Che Guevara – 51 let od njegove smrti

12
http://babalublog.com/

V torek, 9. oktobra, je minilo 51 let od njegove smrti. Ubili so ga. Tako kot je sam ubil ali dal ubiti brez sojenja na deset tisoč ljudi, od katerih večina sploh ni bila njegovih sovražnikov.

Če bi bil Ernesto Che Guevara (1928-1967), rojeni Argentinec in zdravnik, še živ, bi bil star 90 let. Bil bi ostarel, nič kaj romantičen kubanski revolucionar, najbrž priključen na cevke, ki bi ga umetno ohranjale pri življenju. Doživel bi zlom Kube, popoln kolaps bolivarske revolucije, gospodarski čudež Čila, Tita brez ene noge, lov na Nicolaeja Ceaușescuja in krogle v njegovem telesu na božični dan, padec Berlinskega zidu, za katerim se je skrival „socialistični raj“, smrt Fidela Castra. Pa ni živ. V ponedeljek, 9. oktobra, bo minilo 50 let od njegove smrti. Ubili so ga. Tako kot je sam ubil ali dal ubiti brez sojenja na deset tisoč ljudi, od katerih večina sploh ni bila njegovih sovražnikov. Večina ljudi, predvsem mladih, ga idealizira, ponosno ga nosi na majicah, vprašanje je, če sploh vedo, kaj je bil in kaj je predstavljal. Tudi TV Slovenija, ki je namesto resnega dokumentarnega filma o Che Guevari predvajala romantičen hollywoodski zmazek z Beniciom Del Torom v glavni vlogi.

Ne mislim pisati o Che Guevari, dovolj je nekaj njegovih citatov.

O revolucionarni „pravni državi“

»Za pošiljanje ljudi pred strelski vod ne potrebuješ sodnega dokaza. Ti postopki so arhaično-meščanske podrobnosti. To je revolucija. In revolucionarnost mora postati hladnokrvni stroj za ubijanje, ki ga motivira čisto sovraštvo.«

Znani so Chejevi zloglasni strelski vodi, ki jih je vodil. Skupaj s Fidelom Castrom in njegovim bratom Raulom je trojica lastnoročno ubila najmanj 1.253 ljudi. Iz tistega časa je nastala tudi fotografija, za katero bi najrajši videli, da jo nikoli ne bi bilo. Prikazuje, kako »trojica« izvaja usmrtitev.

O reševanju »težav«

»Težavo sem rešil s kalibrom .32. V desni del njegovih možganov sem ustrelil kroglo. (…) Vse, kar je bilo njegovo, sem si prisvojil.«

Tako je komentiral umor sodelavca Eutimija Guerre, ki ga je obtožil vohunstva.

O dokazih

»Ne potrebujem dokazov, da bi ubil človeka. Potrebujem samo dokaz, zakaj ga ne bi ubil.«

Tako je Che odgovoril v Združenih narodih, ko so ga vprašali, po kakšnih kriterijih ubija ljudi, ki so povezani z nasprotniki socializma.

O mladih

»Mladi se morajo naučiti razmišljati kot množica. Zločin je razmišljati kot posameznik.«

Te besede levičarji še vedno imajo za svete.

O sebi

»Dobro sem in žejen krvi. Kot pravi vojak.«

To je pisal svoji materi.

O črncih

»Črnec je malomaren in sanjač, svojo majhno plačo zapravlja za neumnosti in pijačo. Evropejec izvira iz tradicije dela in varčevanja, kar ga je pripeljalo v ta del Amerike. (…) Zaradi svoje rase se jim ni treba umivati.«

Tako je Che Guevara v svojih dnevnikih razmišljal o črncih. Zanimivo. Che je levičarska ikona, hkrati pa rasist.

O relativnosti časa

»Revolucija ni jabolko, ki pade z drevesa, ko pride čas. Ti si ta, ki mora jabolko prisiliti, da pade

Che o tem, kdaj je čas za okrutno revolucijo. To metodo danes levičarji uporabljajo v gospodarstvu. Delijo denar, preden ga zaslužijo. Če ga sploh.

