Brežnjev brani Devico Marijo

16

Ves hrup, povezan s tremi dekleti iz skupine Pussy Riot, me je končno pripravil, da sem si ogledal njihov slavni nastop v moskovskem Odrešenikovem svetišču. Ob njem mi ni bilo prijetno.

Stare znanke 

Punce v minicah se niso pretirano potrudile za izražanje spoštovanja do verskih svetinj in verujočih. Še več, kar se da videti, priča o v zahodnem svetu in tudi pri nas že davno udomačenem klišejskem in pokroviteljskem dojemanju vernosti. Glede na posnetek in besedilo izdelka bi jim sicer lahko priznal določeno stopnjo poznavanja verske tematike in običajev, kar na Slovenskem ob kritiziranju pojavov z različnih ravni cerkvenega življenja ni vedno pravilo. Kljub temu bi si še najmanj želel, da bi vsa Nadeždi Tolokonikovi in tovarišicam namenjena pozornost spodbudila posnemovalce na zahodu in bi bili kdaj podobnega prizora deležni še v mariborski stolnici.

Sumljivi varuhi 

Toda navedeni bistveni pomislek ne razveljavlja vsega, kar je bilo med performansom povedanega, in še manj lahko opraviči drakonsko kazen za “umetnice”. Čeprav me marsikak pametni človek prepričuje, da gre pri procesu Putinovega režima proti Pussy Riot za zmago zdrave ruske trdnosti nad dekadentnimi zahodnjaškimi skušnjavami, se mi zdi marsikatera priostrena izjava deklet kar upravičena. Človek tudi v ravnanju voditeljev pravoslavne cerkve, ki so se dali v vsej zadevi še enkrat več vpreči v režimski voz, težko vidi kaj drugega kot potrditev njihovega oporekanja, češ da patriarh po Božje časti Putina in da je pri njem šef KGB-ja izenačen z velikim svetnikom.

In res največ verodostojnosti zaradi povedanega zgoraj sicer umestnim opozorilom na pobalinstvo Pussy Riot odvzamejo prav samozvani varuhi nedotakljivosti verskih čustev iz vrst ruskih oblasti. Ob njih je pogosto videti, kot bi bil največji zagovornik Device Marije, ki jo Pussy Riot pozivajo, naj prežene Putina, v sodobni Rusiji Leonid Brežnjev.   Kajti prav njegovi zvesti učenci in posnemnovalci so se v zelo kratkem času prelevili v glavne branike pravoslavnih svetinj. Še zlasti, če jim to pomaga prikriti politično sporočilo kakšnega protesta zoper njihovo oblast. Tudi ruski cerkvi bi verjetno prineslo dolgoročno korist, če se ne bi preveč zanašala na takšne sponzorje. A kaj, ko so kratkoročni bonbončki tako sladki, da je zanje vredno Putinovo vladavino razglašati za “čudež Božji”. Priznam, na mestu Kirila I. bi se malokdo odločil drugače in ne bi sodeloval v državnem spektaklu, ki bo zunaj Rusije marsikje utrdil prepričanje o vsesplošni zahojenosti vernikov, znotraj nje pa vsaj začasno mit o ‘pravilnosti’ ruske poti v primerjavi z razuzdano zahodno.

 


16 KOMENTARJI

 1. Da.

  In lahko sem samo jaz tak, da me marsikake tuje teme često napotijo na reflexijo v domače loge in tudi tu se mi zdi, kot bi bil v limoninem soku izpisan še en odstavek o naši spregi bank in škofije, kjer se je tudi računalo (pa hvala Bogu narobe), kako bi MI v enem takem ‘z roko v roki’ prestavili skrinjo zaveze iz neuglednih šotorov v nekaj salomonsko mogočnega …

  In seveda – prispevek ima zelo dober naslov.;)

 2. TAKOLE:
  Kaj takega si nihce ne more privosciti v judovski sinangogi in v muslimaski moseji!
  In tako je prav, cerkev je hram Bozji in naj bo namenjena molitvi!
  Kdor ne spostuje ne Boga, ne verujocih, naj se izzivlja drugje!
  Ce bi te punce to pocele kjerkoli po svetu, ne doma, v snangogi, bi bile ze mrtve!
  Ce bi to pocele kjerkoli v moseji, bi bile ze mrtve!
  Samo krscanski svet si dovoljuje, da se skruni his Oceta!

