Čestitke velikim zmagovalcem referenduma o spremembah in dopolnitvah zakona o vodah

15
Aljoša Petek, pobudnik referenduma za pitno vodo Foto: STA

Dne 21. januarja 2021 je Vlada Republike Slovenije na 51. redni seji določila besedilo Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah in ga z neutemeljeno navedbo, da gre za manj zahtevne spremembe in dopolnitve zakona, ki ne predstavljajo večjih sprememb na sistemski ravni, poslala v Državni zbor Republike Slovenije (DZRS) v obravnavo in sprejem po skrajšanem postopku (vir).

Vpogled v predlog zakona z dne 21. januarja 2021 kaže, da ne gre za manj zahtevne spremembe in dopolnitve zakona, saj se z določitvijo odločanja o predlogih v okviru upravnih postopkov, ne več s sprejemom vladne uredbe, pristojnost za vodenje postopkov za spreminjanje mej priobalnih zemljišč prenaša z vladnega na upravni nivo, na Direkcijo za vode, kar je zahtevnejša sprememba na sistemski ravni.

To ne omogoča skrajšanega, temveč redni zakonodajni postopek, z navedeno neutemeljeno postopkovno navedbo pa se je prekršila 1. alineja 1. odstavka 142. člena Poslovnika Državnega zbora (vir).

Številne pobude in pripombe na predlog zakona in pozivi za njegov umik

Da gre za sistemsko pomembno predlagano spremembo zakona, ki ne omogoča skrajšanega postopka, kažejo številne obrazložene pobude, pozivi in pripombe t. i. nevladnih organizacij za zavrnitev oziroma umik tega predloga zakona, ki so bile vložene v skrajšanem postopku pred DZRS, na primer pobuda EKO KROG-a, Civilne iniciative občanov občine Kanal ob Soči DANES in Eko Anhovo in dolina Soče z dne 8. marca 2021 (vir in vir) in z dne 24. marca 2021 (vir) ter poziv z več kot 17.000 podpisi Peticije za vodo z dne 29. marca 2021 (vir) z dopolnitvijo z dne 30. marca 2021 (vir).

Omeniti je potrebno še poziv Slovenskega društva za zaščito voda, Slovenskega komiteja Mednarodnega združenja hidrogeologov SKIAH, Društva vodarjev Slovenije DVS in Globalnega partnerstva za vodo Slovenije GWP z dne 17. marca 2021 (vir) in z dne 28. marca 2021 (vir), poziv Regionalnega okoljskega združenja okoljevarstvenikov ROVO z dne 17. marca 2021 (vir), poziv Alpe Adria Green z dne 20. marca 2021 (vir), pripombe Zveze ekoloških gibanj Slovenije ZEG z dne 20. marca 2021 (vir), vključno s pozivom Fakultete za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani FAGG z dne 25. marca 2021, »da se potencialne spremembe Zakona o vodah sprejmejo z veliko mero previdnosti in odgovornosti do prihodnjih generacij ter s širokim družbenim soglasjem« (cit. po viru).

Zahteva za razpis referenduma z z zadostnim številom podpisom je bila vložena dober mesec in pol po sprejemu zakona

Dne 30. marca 2021 ob 16.33.01 (vir) je na 67. izredni seji DZRS v tretji obravnavi po skrajšanem postopku o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah (ZV-1G) glasovalo proti 38 poslank in poslancev, in sicer 14 iz poslanske skupine LMŠ, 10 iz SD, 7 iz Levice, 3 iz SAB, 3 iz SNS in 1 iz poslanske skupine italijanske in madžarske narodne skupnosti, 8 pa jih ni glasovalo, in sicer 3 iz poslanske skupine nepovezanih, 2 iz SD, 1 iz Levice in 1 iz SAB. Za je glasovalo 44 poslank in poslancev, in sicer 26 iz poslanske skupine SDS, 7 iz NSi, 5 iz SMC, 4 iz DeSUS, 1 iz skupine nepovezanih in 1 iz skupine italijanske in madžarske narodne skupnosti.

S tem je bil dne 30. marca 2021 ZV-1G v DZRS sprejet po vprašljivem – skrajšanem – zakonodajnem postopku in ob širokem družbenem nasprotovanju.

