Bučar brez ogledala

35

Dr. France Bučar si je s svojim delovanjem pred osamosvojitvijo, med njo in v prvih letih samostojne države, pridobil ugled in status očeta demokracije, modrega moža, katerega besede so vedno imele težo in to celo na obeh straneh domače politične scene. Četudi je bil kritičen do obeh strani in družbe na splošno, so mu le redki ugovarjali, še najraje so se na njegove kritike odzvali z molkom.

In tako je dr. Bučar veljal kot nesporna avtoriteta vse do pred nekaj leti. Takrat sta se zgodili dve ključni zadevi, ki sta načeli njegovo avtoriteto. Na informacijo o tem, da se ga ena od žrtev povojnega terorja spomni kot stražarja v taborišču na Teharjah, se Bučar ni odzval. Pomenljivo? Druga, za Bučarjev ugled demokratične in moralne avtoritete veliko bolj obremenjujoča zadeva, pa je njegova podpora Zoranu Jankoviću, najprej na županskih volitvah, kasneje pa še na državnozborskih, ko je bil celo med šestindvajseterico romarjev, ki so šli novega mesijo prosit milosti za mestno hišo.

Vsi smo Valter

Dr. Bučar se je prejšnji teden v javnosti oglasil kar dvakrat. Najprej kot gostujoče pero v Delu, dva dni kasneje pa še v pogovoru za Mladino. Z nekaterimi njegovimi besedami bi se človek lahko kar strinjal, čeprav ne dajejo jasnih odgovorov na stanje, v katerem se naša država nahaja dve desetletji po svojem rojstvu, za nekatere trditve pa lahko mirne volje trdimo, da so “kar nekaj”. Enega od temeljnih problemov Bučar prepoznava v tem, da nimamo parlamenta in da ta nima nobene moči. Ureditev primerja s partijsko državo, češ, da se oligarhi vse dogovorijo, parlament pa to le formalno požegna.

Deloma bi se lahko s tem tudi strinjali, zagotovo bi si večkrat želeli večje samostojnosti poslancev. A po drugi strani je precej normalno, da koalicija, ki po volitvah prevzame odgovornost za vodenje države, potrebuje neko stabilnost in je s tega vidika logično, da ji njeni poslanci dajejo svoj glas, sploh kadar gre za v koalicijskem sporazumu dogovorjene spremembe. Razen seveda v primerih, kadar se poslanec z nekim zakonom nikakor ne strinja. Takrat bi pričakovali jasno besedo, kar pri nas pogosto pogrešamo. Res pa ni normalno, če se nasprotovanje nekemu zakonu konča kar z izstopom ali izgonom poslanca iz poslanske skupine, kot se je to zgodilo v preteklem mandatu poslancu SD Andreju Magajni ali poslanki Zares Zalokar Oražmovi. Mimogrede, prepričan sem, da je Bučar imel v mislih neko drugo stranko, ko je govoril o nesvobodi poslancev. Skratka, več samostojnosti in pokončnosti poslancev bi si res lahko želeli, težko pa bi dejali, da bistvo nših težav leži v sedanji ureditvi. Nenazadnje morajo stranke vsake štiri leta svojo ponudbo potrditi na volitvah, ki so, če izvzamemo stanje duha pod Alpami, svobodne in verodostojne.

Zanimiva je tudi trditev, da druga republika želi ustavni sistem prilagoditi željam enega posameznika. Tudi tukaj si lahko predstavljamo, katerega posameznika ima Bučar v mislih. Je pa trditev, milo rečeno, privlečena za lase. Poglejmo, za kakšne spremembe ustavnega sistema gre? Na eni strani gre za postopke imenovanja vlade. Po volitvah, še pred imenovanjem nove vlade, je večina strank dosegla soglasje, da bi poenostavili postopek imenovanja vlade in sicer, iz dvokrožnega v enokrožnega. Mandatar bi tako s potrditvijo v parlamentu dobil mandat za izbiro ministrov. Ali je to res prilagajanje željam enega posameznika, če so se s tem strinjale skoraj vse stranke? Ali je morda prilagajanje željam enega posameznika sprememba referendumske zakonodaje? Ali pa morda ukinitev državnega sveta, ki jo podpira večina strank z obeh strani političnega spektra? Skratka, vprašati bi se bilo treba, kdo je tisti posameznik, katerega željam prilagajamo ustavni sistem? Na misel mi pride znameniti stavek iz legendarnega vojnega filma Valter brani Sarajevo: “Svi smo mi Valter!” Le, da Bučar tega ne vidi ali ne želi videti, ker pač ni v skladu z njegovimi teorijami.

