Če bi bil Türk nemški predsednik …

13

Odstopil je nemški zvezni predsednik dr. Horst Köhler, ki je bil na tem položaju od leta 2004. Razlog za odstop, vsaj v Sloveniji, ne more vzbuditi ničesar drugega kot samo začudenje. Nekdanjega šefa Mednarodnega denarnega sklada so v obup spravile kritike levosredinske opozicije, ki si jih je prislužil, ko je na poti z obiska v Afganistanu res nekoliko nerodno izjavil, da ima sodelovanje nemških vojakov v mednarodnih vojaških operacijah po svetu tudi gospodarske temelje.

Afganistan in krvni tlak nemške levice

Človek že razume, da se že ob sami misli na Afganistan zlasti pacifističnim zelenim, pa tudi sicer prav nič pacifističnim, a vendar proti Natu nastrojenim komunistom iz stranke Levica poviša krvni tlak. Če naj za nameček tamkajšnje operacije ne bi bile namenjene samo sklepanju prijateljstva z nadvse človekoljubnimi talibani, postane položaj še hujši. Res je tudi, da je nezadovoljstvo z nemškimi afganistanskimi pustolovščinami zaradi naraščajočih žrtev, domnevnega pobijanja nedolžnih civilistov v Kundusu in jasnih protivojnih parol vmes sicer že padle nadangelke in evangeličanske škofinje Margot Kässmann dramatično narastlo. Za nameček Köhlerju ni nihče zares verjel, ko se je – spet malo nerodno – post festum domislil, da sploh ni imel v mislih operacij v iranskem sosedstvu, marveč v Somaliji, kjer so gospodarski motivi pač laže opravičljivi.

Še dobro, da smo na Balkanu

A ne glede na vse našteto kleni Slovenci ne vidimo razlogov za predsednikov odstop. Če bi jih, bi bila podalpska republika že davno vsaj brez sedanjega šefa države. Vsak od njegovih lani ustreljenih kozlov namreč zlahka poseka Köhlerjevega, pa najsi gre za omalovaževanje ubitih po drugi svetovni vojni, frontalni napad na nuncija, zagovarjanje malverzacij ljubega mu ministra ali trmasto zagotavljanje, da je ravzpitega vojaka bivšega režima odlikoval po tehtnem premisleku in po prošnjah mnogih zaslužnih mož. Da, dr. Danilo Türk je danes lahko resnično srečen in hvaležen Bogu, da je Slovenija tako blizu Balkana. Ker je tako, mu še ducat podobnih nepremišljenih izjav ne more niti približno preprečiti ne le dokončanja sedanjega, marveč celo osvojitve novega mandata.

foto: www.up-rs.si

13 KOMENTARJI

 1. Zelo dober prispevek. Jasno pokaže na to, da se “Veliki” zavedajo objektivne in subjektivne odgovornosti in v skladu s tem tudi ravnajo. “Naš predsednik” pa vedno znova dokazuje, da je ozkogleden, še vedno s srcem v rdeči preteklosti – skratka “majhen”.

 2. Imenovanje zadev s pravim imenom (da je opletanje s povojnimi poboji ter povezane politične manipulacije drugorazredna tema) vsekakor ne more biti razlog za odstop.

 3. rx170 – več tisoč pobitih oz. živih zmetanih v jamo – označeno za drugorazredno temo, državno odlikovanje udbovskemu šefu, zapravljanje državnega denarja (recimo izlet v BIH za 80K+), prezir do drugače mislečih državljanov,… – ja to so vse “super kvalitete” našega predsednika. V normalni državi bi bila vsaka od zgoraj naštetih izjav ali dejanj razlog za odstop!

 4. V primerjavah z drugimi državami je treba biti konsistenten. V naštetih državah tudi ni opravičevanja kolaboracije kot se to počne pri nas.

 5. No verjetno je vsakemu povprečno intiligentnemu človeku jasno, da je med opravičevanjem kolaboracije in pieteto do več tisoč zverinsko mučenimi in pobitimi Slovenci po koncu vojne – brez sodnega procesa in s tem brez dokaza o morebitni individualni krivdi posameznika – svetlobna leta razlike.

  Poimenovanje odkritja tako nepojemljivega zločina z drugorazredno temo pa govori samo zase o osebku, ki je to izrekel.

 6. Leny, očitno se tukaj ne bova strinjala. Nekoč so me podučili, da je treba zadeve (govor je bil o nečednostih katoliške cerkve) gledati vedno v kontekstu takratnega časa. Dejstvo je, da ne vemo katere enote so v Hudi Jami (glede na dejstvo, da je čez SLovenijo bežalo cel kup raznih enot), ravno tako ne poznamo okoliščin njihove likvidacije. Imamo torej samo trupla. Nemara bi lahko bila tudi trupla ustaških klavcev, kar bi politike (vključujoč Turka in Pahorja) ki so hoteli tja polagat rože postavilo v dokaj čudno luč.

 7. “RX170 ne LAŽI”

  Straža, natančnost.

  “Nemara bi lahko bila tudi trupla ustaških klavcev”

 8. rx170 – V kontekstu katerega koli časa in kakršnih koli okoliščin je zločin v Hudi jami popolnoma nesprejemljiv – da žive ljudi pahneš v rudniške jaške?!.

  Verjetno se strinjaš, da je vsak nedolžen dokler se mu ne dokaže krivde – torej tudi, če bi bili vsi pobiti ustaški zločinci, pa se ve, da niso bili, bi morali imeti pravico do sojenja. Ne pozabi, da se je vse to dogajalo že v miru, po vojni.

 9. “kleni Slovenci ne vidimo razlogov za predsednikov odstop.”

  to bi morala biti predsedniška drža, ne pa stvar presoje volivcev… sicer pa… nimamo še take stopnje demokracije, da bi se odločili, da koga politično linčamo (ok, odločimo se že hitro, vendar do izvedbe ne pride)

 10. SEveda je vsak nedolžen dokler se mu ne dokaže drugače, pa vendar dokler obstaja možnost, da so v Hudi jami tudi ustaši in kolaboranti (kako so se domnevno tam znašli civilisti je druga zgodba) je seveda kakršnokoli slikanje politikov na tem mestu neprimerno.

 11. Hej pa saj se Turčinu ne očita, da se ni slikal pri Hudi Jami – očita se mu, da je odkritje prizorišča enega najhujših zločinov v Sloveniji poimenoval z drugorazredno temo – v primerjavi z 8. marcem – dnevom socialističnih žensk?!

Comments are closed.