

Ker se mi ne ljubi pisati o čem pametnejšem, bom še jaz plačal svoj obol eni od postranskih pomembnih tem prejšnjega tedna. Za nameček bom zgolj dodal sprotno opombo ali dve k tistemu, kar je o njej, o rdeči zvezdi namreč, že povedal Žiga Turk, saj česa bistvenemu k njegovemu zapisu tako ali tako ne bi mogel dodati.

Statistika, da te kap 

Izhajal bom iz statistike, glede katere se sicer razen na več kot desetletno osebno opazovanje ne morem sklicevati na nobene uradne podatke. Kljub temu sem precej prepričan, da obstaja v Sloveniji precej ljudi, ki jih pogled na zvezdo navda z bolečino in z otožno nejevero spremljajo njeno drzno renesanso v zadnjih letih. Še več je takih, ki se ob njeni omembi iz prepričanja ali pa preprosto zato, ker se da z njo kot v primernem okolju s skoraj vsakim simbolom pri nas dobro zaslužiti, strumno postavijo v pozor in potočijo solzo navdušenja ali dve. Največja je tretja skupina, sestavljena iz Slovenk in Slovencev, ki jim je ob misli na druge tegobe v njihovih življenjih preprosto vseeno. Kar je pričakovano. Ni pa čisto pričakovano, da se mnogi med njimi, četudi se glasno zaklinjajo, da jim vse prerekanje o zvezdi “dol visi”, kljub vsemu radi postrojijo za zvezdo, če gre zares.

Iz navedenega bi se dalo sklepati, da moralistično žuganje s prstom glede uporabe zvezde v imenu številnih žrtev, pokončanih v njenem imenu, pri večini Slovenk in Slovencev naleti na gluha ušesa. Še celo več, več, ko je pričevanj o nečednostih, storjenih pod njeno egido, ki jih je nanizal tudi Žiga Turk, bolj se najdejavnejši del našega občestva ob zvezdi razvnema. Lahko navedemo tisoč in en razlog, zakaj je tako, a dejstva samega se s tem ne da spremeniti. Tistim silam, ki so se z zvezdo v preteklih desetletjih najbolj okoristile, je namreč uspelo povprečnega državljana in povprečno državljanko prepričati (vsaj) o dvojem. Da je prav pod zvezdo Slovenec iz hlapca, kar naj bi bil vselej do polovice 20. stoletja, postal gospodar, ki je odvrgel tisočletne okove in ob tuji mimogrede pometel še z domačo gosposko, in da so pod njo itak pobijali zgolj najbolj gnile ude narodovega telesa. (Je bilo pač takih udov zelo veliko.)

Pogled z druge strani 

Če je Slovenec za “širšo sliko” zvezde nekako slep in gluh, bi morda kaj zalegel nekoliko drugačen zorni kot. Poskušajmo odgovoriti, kaj in koga pravzaprav simbolizira rdeča zvezda na Slovenskem. Odgovor na to vprašanje verjetno ne bo ganil tistih, za katere rdeča petokrakica v času biološkega zatona pomeni preprosto za vedno izgubljeno mladost, pa tudi onih ne, ki znajo uporabo zvezde primerno monetizirati. Morda pa bo kdaj kaj povedal kakšnemu zagnanemu kulturniku in najmlajšim oboževalcem, ki v teh dneh in mesecih veselo mahajo z zvezdami.

Najmanj, kar lahko rečemo, je, da je rdeča zvezda v Sloveniji že več kot sedem desetletij simbol vladajoče elite. To ni brez zveze z dejstvom, da je bilo tistim, ki so kot mladci pod rdečo zvezdo ob koncu druge svetovne vojne Slovenijo v imenu svojih osvoboditeljskih zaslug vpregli v svoj jarem, po večini dano zelo dolgo življenje, deloma podaljšano v 21. stoletje. Prav tako jim je uspela mojstrovina, da so glavnino tukajšnjega občestva prepričali, da pravzaprav še vedno stradajo ob tabornem ognju v gozdu in krvavijo za dobro slovenskega in svetovnega proletariata v boju zoper okupatorja, čeprav oni in njihovi dejanski in duhovni potomci že desetletja stanujejo v elitnih četrtih v lepih stanovanjih, se mastijo z izbranimi jedmi, pijejo izbrane pijače in občudujejo likovne mojstrovine po svojih stenah. Tako kljub svojemu dolgoletnemu abonmaju na oblast še vedno prižigajo kresove za prvi maj, pa se domala nihče ne vpraša o verodostojnosti njihovega početja.