Bučar proti Bučarju

Vse Bučarjeve teorije in trditve pa izgubijo verodostojnost, ko pridemo do njegove podpore Zoranu Jankoviću. Pustimo ob strani vtis, da Bučarjeve besede podpore (nisem kakšen poseben zaljubljenec v Jankovića,  a dokler bo dobro delal, bo zame dober) zvenijo neprepričljivo ali celo neiskreno. Argumenti, češ da je Janković učinkovit in da dobro dela, so za avtoriteto Bučarjevega kova ponižujoče. Ali je dokaz dobrega dela športno-trgovski center v Stožicah, ki je namesto obljubljenih nič evrov davkoplačevalce stal čez 40 milijonov in še ni dokončan? Ali pa dejstvo, da so s strani MOL favorizirana podjetja, kot je Grep, na robu propada? Ali pa so dokaz dobrega dela blokirani računi družinskega podjetja Electa, ki je zašla v rdeče številke takoj, ko je Janković moral zapustiti Mercator?

Še huje pa Bučarjevo verodostojnost prizadene podpora Jankoviću v luči njegove kritike našega parlamentarnega sistema in tako imenovane nesvobode poslancev. Zato, ker Jankovićeva učinkovitost temelji ne le na nesvobodi njegovih svetnikov v mestnem svetu, temveč na njihovi popolni odsotnosti razmišljanja, ki gre tako daleč, da so na  zadnji sej mestnega sveta njegovi svetniki nehote podprli predlog opozicije, saj jim v.d. župana Čerin pred glasovanjem ni dal navodila, kako glasovati, kot to običajno stori Janković.

Če pri ostalih strankah pogrešamo več avtonomije poslancev, je Jankovićevo politično delovanje avtonomiji poslancev oz. svetnikov naravnost v posmeh. A to očitno dr. Bučarja ne moti. Ne moti ga niti toliko, da ne bi kar v eni sami sapi prihajal v nasprotje sam s seboj. In na stara leta zapravlja ugled in avtoriteto, ki ju je potrpežljivo in z mnogo odrekanja gradil desetletja. Ali po domače, z zadnjo platjo podira to, kar je gradil z glavo in rokami.

Vir fotografije: delo.si


35 KOMENTARJI

 1. Bučar je bil krt. Poslan je bil, da zavira prehod Slovenije v demokratično državo. In uspel je.

  • V CERKVI NA SV. VIŠARJIH je g. BUČAR s lepim glasom in posluhom vneseno pel tisto MARIJINO . : ” Marija , Marija , le pridi , prid po nas ” !

   In kaj mu še preostane drugega ?

 2. Matija, bolj bi te razumeli, če bi napisal, da “z ritjo podira tisto, kar je gradil z ostalimi pritiklinami”.
  🙂
  Moraš pa vedeti, da je Bučar danes le en starec več, ki se je oklical za “avtoriteto”. Za starce je značilno, da živijo v svojem svetu, mislijo le na svojo rit in jim je malo mar, če bo vse crknilo, da se le on(i) imajo dobro. Redke izjeme so pri tem zgolj naključne….

  In dokler bomo na te prazgodovinske gospode gledali kot na t. i. “avtoritete”, toliko časa bomo stopicali na mestu, oziroma, bomo šli v razvoju lepo “nazaj”, namesto naprej.

  Bučar je bil že v času osamosvajanja star, na glavi je imel precej masla, za seboj je imel tako ali drugačno ”NOB zgodovino”, ne morem reči, da takrat ni “ničesar naredil”. Žal pa je za tem marsikaj zasral. Lepo po domače povedano, brez dlake na jeziku.

  • PS
   eden takih, zelo podobnih starcev je Lukšič.
   Le da je ta na pogled še mlad, razmišlja pa kot Metuzalem.

