Cenzura dokumentarnega filma pod krinko ‘nimamo urejenih vseh avtorskih pravic’ (VIDEO)

34

cenzuraPo proslavi ob dnevu suverenosti , je RTV SLO na 1. programu predvajala dokumentarni film zgodovinarja dr. Valentina Areha o JLA, njeni vlogi v družbi, o maršalu Titu, o razpadu Jugoslavije in kakšno vlogo je pri tem odigrala JLA. Dokumentarni film je prikazal tudi vlogo nekaterih vidnih slovenskih politikov v času osamosvajanja in tudi pred tem (npr. rokovanje Milana Kučana z Josipom Brozom, govorjenje Janeza Zemljariča o inflaciji, …).

Dokumentarni film je dvignil veliko prahu, saj je pokazal drugačno stanje v Jugoslaviji, kot nam ga mediji sicer želijo prikazovati. Danes, 26.10. se je dokumentarni film znašel v arhivu MMC in hitro zakrožil po družbenih omrežjih. Opaziti je bilo, da so se povezave stalno spreminjale (na Časnik.si smo zaznali, da so se spremenile dvakrat), na koncu pa je film izginil iz arhiva.

Na Twitterju se je odzvala RTV Slovenija: “Žal za oddajo nimamo urejenih vseh avtor. pravic za spletno arhiviranje, zato je ni več na voljo v arhivu.”rtv-sloFilma tudi ni več na sporedu za jutri, kot je bilo sprva napovedano. Verjetno ni urejenih avtorskih pravic.

Na spletnih omrežjih so se pojavile teze, da so na RTV SLO že dokumentarec, ki se je pojavil v arhivu, rezali, kar dokazuje tudi ta slika (Facebook profil Tomaža Štiha).

rezanje

 

27.10.2016: Posnetek se je vrnil nazaj, tako, da je dostopen spet v arhivu RTV SLO.

Mi smo takole poročali …

Oddaja obravnava JLA od 1945 do njenega razpada 1992, njeno vlogo v družbi in njeno politično udejstvovanje. Obravnava tudi njeno vlogo pri demokratizaciji Slovenije, v osamosvojitveni vojni in v vojni na Hrvaškem in v BiH. Avtor, scenarist in režiser oddaje je dr. Valentin Areh.

Kliknite za ogled videa*: http://4d.rtvslo.si/arhiv/dosje/174433662**

Prejšnji link: http://4d.rtvslo.si/arhiv/dosje/174433897

*Opazili smo, da se je vmes spremenil link, zato smo ga ob 13:25 zamenjali. Ob 15.30 smo spret spremenili link. Ne vemo kaj se dogaja na RTV.

** Ob 17.19 smo opazili da link spet ne dela.

Izjava predsednika Združenja novinarjev in publicistov

Oglasil se je Tino Mamić, predsednik Združenja novinarjev in publicistov: “RTVS je včeraj objavila dokumentarni film in ga nato uvrstila na splet. Nekaj ur je posnetek bil dostopen, čeprav so stalno menjevali njegov spletni naslov. Izgledalo je, da gre za tehnične težave, ne pa za oviranje dostopnosti. A še isti dan je prišlo do popolne cenzure. Posnetek je bil umaknjen s spleta.

Dokumentarni film diplomiranega zgodovinarja in dolgoletnega novinarja dr. Valentina Areha je govoril o jugoslovanski armadi (JLA) in njeni vlogi v nekdanji Jugoslaviji. Bil je namreč dan suverenosti, ko smo praznovali umik te armade, ki je bila napadla samostojno Slovenijo.
Zakaj? Bojda zgodovinski poudarki niso všeč urednikom, ki zahtevajo spremembe. Zaradi jugonostalgije, ki jo lahko vsako leto maja opazimo na RTVS pa bi utegnilo biti v ozadju še kaj drugega. Mogoče je bil moteč posnetek, ko se je nekdanji predsednik Milan Kučan rokoval z Josipom Brozom?
V imenu ustavno zaščitene svobode govora zahtevamo, da se cenzura na RTVS konča. Odgovorni za to dejanje, ki je zelo podobno časom, katerih slovo smo včeraj enotno praznovali, pa morajo za cenzuro odgovarjati.
Sprašujemo se, kdaj bo tega enoumja konec? Ali bo RTVS postala pluralna šele, ko se bo začelo množično blokiranje plačevanja prispevka RTVS?”

Komentar:

Dan pred pokopom žrtev iz Hude jame, nekaj tednov po pokopu žrtev iz Krimske jame, je sedaj na dan suverenosti preko dokumentarnega filma pricurljala na dan resnica, ki je dodobra zamajala mit o uspešnosti jugoslovanskega komunističnega režima. Nismo pričakovali, da se bo to zgodilo prav na javni televiziji.