V okviru svojega paketa vsestranskega obvladovanja slovenske družbe, ki je poseglo na vsa področja od gospodarskega do kulturnega, so rdečo zvezdo ustoličili kot poglavitni ideološki simbol. Vsilili so jo vsem in povsod. Krasi spomenike tam, kjer je to vsaj v določenem kontekstu primerno, denimo v Gaju pri Framu, in tam, kjer je za večino prebivalstva lahko desetletja simbolizirala le uničenje in smrt, denimo v Šentjerneju. Podtaknili so jo v večino povojnih (nekdanjih) grbov slovenskih občin, pri čemer so izrinili prenekateri zgodovinski simbol. Podtaknili so jo kulturnim in gasilskim društvom, gledališkim skupinam in tovarnam. Na vsakem koraku naj bi izpričevala, da so zgolj oni oblast. Ker je bilo tako, lahko o rdeči zvezdi z besedami Matejevega evangelija zatrdimo, da je prejela svoje plačilo, kot so ga v zadnjih sedmih desetletjih prejeli njeni promotorji.

Zato lahko morda rdeča zvezda simbolizira kaj lepega v Latinski Ameriki, v delih Afrike in Azije, nemara tudi v Španiji in Grčiji. Na Slovenskem ne more biti simbol napredka. Je zgolj simbol najkonservativnejšega dela družbe. Na Slovenskem niti ne more biti simbol strpnosti. Je zgolj simbol enoumja, saj so v njenem imenu in zaradi nje desetletja zatirali druge simbole. Predvsem pa na Slovenskem rdeča zvezda nikakor ni in ne more biti simbol upora. Je zgolj simbol konformizma, pritrjevanja elitam, ki so si že pred sedmimi desetletji prilastile to deželo kot fevd, in njihovemu družbenemu modelu.

Mahanje z rdečo zvezdo na prireditvah, ki imajo za geslo nasprotovanje prevladujočemu družbenemu sistemu, bo pred zgodovino približno tako groteskno, kot bi bili protesti proti bližnjemu vrhu G20 v Hamburgu, če bi na njih mahali z zastavami s simboli Coca-Cole in Shella. In če bi protestniki ob tem s huronskim odobravanjem pozdravili nagovor Wolfganga Schäubleja.

 

67 KOMENTARJI

 1. Ko nam je mlajša, pametna in izobražena sorodnica rekla, da se bo naslednjega dne udeležila shoda v čast rdeče zvezde, mi je bilo jasno, da gre tu za vero.

  Kot je znano, vera gore premika. Očitno zmore iz zavesti potisniti tudi goro dejstev in dokazov, ki božanstvo, ki ga častijo, kaže v povsem drugi luči.

  Ateisti pač verujejo v svoje božanstvo, ki ga predstavljata predvsem rdeča zvezda in tovariš Tito. Tudi ateisti (ki v resnici to niso) imajo pravico do svoje veroizpovedi.

  • Vsak človek mora verovati v nekaj. Ateistov praktično ni.
   Edini problem je, da nekateri verujejo tudi v takšne ideologije, kot je komunizem. Velikokrat se glede na opravljene šole uvrščajo med izobražene. A kot je moj nekdanji profesor rad poudaril ob kakšnem novopečenem diplomanti: Trudite se biti vedno strokovni in ambiciozni a nikdar ne pozabite biti moralni in človeški. Strokovnjak nekaj velja, če je v svoji duhovni resnici predvsem človek.

   Pa gre za tehnično stroko in ne humanistiko ali kaj podobnega.

 2. Če bi imeli vsi človekoljuben medsebojni odnos, rdeča zvezda ne bi žalila in prizadela Slovencev, ki se zavedajo da njeni malikovalci z no izražajo:
  – Nasilen medsebojni odnos, ki ne spoštuje človekovega dostojanstva in življenja, ampak daje prednost privilegijem.
  – Nasprotovanje slovenski samostojnosti.

