Avnojski sklepi bili pravna osnova za krajo stoletja

20
Zamudnih obrestnih ne bi bilo, če bi odvzete gozdove pravočasno vrnili. Foto: Borut Peršolja / arhiv DZ

Pismo bralca časnika Večer (5. 11. 2019) me je spravilo v »dobro voljo«. Že naslov »Sodišče pod vplivom Cerkve« je bilo dovolj za pomislek, da bi naj šlo za šalo? Žal pa temu ni tako, ni bila šala. Nekateri so v to trdno prepričani.

Avnojski sklepi pravna osnova za krajo stoletja

V svetu ni primera, da bi se plenilo – »jemalo« na tako  preprost način, kot se je to dogajalo v komunizmu, »ko je bilo komunistom vse  dovoljeno«. Pri nas se je o jemanju tuje lastnine odločilo na nesklepčnem zasedanju AVNOJ pozimi l. 1943 v Jajcu. Takrat so brez potrebne večine zastopnikov sprejeli zloglasne avnojske sklepe. To je bila nekaj let kasneje »pravna osnova«, po kateri se je po vojni največ »jemalo«. In ti sklepi so nastali, še preden se je sploh vedelo, da bomo po vojni imeli komunizem.

Enako kot se je lastnino kradlo v zločinskem komunizmu, se je plenilo tudi v ostalih totalitarnih državah po svetu. V Evropi sta tako delovala fašizem in nacizem. Kraje pa nam tudi v post komunizmu niso tuje!. Vsi pa so »jemanje« skrbnim lastnikov izvajali s močjo »kulture smrti«! V še bolj divjem svetu Azije in Afrike se še dandanes tovrstni kriminal kaznuje v sekanjem prstov, rok, na Kitajskem jih streljajo, nekje pa celo kamenjajo. V bolj kulturnem svetu zahoda, pa se tovrstni kriminal obravnava na sodiščih. Trdim pa, da je takšno razsojanje na sodiščih le približek pravičnosti, saj ni bolj natančnega ugotavljanja krivde! Zato ni mogoče verjeti ideologiji komunizma, tako so nas nekoč v »zlati svobodi« učili v šoli, da bomo v komunizmu živeli brez sodnikov in tudi denarnic, saj si bomo potrebne življenjske dobrine delili po potrebah.

Zamudnih obrestnih sploh ne bi bilo, če se ne bi zamujalo z vračanjem odvzete lastnine

Kamen spotike v prispevku Večerovega pisca so tudi zamudne obresti, ki bi jih morala država plačati Cerkvi, ker se je zavlačevalo z vračilom gozdov, ki so bili Cerkvi vrnjeni v postopku denacionalizacije. Sicer nisem prepričan, če smo v komunizmu sploh imeli zamudne obresti, ker so nanje sedaj nekateri tako alergični. In kot izgleda, bi nekateri radi, da bi se zamudne obresti ignorirale? Sicer pa zamudnih obrestnih sploh ne bi bilo, če ne bi bilo zamud pri vračanju odvzete lastnine pravim lastnikom, ki so si jo desetletja in stoletja zakonito pridobivali in so zanjo tudi skrbeli.

Ne strinjam se tudi, ko pisec hoče prikazati, da so danes sodišča pod vplivom Cerkve! Bi prej veljalo ravno obratno! V mislih imam montirane politične sodne procese zoper tiste, ki so nam izbojevali samostojno Slovenijo. Tudi če so sedanji sodniki pravniki z univerzitetnimi diplomami, so izpite polagali pri indoktriniranih profesorjih. Zato ni moč dati roke v ogenj, da sedaj ti sodniki resnično sodijo po načelu neodvisnosti in pravičnosti!

Predstavniki oblasti naj bi rušili ustavni red, ker hodijo k sv. maši

Da je pisec drugače politično orientiran, je tudi opaziti po tem, da v naših cerkvah pri maši »vidi« celotni politični vrh sedanje postkomunistične vlade in celo predsednik Ustavnega sodišča naj bi obiskoval verske obrede. Po mnenju Večerovega pisca visoki predstavniki oblasti rušijo ustavni red, saj da je Cerkev ločena od države.

Ločenost države od Cerkve je nekaj takega, kot je ločenost državljanov od države!

Kot lahko beremo v pismu bralca časnika Večer, v našem postkomunizmu še nismo v celoti pojasnili, kaj pomeni ločitev Cerkve od države, kar so naši komunisti prevzeli od Lenina in Stalina. Pomena tega Leninovega oz. Stalinovega izuma še danes, kot lahko pogosto preberemo, tudi niso v našem postkomunizmu še nismo docela razjasnili in opustili!