Nato je 19. maja 2021 Aljoša Petek vložil v DZRS zahtevo za razpis referenduma o tem zakonu in k zahtevi predložil 48.479 podpisov volivk in volivcev, ki podpirajo zahtevo (vir), s čimer je bil pogoj iz 1. odstavka 90. člena Ustave Republike Slovenije (vir) za razpis zakonodajnega referenduma izpolnjen.

Kljub neugodnemu terminu velika udeležba na referendumu in prav nič tesen rezultat

Nato je DZRS na seji dne 25. maja 2021 sprejel Odlok o razpisu zakonodajnega referenduma o ZV-1G (vir), na podlagi katerega se je glasovanje na referendumu izvedlo v nedeljo, 11. julija 2021, torej v izrazito neugodnih okoliščinah vrhunca sezone poletnih dopustov.

Po neuradnih informativnih podatkih Državne volilne komisije z dne 15. julija 2021 ob 8.50 (vir) je bilo ob zaključku referenduma ob 99,97 odstotka preštetih oziroma 784.433 oddanih glasovnic, kar kaže na 46,19-odstotno volilno udeležbo, 678.400 oziroma 86,69 odstotka glasov proti.

To kaže na veliko referendumsko zmago tistih, ki so glasovali proti uveljavitvi zadevne novele zakona o vodah, tako z vidika dosežene visoke volilne udeležbe kakor z vidika velike zmage na referendumu izraženega mnenja, in to v izrazito neugodnih okoliščinah razpisa referenduma ob vrhuncu sezone poletnih dopustov.

Zmagovalcem referenduma je treba čestitati za tako velik uspeh, zlasti ob njihovem že osvetljenem predhodnem aktivnem intelektualnem prizadevanju v vprašljivo skrajšanem zakonodajnem postopku.

Udeležba in rezultat referenduma vladni kader kažeta v novi luči

Po drugi strani navedeni neuradni podatki Državne volilne komisije z dne 15. julija 2021 ob 8.50 kažejo na velik poraz in neuspeh tistih, ki so glasovali za, tako z vidika dosežene pičle volilne udeležbe kakor z vidika velikega poraza njihovega na referendumu izraženega mnenja. Ob tem ni nihče predvidel tako visoke udeležbe in visoko zmagovalnega izida referenduma na strani nasprotnikov zakona ter na drugi strani tako pičle udeležbe in globoko poraznega izida na strani zagovornikov zakona. Navedeno in ob dodatnem dejstvu predhodnega širokega družbenega nasprotovanja sprejemu zakona v vprašljivo skrajšanem postopku hkrati osvetljuje intelektualno raven selekcije kadra političnih strank te vladajoče koalicije.

V luči slednjega gre na primeru zakona o vodah za kazalnik intelektualne inferiornosti selekcije kadra vladne koalicije nasproti kadru opozicije. To je specifična težava političnih strank te vladne koalicije, med katerimi sta osrednji SDS in NSi.

Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj, ki je danes ogrožen, podprete z donacijo.

15 KOMENTARJI

 1. In kaj bo sedaj boljše, potem ko je padel zakon? Zmagoslavje, od katerega vas razganja ob tej domnevni silni zmagi, bo hitro splahnelo. Ali ste res revčki ponosni na to, da ste zrušili zakon domnevno samo zato, ker je bil sprejet po skrajšanem postopku?

  In kje si ti brihtnež opazil “široko družbeno nasprotovanje”? Larifari. Proti ste bili zainteresirani aktivisti, naščuvani narod pa je bil proti samo zato, ker ste ljudem vztrajno dopovedovali, da po novem ne bodo mogli več pohajkovati po obrežjih rek in jezer. Kajti tudi največji debil ni verjel, da gre tu res za pitno vodo.

  Laž na laž, prevara na prevaro, demokracija, kakršne na svetu še ni bilo.

 2. Glasovali za so pretežno člani dveh strank in še to delno. Ministrstvo si ni dalo časa za promocijo zakona in ne s kvalitetnim piarom Tukaj je treba zamenjati PIAR ali pa vodenje le tega! Ugotoviti ali pa že veste, kdo je kamen v ležajih.

