Časovna distanca slovenskega stanja duha

169
Foto: Flickr
Foto: Flickr

Ko je leta 2008 Slovenija dosegla 92% povprečja Evropske unije (merjeno po bruto domačem dohodku na prebivalca) je prof.dr. Pavle Sicherl isti podatek predstavil na drugačen način – s časovno distanco. Ne da zaostajamo za osem odstotnih točk, ampak, da za povprečjem EU zaostajamo dvanajst let. Od takrat je minilo sedem let. Zaostanek pa smo med tem povečali in ne zmanjšali.

Eden od razlogov za to je stanje duha

Ilustrira ga ostra javna polemika o dveh vprašanjih – privatizaciji in šolstvu – pri katerih so se nasprotja narisala ob natanko tistih črtah, na katerih se je pred sto leti začel spopad za dušo pravne države.

Nanjo obstajata dva pogleda, namreč, da je pravna država tukaj zato, da državo varuje pred državljani ali zato, da državljane varuje pred državo.

Magna Carta Libertatum

Zahodna Evropa je smer reševanja te dileme vzpostavila v 13. stoletju, ko si je plemstvo pri kralju Johnu izgovorilo Magno Karto, dokument, s katerim je omejil svojo samovoljo. Posebej anglosaksonska tradicija nadaljnjega vzpostavljanja razmerij med vladanimi in vladajočimi je šla v smeri omejevanja samovolje vladarja in izpostavljanja pravic vladanih.

Splošni princip dobro ilustrira pregovor, da je vladanim dovoljeno vse, kar ni posebej prepovedano. Vladajočim pa prepovedano vse, kar ni posebej dovoljeno. V avtoritarnih režimih je bilo ravno obratno. Podložniki so smeli samo tisto, kar je bilo posebej dovoljeno. Vladarjem je bilo dovoljeno vse.

Na začetku so dokumenti urejali razmerja med ljudmi, med osebami, torej med “civlinimi” državljani in tistimi, ki jim vladajo, ali so podaljšana roka slednjih – torej sodniki, orožniki, vojaki.

Med tem se je rodilo še nekaj takega kot je pravna oseba, torej firma, organizacija, inštitucija. Tudi med temi so na eni strani zasebne in na drugi državne. Svobodoljubni princip urejanja odnosov med pravnimi osebami je bil enak kot pri urejanju odnosov med fizičnimi osebami. Kot so družbene pogodbe fizične osebe varovale pred samovoljo uradnih oseb oz. države, so bile zasebne inštitucije zavarovane pred državnimi.

Na tem mestu je morda zanimiv medklic o ločitvi cerkve od države. Cerkev je bila ena prvih inštitucij, ki se je ponekod že pred več kot tisočletjem znebila vmešavanja države vase in si vzela pravico, da sama imenuje škofe, ne pa, da se v to vtika država. Od tukaj izhaja ta koncept ločitve. Dosti kasneje se pojavi težnja po tem, da se cerkev ne vmešava v državne zadeve.

Vse dovoljeno, kar ni prepovedano

V naših krajih smo petinštirideset let živeli v sistemu, ki mu je bilo dovoljeno vse. Državljanom pa je bilo vse prepovedano, razen, kar jim je bilo posebej dovoljeno. In teh petinštirideset let je prišlo na nekaj stoletij kontinentalne tradicije razmerij med vladajočimi in vladanimi.

Ker naš cesar ni bil samo posvetni cesar ampak kot glavar svetega rimskega cesarstva tudi naslednik rimskih cesarjev, katerih naloga je bila obramba krščanstva, je imel proti omejevanju svoje oblasti dodaten argument.

Posledica je, da v naši družbi živi prepričanje, da je država in državno tisto, kar je treba varovati. Kar naj bi pravna država, politika, sistem … zaščitila pred državljani ali zasebnimi inštitucijami.

Izobraževanje

In je zato minister Gaber v Zakon o financiranju vzgoje in izobraževanja zapisal člen, ki državne šole ščiti pred zasebnimi, ki državne pravne osebe varuje pred zasebnimi. Namesto, da bi bilo obratno. Nekateri boste jezni, da ne uporabljam uradno uveljavljenega evfemizma “javna šola”, “javna RTV”, “javni interes” ipd. O tej lepi besedi, ki jo pridenemo tudi straniščem, hišam in dolgovom moram kdaj napisati kaj več.

Pravzaprav Zakon državne šole varuje na dva načina. Najprej tako, da zasebne izvajalce uradnih šolskih programov financira samo 85%, stroške prostorov pa 0%. In potem še tako, da zasebnega ponudnika uradnega programa ne sme biti, če bi zato državna šola postala nepotrebna.

Zakon varuje kralja (državo) pred podložniki (zasebniki). In to pri dejavnosti, za katero nimamo nobenih dokazov, da jo more kvalificirano izvajati samo državna ustanova. Pač še vedno skladno z maksimo, da je (zasebnikom) prepovedano vse, kar jim ni izrecno dovoljeno. In izrecno dovolil je tudi Gabrov zakon kar nekaj. Za tiste čase je bil zakon pravzaprav pluralen in strpen.