  Njeni malikovalci opravičujejo nasilje rdeče zvezde, s tistim iz srednjega veka, kar pomeni, da bi nas radi nasilno zrinili v srednji vek.

  Kako je mogoče, da se danes malikujejo simboli največjega nasilja, ki je bilo storjeno pred nedavnim:
  – Srebreniški genocid
  – Dolgotrajno topniško in tankovsko obstreljevanje Sarajeva in Vukovarja in množične civilne žrtve.

  Poleg tega rdeča zvezda simbolizira nasilne revolucije, ki so tudi v Sloveniji povzročile na deset tisoče mrtvih, torej slovenski genocid.

  Tisti, ki smo proti človekovem nasilju, smo z malikovanjem rdeče zvezde, ki pri nas zaradi zgornjih primerov simbolizira najhujše nasilje, prizadeti v osebnem dostojanstvu kot ljudje.

  Po slovenski ustavi in mednarodnih pravnih aktih imamo pravico do mirnega življenja in osebnega dostojanstva kot ljudje.

  Njeni malikovalci govorijo, da je bila tudi vera kdaj nasilna, ne samo rdeča zvezda. Pri tem pa spre

 3. V naši knjižnici so pred nedavnim zaradi zahtev občanov umaknili iz knjižnih polic, ki so namenjene kot učbeniki osnovnošolcem, revolucionarne knjižice, ki jih je izdala kot propagandni material Zveza komunistov Jugoslavije.

  Še vedno pa so na policah propagandne knjige o Titu iz leta 1981 in prej, ki so jih izdali nekateri posamezniki ( Slobodan Nešovič, Tihomir Stanojevič – Josip Broz Tito) in na katerih platnicah je zapisano:

  – Moč je v široki fronti organiziranih socialističnih sil na čelu z Zvezo komunistov, v avantgardi ne le po opredelitvi, temveč tudi po sposobnosti, da razsvetljuje
  poti in perspektive nadaljnega razvoja.
  – Moč je v našem mladem rodu, ki je pridobitve revolucije rade volje vzel za svoje.

  Ko sem v knjižnici povprašal, zakaj dajejo v takšnih učbenikih tako enostranske in zavajajoče informacije o določenem človeku, ki je bil največji zločinec na tem ozemlju, so odgovorili, da bi se lahko na oddelku za odrasle našla tudi ta informacija, da je bil največji zločinec.

  Vendar mladi tega ne bodo vedeli.

 4. Menim, da bi morali takšne zavajajoče knjige umakniti kot učbenike za osnovnošolce in jih preseliti na police, kjer je čtivo za odrasle in kjer je možno najti tudi knjige, ki govorijo o zločinskosti Tita.

 5. No, pa kljub vsemu doživlja pri nas nesluteno renesanso pri večini našega ljudstva, častijo jo vladajoči devetdesetletniki, ki jim vliva dolgotrajno zdravje, častijo jo pionirčki, ki so ob svoji železnici dobili spominska obeležja, časti jo ves javni sektor, ki mu omogoča preživetje in častijo jo lastniki in direktorji vseh podjetij, ki jim je omogočila nastanek in delovanje!
  Obeta se ji tudi zmagovita prihodnost z nekoliko preoblikovano podobo. Nad tako osovraženo zahodno civilizacijo bo v vsem sijaju čez nekaj desetletij že zasvetila kot zmagoviti polmesec!

 6. Tule bi nekateri rdečo zvezdo pripisovali kar počez vsem. Pripisujmo jo tistim, ki se z njo res javno postavljajo. In če zaradi tolerantnosti moramo trpeti njihovo navdušenje in neredko zasplepljenost, ni razloga, da bi tolerirali, kadar nam jo hočejo vsiliti kot skupni simbol. Ali v šolah vzgajati današnje otroke pod njenim okriljem. Bodimo posebej pozorni in previdni s tistimi politiki, ki se jasno identificirajo s tem komunističnim simbolom: torej npr. na Združeno levico, Jankovića, Bratuškovo in podobne.

  • Nekje sem prebrala, da se v sloveniji prubližno tri četrtine volilnega telesa opredeljuje za levico.
   Ki ni nikoli prekinila z rdečo zvezdo, v zadnjem času opazimo celo, da se vez z njo še poglablja.

