Trk civilizacij, Zahod, islam in LGBT

10
Kratek stik, ki se je zgodil v naprednem angleškem svetu, čaka tudi na nas
Foto: Aaron Chown/PA

Zgodil se je kratek stik v naprednem angleškem svetu. V Birminghamu, v Združenem kraljestvu, se je na stotine protestnikov, predvsem muslimanov, zbralo pred šolo. Nekaj tednov so protestirali s transparenti in skandiranjem proti učiteljici iz osnovne šole Anderton Park. Ta se je odločila, da bo predavala o pomembnosti zagovarjanja pravic homoseksualnih in transseksualnih ljudi.

Zaradi protestov je približno 8o odstotkov družin otrok, vpisanih na to šolo, in pripadnikov lokalne islamske skupnosti umaknilo svoje otroke iz šole. Britanska policija meni, da so protestniki zastraševali in zastrašili številne starše. Kot poroča The Guardian, so jim grozili, da »če boš otroke odpeljal v šolo, nisi pravi musliman in boš gorel v peklu«. Protesti so postali tako problematični, da je mestni svet v Birminghamu prepovedal vsako obliko demonstracij v okolici šole. Pa so se kljub temu hitro razširili tudi na druga britanska mesta. V Birminghamu, Bradfordu, Bristolu, Croydonu, Ealingu, Manchestru, Northamptonu in Nottinghamu so potekale demonstracije proti tako imenovanemu pouku LGBT. Ajmal Masroor, imam in ustanovitelj združbe »Skupnosti v akciji« (Communities in action), je za oddajo Newsnight na britanskem BBC dejal, da »lahko prepovejo vse, kar hočejo, vendar ne morejo utišati nezadovoljnih ljudi«.

Učiteljica, ki je hotela v pouk uvesti učno snov o LGBT, je sedaj v šoku in pod varovanjem. »Ne morem spati in strah me je,« je priznala za BBC. »Ne obžalujem svoje odločitve. Za vprašanja o LGTB sem namenila le 0,5 odstotka časa, ki sem ga imela na razpolago,« je še dodala.

Konservativne islamske skupnosti v Združenem kraljestvu se zelo težko združujejo s progresivnostjo anglosaksonske družbe

Spopad med muslimansko skupnostjo in skupnostjo LGBT je sprožil razpravo v angleški družbi. Zlasti žolčno je bilo med progresističnimi združbami onkraj Rokavskega preliva. Leta in leta so poskušali zagovarjati politiko, naklonjeno večkulturnosti, hkrati pa podpirati vključenost homoseksualcev v družbo. Toda zdaj so izplavala na površje vsa protislovja takega pogleda na svet in šola v Birminghamu bo verjetno le prva od mnogih primerov v prihodnje. Tradicionalno konservativne islamske skupnosti v Združenem kraljestvu se pač zelo težko združujejo s progresivnostjo anglosaksonske družbe.

Angleška in evropska konservativna gibanja že vrsto let opozarjajo na nekatera neskladja med družbo, zasnovano na verskem islamskem tradicionalizmu, in mentalno odprtostjo progresističnega gibanja, vendar so vsakič znova takoj obtožena, da so rasistična ali homofobna (s katere strani pač prihajajo obtožbe).

Sedaj je svet politike razdeljen, razkol pa prevladuje v angleški laburistični stranki. Nekateri poslanci so napadli protestnike: »Nesprejemljivo je gledati te proteste in nevarno je, da muslimansko skupnost zastopajo takšni posamezniki,« je zapisala poslanka Jess Philipps na Facebooku. Državni sekretar njenega veličanstva, pristojen za izobraževanje, Damian Hinds pa je izjavil, da »ne se sme dovoliti, da skupina protestnikov ustavi pouk«.

Na katero stran se postaviti?

Kot nas v svoji kolumni v časopisu Il Foglio spominja italijanski novinar Giulio Meotti, je bil pred petimi leti prav Birmingham v središču britanske domače kronike zaradi preiskave »Trojanski konj«, ko so v drugem največjem mestu Združenega kraljestva, kjer je polovica prebivalcev priseljencev in že dvajset odstotkov prebivalcev muslimanov, oblasti odkrile načrt islamskih skrajnežev za prevzem in radikalizacijo osnovnih, srednjih in visokih šol. Ločenost fantov in deklet v razredih, telovadnici in jedilnici; diskriminacija nemuslimanskih učencev, dijakov, študentov, učiteljev in profesorjev; ukinitev spolne vzgoje. Takrat je bilo v preiskavi zajetih 25 birminghamskih šol.

Na katero stran se postaviti? Na stran LGBT in zahodnih vrednot ali na stran muslimanske manjšine in njihove pravice do različnosti? Predstavljamo si lahko, da vprašanje, ki se sedaj postavlja angleškim liberalnim progresistom, ne bo imelo lahkega odgovora in bo razprava žgoča kot še nikoli.