Privatizacija

Vprašanje, ki izhaja iz evropske demokratične tradicije ni, ali je primerno, da se država neha ukvarjati s ponudbo storitve telefoniranja. Breme argumentacije bi bilo na drugi strani. Zakaj je neobhodno potrebno, da se država ukvarja s storitvijo telefoniranja? Je res treba državi dovoliti, da se ukvarja s telefoniranjem. Ker ji mora biti vse prepovedano, kar ji ni dovoljeno.

Mora biti podjetje za telefoniranje v kraljevi lasti in bo kralj upravljal z njim? Kaj to pomeni za podjetja za telefoniranje, ki niso v lasti dvora? Bodo zato v podrejenem položaj? Bo kralj zlorabljal svoj interes? Nastavljal svoje dvorjane? Omogočal, da jarke za telefonske kable kopljejo njegovi prijatelji? Popačil še trg pri tistih, ki zidajo bazne postaje za mobilno telefonijo?

Nazadnjaki na barikadah

Nekatere države so imele srečo, da so s temi zadevami začele razčiščevati pred stoletji. Za omejevanje samovolje oblasti so se borili tisti, ki so celo v naših zgodovinskih učbenikih označeni kot napredni.

Ampak skrajneži na tistem polu političnega prostora, ki se deklarira za naprednega, so danes na strani monarha. Varujejo državo pred državljani. Varujejo državna podjetja pred zasebnimi. Varujejo državne šole pred zasebnimi. Kot so se bili navadili varovati diktaturo proletariata pred proletarci.

V svobodnih družbah varujejo zasebnike in zasebno pred državo. Proces se je začel z Magno Carto Libertatum leta 1215. Časovna distanca slovenskega stanja duha je torej natanko 800 let.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


169 KOMENTARJI

 1. Najlepša hvala, ker ste v SDS k duhovni zaostalosti naroda (kaj je to za en konstrukt?) prispevali natanko eno četrtino tega bremena.

  • V Sloveniji je treba modificirati tako Godwinov zakon, kot Reductio ad Hitlerum.

   Godwinov zakon bi se glasil, da z daljšanjem debate, verjetnost, da bo nekdo potegnil na dan Janšo ali SDS raste proti 1.

   Naslednja je pa Reductio ad Janšum ali Reductio ad SDSum.

   • Kot da ta kritika ne velja za obe strani.

    Kolikor se spomnim, del desnice pri nas NSi in SLS obklada z desno udbomafijo. Tudi med sabo se očitno sovražite.

 2. Kakšnim svojim? Mene nihče ne predstavlja v politiki, ker imam precej visoke standarde. Igrice, kdo je bolj kriv, pa prepuščam drugim, recimo tebi.

   • To o Alenki drži, vendar jo je kasneje posekal Miro mlajši.
    Za njega pa Stojko Kosl menda še ne ve, na katero stran istega problema spada.

   • ne vem, zakaj bi bilo kogarkoli sram odkrito govoriti o svojih filozofsko-družbenih nazorih. Mene ni, debatiram celo z vami tule in očitno sem edini ne-desni tle.

  • Za zaostalost naroda je kriva revolucija,ki ta narod duši že od 27.4.41.
   Takoj po vojni je le-ta pobila in odgnala iz te države vse,kar je kaj znalo in posedovalo.Ostali so kurji tatovi in polpismeni tišlerji in peki,ki so se šli ekonomijo in politiko.
   S šolstvom so pohabili generacije otrok,pahnili državljane v revščino in ko je zmanjkalo tujih kreditov razbili še državo.
   Sami pa so v vzporedni udbo-ekonimiji živeli ko bube v loju.
   Kar delajo še danes. In ti ljudje niso v SDS.

   • Žal mi je, da se smatrate za duhovno zasotalega. Sam o sebi ne razmišljam v tako pejorativnih okvirih. Ali pa morda niste pripadnik našega naroda in ocenjujete z zunanje pozicije?

    • Seveda o sebi ne razmišljate.Pa le dajte,kdaj.

     Sem iz Primorske.Vstala Primorska,pa tako naprej..

     To je tista regija,kjer med vojno ni bilo kolaboracije.Imamo pa kljub temu samo do konca 42tga že nekaj sto pobitih potencialnih protirevolucinarjev. Tako,na zalogo.

   • Pa še nekaj: po mojem malo preveč laskate partiji, da je bila logistično in politično ali intelektualno izpeljati vse te ukrepe, ki jih zgoraj omenjate. Po domače, pripisujete ji preveliko sposobnost družbenega preurejanja. Če vas bere kakšen bivši zagret partijec (Janez Janša recimo), mu po mojem prav laska, ko govorite o tem.

     • Seveda, steber moči ni partija ampak stranka, da ne bo naštevanja imen, ji recimo kar “Novi obrazi” z visokimi standardi, ki se, kot vesolje, rodi z velikim pokom in glej čudo, njeni visoki standardi so enaki partijskim.

     • Sej živimo v enostrankarskem sistemu,a še niste opazil? Ja bogi človek.

      Sej “Naši” niso nikoli dovolili nobenemu drugemu na oblast.

      PS: oblast ima tisti,ki ima v rokah kapital in t.i. družbeno nadstavbo (recimo družbenopolitične delavce v medijih).
      In to je v Sloveniji lahko samo KPSZKSZLDESUSPSSMZLDSZARES. Ostali imajo za bit tiho in imajo za plačevat davke.
      Posebno moteče faktorje drgač doleti pijani lovec,Dob ali pa samomor iz zasede..