 3. Jaz sem Bučarju postavila “ceno” že takrat ko je za zadnji mandat podprl kandidaturo Kučana in tako pripomogel k njegovi izvolitvi.
  mm, imaš pa prav, Bučar, enako kot Kučan in še mnogi drugi, z menoj vred, smo starci (vendar ne vsi hudobni), uživajmo svoje pokojnine in dajmo mir “ta mladim”. Tistim starce, ki se tega ne zavedajo, pa naj dajo mir novinarji in naj jih ne vabijo več v javnost!!!

  • Brez “starcev” mladina zabluzi! Nimamo kaj pustit “ta mladim” zdaj, ko smo zaj* državo. In mladino, ki je ostala brez idealov, brez iluzij.

  • Če se mi je ravno danes v družbi nekaj izrednih posameznikov izrekla misel, naj jo zapišem še tukaj: “Dedki naj si posadijo na kolena vnuke, namesto, da na kolena spravljajo državo.”

  • Dopoldan se mi je v družbi nekaj izrednih posameznikov izrekla misel, ki jo ponavljam še ob tej priložnosti: “Namesto da na kolena spravljajo državo, naj si dedki na kolena posadijo vnuke.”

   • Kako si ti pameten. Ampak ti se družiš z izrednimi posamezniki, mi smo pa navadni smrtniki. In jaz pravim: Ne dedki, ne boste še umrli. Doživeli boste vse kar ste pripravili svojim sinovom in vnukom še vedno kopljete jamo.

  • Ah Slovenci uživamo v piskru mlačne vode in se ne zavedamo, da pod nami gori velik plamen! Žalostno, da se otroci in pametni tega zavedajo, zato gredo s trebuhom za kruhom, ostali bomo le starci, domovino prepustili tujcem!

 4. Mogoče se bo kdo spomil časov ob koncu osemdesetih, ko se je partijska vrhuška zdela povsem osamljena in izgubljena ob vsesplošnem vrvenju svobodomiselnih idej. Mnogo nam o tranziciji pove dejstvo, da so k temu vrvenju odločilno prispevale pravniške avtoritete Kristan, Bučar, Bavcon, ki jih danes prepoznamo po brezkompromisni podpori ‘zdravim silam’ neokomunistične provenience. Vse več je dokazov, da je bila tranzicija izjemno uspel udbomafijski projekt, kjer je režim – namesto da bi se upiral neizogibnemu – sprejel strategijo go-with-the-flow. Hkrati pa je poskrbel, da so bile v sistem vgrajene napake, ki so stari eliti omogočile ohranitev moči (in hkrati pa potopile Slovenijo). Naj spomnim le na Bučarjevo blokado lustracije, mencigerjanski gradualizem, eldeesovsko privatizacijsko zakonodajo, Kučanov nacionalni interes itd itd.

  Z drugimi besedami: državo so nam naši ‘bučarji’ ugrabili še preden je nastala.

 5. senilnemu in paronoidnemu manipulativnemu UDBOVCU se je v procesu hitrega staranja enostavne vse,čisto vse pomešalo.On , UDBOVEC je bil po BOlševistični jugo partiji vrinjen v DEMOS z edino nalogo: sesuvanje ,manipuliranje, razkrojevanje edine demokratične institucije-DEMOSA.In pri tej podli,izdajalski raboti mu je brezpogojno in brezprizivno pomagala prav tako po partijskem ukazu poslana lažniva srbijanka in velika prijateljica krvavih boljševikov.

  • In kako je takrat govoril, da ne smemo dovoliti revansizma! Pucnika so ocrnili in ga onemogocili, sami pa izpeljali perfidno zastavljeni nacrt, ki je Slovenijo oskodoval za resnicno demokracijo. Narod, ki ima temeljito oprane mozgane, je dokaj enostavno manipulirati. In to ti strici zelo dobro vedo. Ta nacrt poteka se naprej; kmalu bodo volitve za predsednika, nastavljena je nova past…

 6. Malo po osamosvojitvi se spominjam, kako je znanec s Koroške trdil, da je g. Bučar “udbovec”. Malo čudno se mi je zdelo. Ko je g. Bučar podprl g. Jankovića, pa sem se takoj spomnila njegovih besed.

 7. Ma koja bre avtoriteta? Kot je napisal Mef: enkrat udbaš, vedno udbaš. Ni tukaj kaj filozofirat! Matija zadel bistvo, še preveč prizanesljivo. Stražar v Teharjah, ki ni vedel nič? Ma lepo vas prosim ne nas met za norce.

