A. Maver: Zelo verjetno je, da bo Črnčec igral vlogo “slabega policaja”

70

Po Bajukovi vladi smo torej dobili še drugo manjšinsko vlado v slovenski parlamentarni zgodovini.

Dvojna manjšinskost 

Njena manjšinskost je dvojna. Po eni strani stranke v vladi same nimajo absolutne parlamentarne večine in vlada kot prva v zgodovini pri potrditvi ni dobila absolutne večine glasov. Po drugi strani je na razmeroma trhlih nogah javna podpora njenemu nastanku. Ohranitev oblasti doslej vladajoče opcije je bila namreč dosežena nekako na silo in je komaj še uskladljiva z volilnimi rezultati. Lahko bi skoraj rekli, da sta se v javnosti oblikovali dve razmeroma močni manjšini, vmes pa so neopredeljeni kot nekakšen jeziček na tehtnici. Zdi se, da nekoliko števlčnejšo manjšino predstavljajo volivci, ki so še pripravljeni prikimati sleherni rešitvi, ki zagotovi obvoz okoli Janeza Janše in SDS.

Toda ne veliko manj je takih, ki so volitve in njihov izid razumeli kot priložnost za nujne in temeljite spremembe. Občutek imam, da med njimi niso zgolj strankarsko ali ideološko izrazito opredeljeni ljudje. Najpozneje po viku in kriku, ki ga je del gospodarstvenikov (sicer v slogu too little, too late) zagnal proti koalicijski pogodbi, je sočasno jasno, da v sedanjem recikliranem kabinetu ta velika skupina volivcev ne vidi domala nikakršne perspektive za uresničevanje zaželenih premikov.

Nekakšen dokaz šibkosti Šarčeve vlade je tudi imenovanje Damirja Črnčca za državnega sekretarja. Osebno ne verjamem, da bi tako pomembno in vidno kadrovsko odločitev lahko premier sprejel brez blagoslova tistih, ki so mu “prepovedali” oblikovanje široke koalicije. Imenovanje je verjetno po eni strani signal večinski javnosti, da Slovenija tudi pod Šarcem ne bo pretiravala s “politiko odprtih meja”, ki bi se utegnila za nepopolni vladni sekstet klavrno končati. Gre pa tudi za signal tistim v vladajočem bloku, ki imajo javno sicer polna usta skrbi za migrante, a so kot predstavniki (že po naravi stvari konservativne) družbene elite seveda zaskrbljeni, kaj bi zaostritev migrantske krize pomenila za njihov privilegirani družbeni položaj.

Zelo verjetno je torej, da bo Črnčec igral vlogo “slabega policaja” v vladi, kot jo je pod Cerarjem notranja ministrica. Kdo bo nadomestil Brgleza kot “dobri policaj”, še ni čisto jasno. Stranski učinek vsega tega je še možnost Levice, da odigra nekaj ganljivih opozicijskih scen, kar ji bo povečalo kredibilnost za primer, če bi morala na naslednjih volitvah prevzeti položaj vlečnega konja vladajočih.

Trenutek za vlado v senci

Z ozirom na sprememb željni del volilnega telesa  ali bolje na politično manj jasno opredeljene znotraj njega  je Janša morda zamudil priložnost, ko ni odigral aduta iz rokava in ni vsaj ponudil možnosti alternativnega mandatarskega kandidata ali kandidatke. Seveda to, kot sem tukaj že zapisal, skoraj zagotovo ne bi spremenilo razpleta drame o oblikovanju vlade, saj bi še vedno prevladala železna blokovska logika. Toda povečala bi se verodostojnost stranke SDS in njenega voditelja.  

Gotovo pa bi bilo koristno, da vsebinska opozicija, predvsem stranki SDS in NSI, ohranita tisti (znaten) del volilnega telesa, ki je tokrat res pričakoval spremembe, v “pripravljenosti”. Dobra možnost za kaj takega bi bilo oblikovanje vlade v senci, v katero bi bilo moč vključiti še nekatere zunajparlamentarne stranke in nestrankarske posameznike. Res je, da vlade v senci zunaj držav Commonwealtha nimajo tradicije, medtem ko se v Sloveniji tista pod Emilom Milanom Pintarjem ni pretirano izkazala. A če kaj, je prav po sili porojeni Šarčev kabinet primerna “tarča” za resno vsebinsko kritiko, ki bi kajpak morala parlamentarno opozicijo utrditi kot verodostojnega poroka sprememb.

