Cenzurirali novinarja Mamića v Primorskih novicah

2

Avtor: Vinko Vasle. Vir: Reporter. Leon Horvatič, sedanji direktor Primorskih novic, je bil celo odgovorni urednik koprskega radia, potem je odšel k Radu Bohincu na Primorsko univerzo, da bi zdaj lahko v regionalnem časopisu aktivno podpiral cenzuro. Žrtev ni samo novinar Tino Mamić, ampak tudi profesija, ki ji tako ideološko gledajo pod prste.

Na Primorskih novicah, koprskemu dnevniku, je prišlo do cenzure. Kratek članek, ki ga je napisal novinar Tino Mamić, je urednike zmotil zaradi naslednjega citata: “Ker sem svoboden in neodvisen, lahko rečem, da to, kar v naši državi dela Milan Kučan, ni prav. Ne bojim se namreč, da bi zaradi tega ne dobil kredita na banki, ali da bi me zaradi tega kdo stiskal.” To je izrekel ustanovitelj svetovno znanega podjetja BIA Separations dr. Aleš Štrancar v Postojni prejšnji teden.

“Najprej so uredniki rekli, da je članek nerazumljiv. Odgovorna urednica Vesna Humar pa je ocenila, da je članek popolnoma nerazumljiv slabo napisan in da ne ustreza osnovnim kriterijem kakovosti. Svoje ocene ni pojasnila z nobenim argumentom ali predlogom, kako bi ga moral napisati,” je povedal Mamić.

Na naše vprašanje, ali gre za politično ozadje, se Mamić nasmeje in odgovori, da bi morali vprašati vodstvo in lastnika. “Cenzure nisem doživel prvič. Vedno je bil argument slaba kakovost in vedno je šlo za politično občutljive zadeve. Ko sem prvi v državi objavil trditev zgodovinarja, da je samo na Goriškem še več kot 100 neznanih povojnih grobišč, ki sploh še niso popisana, sem bil prestavljen iz politične redakcije na prilogo lahkotnejšega tipa,” pripoveduje novinar, ki je bil tudi že odgovorni urednik Primorskih novic.

“Že dolgo se zatekam tudi k samocenzuri, saj so nekatere teme za naše urednike neobjavljive,” trdi Mamić, ki je bil nedavno proti svoji volji iz domačega Kopra prestavljen za dopisnika časnika v Postojno.

O cenzuri je Mamić obvestil tudi direktorja Leona Horvatiča, ki pa je dal urednici Humarjevi vso podporo. Prav Horvatič je Humarjevo, ki je sicer članica Zveze borcev, tudi postavil za urednico. Direktor je sicer nekdanji tesni sodelavec Rada Bohinca, visokega politika in nekdanjega rektorja primorske univerze, ki ga je na čelo družbe postavil večinski lastnik Splošna plovba. Direktor Splošne plovbe je Egon Bandelj, član SDS in aktiven član Zbora za republiko. Primorske novice so uradno nestrankarski časopis, ki pa se je pred referendumom o družinskem zakoniku v uvodnem komentarju jasno opredelil za zakonik.

Branost časnika Primorske novice sicer zadnja leta vseskozi pada kažejo podatki Nacionalne raziskave branosti. Izjema je polletno obdobje leta 2006, ko je bil urednik Mamić in so pridobili več kot 5000 bralcev. Branost je samo v zadnjem letu, ko je postal direktor Horvatič, padla za več kot 5000 bralcev.

Umaknjeni članek z “nerazumljivo vsebino”:

ŠTRANCAR NASMEJAL DIJAKE

POSTOJNA * Znani slovenski podjetnik in ustanovitelj svetovno znanega podjetja BIA Separations dr. Aleš Štrancar je dijake in profesorje Šolskega centra Postojna med nedavnim predavanjem večkrat spravil v smeh, z vprašanji pa tudi v zadrego. Pripovedoval jim je o svoji zgodbi o uspehu in jih navduševal za samostojno podjetništvo, ki človeku daje svobodo. Podjetnik ni odvisen od tečnega šefa in njegovih prevelikih zahtev, je pojasnjeval v Postojni rojeni Štrancar. “Ker sem svoboden in neodvisen, lahko rečem, da to, kar v naši državi dela Milan Kučan, ni prav. Ne bojim se namreč, da bi zaradi tega ne dobil kredita na banki, ali da bi me zaradi tega kdo stiskal,” je nasmejal občinstvo. Predavanje bilo organizirano v sklopu evropske predpristopne pomoči Mladiekoin, ki je namenjena bodočim mladim podjetnikom v Sloveniji in na Hrvaškem. TAM

2 KOMENTARJI

  1. KUČAN DEMOKRAT , //celjski grafit //
    NAROD BREZ GAT !

    SE ČASOPIS Z LAŽJO PREHRANJUJE ,
    GA RESNICA POKONČUJE ! //viden upad naklade //

  2. Ah, ljudje moji, Tino Mamić se je vendar pregrešil proti največjemu, kar nam je dala naša revolucija: proti presvetlemu liku i delu druga Milana Kučana! 😉

Comments are closed.