     • Gospa Amalija mogoče ni tri četrtine je pa vseeno veliko okoli 60% po mojih stikih med ljudmi. Bi bilo pa zanimivo narediti resničnostni šov, kako smo živeli v Jugoslaviji. Točno tako kot takrat , pa bi videli naši revoluiconarni mladci kako je ko nimaš niti kavbojk. Prva dva kandidata za šov sta Luka Mesec in Miha Kordiš.Tudi vzgojne metode bi morale biti iste tepež in vse kar zraven sodi. Pa da vidimo junaka.

     • Anita, no v glavnem je večina. Pri nas vidim to kot velik problem, ker gre za vero. Ta pa premika gore, če je treba.
      Pogoj za delovanje v demokraciji pa naj bi bil program stranke.
      Pri nas pa kot da to ni važno. Vse zaradi prtljage, ki jo vlečemo s sabo iz polpreteklega obdobja. In ker se je ne znamo znebit.

     • Vero v Kristusa. O njej govorimo, da gore premika. Ta ateistična “vera” pa kvečjemu zemljo odpira, da vse pogoltne.

     • Ja, tine je vpeljal idejo, da ateizem kot vera “gore premika”. Ampak on včasih zaide zelo daleč.

   • V Sloveniji je približno ena tretjina prepričanih levih in ena tretjina prepričanih desnih. Ena tretjina je neopredeljenih. Ti so žrtev medijskih in sodnih manipulacij.

    V enakovrednih in poštenih razmerah je približno polovica levih in polovica desnih.

 7. Menim, da si mladi osnovnošolci zaslužijo prejeti pri svojem učenju nevtralne zgodovinske informacije, ne pa enostransko politično motivirane zavajajoče informacije totalitarnega sistema, kar je razvidno iz knjižnih polic, na katerih so učbeniki za osnovnošolce.

 8. V Sloveniji v današnjem času je rdeča zvezda -razen oznake za vrsto piva- tako kot že malone 100 let predvsem simbol sovražne in proti vsemu dobremu nastrojene strupene gadje zalege.

 9. Dokler bo na desnici prevladovalo skopuštvo, ljudomrznost in pravičnost po svitasejevo, če je krivica, naj bo krivica za vse, dotlej bosta goreli zvezda in revolucija.

 10. Dovolj je človekoljubnih in pravnih argumentov, da pristojni državni organi prepovejo malikovanje simbolov totalitarizma, ki je na slovenskih tleh povzročil množične poboje brez ugotavljanja krivde in zaprl na deset tisoče ljudi, ker so razmišljali civilizirano demokratično.

  Slovenci imamo po naši ustavni kulturi, ki je demokratična in ki brani človekovo življenje in osebno dostojanstvo, pravico,da živimo v miru in na način, ki bo negoval človekovo življenje in njegovo osebno dostojanstvo ter nasploh civilizirane vrednote.

 11. Ni mi znano, da bi uradna desnica gojila ljudomrznost, ampak nasprotno, da se naj spoštuje slovenska ustavna kultura , ki se v zgodovini niso izkazale in mednarodni pravni akti, ki nam zagotavljajo civilizirano življenja, ki bo brez nasilja in bo spoštoval človekove pravice, osebno dostojanstvo človeka in druge civilizirane vrednote ki se v zgodovini niso dokazale kot nasprotje človekoljubnim in domoljubnim vrednotam.

 12. 3.7.2017
  Popravek:

  Ni mi znano, da bi uradna desnica gojila ljudomrznost, ampak nasprotno, da se naj spoštuje slovenska ustavna kultura in mednarodni pravni akti, ki nam zagotavljajo civilizirano življenja, ki bo brez nasilja in bo spoštoval človekove pravice, osebno dostojanstvo človeka in druge civilizirane vrednote ki se v zgodovini niso dokazale kot nasprotje človekoljubnim in domoljubnim vrednotam.

  • Ja res, bolani in tudi osebno žaljivi do avtorja. Da bi bili vsaj tiho. Ko mački stopiš na rep, zamjavka. Ampak ta obseg protikrščanske agresivnosti med znatnim delom ljudi je res neka slovenska posebnost.