  • (izbrisano zaradi žalitve – Administrator) primc se je očitno zamaskiral v nekega stojana…pisari in pisari.
   Ljudje, kaj se bodete z njim ?

 3. S tem, ko ste Slovenijo označili za absolutno avtoritarno državo, kjer vlada enostrankarski monopol in podobno, ste sesuli tudi vso avtoriteto in legitimnost EU in vseh njenih organov ter pravnih temeljev, ker je dala legitimiteto tej državi, jo sprejela v EU, Shengen in € območje. Čestitam.

  • Stojan Kosl: “…, ste sesuli tudi vso avtoriteto in legitimnost EU in vseh njenih organov ter pravnih temeljev, ker je dala legitimiteto tej državi, jo sprejela v EU, Shengen in € območje. Čestitam.”
   ============

   Takrat v Sloveniji ni bila na oblasti slovenska levica, pa so se v EU pač zmotili, in jo spustili v EU.

 4. ..nesanirano in nelustrirano komunistično mentaliteto podalpskih kravjekov smo lahko videli ob zadnjih izpadih ob odločbi US..ko je le ta izenačila plačevanje obveznega javnega programa v javnih in t.i. zasebnih šolah..

 5. ..komunajzerski kravjeki so bili najbolj smešni po vojni..ko so najprej otroke med šolskimi urami dresirali v stilu izvorno zločinske komunistične ideologije in jih silili sovražiti zasebno in kapitaliste in imperialiste..

  ..med odmorom pa so jim dajali malico in jesti od tistega, kar so dobili ravno od teh imperialistov, da ne pocrkajo od lakote..

  unra press

 6. ..sicer pa bi se lahko avtor eseja Turk, vrnil še bolj v zgodovino okoli tega…k npr. sv. Avguštinu in njegovi Civitate Dei…

  ..in metafori o tem, ko si skupina roparjev in piratov prisvoji državo..

 7. Ne vem, ali opisujete Rimokatoliško cerkev ali KPJ-KPS – njune metode zvenijo tako podobno, vključno tiste o ropanju premoženja, ideološkemu monopolu in hipokriziji.

  • ..Strojanček..ko boš kaj bolj pismen, konkreten in elementarno izobražen v doumevanju ..se mi le kaj javi..

   • Ne morem se vam javiti, ker se anonimno strahopetno skrivate za vzdevkom, gospod visoko usposobljeni in strokovni doktor Bernardo.

    • ..kako se ne moreš javit tu na portalu..??..ko pa to ravno počneš in si se mi ti prvi javil..a si spet v lastni šizofrenosti debilko Strojan..??

     ..kot zadnjič, ko si me najprej pošiljla na zrak in vem..ko pa sem najavil, da grem, si stokal, da odhajam..

 8. “metafori o tem, ko si skupina roparjev in piratov prisvoji”državo..”

  mislite morda tisto skupino roparjev, ki je najprej ponudila roko sprave cesarju Konstantinu, ki je potreboval močan ideološki temelj in organizacijo, avtoriteto, ki bi držala skupaj na pol propadajočo anarhično konstrukcijo Rimskega imperija, ta skupina pa je potem v španoviji s to državno-cerkveno ureditvijo svoj privilegiran položaj zlorabila za lasten ekonomski in ideološki monopol, ki je stal ljudi tisočletnega nazadnjaštva, množičnega umiranja in trpljenja pod praporom Vsemogočnega Boga in drugih grozot, ki jih je oblačila v pretvezo božje previdnosti in drugih floskul?

  • v tem procesu je za nekaj sto let celo povozila avtoriteto in primat posvetne, zemljiškogosposke in monarhične oblasti ter si jo pokorila, pri čemer se je posluževala vseh mogočih posvetnih, političnih in zahrbtnih trikov in veljala za nezmotljivo, kar je bilo ena izmed najpomembnejših papeških orožij in v imenu katere je cerkev počela vse, kar ji je padlo na pamet

  • hja,ampak neverjetno,kako močan je ta ideološki monopol…
   kolko se zagretih Savlov,ki za časa življenja neusmiljeno bičajo to organizacijo, pred odhodom v onostranstvo spreobrne v krotke in ponižne Pavle…Pa si naroči patra …

   • Ne vem, povej, ziher imaš kakšno verodostojno študijo o teh številkah, če ne naj ti jo pa gospod strokovni doktor BErnardo priskrbi.

   • ..a si mislil Matijo Mačka in kako je hodil krolit in moledovat in prosit odveze pri frančiškanih na Tromostovju, preden je poginil…

 9. ..Strojanček..a je v času Konstantina nastala teokracija..al so takrat še imeli svetnega vladarja…in tu je bil tudi Zahod..

  ..sicer pa ne vem, kaj bi mi debilček rad pojasnil in moraliziral ob tem, da si materialistični monist in reduciran na eno substancialnost..

  ..drugače pa je tema o komunjazekih in njih dediščini in ne o tvojih klišejsko tumstih in izdrkanih okoli Cerkve…

     • Vam gre v nos kaj ? Morda se z vulgarizmi res malo preveč spušča na vašo raven, kar se tiče argumentov pa …Morda ga je škoda, da zgublja čas z amaterskimi boljševiki in kvazifilozofi, po drugi strani pa kar naj, nekateri uživamo…

     • Eh, ja. Navdušujejo te ljudje, ki venomer šibajo ene in iste puhlice? Kontingentnost, prigodnost, pionirčki?