Pri tem bi se “kulturne vojne”, kot jih s primerom Šiško in drugimi vsebinami skuša vsiljevati družbeni in medijski main stream, morale v veliki meri umakniti odgovorom na konkretne zagate državljank in državljanov.

Foto: Fancycrave on Unsplash

70 KOMENTARJI

  • Vi pa ste zdrahar, se človeku močno zazdi.

   Najboljši šef vlade v senci bi bil: Anton Tomažič! Ali pa kdo drug od zdraharjev iz NSi? (Niso vsi zdraharji.)
   Zakaj pa ne? Zakaj ne bi mrak vodil sence? In senca teme?

   Je kdo zdaj srečen?

 1. Vkljucitev Damirja Crnceca je skalkulirana strateska poteza, katere smisel je zajezitev krepitve podpore desni sredini v zvezi z migrantsko groznjo. Vse bi naredili, da ohranijo oblast, ki jo imajo od leta 1945. S samim hudicem bi sli. S Hitlerjem, Stalinom. Komerkoli. Samo da ne pride do resnicnih sprememb v Sloveniji.

 2. Upam, da pride z novim vodstvom SLS spet v parlament. Marjan Podobnik je tega zmozen. Tudi Ludvik Toplak bi bil. Prvi ima vec karizme, drugi vec zdrave razsodnosti. Tonin se mora se narediti in potrditi. Peterle bi za N.Si zelo verjetno dosegal boljsi rezultat. Ni izkljuceno, ampak Jansa bo zelo tezko postal spet premier. Po mojem okusu bi bilo, ce bi desna sredina bila zmozna za navisje funkcije ponudit cloveka kot je rdečimi:i

  • Eh, napaka. Klemen Jaklic je bil misljen. Pametne starejse intelektualce bi lahko integrirala. Bostjan Zupancic, Ernest Petric. Malo vec sirine. Iskanje zaveznikov v sorodnem miselnem krogu, ne izlocanje.

   • Po mojem mnenju je Klemen Jaklič zelo zelo potreben zmaličenemu pravosodju. Za slovensko pravosodje bi bila velika škoda, če bi se spustil v politiko. V pravosodju je potrebnih še več jakličev.

    Se pa strinjam, da bi demokratični blok moral integrirati več intelektualcev. Vendar je vprašanje, če se ti želijo spustiti v politiko. Zlasti v tisti del politike, ki hoče res kaj spremeniti. Po jasni opredelitvi in podpori te opcije njihovo življenje ne bi bilo več mirno. Dosedanji njihovi prispevki sicer kažejo na določeno nazorsko sorodnost, a tudi na neodločenost.

 3. Kot pravi g. Tine
  Vprašanje če se intelektualci želijo spustiti v politiko bi mali obrnil!
  Vprašanje je če si intelektualci želijo sodelovati s Peterletom Janšo in Podobnikom. Odgovor je očitno ne.
  Zakaj ? si lahko iz besedne povezave intelektualci, sami odgovorite.

  • demokracija: “Vprašanje če se intelektualci želijo spustiti v politiko bi mali obrnil!
   Vprašanje je če si intelektualci želijo sodelovati s Peterletom Janšo in Podobnikom.
   ========================

   Torej, za tovariša omenjenega citata je sodelovanje v politiki vezano na omenjene tri osebe, in ker je Podobnik že precej časa izven politike je pa predstavnik desnice sledi, da je po mnenju tovariša termin “politika” razširjen na vso desnico.
   Politika je torej to kar izvaja slovenska desnica. Kar pomeni, da v Sloveniji nimamo politične levice. Kaj imamo torej na levici? Po mnenju tovariša očitno samo intelektualne presežke in strokovnjake, ki se trudijo za narodov blagor. demokracija 0.0 ali demokracija WC.