 3. Četudi je zakon dobronameren, nujen in dober je bila izvedba uvedbe zakona na totalni nuli, ja g.Mihelič, piar gor ali dol, nič ni bilo narejeno tako kot treba.
  Vizjak je izdelal odlično orodje za opozicijo, da je potolkla nasprotnika v nulo.Laži gor ali dol, odlično so opravili
  svoje barbarsko delo.

  A Vizjak vprašal ljuctvo kaj si želi na področju voda, mogoče?
  Če bi in, če bi dobil odgovor, potem bi ljudstvu ponudil dobro ponudbo in opoziciji iz rok izbil vnaprej nj. orodja za nasprotovanje.
  Tako pa je samo nemo opazoval uničevanje podpore dobremu zakonu in je odgopvoren za nevodenje !

  • No, pa smo tam! Važno je piarovstvo pa všečnost pa dobrikanje pa glasnost pa afnanje. Kaj pa argumenti? Dajte no. Prav to, kar bi vi želeli, je počela tista ničvredna druščina, ki v življenju ni še nič pametnega počela, na soočenju na RTV. Brez enega samega argumenta, eno samo pljuvanje, levičarsko nabijanje! Novela zakona je interventnega značaja. V letaku, ki ga je prejelo vsako gospodinstvo, kratko in jasno piše vse, kar je treba vedeti. Ste ga sploh prebrali? Je kdo oponiral? Referendum ni imel s pitno vodo blage zveze. Malo zdrave kmečke pameti prosim!
   In vi, Žiga Stupica, čestitate zmagovalcem, vzhičeni ste nad zmagoslavjem!? Pa povejte, kaj imajo ljudje od te zmage. Večerni hud naliv in povodenj v Ljubljani na dan referenduma je bilo dobro sporočilo “od zgoraj”. Bodo prišle nevladne organizacije reševat ljudi in premoženje, ko bodo poplavljali hudo zanemarjeni vodotoki? In s katerimi orodji? Morda s strupenimi gofljami?

 4. Mislim, da bi bila pametna lekcija iz prepričljivega izida referenduma bolj kot prepricevalna sposobnost oz PR predvsem temeljit dialog s stroko in ekološkimi združenji pred dokončno formulacijo in sprejetjem takšnega in podobnih zakonov v parlamentu.

  • IF se strinjam, toda kulturnega marksizma s tem ne boš spremenil kot ideologije in prakse. To je njih praksa. Bi se spomnili in se bodo še tisoč podobnih stvari, da politično nepismene, prrepeljejo žejne čez vodo. Tudi Kocbek je mislil, da bo vnesel demokracijo oz. krščanske vrste socializma v OF in po njej. Kako se je zmotil! Toda, samo to bi moral ugotoviti, da ta ideologija ne pozna kompromisov niti znotraj sebe, svojih. Toliko je bil izobražen, razgledan, svetovljanski, pa ni hotel videti: Pogum in strah to odkriva in upa proti dokazanim dejstvom. Tudi Župančič, ki so se ga izposodili na dan, ko je bila zbrana 1945 vsa “osvobojena Ljubljana” in je z balkona nagovoril ljudstvo…Glej, gore so visoke, kakor prej!” Ko pa je videl, kako so gore in doline in gozdovi in brezna lona krvi: …je zapisal tiho in žalostno, razočaran, da se je rodilo jabolko zlato, ki se nam je skotalilo v kri in blato! Nekako tako se dogaja… z našo zavedeno mladino. Žalostno! Gregorčič je davno zapisal, ko še nismo izborili svoje države: “Otmimo čolnič pogube!” Žalostno je, da ta njegov vzklik v obupu in zanosu, velja še danes.