  • Da, Petrovc imate popolnoma prav. Samo krščanski svet dopušča tako svobodo. Ima pa zgled v Očetu, ki je … sicer pa berimo:

   In rekel je: »Neki človek je imel dva sina. Mlajši med njima je rekel očetu: ›Oče, daj mi delež premoženja, ki mi pripada!‹ In razdelil jima je imetje. Čez nekaj dni je mlajši sin spravil vse stvari skupaj in odpotoval v daljno deželo. Tam je z razuzdanim življenjem pognal svoje premoženje. Ko je vse zapravil, je v tisti deželi nastala huda lakota in začel je trpeti pomanjkanje. Šel je in se pridružil nekemu meščanu tiste dežele, ki ga je poslal na svoje posestvo past svinje. Želel se je nasititi z rožiči, ki so jih jedle svinje, pa mu jih nihče ni dal. Šel je vase in dejal: ›Koliko najemnikov mojega očeta ima kruha v obilju, jaz pa tukaj umiram od lakote. Vstal bom in šel k očetu in mu rekel: Oče, grešil sem zoper nebo in pred teboj. Nisem več vreden, da bi se imenoval tvoj sin. Vzemi me za enega od svojih najemnikov.‹ In vstal je ter šel k očetu. Ko je bil še daleč, ga je oče zagledal in se ga usmilil; pritekel je, ga objel in poljubil. Sin mu je rekel: ›Oče, grešil sem zoper nebo in pred teboj. Nisem več vreden, da bi se imenoval tvoj sin.‹ Oče pa je naročil svojim služabnikom: ›Brž prinesite najboljše oblačilo in ga oblecite! Dajte mu prstan na roko in sandale na noge! Pripeljite pitano tele in ga zakoljite ter jejmo in se veselimo! Ta moj sin je bil namreč mrtev in je oživel; bil je izgubljen in je najden.‹ In začeli so se veseliti.

   • Spostovani @Alfe: lepa prigoda! Biblija ni zastonj knjiga vseh knjig!
    Toda ta sin je spoznal in j prisel domov ponizen in ubog!
    Vi verjamete, da je sodoben zahodnjak se sposoben kakrsnikoli spoznanja ali kesanja!?
    Ta sin je prisel prosit dela!
    In ta sin je veroval!
    Spostovani Alfe, danes ni nobenega dvoma v nobenih krogih vec, o obstoju Boga!
    O tem, da je vse v vesolju izravnano in osmislno in da se dobro placa zdobrim in zlo z zlom!
    Samo mi tega se ne vemo!

    • Res je! Imate popolnoma prav! Jaz celo sumičavo gledam, ali je “naš sin” resnično šele na sredi razuzdanega življenja ali pa je treba gledati kako drugo prigodo:

     Tudi Sódoma in Gomóra in okoliška mesta, ki so prav tako kakor oni nečistovala in se vdajala poželenju po drugem mesu, so postavljena za zgled takó, da trpijo kazen večnega ognja. (Jud 1,7)

  • S Petrovcem se popolnoma strinjam. Ob tem pa bi opozoril na ponovno pristranost medijev. Spomnimo se spornih Mohamedovih karikatur. RTV SLO ga je prikazala samo enkrat in še takrat ga je delno cenzurirala. Sedanja skrunitev krščanskega altarja pa je njihov medijski hit, ki ga non stop vrtijo.

   • joj, ko berem te vaše topoumnosti o skrunitvah, se prav ujezim nad svetohlinstvom!
    najprej sem mislil, da so uboga dekleta cerkev najmanj razdejale in polulale… potem pa berem, da so tam zmolile pank molitev, v kateri so Devico Marijo milo prosile, naj jih odreši KGB diktatorja.
    in vi bi sedaj kaznovali z večnim ognjem?
    kaznuje Bog, ponavadi svetohlince in farizeje.

