Časopisi so bili tokrat za Janšo

25

Če bo Janezu Janši zares uspelo sestaviti novo vlado, bo ta vsekakor nekaj novega v razmeroma kratki slovenski parlamentarni izkušnji. Morda pa kljub vsemu ne bo takšna novost, kot se zdi na prvi pogled. Usoda koalicije  je v veliki meri odvisni od tega, ali bo po svojem delovanju kljub Janševemu vodenju bolj podobna moževi prvi ali Bajukovi vladi. Oboje se namreč zdi mogoče.

Netipična tipična vlada

V oči najprej bode dejstvo, da naj bi se v kabinetu drenjalo kar pet strank. Takšna množica niti v belem svetu ni najobičajnejša stvar, čeravno bi se dalo nemudoma spomniti na nekdanje italijansko peterostrančje, na sedanjo finsko vlado šestih strank ali na nekdanjo hrvaško Račanovo šesterico, nenazadnje pa – zunaj Evrope – še na skoraj vse izraelske vlade v zadnjih treh desetletjih. In kljub slabemu občutku ob številki pet je bilo v Sloveniji doslej skoraj pravilo, da vlado tvorijo štiri stranke. Kar niti ni bistveno manj.

Ne glede na nekoliko nenavadno genezo morebitne nove koalicije slednja ne izstopa niti po deležu na volitvah prejetih glasov. Za njenih pet strank  je 4. decembra 2011 glasovalo 53,3 odstotka volivcev. V bistvu sta bili višje volilne podpore deležni le dve dosedanji koaliciji – precej višje Drnovškova iz leta 2000, le dobro odstotno točko več pa je pobrala četica iz leta 1993, ki je bila sicer koalicija treh (!) največjih parlamentarnih strank in takrat majhne Pučnikove SDSS. Prva Janševa vlada se je opirala na stranke, za katere je skupaj glasovalo 49 odstotkov volivcev, medtem ko jih je Pahorjev četverček podprlo 52,5 odstotka. Vsaj matematično porajajoča se kombinacija torej ne more veljati za kaj posebnega.

Skromni “lucky loser”?

Tisto, kar razlikam med strankami navkljub zbuja nekaj upanja, da se ne bo ponovila usoda Bajukove vlade, je doslej izkazana zadržanost največje koalicijske stranke pri razdeljevanju ministrskih foteljev. Janša kot pomembni arhitekt zamenjave vlade leta 2000 tedaj pri sestavljanju kabineta ni imel dovolj posluha za kadrovsko lakoto SLS+SKD, stranke z večino poslancev nove koalicije. Na ta način je bila kal razpada zasajena že ob rojstvu Bajukove ekipe. Pozneje se je ni dalo ozdraviti niti s kakšno prenagljeno kadrovsko rošado.

To pot se Janševi očitno zavedajo, da so v vsej zgodbi “lucky loser” in da bodo dno postrgali že s tem, če jim uspe predsednika stranke ob vseh pomislekih partnerjev ustoličiti za vladnega šefa. V tem je hkrati priložnost za manjše stranke, da pridejo do izraza bolj kot v vseh dosedanjih slovenskih vladah z izjemo Pahorjeve. Seveda si bržčas nihče ne želi, da bi se “odlikovale” tako kot Pahorjevi “zavezniki” v prejšnjem mandatu.

Časopisi na pomoč Janši

Morda so prav boljši obeti za preživetje in za javno navzočnost nazadnje nagnili Virantove in Desus k odločitvi za desnosredinsko koalicijo z oslabljeno SDS na čelu. Svoje so k njihovemu premisleku skoraj gotovo dodali  vodilni tiskani mediji. Čeprav nimam navade viti rok nad medijsko krajino pri nas, je bilo njihovo trobljenje v en rog po volitvah le preveč očitno.

Vsi po vrsti so sprejeli razlago relativnega zmagovalca in njegovega tabora, da je osemindvajset odstotkov v bistvu sto odstotkov in da bodočim članom Jankovićeve koalicije razen kimanja ne pripada nobena druga vloga. Le redki so bili zapisi, ki bi pripoznavali kompleksnost volilnega izida, v kateri odseva razdeljenost volilnega telesa. Če je slednjo kak pisec že omenil, je pravi način za njeno preseganje znova ugledal v poslušnem sprejemanju modrega vodstva relativnega zmagovalca.