      Jap, drži, menda bo nekoč tvoje nebeško kraljestvo. 🙂

     • Nene. Jaz striktno spim samo s poročenimi katoličankami.

      Rajca me ta njihov pohlevni trikotnik: služba, cerkev in končno še ena miselna pokveka, ki so jo oženile. 😉

  • drugače pa nisem od nekdaj materialist, sem kar precej časa potreboval (do odrasle dobe), da sem opral vso to božjo dogmatsko navlako s sebe. ampak sem ob tem spoznal, da krščanska ideja vsebuje nekatere progresivne poteze in teorije, ki so mi blizu in jih zagovarja tudi levica. RKC je te ideje žal zmaličila do neprepoznavnosti.

    • katera krščanska metoda diskurza je pa to? v kateri desni srenji si se naučil takšnega sloga komuniciranja?

     • ..kje le, če ne v Smrdoslaviji..in kaj te zdaj moti diskur ali vulgarizmi..sj to za in na materialista ne more imeti nobenega vpliva…

      ..če kupu materija kot si ti, kot sam trdiš opsuješ in jebeš mater ali kaj podobnega..ta res ne sme biti užaljen, ker ne poznamo užaljenega tkiva ali užaljenih molekul..

    • če bom še dolgo bral tvoje odgovore bom pa res začel verjeti Turkovi tezi o poraznem stanju slovenskega duha. upam, da si ti eden redkih takih.

     • ..ja kje pa si zdaj debilko Strojan kot materialistčni monist in enosubstancialen našel še substancilnost duha..??

  • ..a debiko Strojan koji ti je taj model, što ga navodiš..??..i ako te baš zanima debilko …nisam..

 10. “..kje le, če ne v Smrdoslaviji..in kaj te zdaj moti diskur ali vulgarizmi..sj to za in na materialista ne more imeti nobenega vpliva…

  ..če kupu materija kot si ti, kot sam trdiš opsuješ in jebeš mater ali kaj podobnega..ta res ne sme biti užaljen, ker ne poznamo užaljenega tkiva ali užaljenih molekul..”

  kateri stric z brki je že leta 1924 v Mein Kampf in kasneje v praksi odvzel številnim soljudem pravico do biti človek, da so jih potem lahko na milijone apatično pobili v taboriščih, otroke, ženske in ostarele? ti trdiš, da si človek, ki ne verjame v boga, ne zasluži človeškega dostojanstva in je potem lahko podvržen raznovrstnim praksam?

  • ..lej kravjek Strojan..človeško razsežnost in s tem dostojanstvo si jemlješ kar sam, ko se sam proglašaša reduciraš na golo materijo..če pa tega ne razumeš si pač debil in to ti tudi pišem..

   • kakšna gola materija, ali obstaja tudi oblečena, preoblečena? Računalnik od zunaj izgleda kot kup plastike, kot kup materije. To seveda tudi je. Ampak če pogledaš, da je ta materija nosilec informacije in tudi omogoča matematične procese ti takoj postane jasno, da je takšna dualna zasnova popolnoma logična in edina možnam saj vsebuje v tem monizmu vse potrebno za obstoj, tudi za samozavedanje (to boš spoznal morda, če bomo toliko napredovali v obstoju umetne inteligence, ko bo človek morda celo lastnoročno ustvaril boga). Tako tudi zaenkrat ni računskih in logičnih operacij v računalniku brez podpore materije(pomnilnih enot, procesorja, izhodno-vhodnih enot). Enako je z DNA. Tudi tu ni pomenske (informacijske) komponente brez molekularnih baznih parov AT-CG. Dna služi kot materialna osnova za človekov blueprint, več kot tri milijarde teh povezav da na pamet rečeno 10 na 10000000000000000000000000000000000000000000000…. možnih kombinacij. Z monizmom torej ni nič narobe. Takšna zasnova že vsebuje vse potrebno za oprijemljivo kot tudi nepredmetno plat.

    O evoluciji ti pa ne bom razlagal, ker dvomim, da se splača.

    Če je bog zaprl neko duhovno bitje, ki ga je sam ustvaril, v tako omejeno materialno kletko, kot je človeško telo z vsemi svojimi šibkostmi in pomanjkljivosti, potem je res sadist. Rabi morda človek biološko telo zato, da je samozaveden? Je duša nezavedna, kup imaginmharnih ničel in enic? potem je totalno brezpredmetna, kot tudi bog sam. V okviru ničelnega smiselne, razumske. Mene kar je nič, kar ne obstaja, ne zanima. Ti pa se lahko s tem igračkaš, če ti je dolgčas.

    Zdaj se pa pojdi solit, ker te imam čez glavo.

    • ..mislim dembilko ..saj sem jaz tudi naravoslovno in znanstveno bolje izobražen in poznavalski,. kot ti ..predvsem pa veliko, veliko bolj poznam in razumem zadeve..ko gredo v filozofske, razlagalne ali paradigemske vode..

     ..tako da debilko Strojan, kaj bi me ti nepismen rad podučil..