   Sicer je ta članek Žige Turka odličen. Meni njegov najljubši doslej. Podobno je bil odličen govor kulturnega ministra Andreja Capudra ob obletnici v samostanu v Stični, ampak se je potem vsulo. Ja, strele udarjajo v vrhove.

   • Najprej se moramo zavedati, da je takšna njihova kultura. namesto s protiargumenti, takoj v napad z vsemi topovi, ki imajo ali nimajo veze s temo.
    Potem žaljenje avtorja.
    Na koncu pa je dejstvo tudi to, da imajo nekaj po moje kar plačanih aktivistov (lahko da so tudi drugače vezani na to ideologijo), ki po različnih forumih dela isto. jih takoj spoznaš po nivoju in načinu izražanja.

 13. Tisti, ki malikujejo rdečo zvezdo, nimajo po slovenski ustavi pravico tega početi na javnem kraju, ker zaradi tega prizadenejo osebno dostojanstvo tistih, ki so proti nasilju do sočloveka.

  Rdeča zvezda je v slovenski skupnosti povzročila preveč najhujšega nasilja in gorja, da bi moral vsak razumeti, zakaj je nečlovekoljubno in necivilizirano še danes mahati s temi nečlovekoljubnimi simboli.

  Prav tako je nazdravorazumsko in nelogično razlagati, da se s poveličevanjem rdeče zvezde ne misli nič slabega.

  To je podobno kot bi poveličevali kljukasti križ, pa čeprav bi nekateri trdili, kako dobro se je takrat živelo, ker je bila oskrba prebivalstva odlična, kar pa za jugoslovanski totalitarni sistem niti ni mogoče trditi, saj je bil v prvem dvajsetletju in zadnjem desetletju povsem na tleh.

 14. Saj po eni strani vse drži, kot pribito, še sploh, če zamižiš malo tu in malo tam, ampak, da pa v prvih vrstah boja proti čaščenju rdeče zvezde stojijo liberalci, je pa smešno.
  Še sploh, ko si za to priložnost nadenejo takmašno obleko in pihajo na dušo kristjanom s svojim poveličevanjem križa, ki jim ravno prav pride v tej situaciji.
  Na njihovi poti v prostotržni raj, kjer se bo cedil nebrzdan pohlep in bo izkoreninjena zavist, pač ni prostora za neprijetna vprašanja, ki jih postavljajo ljudje, ki za svoj simbol uporabljajo rdečo zvezdo.

  • Mislim, da rdečo zvezdo častijo dve vrsti ljudi.

   Prvi so verniki, ki verjamejo, da so se pod tem simbolom dogajale pozitivne stvari, čeprav obstaja množica dokazov, da je bilo v resnici obratno od tega. A verniki tega niso pripravljeni videti. Podobno kot marsikatera mama ni pripravljena videti negativnih lastnosti svojih otrok.

   Drugi so pragmatiki, ki jim odgovarja komunistična ideologija življenja na tuji račun, kar med drugim ta simbol predstavlja. Ta ideologija je povsod po svetu propadla, ker nobeno kosilo ni zastonj.

   Katera neprijetna vprašanja postavljajo verniki reda rdeče zvezde, pa ne vem.

  • Oh, Kranjec, Kranjec. 🙁

   A liberalci naj bi častili rdečo zvezdo in v vseh pogledih skrajno represivni in mentalno zožujoči komunizem, al kako? Hudo posebne sorte “liberalci” bi to bili. Sicer se je v Sloveniji pokazala ta priročnost razglastive levitve komunistične mladine ( in njihove ideološke podstati predvsem s FSPNja in Filozofske fakultete) v liberalno demokracijo. Zakaj? Da obstanes na oblasti. In se je potem gospodarska klientela, prej vezana na partijo in udbo, prislinila za izvedbo pri(h)vatizacije in podobne posle.

   Popolnoma jasno, zakaj so liberalci in konzervativci zahodnega svobodnega sveta vedno bili antikomunisti. Večina katolikov. Celo večina socialdemokratov. No, v tranzicijski zmešani Sloveniji, po pol stoletja ideološkega drila, so pa možne tudi take prestave kot je tvoja.

   Sicer ne vem, komu od dveh ali treh ( Maver, Turk ali celo Cestnik) očitaš “preračunljivo takmašnost”, ampak njihova pisanja so realno tako močna in kažejo tolikšno razgledanost, da nekdo brez vsebinskega odnosa s krščanstvom takšnih pisanj pač ne bi skupaj spravil.