Hkrati so rafali, ki so v prvi vrsti padali po Gregorju Virantu, zelo nazorno pokazali, kakšno usodo bi nekateri vodilni tiskani mediji v državi namenili vsakomur v koaliciji, ki bi v čemer koli ugovarjal premierju iz zmagovitih vrst. Ker Janševi stiki z istimi časniki, kot je splošno znano, niso preveč prisrčni, je bolj ali manj jasno, da manjših partnerjev v njegovem kabinetu takšna usoda ne čaka. In glej ga zlomka, s svojim navdušenjem nad relativnim zmagovalcem so nekateri tiskani mediji manjše stranke dobesedno pognali v naročje relativnemu poražencu.

Foto: Wikipedia

25 KOMENTARJI

 1. Mislim, da gospod Aleš daje medijem napačen ton, mediji so zgolj sluga Milanu in stricem. Zato bi bilo bolje, če namesto “s svojim navdušenjem nad relativnim zmagovalcem so nekateri tiskani mediji manjše stranke dobesedno pognali v naročje relativnemu poražencu” zapisal “Milan in strici iz ozadja so s svojim navdušenjem nad relativnim zmagovalcem manjše stranke dobesedno pognali v naročje relativnemu poražencu”.

  Še bolj pa bi ustrezalo resnici, da so Slovenci začeli spregledovati. Najprej so spregledali izobraženci tipa Pezdir, nato politiki, saj nihče noče kot Karl biti vržen v kante za smeti. Samo še volilno telo mora, pa smo na konju.

 2. Prav zanimivo bo obnašanje strank v novi eventualni vladi, ko premine ta njihov strah pred novimi predčasnimi parlamentarnimi volitvami. Stavim, da se bodo prvi oglasili tisti, ki jim bo javnomnenjski rejting slučajno porastel. Se spomnite Erjavca, ko se je prebil na tretje mesto, sploh sumim, da bo spet Desus tisti, ki bo vnašal nemir, sploh če Erjavec zasede mesto predsednika parlamenta.

 3. Bodimo iskreni: to, kar se dogaja z ustoličevanjem desne vlade, to je državni udar par exellence. In tole parlamentarno mcvarjenje in izigravanje zmagovalca volitev nima nobene zveze z demokracijo.

  • Ni, ker je vse v okviru zakonodaje in sistema, ki ga je pravzaprav leta 2000 uzakonila kontinuiteta. Tisti volilci, ki si takšne vlade niso želeli, si sicer lahko svoje mislijo ampak račun bodo pač lahko izstavili na volitvah (ki bodo po mnenju Ivana Janše itak predčasne, če se spomnimo 4. decembra :D).

  • Razumem tvoje trpljenje, dragi KRŠČANSKI DEMOKRAT in se mi smiliš, kot smo se mi smilili tebi, ko nas je mrcvarila zadnja levičarska vlada.

   Matematično se tvoje sklepanje ne izzide.

   Če vladno koalicijo sklene 52 poslancev, je to državni udar, če bi jo sklenilo pa 38 poslancev, bi pa to bila volja vsega ljudstva.

   Največ, kar lahko storim zate, je da ti ponudim ramo, da boš jokal na njej.

  • Kakšno izigravnaje in državni udar neki:
   Kot relativni zmagovalec volitev je dobil možnost, da postane mandatar, potreboval je 46 glasov dobil jih je 42(!). End of story.

   Diletant.press

   • Ne, draga 1leny, zgodbe še ni konec. Tu je šlo za prevaro. Se ti ne zdi skrajno bizarno, da neka bojda sredinska stranka, kot je Virantova, reče NE koaliciji z relativnim zmagovalcem, medtem ko poražencu dahne usodni DA? In se temu pridruži še DeSUS?

    Skratka, gre za strankokracijo v najslabšem pomenu besede – za kravje kupčije in egoizem strank.

    • Krščanski demokrat, tvoja analiza je docela skregana z logiko.