Vir: Demokracija 27.6.2019

10 KOMENTARJI

 1. Ne razumem, da se avtor ne postavlja na nobeno stran. Recite karkoli, vendar muslimani imajo prav. Žal kristjani nimamo toliko poguma. Lahko samo rečem, bravo muslimani!

 2. Zelo zahtevno vprašanje ni na katero stran se postaviti, ker v tem primeru se ve, da izrojenost ne more prevladati v imenu moderne družbe ali libaralizma. Je pa zahtevno, kako te stvari peljati naprej, da ne bo počil jez dosedanje evropske civilizacije. Vsekakor pa ob tem vprašanju agresivnosti te LGBT ideologije, ni kaj pomišljati in verjetno so šli protestirat tudi pametni krščanski starši. Prav tako ne bi smel biti problem sodelovanja z muslimani pri obrambi etike ob vprašanju še drugih “vzgojnih” ali javno-promocijskih akcija LGBT. Kdor se je tako rodil, se je, kdor pa širi svojo genetsko napako med druge pa mu je treba povedati, da to ni pravica, ampak dela škodo in še kakšno drugo strokovno besedo bi kazalo uporabiti. Treba je odgovoriti jasno in glasno ali je narava človeka dveh spolov izrojena ali kaj drugega in kaj mora biti na prvem mestu ter do kje ostalo.
  Če bo evropski človek podlegel zlu, bo prostor dan nekomu drugemu. Življenje je milost za tega ali drugega. Če bomo dovolili, da se bo naše seme sejalo v robido, bo njegove kali ta zadušila.
  Še hujše, če bo zakonodaja uzakonila ali dopustila oblast plevelu.

 3. Kar se pa tiče LGBT črvov v Noetovi barki,
  so to že dolgi brki!
  Je zastonj poslušati njega zagovore,
  da lahko edino on to zmore,
  kako se te luknje zamaši.
  Naj bodo črvi, voluharji ali miši,
  Treba je uporabiti (ekološki) insekticid –
  jih brcniti v rit!

 4. Kako lahko avtor združi LGBT in zahodne vrednote!!! in jim postavi naproti muslimansko manjšino in njihove pravice do različnosti!!!!
  Kaj je s tem avtorjem, člankom, Demokracijo, kjer je bilo to prej objavljeno, Slovenijo nemara tudi?! Kaj je s to učiteljico, ki “ne obžaluje”?!
  Na transparentih piše “let kids be kids”. In to se imenuje protest,ki ga je potrebno prepovedovati?!?!

  • Zdravko, ocitno tudi v slovenske desne kroge prodira agresivna LGBT ideologija. Da jim v obrambi pred priseljenci tradicionalnih islamisticnih nazorov postaja ze vsec ideja, da bojo pro LGBT fanatiki v nasih solah otrokom prali mozgane s svojimi neumnostmi. Kot je ta, da ni bioloskih spolov, da si lasten spol izbiramo sproti. Da ima otroka lahko kdorkoli in da so istospolna partnerstva celo boljsi milje za odrascanje otroka od tradicionalnih druzin.

   Strinjam se, da je v tem vec zdrave pameti pri tradicionalnih muslimanih kot v degeneriranem delu zahodnih druzb.

 5. »Na katero stran se postaviti? Na stran LGBT in zahodnih vrednot ali na stran muslimanske manjšine in njihove pravice do različnosti?« Mislim, da ni tako enostavno in črno-belo: iz tega vprašanja bi si kdo mogoče mislil, da je ‘stran LGBT in zahodnih vrednot’ enovita in v popolnem sozvočju. Bi rekla, da ni tako …

  Toda medtem ko smo domorodci že ‘na pol kuhani in tenstani’, neodločni in prilagodljivi (tudi največjim neumnostim) ali vsaj potuhnjeno tiho, se muslimanom lahko zgolj ‘odkrijemo’, ko se postavijo za svoje vrednote in nam s tem nastavljajo ogledalo, kako bi se morali oglasiti že zdavnaj, pa si ne upamo oz. se pustimo utišati.

  Tega trojanskega konja pa so si novodobni ideologi sami napeljali v Evropo. Dokler je dober za nabiranje političnih točk, je v redu, a ko povzdigne glavo, se ga lahko vsi bojimo. Toda v tem primeru jim dam prav.

  • Ah, kaj bi se bali. Saj nismo iz vazelina, kljub vsem LGBT. Poglej, na sliki so povrhu same ženske. Na protestu! Lahko nas je sram.
   Podobno je bilo, ko je župan Londona, musliman, prepovedal oglasni plakat “beach ready body”. Zaradi zaničevanja žensk. Tudi ni bilo nobenega odziva na “zahodu”, ampak se je od vseh oglasil musliman!

Comments are closed.