20 KOMENTARJI

 1. Prav imate. Rkc je z goljufijo prišla do tega premoženja, zato ji ga je treba odvzeti in jo izterjati za obresti in še povrh tega močno kaznovati.

  • Odkod vam to? Ali pa ponavlajte nekaj kar so vam prijazne kače slile v ušesa? S čem neki sploh lahko RKC goljufa?! A ste normalni.
   No, nekje ste napisali, da Boga ni. Morda pa niste normalni.

 2. Obstaja pogodba, ki dokazuje, da je rkc vse to premoženje prodala državi. Sedaj pa terjajo nazaj in to je goljufija.
  In ja boga ni. Kdor trdi nasprotno je primer za psihiatrično obravnavo.

  • Ateistični vernik, ki je prepričan, da je konec sveta tam, kjer se konča njegova skromna in ozka zavest, seveda ne more vedeti ali Bog je ali ga ni. Komunistični vernik pač verjame, da ga ni. Kajti za njega je bog prigrabljeno tuje imetje.

   • Tine, Mentalni maloposestniki pač verujejo v nadnaravno silo. Zaradi svoje plitkosti in zaplankanosti se za reševanje problemov zatekajo k nekim fiktivni, mitološki bitjem, namesto, da bi to reševali z lastnimi sposobnostmi in znanjem. Je pač najbolj easy. Na ta način dosežejo to da so za njihovo bedo krivi drugi, v tem primeru pravljično bitje, ki mu ti rečeš bog, jaz pa prazen nič.
    Tvoj zadnji stavek pa je čista definicija rkc.

    • Žal za enkrat nič ne razumete. Trenutno je to vaš domet. A morda pride čas, ko se vam bo obzorje malo razširilo.

  • Shity: “In ja boga ni. Kdor trdi nasprotno je primer za psihiatrično obravnavo.”
   ================
   Trditvi Shityja …
   #1 In ja boga ni.
   #2 Kdor trdi nasprotno je primer za psihiatrično obravnavo.

   Ker je Shity v #1 zanikal obstoj boga je s tem nehote priznal njegov obstoj.
   Namreč, ne da se zanikati obstoj nečesa česar ni. Zanikati se da samo nekaj kar je!
   O tem česar ni se ne moremo niti pogovarjati, ker sploh ne vemo da obstaja.

   … torej se lahko zapiše kot mnenje Shityja tudi takole:
   #1 Bog je
   #2 Kdor trdi #1 je primer za psihiatrično obravnavo.

   Ali:
   Ker je Shity nehote priznal obstoj boga je po svojem lastnem mnenju primeren za psihiatrično obravnavo.
   Kot kaže se ateisti počutijo, da so psihični bolniki.

   • Tvoja definicina ne drži vode. Ti razlagaš produkt domišljije, ki pa ne dokazuje realnosti. Ravno nasprotno , svoje mentalne slike sproti prilagaja trenutni realnosti in tako doseže navidezno skladanje domišljije in realnosti. Tako imenovana ‘Samoizpolnjujoča se prerokba.’ Navadna izmišljotina, ki se jo poslužuješ, da sam sebe prepričaš v resničnost svoje domišljije in produktov le te.
    Zavest je tisto kar nas definira, ne pa pravljice, ki so si jih izmislili impotentni stari pohlepneži, ki si niso znali razlagati sveta, naravnih pojavov in življenja drugače, kot s pravljicami in miti. Zraven tega pa še nič delati in mastno služiti.

    • A si ti res pri pravi? S pravljicami in miti mastno služiti?! Se ti ne zdi da to ne more delovati? Ali pa je zate svet video igra. Kdo je tu za psihiatra!
     Usranec! S polnimi plenicami jezik vrtiš. Marš nazaj v gozd v svojo luknjo iz katere si prišel.

     • Zdravko, saj vem da resnica ni prijetna,ampak zato še me ni potrebno žaliti.
      Plenice pa si kar zamenjaj, če te peče.

    • Koliko ste mladi, Shity?
     Po vaših komentarjih sklepam, da še niste prešli svojega triintridesetega leta.

