Čisto prav

9

Okvarjeno intimno jedro, nukleus slovenske družbene patologije desetletja onemogoča kakršnokoli pošteno razpravo med Slovenci samimi. Z onemogočanjem razprave se učinkovito onemogoča resnico.

S tem pa se onemogoča spremembo intime. Kar ovira uveljavitev prava.

V podstati razkola v tem narodu je torej okvara vsakokratne intime. Intime o tem, kaj je prav.

Čisto prav

Poglejmo čisti primer intime. Sodnika.

Sodnik sodi v enem najodmevnejših procesov v zgodovini. Sodi osebi za umor. Noben umor v novejši zgodovini ni imel tako hudih posledic za države in ljudi. Posledica sodnikove intime bo, da se bo storilca kot polnoletnega usmrtilo oziroma, da se storilca kot mladoletnega ne bo usmrtilo.

V takšnih okoliščinah opazujemo sodnika, ki bo intimno presodil – prav.

V zadevi gre za sojenje Gavrilu Principu zaradi atentata 28. junija 1914 na avstrijskega prestolonaslednika Franca Ferdinanda. To je bil povod za prvo svetovno vojno. »Noben politični umor v novejši zgodovini ni imel tako daljnosežnih posledic kakor smrt nadvojvoda Franca Ferdinanda v Sarajevu 28. junija 1914.«

Državni tožilec dr. Franjo Švara je v končni besedi dne 22. oktobra 1914 »poudaril vprašanje Principovih let in trdil, da je bil rojen 13. junija 1894, to pa pomeni, da je na dan atentata že prekoračil dvajseto leto; zato je predlagal, naj se Princip kaznuje s smrtno kaznijo. Principov advokat dr. Max Feldbauer je oporekal Švarovi trditvi, da je bil Princip rojen 13. junija. Predložil je dokaze, da je bil Princip rojen 13. julija in da na dan atentata potemtakem še ni izpolnil dvajset let. Ta razlika je nastala zaradi napake, ki jo je zagrešil župnik Ilija Bilbija. V matični knjigi je zapisano, da je bil Princip rojen 13. julija, v domovnici pa 13. junija. Toda v kneževi prijavi okrajnemu uradu oziroma izpostavi v Grahovem je stalo, da je bil Princip rojen 13. julija«.

(Dejansko stanje primera smo opremili s citati iz vira: Dedijer, V., Sarajevo 1914, DZS, 1966, str. 25, str. 512-513 ter op. 126 in 127).

Čisto pravo

Sodnik je za dogodek dne 28. 6. 1914 čisto pošteno sodil osebi po datumu 13. 7. in ne 13. 6.

Oseba je bila rojena 13. 7. 1894 in ji je ob času sarajevskega atentata manjkalo 15 dni do polnoletnosti. Zato je sodnik izrekel sodbo Principu kot mladoletniku na 20 let zapora, ne pa na smrtno kazen kot drugim udeležencem istega atentata.

Čista definicija prava se tokrat glasi: 15 dni do smrtne obsodbe = 13. julij – 28. junij.

9 KOMENTARJI

 1. Ta “nukleus” kot intimno jedro meni nekako ni jasen.
  Gre tu za intimno jedro naroda?
  Ali za posameznika – človeka ?

  • Veste, tu vam ne morem pomagati, odgovor na vaše vprašanje je stvar posameznika.

   Poglejmo primer:

   »O odcepitvi Slovenije od Jugoslavije je težko celo misliti, ker to ni nikoli bila moja najintimnejša opcija. Z njo se ne morem sprijazniti.« (po intimi nekdanjega predsednika stranke, zveze oziroma partije).

   • Saj poznam ta izrek nekdanjega predsednika.
    Njegova opcija je bila Jugoslavija. Ali pa morda kaj tretjega, npr Rusija ?

  • Pa saj ste napisal, hvala.
   Kaže da nisem bila dovolj pozorna.
   Torej – nukleus slovenske družbene patologije.

  • Jedro te patologije je laž!
   Gre za laž, vcepljeno narodu kot da je čista resnica,
   Gre za kriminalno početje nad človekom, ker ga to pohablja.

  • Jep. V prvi svetovni vojni je odigrala vse pohvale vredno vlogo.

   Resno, nehajte brat zgodovino v slovenskem jeziku.

   • V smislu pogovora ima gospod Svita se popolnoma prav. Če pa omenjeni stavek iztrgamo iz celotne povedi pa seveda zveni sumljivo.

    Prvi pogoj za pogovor je, da se želimo pogovarjati. Zato berimo celotno poved pa čeprav je razdeljena na več delov. Imejmo razumevanje!

 2. Ali bi lahko pričakovali takšno resnicoljubnost in pravičnost danes? Zaradi vpliva balkanizma – malo verjetno.

Comments are closed.