Chloé, Fokuspokus: Odkod to prepričanje, da smo v socializmu živeli bolje?

3

Nina je stara 33 let in je letos prvič brez študentskega statusa. Zamenjala je že nič koliko fakultet. Bila je vpisana na vse višje in srednje šole, v katerih je mogoče kupit status. Lani je za enega plačala 320€ in je naredila cel halo.

Zdaj je ostala brez možnosti za delo in je prijavljena na Zavodu za zaposlovanje. Trdi, da je sistem je kriv, da je pristala tam, kjer je.

Njenih teorij ne bom povzemala, ker nimam časa.

Z Nino me je spoznala kolegica od kolegice. Povedali so mi, da je bila pred leti tudi funkcionarka ŠOU. Tistega ŠOU, ki je z granitnimi kockami nasprotoval zakonu o malemu delu, ki bi Nini zdaj prišel zelo prav.

Nina je prepričana, da državljani živimo veliko slabše kot kadarkoli prej in da je zato kriv kapitalizem.

V precej pisani družbi, kjer je to razlagala, ni bilo človeka, ki bi ji nasprotoval. Ali pa si tega upal povedati na glas.

To me skrbi.

Številke nas postavljajo na laž

Trajalo je natanko šest minut, da sem našla dostopne podatke o tem, kako živimo danes in kako smo živeli nekoč. Primerjala sem podatke za leto 2015 in 1991.

Upam, da mi bi nekoč uspelo naredit obširno in temeljito analizo o tem, odkod Slovencem to zakoreninjeno prepričanje, da so v socializmu živeli bolje.

24-krat višja povprečna plača.

Ob osamosvojitvi Slovenije je povprečna plača znašala 10.322 SIT — ali 43€ —, leta 2015 pa 1.035€.

Delamo manj za več.

Leta 1991 smo si s povprečno plačo lahko kupili 397 kil črnega kruha ali 85 kil govejega mesa s kostjo. Za nakup kile kruha je bilo treba delat 27 minut, za nakup kile mesa s kostjo pa 124 minut.

Leta 2015 pa smo si s povprečno mesečno neto plačo lahko kupili 542 kil črnega kruha ali 125 kil govejega mesa s kostjo. Za nakup kile kruha je bilo treba delat 8 minut manj, za nakup mesa s kostjo pa 43 minut manj kot leta 1991.

Več je zaposlenih.

Decembra 1991 je bilo v Sloveniji v podjetjih in drugih organizacijah (razen zasebnih) zaposlenih približno 675.900 oseb. Po podatkih iz statističnega registra delovno aktivnega prebivalstva je bilo konec decembra 2015 zaposlenih nekaj več kot 714.500 oseb.

Več lahko preberete na fokuspokus.si.

3 KOMENTARJI

  1. Gospa Chloé, verjetno je to vzdevek, očitno ne vidi masovnega pranja možganov, po katerem imamo to prepričanje. Namen tega lažnega prepričanja je pustiti pri miru državno lastnino, s katero upravlja neokomunistična klika.

    Ampak! Omenjena klika ima kar lahko delo, ko masovno pere možgane. Vsi vsaj podzavestno vemo, da trenutno naša blaginja sloni na izposojenem denarju, ki ga naj vračajo naši vnuki … ki jih je pa čedalje manj. Zato je v ljudeh strah, kaj bo, ko ne bo več tega denarja. Kaj bo, ko bomo imeli le to, kar ustvarimo? Država, reši nas!

    Ampak! To še ni vse! Čisto vsi pa zavestno vemo, da so se nekatere zadeve resnično poslabšale. Zdravstvo, šolstvo, rdeči mafiji se je pridružila običajna mafija … Država, reši nas!

  2. In vendar v nekem smislu drži,da živimo slabše.Če imamo namreč take 33-letne večne študente-kvazi intelektualce-je to res presneto zanič kvaliteta.No,upajmo,da imajo ljudje,ki so si pridobili”samo” nižjo izobrazbo več naravne inteligence in bolj zdravo pamet.A veliko ne pomaga,ko pa na njihov račun žive vsi takšni kvazi leni izobraženci.

Comments are closed.