  • Bučar ni mogel biti stražar na Teharjih, ker je bil takrat že oficir OZNE.

   Taki pa niso stražarčili, temveč zaposlovali stražo.

 8. Matija, lahko ti samo pritrdim v tvoji oceni. Jaz sem ga že zdavnaj, kljub nekaterim njegovim nespornim zaslugam za spremebe starega sistema, z žalostjo uvrstil med tiste, ki bi neprestano kritizirali in spreminjali, a le, da se ja ne bi nič spremenilo. Po mojem “stare sile” tudi njega še vedno držijo za vrat, zato v zadnjih letih take kontroverzne izjave iz njegovih ust. Menim, da kljub svoji spoštljivo visoki starosti res še ni toliko raztresen, da ne bi vedel kaj in zakaj govori. To, da pa se je ponižal z Jankovičem, mu pa nikoli ne oprostim. Pa ni osamljen v tej agoniji “zaslužnih”.

 9. Vse kar ste napisali drži, vesela sem, da imam toliko somišljenikov, kar me potrjuje, da imam prav.
  Želim, da bi to prebral tudi Bučar.

 10. NEPOZABITE DA JE BUČAR LETA 1945 NA KOROŠKEM Z BRZOSTRELKO STRELJAL NA BEGUNCE TER JIH TERAL NA ŽIVINSKE WAGONE KATERI SO JIH KOLIKO JIH JE PREŽIVELO
  DEPORTIRALI NAZAJ V SLOVENIJO V SMRT !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 11. Dve tezi:

  1. Teza: S komunizmom se ne da sodelovat; lahko mu pomagaš, vendar te bo uničil. Tu pač ne smemo biti več “Kocbekovsko” naivni.

  2. Teza: Ne glede na to, kdo je t.i. avtoriteta, je vedno samo človek. Človek, ki dela napake in kdaj pa kdaj tudi kako neumnost reče in naredi. Podobno je v jedru krščanskih strank (Kdo se s kom ne strinja je izmišljeno, važen je koncept!): Peterle se ne strinja z Bajukom, Bajuk ne z Janšo, Janša ne z Novakovo, Novakova ne s F. Konciuljem, F. Koncilja pa ne s Petrletom… in ostajamo razklani, vladajo nam tako ali drugače komunisti, namesto, da bi se vsak zavedal svojih napak in delal na tem, da jih odpravi, hkrati pa ponudil svoje prednosti v sinergijo, ki bi nam prinesla demokracijo, ki bi bila svojega imena vredna…

 12. BUČAR rad pripoveduje svoje štorije , da je bil desident , da so ga komunisti izločevali itd… OZNOVEC , ki je veliko vedel , ni nikoli padel v nemilost , je pa res , da ga niso kratek čas pustili sedeti v prvih vrstah . TOLIKO o njegovem desidentstvu !
  V ARGENTINI so ga prepoznali , kot barantavca z zavezniki , pa tudi , da je na postaji v PLIBERKU trgal verižice in prstane , ure ljudem , ki so jih vračali !
  g. GROS , mu je pokazal posnetek tistega kraja in časa , kar v parlamentu iz žel. postaje PLIBERK !

 13. NA SV. VIŠARJIH je g. BUČAR s lepim glasom in posluhom vneseno pel tisto MARIJINO . : ” Marija , Marija , le pridi , prid po nas ” !

 14. Bučarja poznam iz pogreba. Bil tudi politkomisar (ista funkcija kot jo je imel Gestapo v nemški vojski) v Kokrškem odredu. Umrl je njen povelnik Miha Repinc, pa ga ni bilo na pogreb, niti ni poslal legata. In kašna ironija izpred dvajsteh let. Tudi Kučan ni prišel na pogreb Ivana Krambergerja, umrlega v atentatu nanj. Prišel pa je na kosilo k njemu, da si je lahko na njegov račun nabiral volilne točke. Sliko teh dveh tovarišev si lahko vsak sam ustvari. Na robnih mejah se spozna moža.

 15. OGARD @ , bolj natančno , prosim !

  ZA KRISTUSA JE BILA USODNA ZADNJA VEČERJA ,

  ZA KRAMBRGERJA PA VELIKONOČNI ZAJTRK !