     Po eni strani volivci niso dali imperativnega mandata Državljanski listi Gregorja Viranta ali DESUSU, da se morata koalicijsko povezati s Pozitivno Slovenijo ( kako ponesrečeno ime ), po drugi strani pa na tem portalu samo tebi še ni jasno, da sta bila Pozitivna Sloevenija ( kako ponesrečeno ime ) in Janković poskus največje prevare volivcev.

     Slovenija bo imela izredno srečo,če se bo izognila pustošenju, ki bi sledilo, če bi oblast prevzela stranka z najbolj ponesrečenim imenom, Pozitivna Slovenija in Janković, za katerim so povsod ostali le dolgovi in nesrečni ter ogoljufani izvajalci in podizvajalci ter delavci.

 4. @krščanski demokrat
  Prosim te: spremeni svoj nick, saj nimaš pojma niti o demokraciji niti o krščanstvu.
  Predlog: murgeljski ritoliznik.

  • Mene ne bo nihče komandiral, kakšen nick bom imel. Mogoče te bolj moti to, da ne trobim v isti rog z janšisti? Verjetno bo to. Zato tudi tako nizkotni predlogi.

   • To niso nizkotni predlogi, KRŠČANSKI DEMOKRAT.

    Nizkotno je to, da si docela nekaj drugega, za kar se predstavljaš s svojim nickom.

    • Sem kristjan, katoličan. Res pa je, da imam nekoliko drugačna mnenja o političnih zadevah kot pa večina pripadnikov t. i. desnice. In na to sem ponosen, ker vidim, da je med vami še veliko črednega nagona. Dajte že enkrat začet mislit s svojo glavo.

     • satanski monarh: ta nick si nadeni, bo bližje resnici! Praviš, sa si katoličan? To je tako, kot bi muha trdila, da je slon! Katoliki predvsem ne lažejo, ne sejejo mržnje in ne ščuvajo! Vse kar ti napišeš pa je ogabna laž!
      Tvoj nagon morda res ni čredni! Je pa nagon ovce, ki sledi kozlu domov, kajti sama tako in tako ne zna! In da misliš s svojo glavo! Ti, po tem kar pišeš, misliš z lesno maso, ki je surovina za mladino in dnevnik!
      Ti si sramora za poštenega in razumnega! Sramota za Boga, ki je človeka ustvaril in za hudiča, ki lovi duše, pa pri tebi ni kaj ujeti!

     • “satanski monarh: ta nick si nadeni, bo bližje resnici! Praviš, sa si katoličan? To je tako, kot bi muha trdila, da je slon! Katoliki predvsem ne lažejo, ne sejejo mržnje in ne ščuvajo! Vse kar ti napišeš pa je ogabna laž!
      Tvoj nagon morda res ni čredni! Je pa nagon ovce, ki sledi kozlu domov, kajti sama tako in tako ne zna! In da misliš s svojo glavo! Ti, po tem kar pišeš, misliš z lesno maso, ki je surovina za mladino in dnevnik!
      Ti si sramora za poštenega in razumnega! Sramota za Boga, ki je človeka ustvaril in za hudiča, ki lovi duše, pa pri tebi ni kaj ujeti!”

      Petrovc, na take žalitve običajno ne odgovarjam, ampak bom to pot naredil izjemo. S takim pisanjem veliko poveš predvsem o sebi in o svoji pritlehnosti. Temu se niti ne čudim, saj imaš očitno velike težave z lastno identiteto. Enkrat bi bil rad katoličan, drugič protestant, tretjič jud, mešaš judovsko in germansko poreklo, itd. Tudi pri podpori strankam letaš s cveta na cvet. In potem misliš, da te bo kdo resno jemal?? Daj, odrasti že enkrat!

     • KRŠČANSKI DMOKRAT; odgovoru cenjenemu Petrovcu nisi dodal nič svojega ali originalnega.

      Le očitke, ki so bili namenjeni tebi, si reprojeciral na Petrovca.

      Res je, dai maš pravico do lastnega mnenja, četudi je še tako skregano z zdravo pametjo, mi pa imamo tudi naravno pravico, da preganjamo človeško neumnost.