   • Navezoval sem se na Turkovo kolumno, mislil pa na zahodne liberalce nasploh.
    Par misli in vprašanj, ki so se mi utrnila ob branju:
    – zahodni liberalec je predvsem prostoržni fundamentalist (PTF)
    – današnja civilizacija temelji na prostem trgu
    – simbol civilizacije je križ
    – simbol krščanstva je tudi križ
    – iz tega bi bilo zmotno sklepati, da je nujno tudi civilizacija (še vedno in predvsem) krščanska
    – liberalec brani civilizacijo, ker je prostotržna in ne ker je krščanska (od tu moj očitek o takmašnih oblekah)
    – koliko sploh je krščanskega v PTF? ali ni v ozadju predvsem pohlep?
    – ali ni ravno rdeča zvezda simbol prevpraševanja smiselnosti PTF?
    če pod vprašaj postavlja PTF ali se obenem ne postavlja pod vprašaj institucionalizirano služenje enemu izmed smrtnih grehov?
    – ali je možno, da zvezda ni simbol rušenja naše civilizacije in krščanstva, ampak zgolj simbol rušenja PTF?
    – ali je možno sklepati, da v osnovi ne gre za boj med križem in zvezdo ampak za boj križa IN zvezde proti (Turkovemu) PTF?

    • Kaj ima rdeča zvezda s prostim trgom? Glede findamentalizma ne vem, vendar je prosti trg bil vedno temelj gospodarstva v družbi. V družbi se posluje in to mora biti svobodno. Alternative ni, razen suženjstva.

     Rdeča zvezda je simbol suženjstva in ja, uničenja civilizacije, kot v Orwellovem romanu 1984. Zvezda je rušila križ kjerkoli je mogla.

    • Tržni fundamentalizem kot ena od novejših ver (se mi zdi da je komentatorja Pavla nekoliko “vlekla” vase).

 15. Večina tukaj vas časti rimsko usmrtitveno orodje, tako da bi na vašem mestu bil raje tiho.

   • Za mojo generacijo napram slepim ulicam globalnega kapitalizma. Za prejšnje napram fašizmu in nacizmu, še prejšnje napram izkoriščanju delavcev. Lahko se jo postavi na levi pol, ampak ne živi samo tam.

    • Kako?! Ne moreš kar naprej premikat cilje!? Čaraš. To je prevarantsko. In tako je tudi s takšno vrednoto, kot jo celo slavimo 27. aprila. Prevara.

     • V primerih, ki sem jih navedel, se cilj ne spreminja. Rdeča zvezda se vedno znova pojavlja kot simbol upora proti krivici. In kot taka nosi pozitiven pomen. Pa če je to tebi in avtorju članka všeč ali ne.

     • Nikjer nisi krivice omenil. To kot prvo.
      Upor proti krivici je lažni cilj. In na ta način je bilo zmanipuliranih mnogo ljudi, ki so celo kri prelili zaman. Svojo in kri drugih.
      Prevara. In zavajanje ljudi.
      Simbol rdeče zvezde je simbol revolucije, nove družbe, novega človeka. Pa če to še tako tajite, je bilo vedno to.

     • Satirr … Nikoli ne moreš spreminjat družbe oz. drugih ljudi.
      Lahko pa spreminjaš svoj odnos do drugih.
      To sem nekje prebrala in mi je ostalo v spominu.

     • Rdeča zvezda se vedno znova pojavlja kot simbol upora proti krivici. Ali res?

      V znamenju tega simbola so bili brutalno umorjeni in mučeni mnogi nedolžni ljudje v gulagih, hudih jamah, golih otokih itd. V imenu tega znamenja so bili likvidirani celi razredi nedolžnih mladih ljudi, cele družine vključno z otroki … To ni upor proti krivici, to je simbol za ustvarjanje krivic.

      Realnost kaže, da je rdeča zvezda simbol terorističnega boja za nasilno osvojitev oblasti, pred katerim nihče ni varen, je simbol za ropanje in prisvajanje rezultatov tujega dela, je simbol za odpravljanje človekovih pravic, za odpravljanje vladavine prava, je simbol za neizogibno revščino, ki jo rdeča zvezda prinaša, je simbol za neizogiben propad držav, ki delujejo pod tem znamenjem.