   • Desnico lahko kar poistovetimo s tremi politiki, Peterle je še vedno odločujoč v NSi čeprav je tam predsedovala Ljudmila. To so kravje kupčije slabih politikov.SLS-a brez Podobnika ni in se očitno vrača.

    Riki, če bi bili omenjeni vsaj povprecni intelektualci ne bi kot Butalci rinili v napačno smer že od 92 dalje. Kje se kaže njihova vsaj pivorečnist? Nisem pa noben tovariš, le desnih voditeljev, ki stalno izgubljajo in za svojo nesposobnost vedno najdejo Kučana zemljarica, namesto samih sebe, OA mi res ni treba malikovati,kot večina neobjektivnim navijačev, vsak imate svojega idola. Kaj je kdo od trojice naredil, razen ZASE? NIC!

    • Vsi trije imenovani so za Slovenijo naredili več kot ešalon tako imenovanih intelektualcev, zlasti režimskih, ki se običajno pasejo po državnih jaslih, v mednarodnih okvirih pa pomenijo “nula koma jozef”.

    • demokracija: “Desnico lahko kar poistovetimo s tremi politiki, …”
     ===================
     Ne se zdaj sprenevedat!
     Napisal si “POLITIKO” in ne “DESNICO”. Torej vprašaj se potem tudi zakaj intelektualci ne želijo sodelovati z levico.

     Peterle je v Bruslju, v stranki NSi nima vidne vloge, ker za to niti nima časa dokler je EU poslanec. Podobnik pa sploh ni v politiki že mnogo let. Njegovo morebitno vračanje bi bila farsa, od takrat ko se je “inštaliral” na čelo Telekoma je politično truplo.
     Se mi pa zdi, da ti nisi ravno prava oseba za ocenjevati kdo je intelektualec in kdo ne, imaš težave že pri pisanju in osnovnem izražanju.

 4. Kot pravi g. Tine
  Vprašanje če se intelektualci želijo spustiti v politiko bi malo obrnil!
  Vprašanje je če si intelektualci želijo sodelovati s Peterletom Janšo in Podobnikom. Odgovor je očitno ne.
  Zakaj ? si lahko iz besedne povezave intelektualci, sami odgovorite.

 5. Zakaj so Janša Peterle in Podobnik monopolisti na desnici? Zakaj nikogar ne spustijo zraven,po toliko porazih! Ne začenjajte spet levičarske zgodbe o zmagovalcu Janši,ki je največji poraženec , razen osamosvojitve, kjer je največji zmagovalec. Zmagovalec je tisti ki sestavi vlado, ne tisti, ki je ne more!.

  • Tudi Pol Pot je sestavil vlado, veliki zmagovalec, ki je pobil očalarje, ker naj bi očala pomenila, da gre za pametne ljudi. Demokracija 0.0

  • Demokracija 4.0 ali lahko razložite, kaj pomeni: nikogar ne spustijo zraven. Kot da gre za nekakšno užaljenost ali pa je morda namen v razbijanju demokratičnih sil. Kolikor vem, stranka ni en človek in tam, kjer so “prišli zraven” (namesto njih), so bili še slabši rezultati.

   Država potrebuje resne spremembe. In vsakdo, ki se bo zanje zavzemal in mu bodo verjeli, da bi bi jih tudi izpeljal, bi bil s strani globoke države deležen enake obravnave. Ne glede na to, kako se piše in kako fotogeničen je.

   Rešitev ni v zamenjavah, temveč v složnosti vseh, ki želijo spremembe in so jih tudi voljni in sposobni izvesti.

   • JA! Tako je! Copy&paste (skoraj):

    Rešitev je v složnosti vseh, ki želijo spremembe in so jih tudi voljni in sposobni izvesti.

    • Kje pa so ti,kdo si?. Spremembe se delajo le z novimu voditelji, ne starimi, ki ne vidje drugace,ker drugače ne znajo vodit/Janša/.

     • Se strinjam! Tako z mislijo: ” novo vino v nove mehove,” kot z sedenjem starih obrazov na funkcijah desnice.