O medijih

»Ukiniti moramo vse časopise. S svobodnimi mediji je revolucija nemogoča.«

Hm, levičarji ne marajo svobode govora. No, pravzaprav jo. Dopuščajo svobodo govora, dokler se z njimi strinjaš. Ko se ne, je to že sovražni govor.

O ceni revolucije

»Zmaga socializma je vredna milijone atomskih žrtev. (…) Če bi nuklearne rakete ostale na Kubi, bi jih izstrelili v samo srce ZDA, to pomeni – na New York.«

»Humanitarec“ ni nikoli skrival, da bi uničil ZDA, če bi mogel. «

O vojski

»Sovraštvo je središče našega boja. Divje sovraštvo človeka sili prek njegovih zmožnosti in iz njega naredi hladnokrvni stroj za ubijanje. Točno taki morajo biti naši vojaki.«

Socialisti naj bi bili miroljubni, ali ne?

O socialističnem gospodarstvu

»Naši tovariši iz tovarne so izdelali zobno pasto. Dobra je, kot so bili prejšnje. Zobe čisti povsem enako, napaka je le, ker se čez nekaj časa spremeni v kamen.«

Che Guevara je bil nekaj časa celo glavni gospodarstvenik socialistične vlade, čeprav je bil ekonomsko popolnoma nepismen. Kako je že rekel Hayek? Če bi se socialisti spoznali na ekonomijo, ne bi bili socialisti.

12 KOMENTARJI

  • Trnovski gozd bi bil lahko idealen poligon za gverilske zločinske združbe tudi pri nas.Hitro bi se našli razni veliki CHE vodje,kar lahko opaziš na majicah z to podobo.Hollywood bilahko posnel film z avtentičnimi statisti,film pa gledali real socialisti oziroma komunisti tipa leftardov

 1. Danes ZL doživlja orgazme , Luna sije kladivo bije , ali bodo tudi v parlamentu obujali spomine na zločinca ! ?

  Andrej Briški

 2. Družina fantastičnih psihopatov se v obliki hobotnice z lovkami filadentičnih priseskov,širi v vse pore življenja,tako da stvarstvo in stvarnika nekateri označijo za kemijo..pojem,ki ga je ustvaril prav človek !?

 3. Danes mladi – tisti, ki so po duši revolucionarji – obožujejo ravno te njegove misli. Za njih je človeško življenje nepomembno.

 4. Navaden, običajen morilec,ki jih je bilo med boljševiki na tisoče in niso vredni spomina. Je pa grozno naslednje:
  Včasih nekoliko pomagam vnuku pri angleščini in nemščini. V njegovem angleškem učbeniku sem slučajno našel prijazen članek o njem in o mehiškem igralcu, ki ga s ponosom upodablja v filmih. Imenujejo ga za latinskoameriškega revolucionarja. Vnuk se mi je smejal, ker sem se razbesnel nad neopazno indoktrinacijo osnovnošolskih otrok s komunizmom celo v angleškem učbeniku.
  Pa ne samo osnovnošolske otroke, včeraj so na rtv slovenije celo v dnevniku posvetili nekaj minut obletnici smrti tega “revolucionarja”, kot da ne bi bilo po svetu dogodkov, ki so važnejši od obletnice sprevrženega morilca.
  To se dogaja v “demokratični” članici Evropske unije.

 5. Trnovski gozd je enkrat že bil poligon podobnega tipa – dovolj snovi za kaj več kot en celovečerec. Ni nam treba uvažati kubanske različice – še iz svoje se očitno nismo nič naučili.

  • (Ne vem, ali samo meni javlja težave s serverjem? – moj dodatek se nanaša na komentar ‘dilerja resnice’ 9.10 ob 11.17)

 6. 51 let po smrti je Che Guevara bolj kot simbol revolucije, podoba iz majice zasnovane po Warhalovem portretu. Modni dodatek.

  Drugače pa avtorju (Časniku) predlagam, da naredi majice s podobo Pinocheta in malce uravnoteži svet mode.

Comments are closed.