     ..samo povej mi kdo misli, ko misliš, kdo vidi, ko gledaš, kdo čuje, ko je zvok..kdo ob tem, ko misli ve še , da misli..

 11. “..ja kje pa si zdaj debilko Strojan kot materialistčni monist in enosubstancialen našel še substancilnost duha..??”

  kaj ima kognitivno-čutni aparat človeka opraviti s tvojim bogom? tvojega ‘boga’ (itak ne verjamem, da si veren, še nisem srečal vernika, ki bi bil na tako nizkem kulturnem nivoju, kot si ti) pač zunaj človeka ni, danes lahko tehnologija povzroči zelo močno manifestacijo boga znotraj človeških možganov, ali pa močne duhovne prisotnosti, občutka drugih dimenzij bivanja. med tvojim bogom in tabletko močne sintetične droge ni velike razlike.

  • ..dej kravjek Strojan..ko si boš na čistem kaj pomeni substancialna redukcija na zgolj in samo na materijo..toej monizem..se oglašaj..

   ..torej kaj pomeni postavljati materijo, ki je kontingentna, kot causa sui ali actus purus..ali po domače zate , ker si nepismen in neizobražen..dajati materiji klasične božje atribute…

 12. ..recimo , ko smo ravno pri naših butastih komunajzekih..so se ti proglašali za brezbožce in kroliki kako so materialisti in to celo taki specialni..dialektični..??

  ..in pač, da ni Boga in Božjih zapovedi in izvornega in finalnega smisla in kozmološke teleološkosti in trdili kako človeka določa materija in posebej družbeni ali razredni status..torej taka determiniranost..

  ..a so potem ti komunistični debili ljudi sodili in obsojali, ponavadi pobijali , kot , da Bog je in njega zapovedi so…

 13. Pa res, calma te Bernardo, škoda živcev in časa za razpravljanje z osebo kot je Aladar, Lenko ali Stojan, saj vsi vemo, da gre za mogoče isto osebo, gotovo pa za isto nalogo smetiti po tem portalu!

 14. Ja, jaz sem vse te osebe. Pa še kakšna zraven. Dejansko sem bog, ki skuša vašo vero. Da vidim potem, kam vas poslat.

 15. Zakaj bi združil duhovno in materialno, če pa je duhovno večvredno, samo po sebi bivajoče in zavedajoče? zato, da je všeč bogu? da se lahko naslaja ob vsem tem cirkusu? da je sam sebi všeč, ker je tako omnipotenten?

 16. In zakaj je bog/Bog čakal 13.7 milijarde let, da je sproduciral svojo največjo kreacijo po svoji podobi, človeka? tu sem zanemaril podrobnosti o letih, se ne pozna. mar bi že takoj ustvaril kozmos, ki omogoča preživetje biološkemu bitju in vanj postavil človeka, tako bi ga lahko častili mnogo več kot le teh nekaj tisoč let od stvaritve svet, ali pa nekaj stotisoč let odkar obstaja homo sapiens, njegov ego bi bil pa še bolj nabit.

   • Kako pa preseže / preskoči ta gap v naš prostor čas? Uporablja črvine? Se je zbal za svoj monopol in nas obsodil na materialno bivanje? Za kazen? Kakšno? Kaj smo storili narobe?

     • Potem pač nimaš pojma, kaj znanost je. Noben znanstvenik ti ne bo dejal, da se je homo sapiens razvil iz kakršnekoli opice. Je pa dejstvo, da imajo vsi primati skupnega prednika. In človek spada v red primatov. Red označuje skupino bioloških organizmov, ki zaključen krog podobnih ali enakih karakteristik.

     • Potem pač nimaš pojma, kaj znanost je. Noben znanstvenik ti ne bo dejal, da se je homo sapiens razvil iz kakršnekoli opice. Je pa dejstvo, da imajo vsi primati skupnega prednika. In človek spada v red primatov. Red označuje skupino bioloških organizmov, ki zaključen krog podobnih ali enakih karakteristik.

 17. In jaz sem aroganten? Veste vsi verniki, vi ste arogantni, tisti, ki smo razumsko znanstvenega prepričanja, materialisti, vemo, da znanost vse ne more pojasniti. Niti ni potrebno. Niti ni mogoče, ker je kozmos sam po sebi takšen, da postavlja bariere za kaj takšnega. To je neke vrste informacijski horizont. Kot veste, je mogoče vse v vesolju opazovati in preučevati le, če te doseže elektromagnetno valovanje oz. druga od temeljnih fizikalnih sil. Te pa imajo zgornjo mejo prenašanja (Einsteinova STR in PTR). Obstaja sicer še en fenomen v kvantni fiziki, ki se mu reče entaglement, ampak ta še ni dovolj dobro raziskan. Ampak tudi za ta pojav je potrebna materija, osnovni delci namreč, elektron, proton, kvark.. kar hočete.
  Vi se pa prenarejate, da lahko prek boga spoznate vse, govorite v absolutih, verjamete v paradokse in neumna nasprotja in podobno. Če je kdo tu aroganten, ste to verniki. Znanstveniki vemo, da smo zmotljivi in se vseskozi trudimo, da bi te zmote odpravili in širili človeško znanje in duhovni domet.