Jugoslovanska ljudska armada, njena vloga v Jugoslaviji, prikaz diktatorskega režima dosmrtnega predsednika maršala Josipa Broza, njegova neizmerno zapravljivost, skorumpiranost Zveze komunistov in slabo življenje navadnih ljudi, pa tudi vloga nekaterih vidnih slovenskih politikov, … vse to je bilo prikazano v luči, ki je do sedaj na javni televiziji niso prikazovali. Resnica o komunističnem režimu, o njegovih brutalnosti, o neuspešnosti tako cenjene JLA, skorumpiranosti, gradnji kulta maršala, … kljub gojenju občutka o “dobrih starih jugo časih” – recimo v zadnji zabavni oddaji Slovenski pozdrav se je prav brez potrebe pojavil na Velenjskem gradu napis ‘Titovo Velenje’, ansambel je nastopal v pionirski opremi – prihaja počasi na dan. Vsa resnica bo prišla na dan.

Kaj nam pa pove spreminjanje linkov in izginotje dokumentarnega filma iz arhiva? Da je bila danes na RTV zmeda in je tam še obilo kadrov, ki “trznejo”, ko je treba, tako kot je treba in to zelo brutalno – prav nič v maniri demokracije. Tako kot včasih.

Film se bo pojavil, mnogi so si ga nekako naložili na svoje računalnike. Vrteli ga bodo svojim otrokom, svojim vnukom, …

34 KOMENTARJI

 1. Kako da so ga sploh predvajali?! Očitno jim je upadla pozornost. Niso več tako na preži. 🙂
  Bo treba raztrosit čim več linkov. Naj ga Časnik da kar v “header” portala. 🙂

 2. Neverjetno, če res počnejo tako obsedeno cenzuro, kot se domneva. Leta 2016.

  Jaz si nisem včeraj celega dokumentarca mogel ogledat. To je bilo prvi zelo kritični pregled obdobja jugokomunističnega totalitarizma, titoističnega kulta in vloge udbe in JLA na slovenski nacionalni TV v vsej njeni zgodovini. Četrt stoletja od zloma komunizma in slovenske osamosvojitve.

  Četrt stoletja potem, ko je bila JLA agresorska vojska na slovenskih tleh, ki je hotela izničit plebiscitno odločitev naroda za samostojno državo. Četrt stoletja je rabila RTV SLO, da je se je našel nek Valentin Areh in se ne samo upal pogledati resnici v oči, ampak to spravit na ekrane.

  Hrvaška je na svoji nacionalni TV podobne oddaje in podobna vrednotenja gledala vse od leta 1991 pa naprej. Pričam, ker sem sam gledal precej njihovih oddaj in filmov. Vse ex-komunistične srednjeevropske države od Baltika do Jadrana podobno negativno vrednotijo preteklost pod komunistično diktaturo.

  Pri nas je to obdobje in pogled nanj, kot so ga vsilili komunisti, še vedno tabu. Reakcije na ta dokumentarec kažejo obsedeno in zagrizeno voljo, da komunistični mit v Sloveniji preživi, dokler je najmanjša šansa za to. S stalinističnimi metodami, če gre res za cenzuro in celo rezanje filma. In drugo, kaže kako močno so se udbokomunistične strukture prepletle s tisto nekoliko mlajšo generacijo, ki ima danes vsaj formalno glavno besedo v tej državi.

  Slovenija bi do normalnosti ( normalne prodemokratične politične in zgodovinske zavesti) očitno rabilo eno mehko protikomunistično revolucijo.

  • In za nobenega od teh na fotografiji se po osamosvojitvi organi pregona niti zganili niso. Pod nobeno vlado, izjema je bil poskus s starim Ribičičem, ki pa se je klavrno končal.

 3. Napovednik na straneh RTV v torek 25.10. je izgledal takole:

  21.00 Dosje: JLA – Jugoslovanska ljudska armada

  in bila napovedana ponovitev v četrtek, 27.10. ob 13:30 na SLO 1

  Danes, v četrtek 27.10. pa napovednik na SLO 1 izgleda takole:

  13.30 Dokumentarna oddaja

  🙂 🙂

  • Jaz mislim, da je problem celoten film. Uredništvo ga ni pogledalo pred tem in so ga predvajali po pomoti. Niso več stalno na preži.

   • Itak, vendar je verjetno tudi v arhiv šel ob prisotnosti pomanjkljive preže, zato so ga tudi tam dvakrat prekladali (glede na spremenjen link).

    • Ja, potem ko so ugotovili je bilo pa vse narobe. Zdaj pa izgovor da nimajo avtorskih pravic, predvajali so ga pa?! Brez pravic…
     Eno je če nekje glumijo pionirčke in se vsi režijo, drugo pa je ko jih pokažejo, da so bili resnični…

 4. Se strinjam, verjetno so ga pokazali pomotoma. Ko so “napako” spoznali, so ga umaknili.

  To je še ena nazorna ilustracija žalostne slovenske realnosti. Dokler se to družbeno ozračje ne bo spremenilo, ni nobene možnosti resnega napredka.

  Do sprememb lahko pride samo ob relativno enotnem in odločnem delovanju družbenih sil, ki si teh sprememb želijo.