 16. Ena stvar je (ne)strinjati se s tem, kar reče in zapiše Bučar. Meni osebno je simpatičen, ker ne spada ne na levo in ne na desno. Zato ga dejansko oboji napadajo. To, da je jeseni podprl Jankovića, mu štejem v dobro. Pa ne zaradi tega, ker bi bil Janković kakšen “car”, ampak iz povsem pragmatičnih razlogov – podpora, da premiersko mesto prevzame nekdo, ki je po svoji osnovni usmeritvi menedžer in ne politik (ne pozabite, tudi sedaj že pokojni Ante Marković je bil tak tip in bi imel veliko več uspeha, če ne bi bila Jugoslavija tako razdeljena in zastrupljena z nacionalizmom).
  Povezovanje Bučarja s komunističnimi zločini pa je že nekaj, kar meji na blaznost.

  • hahahaha, demokrat ti pa res pojma nimaš
   Janković pa menedžer??? 55 mio minusa na Electi, 300.000 minusa na tekočem računu, zate je pa uspešen manager????
   Saj ni čudno, da je država v totalnem moralnem in gospodarskem podnu, ko je flk tako glup in podpira lopove..

   Tudi jaz sem že večkrat brala, kako je Bučko s šmajserjem naganjal domobrance na vlak. Komunajzerji so v 20 letih podtaknili veliko trojanskih konjev, zadnji je Pre-Va(i)rant.

 17. Gospod Demokrat, naj vam čestitam za vašo bistroumno opažanje, da je gospod Janković manižer.

 18. Odkrito priznam, da sem ob vseh komentarjih, ki sem jih prebrala, resnično obstala brez besed, kajti Bučar mi je všeč iz isti razlogov, kot jih je napisal “demokrat”:zdi se, da ne spada ne na levo, ne na desno, je kritičen do enih in drugih, zato ga nihče ne mara.Ko je podprl Jankoviča, sem bila zelo presenečena, ker nisem mogla verjeti, da taka moralna avtoriteta lahko podpre nekoga,kot je Jankovič. Ko berem take in drugačne komentarje, se mi porajajo vprašanja:komu sploh lahko verjamem, kje je tista “prava resnica”, nam jo bo kdaj dano spoznati? Najbrž nikoli.
  Berem o brezsramnem plenjenju slovenske države, kjer so si roke umazali vsi, levi,desni, malo manj levi in malo manj desni. Pohlep je pohlep in se pojavlja v vseh barvah. Država pa je vse to mirno dopuščala, ker ji je tako ustrezalo. Je to pravična in svobodna država, smo si to želeli? Prav gotovo ne!!!
  Berem Dežmana in njegovo odkrivanje “bratomorne vojne” med in po 2. svetovni vojni, po njegovih podatkih naj bi partizani pobili več Slovencev, kot so jih okupatorji? Je resnica zakopana v arhivih, ali v grobovih enih in drugih,ki so se borili za “svoje ideale”? Ostali pa jo prirejajo trenutnim potrebam?
  Berem trilogijo o preprodaji orožja med in po osamosvojitveni vojni v Sloveniji. Kakšni moralni sprevrženci!!! In taki nam vladajo in krojijo usodo? Imamo sploh koga med tako zvano politično elito, za katerega bi lahko rekli, da ima osebno in politično integriteto????
  In na koncu še: že dolgo nazaj sem brala knjigo “Natova skrivna vojska”, ki govori o skrivnih, oziroma terorističnih enotah, ki sta jih NATO in CIA ustanovila v času hladne vojne v zahodnih državah, za boj proti komunizmu, umirali pa so nedolžni ljudje. V kakšnem svetu pravzaprav živimo? V svetu, ki ga vodi nekaj deset ljudi,in v katerem smo vsi samo večje in manjše figure? Prava resnica o vsem, kar se dogaja in se je dogajalo,je navadnim smrtnikom skrita in redko, oziroma zelo pozno razkrita. Pač takrat, ko in če in kolikor glavnim igralcem odgovarja.
  Torej, kdo je v resnici dr. France Bučar??

 19. @-megi: “V svetu, ki ga vodi nekaj deset ljudi,in v katerem smo vsi samo večje in manjše figure?”

  Včasih me prešine misel, da več kot preberem, bolj sem zmeden, kaj je pravzaprav res. A to tvojo misel zgoraj vedno bolj potrjujejo dogajanja v svetu in doma ter razkrivanja zavzetih nepristranih posameznikov.

Comments are closed.