   • Odgovor vam g. Tine.
    Kolikokrat so desni voditelji izgubili, zakaj pa se nihče ne umakne, če ne vidi poti naprej. Ali mislite da so sposobni Slovenci rang vodij desnice. So na srečo daleč sposobnejši. Tako kot gospodarstveniki niso najbolj sposobni tisti, ki se najbolj oglašajo. Boscarol Akrapovič Batagelj in Pečečnik.

    Če bi bila to edina slovenska dobra podjetja, potem bi bilo res slabo.

    Imamo stotine, tisoče boljših podjetij, le gospodje radi nastopajo v javnosti.
    Ok en zakaj ni nihče član Janševe SDS?
    Če vas zanima vam naštejem sto odstotno boljše privatno podjetje iz Celja ki ne prejema nobenih subvencij, intenzivno zaposluje in dela svoj posel.

    Ne ukvarjam se z politiko, ampak z managementom, financami.
    Koliko ljudi po je desnica ustvarila od 91.
    Nobenega- še kandidata za župana nima.
    Kako se lotiti iz. Kdaj županskih volitev. Ali ni to dokaz popolne nesposobnosti. Saj veste kolikor slab je vodja, toliko slabši so njegovi sodelavci. Če pa kdo izstopa pa, ga je treba odstraniti. A vam še ni kapnilo?

 6. Kako smešno ali žalostno je videti Črnčeca, človeka, ki je pisal tako “strumne” in pogumne protimigrantske tvite in kolumne, kako se je tako ponižno, kot kužek postružek, priplazil k Šarcu, kateri mu je že prvi dan zagrozil, in v bistvu prepovedal pisanje. Če bi bil Črnčec resnično človek, ki je odseval iz svojih tvitov in pisanj, bi že takoj rekel Šarcu zbogom, tako pa bo iz dneva v dan postajal večja kreatura in mizerni kruhoborec.

  Zanimivo pa je nekaj kar mi je padlo v oči. Črnčec je edina znana javna oseba, ki je dominantni mediji niso obtoževali za ksenofobijo zaradi njegovega stališča do ilegalcev. Glede tega se je zdel nedotakljiv, lahko je pisal še tako brutalno o ilegalcih, nihče se ga ni “dotaknil”. Vsi drugi znani javni možje in žene s slovenske desnice, ki so napisali ali izrekli kaj čez migrante, so bili nemudoma napadeni kot stekli psi. Črnčeca se ni dotikal nihče. Napadli so ga šele sedaj, ko se je pridružil levi administraciji. Šele sedaj so na plano potegnili njegove stare tvite in kolumne.

  Črnčec je človek, ki bi bil lahko figura samo pod desno vlado, pod levo vlado bo samo kreatura.

  • Tako! Tega črnca treba obsoditi, četudi na kredit! Bo že kaj takega naredil! Pravzaprav je že! Izdal je Janeza!

   • AlFe: “Izdal je Janeza!”
    ==============
    To ga je zdavnaj prej, ko je hodil na tajništvo stranke SDS in pozival ljudi naj zapustijo Janšo, in ko ga je v svojih kolumnah “odstavljal”, kar je zelo moderno na t.i. krščanski desnici, kar danes počne tudi Aleš Maver, ki bi rad izigral aduta iz tujega rokava. In ko je kot šef Sove zadrževal dokumentacijo, ki bi jo moral izročiti Arhivu Slovenije.

    • Zakaj pa mora biti Jansa 45 let predsednik, če ne more sestaviti vlade.
     Ze.10 let ni zmagal. Kaj pa če bi bil raje pisatelj in pustil vodenje drugim, sposobnejsim.

     • …”Zakaj pa mora biti J…”
      —–
      Zato ker je bil izvoljen na volitvah. Zakaj pa NE SME sestavit vlade, če je dobil večino glasov?

     • demokracija 4.0: “Zakaj pa mora biti Jansa 45 let predsednik,
      … Ne ukvarjam se z politiko, ampak z managementom, financami.”
      ===============
      Tovariš demokracija 0.0, predsednik česa je bil Janša pri svojih 15 letih, mogoče predsednik razredne skupnosti v 8. razredu OŠ?
      Z managementom takim in drugačnim in s financami takimi in drugačnimi se ukvarjamo vsi, vendar večina nas zna vsaj osnove računstva (seštevanje, odštevanje) in se s tem ne hvali.