 5. Zgornjo analizo cenzure dokumentarca dr. Valentina Areha o JLA je naredila novinarka Zlata Krašovec.

  Da cenzura nikoli nima učinka, kot ga hočejo doseči cenzorji, se je izkazalo že v proslulem jugoslovanskem režimu: bolj kot so cenzurirali kritične vsebine in celo zaplenjali nekatere tiskane medije, bolj so ljudje iskali informacije o cenzuriranih vsebinah.
  Kar je hotela oblast s cenzuro preprečiti, da bi ljudje izvedeli, so nato ljudje razširjali od ust do ust.

  Kljub cenzorskemu trudu, da bi to preprečili, bo odličen Arehov dokumentarec, prav zaradi cenzure, zagotovo dosegel še veliko več radovednih gledalcev, kot bi jih sicer.

  Danes se že kaže, da so uredniki na slovenski javni tv vendarle dojeli, da je ob tehnoloških možnostih medmrežja popolnoma nesmiselno onemogočati oglede na lastnem portalu, ker bodo iste vsebine ljudje razširjali po drugih poteh.

  Kdo ve, ali je to povzročil pritisk osveščene javnosti, toda odlični Arehov dokumentarni prikaz jugoslovanske vojske in razmer v Jugoslaviji je – sicer še vedno v cenzurirani inačici! – znova dostopen na MMC portalu:

  http://4d.rtvslo.si/arhiv/dosje/174433662

  • Analiza, kaj je v dokumentarcu izrezano, je objavljena na povezavi v Rikijevem komentarju ob 8:54 uri.

   Kdor dokumentarca še ni videl, naj si ga ogleda čimprej, saj nihče ne ve, ali se ne bodo cenzorji znova premislili 😉

   • To kar je izrezano kaže, da gre za blef, za preusmeritev pozornosti. Pikolovskih 30s dokumentarca? V resnici pa je cel film problematičen, ker to ni Venezuela ali Severna Koreja, ampak je to tu, pri nas!

    • Seveda, to je bistvo, za njih je problematičen cel film, ne za nas, cenzorji so zaspali in sedaj rešujejo kar se da, spremenjene sekunde pa so za kuliso.
     Očitno pa so se sedaj predali, ker os ugotovili, da se škode ne da več popraviti, in da bodo lahko še naprej blefirali kako neodvisni in objektivni medij so.
     Nekaj podobnega se je dogajalo leta 2003, ko je ven prišla Udba.net. Najprej blokada potem čez nekaj dni dovoljenje.

     Kar samo kaže:

     Leta 2003 se ni veliko spremenilo glede na leto 1990 …

     in

     … leta 2016 je še vedno podobno kot leta 2003.

     • Pri mladičih rdeče kontinuitete se res ni mnogo spremenilo. Sicer pa je zasijal internet, ki ga totalitaristi zelo težko obvladujejo. Še celo Klintonova gospa ima težave z njim.

 6. Hahaha … pazite tole:
  V najavi programa na SLO 1 za danes je ob 8:48 še pisalo:

  “13.30 Dokumentarna oddaja”

  (Riki 27.10.2016 8:48)
  “… Danes, v četrtek 27.10. pa napovednik na SLO 1 izgleda takole:
  13.30 Dokumentarna oddaja”
  ===========================

  … sedaj je pa že spremenjeno na:

  “13.30 Dosje: JLA – Jugoslovanska ljudska armada”

  Očitno so se opogumili tudi za predvajanje ponovitve in so zato spremenili tekst v napovedniku. Kdaj so ga spremenili ne vem. Prej so se “skrivali” za “Dokumentarna oddaja”. Kdo ve kaj bi predvajali?
  Vsekakor je zabavno opazovati to sprenevedanje, ker lepo kaže na nerazčiščeno preteklost in posledice neizvedene lustracije.

 7. Kako je poslanec DZ, ki je bil leta 1990 star 7 let ocenil dokumentarec o JLA:

  ‏@Matej_T_Vatovec
  Zakaj potrebuje JJ Novo 24, če ima RTV SLO?
  Težko zadržujem telesne tekočine med gledanjem “dokumentarnega” filma o JNA.
  #čistaideologija

 8. E, še eden, ki meni, da je bilo včasih bolje: 🙂

  Janez Janša ✔ @JJansaSDS
  Medijska svoboda v #Slovenija je danes bolj na psu kot pred 30 leti. Takrat so imeli vsaj manj debilne izgovore za cenzuro. @RTV_Slovenija

  • Za Janeza imajo spet vzrok za tožbo, tokrat klevetanje, ker se ni vzdržal in bil korektno tiho!
   Komu mar da sta bile novinarke pristranske, no pa ne samo to.

 9. Gledal sem ves film ob 13.30. Sem starejši človek, zato sem se grozno počutil, ko sem ponovno doživljal tiste čase, ko je umiral Tito in tisto noro žalovanje. Vsega se zelo dobro spominjam prav do danes. Čudno, da so ob vsej tej komifiliji, titofiliji in jugonostalgiji, ki prevladuje ob našem režimu, sploh dovolili predvajanje takega filma. Ne zgražajte se ampak bodite veseli, kajti vladajo nam isti, kot takrat, živimo pa veliko lepše in bolje kot takrat.

Comments are closed.