Anton Stres in Andrej Glavan v Lokal Patriotu

6

Poslanec Državnega zbora in stranke Zares Franci Kek je v četrtek zvečer, 02. decembra 2010 na svoje »Četrtkove večere«, ki so v klubskih prostorih Lokal Patriota v Novem mestu, na razgovor povabil slovenskega metropolita, ljubljanskega nadškofa Antona Stresa in novomeškega škofa Andreja Glavana. Zaradi zadržanosti je za vodenje pogovora pooblastil Janeza Kramarja. Srečanja se je udeležilo okoli petdeset ljudi, predvsem vernikov in duhovnikov.

Tiste kritične javnosti, ki bi dogodek lahko popestrila z vprašanji o aktualni problematiki v slovenski Cerkvi, na srečanju preprosto ni bilo. Druga možnost, da bi škofa postregla z odgovori o trenutno zelo neprijetnih vprašanjih v Cerkvi, se žal tudi ni uresničila. Tako je ostalo prezrto aktualno dogajanje kot npr.: pedofilija, homoseksualnost, propadle gospodarske naložbe. Ni bilo odgovorov na vprašanje, ali je pripravljena vizija nove evangelizacije, notranjega očiščenja in duhovne prenove Cerkve v smislu služenja, ljubezni in ponižnosti. Vsega tega žal ni bilo!

Nadškof Stres je v pogovoru predstavil delovanje Odbora za varstvo človekovih pravic v obdobju 1987 – 1989. Odbor je nastal spontano ob aretaciji Janeza Janše, takratni nadškof Alojzij Šuštar pa je ustanovil komisijo Pravičnost in mir z namenom za večjo angažiranost kristjanov v novo nastajajoči demokratični družbi.

Nadškof se je dotaknil tudi predloga novega Zakona o verskih skupnostih, ki po mnenju katoliške Cerkve in drugih monoteističnih cerkva v Sloveniji, sploh ni potreben. Pri tem je še posebej izpostavil nenadomestljivi pomen človekovih pravic, kjer je najpomembnejša pravica svobode veroizpovedi. Ločitev Cerkve od države ne moremo enačiti s človekovimi pravicami in verska svoboda ne sme biti omejevana niti v izrednih razmerah. Verska svoboda je radikalno temeljna in dialoga o krivični zakonodaji ne more biti.

Temu osrednjemu razmišljanju je sledil pogovor o minulem uspešnem Evharističnem kongresu, ki je bil junija v Celju, pa o spolitizirani beatifikaciji Alojza Grozdeta, o nenadomestljivi vlogi Karitas v Sloveniji, o pastoralnem letu krščanske dobrodelnosti in solidarnosti, o izobraževanju in cerkvenih šolah, o bogati Cerkvi itd.

Foto:  Tomaž Maras, Franci Koncilija

6 KOMENTARJI

 1. Naš nadškof gre na večer s Francijem Kekom, Zares. Njegov kolega Guličpa pisari verske zakone…In še škof Glavan naj bi bil zraven. Vsaj on je uvidel, da to nima smisla in ni šel…
  Udeležba dr. Stresa pa je nekaj podobnega kot če gre Pahor na USA ambasado….To se enostavno ne spodobi, da gre slovenski metropolit na večer nekega klovna iz Zaresa….
  Kam plove slovenski vrh RKC ???

 2. “Demokrat”, iz slikic je razvidno, da sta bila na pogovoru oba škofa. Ni bilo pa Keka 😉

 3. KEK, kumrovški tečajnik in pobiralec žogic na tenisu partijskih “veličin” ! Po

  njegovih izjavah sodeč, se ima celo za drugorazrednega kristjana !

  Kaj smo pa potem ostali verniki, verjatno še za kak razred manj , mar ne ?

 4. Dragi blogerji , povejte mi, kdo se od komunističnih veličin in pritlikavcev

  nebi rad slikal in kazal s cerkvenimi veličinami, GLAVANA , STRESA ??

Comments are closed.