  • Kot strokovnjaka za varnostna vprašanja ga cenim, nisem pa si mislil, da je kot človek tako uboga kreatura, da ni odstopil tisti trenutek, ko mu je serpentinasti zažugal, da mora odslej molčati (pisati).

 7. Vsa stališča glede g. Črnčeca so preuranjena, saj informacije o njegovi namestitvi izhajajo samo iz medijev. A ne bi bilo modro malce počakati?

  • veronika: “…, saj informacije o njegovi namestitvi izhajajo samo iz medijev”
   ====================
   A to pomeni, da informacije o njegovi namestitvi ne držijo in so morebiti izmišljene?

  • 99% današnjih ljudi je prilagodljivih /denar,ugled,polozaj/.
   A ste vsi v penziji, da tega ne zaznate.

  • V čem pa je presecenje? Crncec, 98%ljudi
   je tam kjer je denar, govorim pa o tistih, ki so pri koritu. Samo Dragonjo poglejte, kako rotira iz mesta na mesto. Zdaj je državni.sekretar za finance, ps se ni nikoli resno ukvarjal z financami ali prej s prometom drugi tir, itd.
   Krožijo po funkcijah Erjavec,Zidan, noben ni naredil nic,le škodo. Kaj se cudite, da je Črnčec skočil v ta krog. Morda pa je to pozitivno, da Šarec pove neki šivilji, da je ne bo spraševal, ampak da on odlična kot preds. Vlade.

 8. ni vsaj ponudil možnosti alternativnega mandatarskega kandidata
  ========
  Ne bi se prav nič izboljšala verodostojnost SDS ali Janševa. Takrat bi vsi vpili, vidite, prav smo imeli. In spet bomo imeli prav, ker Janša, če odstopi ali ne, je treba teh 25% volilcev razpustiti, razgnati.
  (pa da ne omenjam te neprimerne rabe ženske oblike samostalnikov, ki se je Aleš ne more znebiti.)

  • Zdravko: “(pa da ne omenjam te neprimerne rabe ženske oblike samostalnikov, ki se je Aleš ne more znebiti.)”
   =======================
   Tako lahko napišeš daljše članke z manj truda.

 9. “…je Janša morda zamudil priložnost, ko ni odigral aduta iz rokava in ni vsaj ponudil možnosti alternativnega mandatarskega kandidata ali kandidatke.”
  Maver, Maver, počasi že začenjaš bluziti in tveziti neumnosti. SDS je pač zmagala s 25 %, ker ima zanesljivo in zvesto članstvo, najboljši program, sposobno vodstvo in – očitno – dobrega predsednika. Ta pa naj bi se modro umaknil. Ja, komu le in zakaj?

  • Gospod iz Kopra,
   Če dobiš največji odstotek volivnih glasov in ne sestaviš vlade, ni ravno znak največje sposobnosti.

   • Iz Ljubljane so v preteklosti pregnali tudi Gustava Mahlerja, pa čeprav niso imeli boljšega. Drug primer, František Čáp je naučil slovenske filmarje, pa so ga na koncu zavrgli, čeprav niso imeli boljšega. V Ljubljani je nasrkal tudi Francesco Robba.
    Pred kratkim je “pobegnil” v tujino tudi en slovenski režiser, ki v Sloveniji ni dobil priložnosti, na Poljskem pa ustvaril uspešnico o kateri kak “režimski” Cvitkovič lahko samo sanja.
    Imamo pač tak volilni sistem, da strahopetni luzerji lahko “odstavijo” najboljšega.
    Ta slovenska značilnost ni merilo, da so luzerji bolj sposobni.

 10. Ce bi SDS ponudila drugo ime od JJ za predsednika vlade, to ne povlece za sabo spremembe v vrhu te stranke. Zakaj bi?

  • Pred volitvami so si vse stranke na vztrajno pobudo RTV SLO, ki je pomagala sestavljati t.i. RTV koalicijo, prisegale, da ne bodo šle v koalicijo s stranko SDS.
   Torej prosim nehajte že enkrat določevati koga naj stranka SDS kam postavlja!

