Burma: za odpravo sankcij in podporo demokratizaciji

3
20

Lojze Peterle, evropski poslanec iz Slovenije in  sopodpisnik resolucije z naslovom Razmere v Burmi, ki jo je pripravila poslanska skupina Evropske ljudske stranke – krščanskih demokratov (ELS), je v debati z Lady Ashton, podpredsednico Evropske komisije in visoko predstavnico Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko, izpostavil nujnost odprave sankcij in mednarodne podpore demokratizaciji ter gospodarskemu napredku v Burmi.

Predlagana resolucija med drugim poudarja, da naj Evropski Svet vzpostavi jasne roke in merila za oceno trenutnega političnega in gospodarskega procesa reform v Burmi ter s tem povezane pogoje za nadaljnjo podporo.

Peterle je ocenil aprilske parlamentarne volitve kot zelo pomemben korak v smer demokratizacije: “Ta desetletja zaželen, zahtevan in nujen političen premik je najprej v interesu državljank in državljanov Burme, na njem pa je vztrajala Evropska zveza in ostala mednarodna demokratična javnost.”

“Tega dejstva ne bi rad razumel kot politično koncesijo aktualne oblasti, ampak kot obetavni začetek procesa, ki bi moral biti usmerjen v izboljšanje političnega, gospodarskega in socialnega stanja države ter njene vloge v regionalnem in širšem okviru,” je dodal evropski poslanec, ki trdno upa, da bo tak razvoj okrepil upanje ljudi v prihodnost Burme.

Opombi:

1. V petek, 20.4.2012 bo Evropski Parlament glasoval o resoluciji v   podporo demokratizacijskega procesa v Burmi, ki se je začel po proglasitvi   nove ustave leta 2008. Burma, po novem Republika Zveze Mjanmar, je od   osamosvojitve leta 1948 v primežu notranjih konfliktov, vojaškega nasilja in   kriminala povezanega s proizvodom opija in trgovine z ljudmi.

2. Volitve 1. aprila letos, na katerih je lahko prvič po letu 1991   svobodno nastopila tudi prejemnica Nobelove nagrade za mir Aung San Suu Kyi, so pomenile velik korak v demokratičnem napredku  Burme.

Vir: izjava za javnost Evropske ljudske stranke (ELS) v Evropskem parlamentu

Foto: Students

3 KOMENTARJI

 1. V vseh člankih ob Burmi in Mjanmaru ne povedo, da je v Burmi ves čas na oblasti komunstična vojašk hunta.

  Burma je poleg Sverne Koreje in Vietnama najbolj zaostala država v Aziji. Zaradi socializma, komunizma.

  Tudi v Sloveniji imamo krizo zaradi socializma. Dokler bomo imeli socializem ne bomo imeli NE PRAVNE in NE SOCIALNE države. Še manj pa blagostanje.

 2. Spostovani Pavel: dovolim se vas doplniti.
  1. Tako Burma, kot Vietnam, kot S. Koreja, kot ostale sosede, prezivljajo svoj kulturni in gospodarski in nacionalni razkroj samo in zgolj zaradi imperializma in nasilja Kitajske!
  Kazahstan je meje s Kitajsko neprodusno, za cloveske pretoke, zaprl.
  Komunizem tu ni pri cem!
  Kitaji so se infiltrirali v Korejo, Vietnam, Burmo in drze tu svoje dvorisce imperija!
  2. Slovenija je v letih 1968 do 1990 imela socialno drzavo, v casu socializma, brez primere v svetu.
  3. Kaj je pravna drzava, vladavina prava, kaj je pravo, zakoni, ki jih pisejo potencialni ali realni lopovi.

 3. PETROVC , pri nas so socialno državo sesuli isti , komunisti , dotolkel pa jo je PAHOR ! TO neubogljeno človeče so ustoličili BILDERBERGI , cilj pa je bil spraviti državo na kolena in iz SLOVENCEV napraviti hlapce , zastojšnjo delovno silo ! Ta načrt jim je uspel na MAĐARSKEM , kjer že imajo bruseljskega stečajnika VOLJČA v BUDIMU !

  Naslednji načrt je pripeljati LJUBLJANSKO BANKO v KBC , čimceneje ! Taktika je pravzaprav bila znana , več ko bodo dolžni prej bodo naši ! KDO PA V PRID TEM CILJEM PODPIRA SEMOLIČA , ŠTRUKLJA , ISTI , samo na ta način se lahko pride do zamenjave JANŠEve vlade in skrajša pot v suženjstvo !

Comments are closed.

Prijava

Za komentiranje se prijavite