     • satanski monarh-zavajalec
      1. Katoličani so tudi protestanti in pravoslavci in Rimokatoliki! Toliko za nevedne tipa satanski zavajalec! Ergo pojma nimaš, ne o verstvih, ne o poštenju, ne o ničemer, razen laganju vsevprek!!
      2. O svojem poreklu sem že pisal, ne enkrat!
      Ko so se tvoji še pretepeni vlekli po Kosovem polju, pretepeni in posrani, je moja kri že davno, davno, plula pod Alpami! Po očetovi liniji prastara, definitivno VENETSKA! Po mamini liniji Judovska iz Germanije! Moja mati je bila popolna Nemka! In moja zavest in moja pammet se je odločila za GERMANE! Po tehtnem in dolgem odločanju! Zaradi ponižanj in ponosa tega naroda vstati znova iz pepela!
      3. Pri podpori strankam sem se tudi eksplicitno opredelil! Sem 100% za SDS in Janezo Janšo! Ker pa sem vedel, pred volitvami, da brez Krščanske NSI ne bomo zmogli, sem glasoval za PRJATLE! Za prjatle okoli Novakove! IN ODLOČIL SEM SE PRAVILNO! Kajti gospa Novakova je naša bodoča MERKLOVA! IN vsa moja družina je po mojem nasvetu volila Novakovo! Pa smo vsi v SDS!
      Ti, kmet, ki pojma nimaš o vojni in strategiji, ne kvasi neumnosti!
      4. Ti nam boš pridigal o črednem nagonu in razmišljanju, ko pa sploh ne veš, kaj to pomeni razmišljanje! Ti si kot sekret školka, ki bi bila rada procesna enota!
      5. Volilci Viranta niso volili Viranta za to, da bi ustregli tvojim kravjim kupčijam in nebluzam in klečali pred tvojim panslovanskim roparjem!
      6. Če ste bili, panslovani, na kosovem polju pijani ko šterne, ne jokajte, če so vas petkrat šibkejši turki zjutraj preluftali ko stare gate! To ni bil državni udar, bila je bitka in bitko ste izgubili!
      Karkoli si, za karkoli se imaš, zabit si ko šterna! Pokvarjen ko kvargelj in neumen ko bukov štor! SATANSKI KRAVALMOHER!

     • …kar se črednega nagona tiče, je že povedal Solženicin: »Zakaj naj bi bila živina svobodna? Njena tradicija sta jarem in bič!«…z druge strani si pa tipičen čredni kristjan in katoličan, ki ga je ustvarila Partija po svoji podobi in.., na žalost, je takih kristjanov-katoličanov kar nekaj…..

      PLAHOST SLOVENSKE CERKVE

      Kaj naj si pričakujemo od vernikov pri tako mevžasti uradni izjavi njihovih duhovnih voditeljev?:
      “Vodstvo katoliške cerkve na Slovenskem se zagotovo ne bo opredelilo do nobene posamične stranke. To se ni doslej še nikoli zgodilo, tudi na letošnjih volitvah se ne bo. Bo pa lahko vsak razumen človek na podlagi izpostavljenih vrednostnih vidikov v dokumentu presodil, katero politično opcijo lahko z mirno vestjo podpre in katere ne.”
      Če pomislimo, da je v Sloveniji nedvomno veliko število vernikov, ki imajo nemalo vpliva na izid volitev, ki so življenjskega pomena za poosamosvojitveno Slovenijo, se lahko le čudimo takim izjavam, ki niso ne krop ne voda, ampak vztrajanje v status quo političnega mrtvila v primežu tranzicijske levice. Ali jim tako stanje prija? Zakaj?
      Tu se moram nujno sklicevati na takojšen povojni čas pri naših laških sosedih, ko je bilo stanje kar napeto med komunisti in vernim delom populacije, kjer je bilo na tehtnici, kdo bo prevzel vodstvo države, ali vzhodni totalitarni komunizem (podpiran tudi od dela ex-fašistov, ki so se kot socialisti izrekli za levo opcijo), ali zahodna demokracija. Na volitvah sta se pojavili dve največji struji: leve stranke, naklonjene vzhodnemu totalitarizmu in stranka krščanske demokracije s križarskim ščitom (Democrazia Cristiana) poleg manj velikih tradicionalnih strank. Takrat je glavni akter krščanske demokracije Alcide de Gasperi dobil vso podporo laške cerkve in je ni bilo prižnice, ki ne bi vernikom odkrito nakazala smer kaj naj volijo. Šlo se je za prevlado ali ne levega totalitarizma, tokrat rdečega, namesto črnega. Stanje pri nas ni nič drugačno, čeprav rdeči fašizem ni bil premagan in v veliki meri so tega krivi prav naši verniki brez pogumne direktive »naše mehkužne Cerkve«, ki se še danes izraža kot nevtralna, saj celo poudarja, da ni nikoli podprla nobene stranke in je tudi ne bo. Vernik lahko voli vsako stranko (celo komuniste) in to z mirno ter čisto vestjo (sic!). Ker slovenski vernik je še poln strahu pred politkomisarji, bo seveda spet volil večinoma levico samo, da se ne zruši lagodni status quo med tako Cerkvijo in tako državo. Če Cerkev ni podprla slovenskega de Gasperija (Bajuka), ko je bil zato pravi čas, si ne moremo pričakovati drugačnega pogleda kot ga ima danes. Spet se postavi v stanju Pilata in prepušča odločitev vernikov rdečemu agitpropu.
      Gospodje dušebrižniki se nedvomno zavedajo, da bi močna podpora stranki NSi pripomogla k njenemu prestopu praga in s tem bi le ta bila v veliko pomoč morebitni koaliciji s SDS v morebitnem prevzemu vodenja slovenske države brez odvisnosti trojanskih konjev. Zakaj farizejska predvolilna odločitev nevtralnosti? Preludij k možnosti ponovnega mučeništva ali moderni pridobitniški manever za premostitev finančnih težav v primežu udbo-mafijske sive naveze, ki morebiti prepleta tudi slovenski kler?