  • Zgoraj še dodam, da se prostor lahko širi s hitrostjo, višjo od svetlobne. Empirično dokazano se kozmos širi eksponentno hitro, kar pomeni, da bodo za človeštvo določene informacije, ki jih ima za zdaj na voljo, za vedno izgubljene. Znanost se ne hvali, da je vsemogočna, ne razpravlja o absolutih in podobnih absurdih, ampak o možnostih. Znanost se ne trudi, da bi ovrgla boga. Ni mogoče. Trudi pa se, da bi ljudje spoznali, da ni racionalni verjeti, da takšno bitje obstaja, da posega v življenje ljudi ali podobne pravljice. Če bog obstaja, pa je vse dovoljeno. Če gremo po tej poti, je mogoče upravičiti vse.

   • Če gremo do konca: vsak si lahko skonstruira lastnega boga, čisto arbitrarno (poglejmo današnje religije in vere in podobno), v tem sistemu lahko upraviči vse, samo dovolj premeten, fundamentalen in nor mora biti. ne more si pa skonstruirati lastne, na ratiu in empirizmu temelječe dejanske realnosti. Zato so vrednote znanosti lahko mnogo bolj univerzalne, povezovalne in osvobajajoče kot pa kakršenkoli bog ali njegovi odvrtki.

 18. Egoizem je tisto, kar obremenjuje vso Evropo – in še posebno tiste države, ki so izšle iz nekdanjega Balkana – in tega se moramo čim prej rešiti, vendar je to zelo težko. Če bi hotel nekoliko pretiravati, potem bi rekel, da nam celo genetski inženiring, niti v sto letih, ne bi pomagal, da bi izgubili to lastnost …
  Slovenec, ki živi v tujini, prof.dr. Joseph Straus, vrhunski strokovnjak za patentno pravo. DELO-10.01.2001
  http://www.sazu.si/o-sazu/clani/joze-straus.html

 19. Če nekaj obstaja, obstaja tudi nekaj iz sebe in po sebi. Ker če bi rekli, da vse, kar obstaja, obstaja po drugem, bi to bilo protislovje. Skratka vse ne bi bilo vse, če bi vse obstajalo po drugem… torej če bi poleg vsega obstojalo, še nekaj drugega, to pač ne bilo vse.

  .. Torej lahko pravimo, da če nekaj obstaja, obstaja tudi nekaj tudi ab-solutno!

  ..recimo , to en tak razumsko realni premislek in izvajanje , ki je t.i. preambula fidei ( predverje vernosti) in kaže, da je vera v ab-soluto realna in razumna..

  • To je področje popolne filozofske spekulacije. S takšno logično naracijo je mogoče v življenje obuditi še takšno fantazmo, privid ali kakrkoli, če logično sklepanje postavimo na določene predpostavke, premise. Takšen konstrukt crkne s svojo uporabnostjo povsod izven čiste spekulativne teorije. Pojdi pesnit kam drugam, to ni forum umetnosti in poezije.

   • ..prej pozabil sem dopisat, da kuvertiram naslednjo potezo dembila Strojana na to izvajanje o ab-soluto…da bo takoj začel krulit da gre za filozofsko spekulacijo..

    ..in evo..kravjek Strojan je takoj uletel..brez, da bi nepismen in kreten sesul kaj od napisanega, sesul z argumentom ali pokazal, kaj je netočno ..

    • Da bi se spustil v filozofsko spekulacijo in na tvoje bedne limance? Malo bolj se potrudi, in niti nisi bil dovolj hiter.

     • ..saj revček ne znaš niti pokazati in utemeljiti kaj je v tem spekulacija..ko pa je to oprto na realno in empirično in zazanavno stanje..

 20. Tvoja argumentacija je manjvredna, ker ni celostna, je pomanjkljiva, prazna, dela. Zakaj? Zato: http://en.wikipedia.org/wiki/Speculative_reason

  opira se samo na spekulativni razum (čisto logiko), znanost pa je močno utemeljena v obeh, zahteva tako logično kot praktično resnico, da postane resnica. Že v tem smislu znanost popolnoma povozi vašega boga in vaše blodnje o višjem bitju (oz. pohabljenem, invalidnem bitju, bolje tako)

  • Če ti praviš, da znanost – tvoj bog – povozi Bga, potem znanost ni nič boljša od religije. Oziroma ti kažeš, da na znanost gledaš religiozno.

   • Oprosti. Tak pogled je natanko znanstven. Za nazaj je vse dokazano, za naprej je vse odprto.

    Znanost ne pravi, da boga ni, celo dopušča možnost, da se kje pokaže.

    Samo za zdaj ni še nihče uspešno predstavil kake take hipoteze, niti ni bil nihče pripravljen plačati takega “znanstvenega” dela.

    • Kaj je za nazaj dokazano ? In zakaj mora biti vse dokazano ? Večji kot je um, bolj mu je jasno, da zelo malo ve. Človek sam brez Boga je pa ena uboga para. Muha enodnevnica, ki jo en bacil ali slučajna delitev celice ubije, če se zaradi hinavščine , pohlepa, nadutosti..ne pobije med sabo. Človek brez Boga (če ni Boga) je najbolj usmiljenja vredno bitje v vesolju.

    • ..zakaj se okoli znanosti oglašaš ti, ki si več kot očitno le podapski kravjek, ki tudi o domenah in temeljih znanosti nimaš pojma o pojmu in nisi izobražen in si itak butast, ko točak..