    • Joze ima topoumno slabost do mladih seksi deklet, ki si lahko pri njem marsikaj privoscijo. Lahko bi se v tisti stolni cerkvi vsaj polulale, samo prosim ne pri njemu v stanovanju. Ce bi Joze pogledal v angleski slovar, kaj pomeni “Pussy” = picka ali pizda in “riot” = vstaja, upor,jebanje, zlocin…bi vedel, da si je tistih 5 ne-ubogih in ne-nedolznih satanisticnih deklet, ki hodijo okrog brez hlack, izbrale najbolj provokativno mesto v celi Moskvi. Ta seksi dekleta (ki so se vedno pripravljene nastavit, ce le vzbudijo pozornost, niso prisle v moskovsko stolnico, da bi malo pokritizirale bivsega KGB diktatorja ali izrekle pankovsko kozjo molitvico. Ne! Na najbolj podel nacin so zalile Marijo Bogorodico, patrijarha Cirila inb vero zaradi svojega neljubega bodocega diktatorja Putina. Moja opomba: V tem trenutku Putin se ni noben pravi diktator, kot jih poznamo naokoli. Ce bo pa v Rusiji, slo tako naprej, bo to brez dvoma postal po geslu, “Ne diraj lava dok spava.”

     • pussy1 [pusi] noun mucka; botany mačica (vrbova, leskova)

      pussy2 [pa´si] adjective medicine gnojen

      pussy muca (google translate)

      1 informal a cat.
      2 vulgar slang a woman’s genitals.
      [mass noun] women in general, considered sexually.
      North American informal a weak, cowardly, or effeminate man. (Oxford Dictionaries)

      ____________________________________________

      Samo svinje mislijo svinjsko.
      🙂

 3. Tukaj gre preprosto za to, da je kler in njegov del oblasti popolnoma izprijen in podvržen oblasti KGB. In zato so punce protestirale in dam jim čisto prav. Njihov prostest ni bil popolnoma nič bolj, če spet uporabim to besedo, izprijen, kot so dejanja zahodne cerkve, kamor štejem tudi rusko. Žal je tako in žal je do tega prišlo skozi stoletja. Vera sama je v osnovi ostala enaka, ustanova se je pa precej pohujšala. Nauk vere je lep in marsikomu bi spoštovanje katere od 10. zapovedi prav prišlo. Nauk cerkve, predvsem tisti, ki ga dojameš, ko spremljaš njena dejanja, je daleš od tistega, ki je zapisan v Svetem pismu. Posilstva, korupcija, škandali, nabiranje zlata, denarja, zemlje. Sram je lahko celotno zahodno cerkev.

  • Jajo se obrneš, imaš hrbet zadaj. Če je vodja cerkve izven države, ima oblastnik pač manjši vpliv, kajne? Lep primer koristnosti izvendržavnega vodstva je slovenska cerkev. Prišli so iz Vatikana, odstranili dva škofa, ker sta se preveč podredila oblastem in poskušamo sami korakati dalje. Če nam zopet ne bo šlo, se bo zgodba ponovila.

  • Zahodna cerkev je katoliska ali pa protestantska, ce o raznih protestantskih sektah ne govorimo. Pravoslavne cerkve so se oddelile od nas na zahodu ze v 11. stoletju. JJ nima pojma o pojmu: ne spozna cerkvene zgodovine, ne pozna ver, ne pozna krscanstva, kaj sele razlik med njimi. Zato mece vse v isti kos in dela vsem krivico. Ce on ne pozna biblije in ne prakticira svoje krscanske vere na katero je bil krscen, je njegov deficit. Da pa zaradi pravoslavnih cerkva (ruske in srbske itd), ki so vedno izstopale s svojim pretiranim udinjanjem oblasti, napada naso celotno katolisko cerkev, je znak da ima slicen anticerkveni sindrom kot nasi nevrli levicarji s Spomenko Hribar in Svetlano Makarovic na celu, ki jih kar razganja od sevrastva do cerkve, ker niso mogle zapeljat nobenega kaplana. Ne bi se cudil, ce bi nasa Svetlana(ime je ruskega izvora) organizira taksne cudaske nastope v mariborski in ljubljanski stolnici in dobila zato se kaksno kulturno kolajno.

   • Ti kar brani RKC in jo izvzemaj iz tega. Kar se tiče zgodovinarstva, razvoja pravoslavne in katoliške cerkve, itd., verjemi, da vem marsikaj. Ampak ti kar bodi ovca.

Comments are closed.