Starši učencev zasebnih šol odločno in z argumenti nad spreminjanje Ustave

4

V civilni iniciativi Bogatimo šolstvo z osuplostjo spremljajo vladajoče politike, ki so se odločili spremeniti 57. člen Ustave Republike Slovenije, in jih pozivajo, naj ne nadaljujejo s spremembo, ki bo okrnila svobodo prebivalcev Slovenije, nekaterim otrokom odrekla človekovo pravico ter zmanjšala svobodo izobraževanja. Starši, zbrani v civilni iniciativi Bogatimo šolstvo, menijo, da bo nameravana sprememba Ustave povzročila nedopustno diskriminacijo ter razslojevanje in elitizem, zoper katerega se deklarativno borijo tudi predlagatelji spremembe Ustave. Taka sprememba po mnenju civilne iniciative tudi ne bi bila »niti socialna niti liberalna, zaradi česar politične stranke s temi podnaslovi pozivamo, naj predlogu odpovejo svojo podporo. “Tresoča roka” namreč pomeni tudi, da se Ustavo spreminja le, če to terjajo spremenjene družbene okoliščine in stvarni ter utemeljeni razlogi.«

V civilni iniciativi »Bogatimo šolstvo«, ki že od vsega začetka deluje prav z namenom, da se o položaju zasebnega osnovnega šolstva javnosti posredujejo resnična dejstva, še vedno upajo, da bodo argumenti prevladali nad oblastno močjo. V ta namen so v izjavi za javnost pripravili odgovore na nekatere izpostavljene izjave zagovornikov spreminjanja 57. člen Ustave Republike Slovenije, s katerimi opravičujejo ravnanje oblastne večine, ki jih lahko najdemo na TEJ POVEZAVI.

4 KOMENTARJI

 1. Levi oblastniki spet uživajo, ko imajo dvojna merila:

  – do kristjanov, ki so slovenski sodržavljani in ki redno plačujemo v proračun in ki smo soustvarjali slovensko skupno dobro, imajo mačehovski odnos,

  – do tujcev pa materinski odnos.

 2. Mislim, da ni dovolj samo razpravljati in izjavljati o problemih na socialistično samoupravni način.
  Treba je začeti upravni postopek v skladu z zakonom o človekovih pravicah (Ustava ) in zahtevati pravni postopek zaradi kršenja človekovih pravic.
  “Kmečka modrost” pravi: “Kjer ni tožnika ni sodnika” ! in tako se ne razvija pravna država- pravična!!!

  Prenehajmo z debatiranjem (komentiranjem) na soc. samoupravni način in začnimo voditi upravne postopke z upravičenimi zahtevami, ki jih morajo državni organi reševati v skladu z Ustavo.
  Brez tega je vse drugo jalovo početje.
  Dr. Trstenjak iz groba kliče: “Vkup držimo, zdaj gre za človeka” in bodimo državljansko aktivni !!

 3. Vprasanje, kaj bo na ustavnem sodiscu. Vecina tam se trenutno zdi bolj na levi kot na desni. Razen tega marsikje po svetu, zlasti anglosaskem, proracunsko financiranje programov zasebnih sol ni samoumevno, ali celo ni praksa. Ampak je celoten sistem drugacen in privatno solstvo prosperira na drugih temeljih. Pri nas bi ustavna sprememba unicila privatno pobudo v solstvu oz. jo skrajno omejila ter razslojila do skrajnosti.

 4. Nedvomno pobuda za ustavne spremembe izhaja iz averzije do privatne pobude v solstvu in se posebej do katoliske sole. Predvsem starsi otrok solajocih se v teh solah bi po mojem morali v imenu enakopravnosti otrok v obveznem solskem programu najti pogum za organiziranje javnega zborovanja v protest proti predlaganim nedostojnim spremembam ustave.

Comments are closed.