 21. Odlična ilustracija slovenskega stanja duha, g. Žiga !

  Iz časovne distance 12-letnega zaostanka bruto domačega proizvoda za evropskim povprečjem v letu 2008, smo v Sloveniji, v zadnjih sedmih letih, uspeli povečati zaostanek stanja duha za evropskim povprečjem na 800 let zaostanka.

  Ker sta stanje duha in pa gospodarski razvoj, ki se odražata v stopnji blaginje neke države, tesno medsebojno povezani kategoriji, postanejo upi o neki podalpski Švici samo še bedaste sanje.
  Za stanje duha, ki vlada trenutno v Sloveniji, so zelo zaslužni tako imenovani levičarski (komunomafijski) mediji, ki imajo 95 %-ni delež v celotnem slovenskem medijskem prostoru. Po škodljivosti prednjačijo TV kanali (nacionalni + komercialni), ki jih izdatno podpirajo prav ustanove v državni lasti, tri nacionalne pa neposredno tudi mi davkoplačevalci.
  Med leve pisane medije sodi tudi tednik Mladina, ki z ostalimi vneto brani državno lastnino. Ker vzroki za to početje temeljijo vedno v osebnih koristi, menim da je prav, če ponosni levičarji preberejo tudi tale prispevek.

  http://www.portalplus.si/686/kapitalizem-hrani-mladino/

 22. ..kravjek Strojan ne zna in ne zmore ovreči ničesar b mojem izvajanju zakaj je razumno in relno verovati v obstoj ab-soluto..

  ..debil Strojan ne razume, da stoji tzadeva na povsem realni in preverljivi izkušnji prigodnosti oz. kontingence vsega kar poznamo in spoznavamo, vključno s svetom in naravnimi zakoni..torej nič od tega realnega ni ne causa sui ali actus purus in ima svoj obstoj ali počelo in bit iz sebe ali po sebi samem..torej ga ima logiočno po nečem drugem, kar svetu ne podlega in je svetu ab-soluto..

  ..samo spotoma, da vidite kak težek nepismen, neizobražen in elementarno tumast kravjek je Strojan..ki nima pojma o pojmu in ne zna in ne zmore strokovno in argumentirano oporekati ali utemeljvati..

  ..in kot vidim ta debil brez pameti in znanja..ne pozna niti osnov znanost in novoveške znanstvene metode in njene izvorne vernosti, na kateri stoji..veri v logično strukturiran kozmos..logos.in da so bili vsi očetje in tvorci novoveške znanosti tu jasno platoniki..

   • ker pač oba ne moreta ven, v našo realnost, se lahko s tvojim bogom mirno igrata v tem peskovniku čiste logične konsistence. itak nimata ključa, da uideta ven.

  • “kravjek Strojan”, “debil Strojan”, “tumast kravjek je Strojan”,
   “ta debil brez pameti in znanja” …
   Ali nimate pod ljubim Bogom res nič drugega bolj pametnega početi, kot da onesnažujete duhovni oz. besedni prostor Časnika. To bi morali preprečiti tudi uredniki, a razumem, da uredniki pri Časniku tudi nimajo časa, da bi to nesnago sproti odpravljali. Težko bodo kos temu, če sodelavci, skriti za raznimi šiframi, lahko mečejo gnoj drug na drugega, namesto da bi pisali o tem, o čemer je res odlično pisal g. Žiga Turk.
   Spoštovani g. Turk, hvala za res lucidno in tehtno pisanje!

 23. ..evo sem spet vedel, kaj bo izdahnil podalpski pionirski dembilko Strojan

  ..kaj čmo se jasno vidi, da detece nima pojma o pojmu in nima elementarne tovrtsne izobrazbe, kaj šele pameti in razumevanja..pa se lahko le po pionirsko izdrkava in nič več..

  • Moja resnica (znanost) je nadmočna tvoji, je holistična, medtem ko je tvoja samo idejna, ideološka, omejena. nimam srca, da bi še naprej polival mrzlo vodo nate z piedestala, s katerega se ti cinično smejim, ko bevskaš kot en cucek in se vrtiš v krogu. v upanju, da boš razrgal spone svoje lastne razumske omejenosti, se poslavljam. Mislim, da sem svoja stališča in argumente še predobro in preveč obsežno podkrepil. Tvoje provokacije me pa ne ganejo, ker drugače bi se že zdavnaj pobral s tega portala.

   • ..ma strašno..a kaj ko si tako limitiran revček, da niti tega kar trdiš in to je, da sem napisal špekulacijo, nisi sposoben in ne znaš utemeljiti..

    ..torej si revček, ki ne zna in ne zmore niti tega, kar sam trdiš..

    • a ti sploh razumeš, kaj pomeni filozofska spekulacija? ta termin je že zelo dolgo v terminologiji filozofije in sistemov vedenja in lahko bi poznal, kaj pomeni. glede na zgornje očitke, ne veš.

     • ..lej seveda razumem in poznam in to v primerjav stabo odlično…ti samo pokaži in utemelji kje je v mojem zapisu in izpeljvi ta špekucija..daj da vidimo..