   • Nic jim ne dolocam. Dobronamerno kdaj predlagam. A je ta Sarceva vlada, odvisna od levih lunatikov, boljsa opcija od morebitne koalicije, ki bi vkljucevala SDS in N.Si, ki je tokrat ne bi vodil JJ, ampak nekdo drugi? ( Pa nimam nic proti JJju, celo mislim, da je pameten clovek ter pogumen in sposoben politik)

    • IF: “Nic jim ne dolocam. Dobronamerno kdaj predlagam.”
     =============
     No prav, se opravičujem, sem bil neprecizen, takole bi moral napisati v tem primeru:
     “Torej prosim nehajte že enkrat z dobronamernimi predlogi koga naj stranka SDS kam postavlja!”

     O ostalem pa, ali ni bilo kristalno jasno, da so stranke pred volitvami vse v en glas, ob veliki podpori RTV SLO, odklanjale celotno stranko SDS?
     Da bi po vsem tem stranka SDS predlagala nekoga drugega bi bilo navadno poniževanje ki bi se končalo z blamažo, ker itak ne bi imelo učinka. Kot je Šarec rekel po volitvah: “Zakaj bi sestavljali vlado z SDS, če jo lahko sami”, tako zelo je bil prepričan v skupno zaroto in svoje sozarotnike, da bodo držali besedo. Zato razne “dobronamerne” nasvete Tomažičev, Pogorelcev, Maverjev, Čakšov in še koga sploh ne vidim več kot dobronamerne.

     Ali ni kristalno jasno, da se želi, ob veliki podpori RTV SLO, izločiti stranko SDS popolnoma s političnega prostora. In vse se je začelo, ko si je Ljudmila Novak prvič upala na glas javno izjaviti, da s stranko SDS njena stranka ne bo sodelovala. Najprej s pripombo: “Dokler jo bo vodil Janša” pozneje pa tudi brez tega. To je opogumilo tudi druge stranke, da so v tej “taktiki” videle lahko pot do zmage na volitvah. Opozicijo želijo popolnoma zatreti, da bi lažje vladali in s pomočjo svojih mafijskih mrež ropali davkoplačevalce skozi proračunske “mini” rope, glej:

     http://www.rtvslo.si/crna-kronika/v-dutb-ju-preiskava-sporne-prodaje-nekaterih-zemljisc/466236

     Danes preiskujejo tudi Ministrstvo za delo in družino zaradi izplačanega honorarja (70.000 €) nekemu armenskemu zdravilcu, za neko t.i. študijo ki je sploh ni bilo (minister je bil takrat Lukšič)

     … in predvsem “maksi” rope kot so t.i. Drugi tir, Magna.

    • IF,
     se strinjam z Rikijem, da je popolnoma iluzorno razmišljati, da bi leve stranke pristale na vlado pod vodstvom SDS z drugim mandatarjem.

     Šarec je že v predvolilni kampanji v kamere zatrjeval, da v nobenem primeru ne bo pristal v koaliciji s SDS, niti pod drugim mandatarjem kot Janšo.
     Predsedniki ostalih parlamentarnih strank (razen Tonina in Jelinčiča) pa so po volitvah kategorično zavrnili Janševo pisno in javno objavljeno povabilo na uvodne pogovore o možni koaliciji s SDS, češ da se že dogovarjajo s Šarcem.

     Sploh ne razumem, kako si nekateri skupaj z g. Mavrom še vedno delate utvare o možnostih vlade pod vodstvom stranke SDS in nekega drugega mandatarja?

     V sili hudič muhe žre in po Šarčevem volilnem porazu je globoka država odločila, da mora Šarec za vsako ceno prevzeti pobudo in po rezervnem scenariju sestaviti točno takšno vlado, kot smo jo zdaj prisiljeni gledati. Vključujoč Levico kot “opozicijo”.

     Brezhrbtenični Pogorelec je bil globoki državi s svojo agitacijo k bojkotu Janše pri sestavi takšne vlade v veliko pomoč. Nato je zanj seveda sledila nagrada, da sme zdaj sedeti na sejah vlade na Šarčevi levici!
     Pogorelec pod Janševo vlado ne bi mogel računati na mesto ne v.d. ne direktorja vladne zakonodajne službe, ker je njegov refleks proti Janši premočan. Svoje bolestno nasprotovanje Janši je razglašal že več let zapovrstjo, pa čeprav kot pravnik za ceno povoženja temeljnih ustavnih postulatov. Najbrž je že vedel, da mu službica izpod rok Cerarja ne gine. Gliha pač vkup štriha in tadva doktorja prava sta oba povozila pravo za ceno izgradnje lastne kariere.