 5. Danes sem prebral srčkan verz,s katerim guslarji opevajo nesrečno usodo Jankovića:

  Što je više kleveta i laži,
  Zoki nam je miliji i draži.

 6. IN SE JE OGLASIL SATELIT TEMNE ZVEZDE, Semolič, še vedno globoko v socializmu!
  Ne boste verjeli, še dva tedna nazaj je na TV, ko je Janković sestavljal vlado in trdil, da ima 46 glasov v parlamentu in ko je Pahor prinesel v parlament zakosko omejitev zadolževanja države, je torej ta Semolič na TV trdil, da je to dober predlog, da ga sindikati podpirajo!
  In je včeraj in danes, ko vlado sestavlja Janša že zanorel, da pa če se bo nova vlada držala predloga, ki ga je sam podprl, da pa bo revolucija na ulici!
  Mi imamo Semoličev sindikat, ki misli, da smo še v samoupravnem socializmu tam leta 1960! In imamo Semoliča, ki je popolna marioneta murgelškega zlodeja!

 7. MISIJA NEMOGOČE: poraja se mi vprašanje, čemu?
  Ko pa je vendar jasno, da s takimi nenačelneži in/ali dvoličneži (Virant, Erjavc) ni mogoče spati v senci spokojno!
  Ko pa je vendar jasno, da 2 miljardi minusa,ki nam ga je zatrasirala Pahorjeva KGB, predvsem z plačili lenuhom in tudi razgrajaškim komentatorjem na vseh spletnih straneh, ni mogoče varčevanje samo na materialu, temveč bo potrebno zarezati v pokojnine (priviligirane), socialne transferje (priviligiranih), plače (birokratov, sodnikov, učiteljev,…).
  Ko pa je jasno, da sindikalista Semolič in Kućanov zet, že brusita nože!
  Ko bosta novinarska sodrga in ko bo nažrta od nedela družboslovna mafija, skakali do stropa!
  Vse to sloji, ki kradejo, lažejo in poneumljajo!
  Je vredno žrtvovati svoje življenje, srečo družine, radost ob rasti sina?
  Za nehvaležno nacijo?
  Žrtvovati vse osebno, da nacija ne potone!
  Naj bo Bog s teboj, Janez Janša!

 8. TIGR: IMAŠ MOJ PODPIS! Tako dobro in realno oceno RKC že dolgo nisem čital! Bravo, žal moram to zapisati, raje bi videl, da bi tako ne bilo! Organizacija RKC je za Slovence, žal, pogubna!

Comments are closed.