 24. Gui Bernardo,ali ni škoda časa in tipkovnice,ki ju trošiš v debati s Stojkom,ki ima težave sam s seboj in evolucijo,še vedno bi rad hodil po štirih in bevskal na mimioidočega,že večkrat sem namignil,da Časnik ni vestnik amaterskih filozofov,kamor sodi kar nekaj najbolj vztrajnih piscev,ki razkazujejo “nabildanost”s filozofijo iz svojih logov!Nekdanji nemški “železni kancler” Otto von Bismarck,je ob neki priliki izjavil:”Zakaj enostavno,če se da komplicirati!”,kar bi bil lahko moto marsikaterega pisca na tem forumu!

  • ..a ne vidiš, da šel celo “strokovno” na Wikiprdijo..torej zna bit pobček še resen filozof v podalpsko- vaški pionirski skupščini..

   ..škoda da ne razume, da je tudi t.i. evolicija je prehod iz potenciala v dej ..in za nnjegov primer stanja reverzibilna..

 25. ..evo še enkrat…

  “Če nekaj obstaja, obstaja tudi nekaj iz sebe in po sebi. Ker če bi rekli, da vse, kar obstaja, obstaja po drugem, bi to bilo protislovje. Skratka vse ne bi bilo vse, če bi vse obstajalo po drugem… torej če bi poleg vsega obstojalo, še nekaj drugega, to pač ne bilo vse.

  .. Torej lahko pravimo, da če nekaj obstaja, obstaja tudi nekaj tudi ab-solutno! ”

  ..in zdaj glejte in se čudite in spremljajte kako bo to naš pionirček Strojan sesul in z argumentom ovrgel..tako mic po mic..premisa po premiso..

  ..ajd, da vidimo pionirčka Strojana..

 26. a zakaj naj bi šlo za spekulacijo? to naj zdaj razlagam? v določenem diskurzu so osnove dejstvo, ker so konsenzualno uvrščene v sistem znanja in tega ne bom kot kura nosil na plano. in kreacija takšnih logično konsistentnih aksiomatičnih verig, se pravi sklepanje, ki samo po sebi ne vsebuje nasprotij in je torej resnično, je čisto vredu. Sem pa že zgoraj razloži, zakaj ni dovolj in zakaj je pomanjkljivo. pač za nekatere je lahko dovolj, za nekatere pa ni. eni smo bolj zahtevni, kar se tiče znanja. V svetu idej je pač možno skoraj vse. Pa se zaprite vanj in spekuliraje do onemoglosti. Zna biti tudi precejšen užitek, vem. S tem niste še ničesar dokazali, ampak ste žonglirali s čisto matematično logiko. Ampak obstajajo še nadgradnje, ki so enako pomembne ali še celo bolj, in v tem leži slepota vaše percepcije. (oz. samoimenovanega doktorja Bernarda Guija, saj nihče tu ni tako topoglav, kot je on)

  • ..OK hvala..vidim še enkrat in si sam potrdil, da si kreten, ki tega kar triš, da gre pri mojem zapisu za špekucijo ne znaš in ne zmoreš utemeljiti..in z argumentom pokazati..

   ..si pač revček ki niti sebe ne zna argumentno utemeljiti..tako da si pač potrjen debil..

   ..jaz pa zlahka in vedno dokažem da vse premise stojijo na realni, empirični in preveljivi izkušnji sveta..in na njega kontingenci..

 27. “..jaz pa zlahka in vedno dokažem da vse premise stojijo na realni, empirični in preveljivi izkušnji sveta..in na njega kontingenci..”

  to je slaba šala ali kaj? 🙂

 28. Kot bi samo še svitase lepil svoje enovrstičnice pod drugimi tremi nicki, ali pa mihič svoje odrezke iz komunističnih medijev pod drugimi nicki. Tale forum komentiranja je postal gnil.

  Ne vem, če bom sploh še bral tole sranje komentatorsko.

 29. .. [izbrisal admin] Strojan..kaj pa se smejiš prigodnosti in kontingenci sveta…a poznaš ti empirično v njem kaj kar je ab-soluto..??

 30. ne, le iskreno nazivanje, on je eden izmed slovenskih intelektualcev z desnice, ki si to resnično zasluži. zgledujte se po njem, ali pa ga celo volite, upam, da bo kdaj kandidiral

 31. ..ja in kravjek Hriberšek..saj sem že videl, da nimaš elementarne naravoslovne in znanstvene izobrazbe, znanja in razumevanja..in da si očitno nedojeban pičkim dim..

 32. Ko se pojavijo rdeči psi bevskači, se nekaj pomembnega pripravlja … zakon, ki bi izenačil klasično družino z družino istospolnih?! V sredo je razprava!?

    • To že razumemo, samo ni nam jasno zakaj ti ne živiš lepo s svojo žensko in zakaj moraš svoj nos vtikati v tuje družine?

     Morali se boste navaditi, da nismo več leta 1910 in da nismo katoliški narod. Katoličanov je pa danes sploh premalo, da bi še imeli kak družbeni vpliv.

     Vsi vam dovolimo, da zganjate svoje neumčkane običaje in žal boste morali tudi vi enako pustiti drugim. 😉

 33. In zaradi teh nekaj katoliških duhovnikov cela leva Slovenija nori in hiti sprejemati zakonodajo, ki jih bo podprla in take odnose zakonsko izenačevala s klasično družino?
  Katoliki smo proti takim duhovnikom in proti levakom, ki to podpirajo.

Comments are closed.