Cameron poudaril nujo po krepitvi svetovnega gospodarstva

0

V sredo, dan po pričetku uradnega britanskega predsedovanja skupine industrijsko najrazvitejših in gospodarsko najmočnejših držav sveta, imenovane G8, je britanski premier David Cameron objavil pismo, ki ga je naslovil na vse voditelje držav članic.

V pismu je Cameron predstavil načrt enoletnega britanskega predsedovanja G8 z navedbo prioritet kot so krepitev gospodarstva sveta, pospeševanje razvoja trgovine, razvoj davčne politike in povečanje transparentnosti delovanja vlad članic. »V središču mojega programa za Vrh G8, ki bo junija na Severnem Irskem, so tri glavna vprašanja – pospeševanje trgovine, zagotavljanje plačila davkov in povečanje transparentnosti«, navaja Cameron.

Glede trgovinskih vprašanj je Cameron poudaril, da je na mizi veliko dela, vključno z mogočim dogovorom med EU in Kanado, začetkom pogajanj med EU in Japonsko ter poglobitvijo ruske integracije v svetovno trgovino. V zvezi z davčno politiko je Cameron napisal, da imajo kot skupina osmih najpomembnejših gospodarstev skupaj priložnost, da spodbudijo skupno mednarodno akcijo. »Lahko prednjačimo v izmenjavi informacij v boju proti zlorabi davčnega sistema«, je dejal Cameron v pismu.

Cameron je prav tako pozval voditelje držav članic G8, da dajo nov in praktičen poudarek na večji transparentnosti, odgovornosti in odprtosti vlad v partnerstvu z manj razvitimi državami in gospodarstvi v razvoju.

Foto: firstkenyan.com