 11. Zal mislim, Riki, da ti ne zelis uspeha katerikoli drugi desnosredinski opciji kot pa SDSu. Razvidno med drugim iz tvojega odnosa do Lojzeta Peterleta in Marjana Podobnika. Mimogrede, Peterle je dobil znotraj Demosa prve svobodne volitve in kasneje prve evropske volitve s 24 procenti. Podobnik je sredi 90.let pripeljal SLS na 20 procentov. Ce ti ustrezajo pocarji na desni sredini, potem se ne cudi, ce za SDS ni racunice za podporo parlamentarne vecine.

  • IF: “Zal mislim, Riki, da ti ne zelis uspeha katerikoli drugi desnosredinski opciji kot pa SDSu. Razvidno med drugim iz tvojega odnosa do Lojzeta Peterleta in Marjana Podobnika. ”
   ====================

   To ne drži, drugače ne bi napisal dolgo kritiko Cerkve, ki ne zna usmerjati svoje ovčice, da ne bi glasovale na levo. Pod ta moj takratni zapis je odgovoril Mozetič in se z njim ni strinjal, češ Cerkev ne sme ravnati politično (po spominu). Torej, če želim, da bi Cerkev spodbudila vernike je jasno, da nimam nič proti, da bi glasovali verjetno za stranko, ki se proglaša za krščansko kar bi ojačalo desnico. SDS in nobena druga stranka, tudi na levi, ne bo nikdar dobila absolutne večine, čez 35% do sedaj ni šlo, torej je potrebna še najmanj ena močna stranka na desni in 57% deklariranih katoličanov bi lahko poskrbelo za to.

   Glede Peterleta. Peterle se je sam izločil iz “zakonodajne – parlamentarne” politike, prvič, ko je šel v skoraj dveletno predvolilno kampanjo za predsednika države. Podobno kot je Pahor danes izločen iz te politike je enako tudi Peterle. Obadva nimata dejavnega vpliva v svojih strankah, stranki danes vodijo drugi, ne Peterle ne Pahor. Samo to sem imel v mislih, kaj je torej narobe z mojim odnosom do Peterleta če sem napisal to kar je res. Vsi smo pred predsedniškimi volitvami vedeli, da Pahor nima več možnosti, da postane še enkrat predsednik vlade, zato so nekateri očitali Janši, da takrat ni podprl Šarca, da bi se ga tako znebil na parlamentarnih volitvah. To poudarjam kot svoj argument, da sta tako Pahor kot Peterle glede tega skoraj na istem, sta za svoji stranki pase glede parlamentarnih volitev.
   Podobnik se je sam izločil iz politike ko se je postavil na čelo Telekoma, prihod nazaj se mi zdi utopija, ampak to je moje mnenje, če bi se zmotil in bi uspel popeljati SLS v parlament bi bil vesel, da bi se zmotil.
   SLS je po mojem mnenju pokopal predvsem Franc Zagožen, naj se cvre v peklu.

 12. Mogoce bi bila res zavrnjena SDS tudi v primeru, ce bi ponujala nekega drugega mandatarja. Ampak dejansko ne vemo. Ker tega scenarija ni niti poizkusila. Ostaja mi vtis, da je bila SDS po volitvah premalo aktivna, tudi ce si mislimo vse najslabse o tistih, ki so sodelovanje z njo nacrtno zavracali. Mimogrede, sam sem veckrat tu ocenil zavracanje sodelovanja z SDS kot velik absurd in slovensko nenormalnost.

 13. Celo Luka Mesec je končno spoznal, da mandatar samo enkrat potrebuje 46 glasov.
  Levica je sedaj tako jezna, zaradi imenovanja Črnčeca, da bo zapustila opozicijo in se umaknila v opozicijo.

Comments are closed.