     Če pa ste slučajno starejši od triintrideset, kaže, da v določenih ozirih dozorevate malce počasneje, saj se precej otročje pogovarjate 😊

     Kakorkoli, zagotovo se še niste “prenajedli” vsega znanja in spoznanja in ne veste še vsega. Zmeraj imate možnost izvedeti kaj novega in se kaj novega naučiti, če si boste le dopustili imeti odprto glavo in odprtega duha.

     A četudi boste hoteli racionalno zakrknjeno vztrajati na točki, kjer se trenutno nahajate, vas še vedno lahko doletijo znanja in spoznanja, ki jih ta hip ne pričakujete. Skrivnost človeškega bitja je tudi v tem, da se stalno učimo in vedno nekaj novega spoznavamo.
     Zato vam svetujem, da nikoli ne recite nikoli 😉

     Shity, ko se počutite užaljenega, pomislite, da vi drugih ljudi ne žalite nič manj kot oni vas.

     Npr. mene ste, v trenutku občutka lastne šibkosti, popolnoma neutemeljeno poslali k psihiatru. Toda jaz se na to samo posmejem 😆

     • Oprosti, človek, ki veruje v pravljična bitja, meni ne bo govoril o počasnem dozorevanju in odprtostu/zaprtosti glave za nova znanja. Verovanja, religije so nastala zaradi neznanja, nezmožnosti razložiti novo oz. neznano. Stopi iz sence religije, ki ti drugega kot potuhe za neznanje ne daje.
      O lastni šibkosti pa se kar na svojem tekstu, ki je namenjen meni, mojim staršem/učiteljem poduči. Najprej se ti drži lastnih nasvetov, šele potem lahko drugim soliš pamet.
      Če te moti moje prepričanje, da ta vaš bog ne obstaja, pač ne debatiraj z menoj, v nasprotno me ne boš prepričala.
      O psihološkem profilu, inteligenci, sposobnosti empatije
      … vernikov je napisano kar nekaj psiholoških, antropoloških in socioloških študij, ki v glavnem potrjujejo, da religioznost, predvsem fanatična spada na področje mentalnih bolezni, ki so potrebne psihiatričnega zdravljenja.

     • In zakaj pravite naj ne debatiram z vami?
      It’s a free country, man!

      Zaenkrat tu lahko debatiram s komer hočem…
      Na levičarskih portalih pa res ne debatiram z nikomer, ker tam pa res nima smisla vztrajati med takimi, ki “vse vejo in vse znajo” 😆

      Na tem portalu ste pravzaprav vi v gosteh, Shity in zelo lepo bi bilo, ko bi se v gosteh obnašali vljudno, kakor so vas starši učili 😊

 3. Avnojski sklep je bil tudi prepoved vrnitve kralju v domovino. S tem se pa strinjate in tako sedite na dveh stolih.
  Od grehov drugih se ne da živeti.

 4. In prav je, da so kralju prepovedali vrnitev. Saj je ušel, namesto, da bi se boril proti okupatorjem.
  Glede tega, da se od tujih grehov ne da živeti pa sledeče: Kaj pa dela rkc drugega kot to?

  • Kraljeva vojska se je borila, dokler se je mogla. Po porazu se je z Drazo Mihajlovicem na celu umaknila v ilegalo. Upirala bi se dlje, ce bi bila drzavljanska zavest pri mnogih visja. Komunisti so bili pri napadu na domovino glavni dezerterji, saj so bojkotirali splosno mobilizacijo. Kaj naj bi se mladi kralj z vlado dal premocnim okupatorjem ujeti, ali kaj, po tvojem? Prav je naredil, da se je preko Egipta umaknil v London, kjer je delovala tudi legitimna vlada drzave v eksilu s Slovenci v njej vred. Podobno so naredili drugi evropski monarhi po nemskem vdoru v njihovo drzavo in se po vojni vrnili v domovino povsod, razen v drzavah, kjer je zagospodoval komunizem. Ki je poteptal vsa nacela pravne drzave in mnoge civilizacijske vrednote in pridobitve.

  • Glede na vaše žalitve in aroganco vam nima smisla odgovarjati in razlagati. RKC niti slučajno ne živi od grehov ljudi. Poskus tega je bil nekoč z odpustki in je povzročil razkol svetovnih razsežnosti.
   S tem z vami zaključujem razprave.

 5. Kako je mogoče, da dovoljujete temu shity , dobesedno po prevodu drekati po časniku z neumnostjo in zlobo.
  Mislim, da je portal Časnik dostojanstven in suveren spletni portal, ki si to ne sme dopuščati, zlasti pa ne žaljivke sodelujočih.

Comments are closed.