 5. Saj, dragi Fračišek, vse to sicer spada pod demokracijo, toda v špolitiki, ko gre za prdstavitev in vemo, da bodo šli, kot doslej, na nož, je vse javno v okviru piara – zapakiranja v pravi celofan, ki bo tako privlačen, da bodo potrošniki pljunek na njem obsodili in kupili ponujeno.
  NEDVPMNO LAHKO UGOTOVIMO Z UPORABO REKA, DA SO MLADE ŽEJNE PREPELJALI ČEZ PITNO VODO.
  pA NA ZDRAVJE, ŠE KDAJ!!! Bolj kot so nekateri gulili klopi faksov, bolj jih imajo na vrvici. Komunistična sreča na vrvici! Očitno, mora iti vsaka generacija skozi trpljenje prečiščenja ali bega in to se dogaja po 10 tisoč letno. Ne zmigajo možgančkov, da bi rekli, ta domovina je naša, ne gremo, nardili jo bomo po svoje, ampak nasedajo, potem pa beg.

 6. Referendumski izid je značilen za nesvobodne države, kjer so državni mediji zgolj trobila tirana in njegovega režima. Rezultate 80+ dobite v državah kot so Rusija, Turčija ali Slovenija (Putin, Erdogan, Kučan), v svobodnem svetu so izidi praviloma precej izenačeni.
  Nič novega torej, partija še vedno obvladuje večinske medije in z njimi histerično vzdržuje vladavino laži. Tudi na tem refetendumu, ki je samo del vsesplošne propagandne histerije, odkar so nesposobni režimski pajaci pobegnili z oblasti, je zmagala laž. Večina ljudi v državi je komunistične histerije in propagandnega nabijanja tako sita, da je referendum in vse v zvezi z njim preprosto ignorirala.
  In kaj se lahko iz tega naučimo? Očitno zgolj parlamentarizem ne bo zadoščal, treba se bo sprijazniti z resničnostjo in težišče prizadevanj za odpravo komunistične pohabljenosti prenesti na civilno družbo in predvsem na cesto, za kar pa etablirana polotika ne kaže veliko navdušenja, niti alfa demokrat, drugi pa še manj. Priložnosti za mobilizacijo je sicer več kot dovolj, vsakodnevno laganje in sprevračanje, nasilje režimske milice (rumeni jopiči, kranjski grafiti), nasilje po partijskih sodiščih, vsesplošna diskriminacija, ponižujoče plače in pokojnine v primerjavi z avstrijskimi itd….Če tega moralnega kapitala ne zmoremo uporabiti, bomo pač še naprej prenašali poniževanje.

 7. Posoliti večino, toda, ko se sol pokvari…, lahko računaš le na 10%, ostali pa se morajo razumeti na politiko, da jih ne morejo obrniti narobe kot srajce, ne morejo nagnati kot zajce…

 8. Zelo koristen prispevek avtorja.

  Referendum je razgalil marsikaj:

  – da ne gre sprejemati občutljive zakone oz spremembe na vrat in nos, brez upoštevanja pripomb stroke in nevladnih organizacij.
  – da je potrebno imeti občutek, do kje se lahko gre v politiki, saj je politika umetnost uresničevanja možnega, mogočega.
  – da si je potrebno pridobiti javno mnenje na svojo stran.
  – da je potrebno negovati veščino, ki bo uspešna pri zmanjševanju nasprotovanj, ne pa da bo podžigala ali netila nasprotovanja.

  • Referendum je razodel le, da so Slovenci ovce, ki se dajo prepričati brez argumentov.
   twitter.com/lednikow/status/403650236712615936/photo/1

 9. če pišejo influencarji o velikih spremembah na podlagi razprav v parlamentu, inicializacije referenduma, predstavitvi mnenj na referendumu, naganjanje volivcev pred voliščem za določeno izražanje volje v času volitev smo dokončno razgalili traparije kot logika, argumenti, volilni molk in seveda racionalno odločanje.
  Če pa so volitve štos, histerija, protizakonito ravnanje in obujanje volitev s kroglicami, potem pa smo ob tako visokem standardu, kot ga imamo sedaj dosegli največ, kar je mogoče zato, da množice pripeljemo v histerijo po Geobelsu!
  Vse ostalo pa je štos, tako kot je štos da spredaj pred okencem kupiš en humburger, zadaj pa medtem tvoj politični prijatelj ukrade vsaj štiri in potem zbijete okno v trgovini ali Petrolu in ukradete en sixpak pa imate žurko zaradi golega dolgočasja.
  To je vzorec za ŽIGO STIPICO!!! Samo tako naprej do trave!

Comments are closed.