     • Rdeča zvezda je simbol krivice in podpiranja najbolj okrutnih in totalitarnih režimov – komunističnih.

 16. Upor mora biti takšen, da ne povzroča še hujšega gorja in krivic.

  Upor je smiseln za totalitarne države, ki onemogočajo demokratičen dialog.

  Za demokracijo pa je nesmiseln, ker je na razpolago dovolj drugih civiliziranih sredstev.

  Če se teh civiliziranih sredstev nočemo posluževati, je logično, da je upor naperjen proti demokraciji z namenom , da se ponovno vzpostavi totalitarni sistem, v katerega so vgrajene krivice in gorje ter pomanjkanje vsega.

  To potrjuje, tudi totalitarni simbol, to je rdeča zvezda.

 17. Rdeča zvezda je torej:

  – simbol totalitarizma, za katerega je značilno groba kršitev človekovih pravic in svoboščin,
  – simbol nasilja in gorja,
  – simbol prelite krvi nedolžnih ljudi,
  – simbol nasilnih privilegijev,
  – simbol onemogočanja svobodnega ustvarjanja…

 18. V jugoslovanski totalitarizem je bila tudi vgrajena sistemska korupcija in mafijaštvo. Ti dokazi se znova in znova odkrivajo.

 19. Jugoslovanski totalitarizem je pomenil tudi simbol sovraštva do vseh znotraj Jugoslavije, ki so želeli demokracijo, pravice in svoboščine.

 20. Rdeča zvezda jugoslovanskega totalitarizma pomeni tudi zanikanje samega sebe, saj Tito ni govoril slovensko, ko je prišel v Slovenijo, pa čeprav bi naj bil sin slovenske matere.

  In tako kot je ravnal Tito, bi naj vsi ravnali.

  Očitno tudi zaradi tega nekateri v Sloveniji tako obožujejo Tita.

 21. Vsaj 50 % drži, da je prav pod zvezdo Slovenec iz hlapca postal gospodar. In kakšne so posledice? Izginil bo s planeta.

  • Tega pa res ne razumem. Pod zvezdo je iz hlapca postal suženj. Voljni suženj. Pod zvezdo ni moč postati nič drugega.
   Kakšen gospodar neki?! Tisti z mašinco (oj, mašinca zagodi) morda?
   Nobenega gospodarja ni v Sloveniji. Samo sužnji in gonjači sužnjev.
   Obstajajo še tisti, ki ne sužnjujejo voljno.

 22. Kaj bi rad povedal, Martin_ ? A za ostalih 50 % pa da cilj opravičuje sredstva ?
  Ne, ker življenje je najvišja vrednota. Če bi vsaj tu dosegli soglasje, pa nam morda ne bi bilo treba izginit s planeta.

 23. Ja, v mislih sem imel življenje. V Sloveniji se ne spoštuje življenje. To je vzrok za naše izginevanje. Obsojanje ni nobena rešitev.
  Po Sloveniji so hodili škornji različnih barv, pa smo obstali, čeprav so lastniki škornjev govorili druge jezike. Tudi Izraelci so se razvijali, čeprav niso imeli politične neodvisnosti. Kasneje so bili skoraj uničeni, čeprav so imeli lastno državo in kralja. Z besedo gospodar sem torej označil političnega gospodarja, kar najbrž ni v skladu z uporabo avtorja glavnega besedila. To je problem mojega komentarja.
  Bistveno torej ni, kdo je priboril kakšno svobodo ali smo hlapci oziroma gospodarji, temveč dela usmiljenja. Gospodarji bomo, če bomo poskrbeli za bistvene stvari.
  Domoljubje pa je seveda pomembna vrednota.

  • Kdo je v Sloveniji politični gospodar? Vse kaže, da udbomafija. Torej mafija.

   Koga moti razgovor s Pezdircem na RTVS, kjer dokumentirano razkriva udbaške in partijske mafijske posle? Kdo sedaj zato odstavlja odgovorne urednike?

   Zvezda je gospodarjenje in oblast dala v roke mafiji. Te nihče ne voli, a vodi državo in njene podsisteme.

Comments are closed.