Brezmadežno partizanstvo na Primorskem?

12
Foto: Slomedia

V zadnjih letih je nastala cela vrsta študij, ki obdobje druge svetovne vojne postavlja v povsem novo luč. Novogoriški zgodovinar mag. Renato Podbersič je več let raziskoval temno plat partizanskega boja in revolucije na Goriškem in Vipavskem. Mit o povsem brezmadežnem partizanstvu na Primorskem se sesuva, dokazuje ne le Podbersič, ampak tudi popis žrtev druge svetovne vojne. Partizani so namreč tudi na Primorskem pobili več Primorcev kot pa okupatorjev.

Pogosto slišimo izrek, da na Primorskem ni bilo državljanske vojne. Ali to drži?
Kar drži, na Primorskem ni bilo klasične državljanske vojne. Še v tedanji Ljubljani pokrajini je ni bilo, kajti izvorno in sistematično revolucionarno nasilje nekaj takšnega, kot je pojav državljanske vojne, že v osnovi onemogoči. V glavnem je šlo za samoobrambo pred tem nasiljem, ki je bila izsiljena z nastopom revolucije. Revolucionarno nasilje se je na našem koncu zaradi posebnega mednarodno-pravnega položaja Primorske začelo kasneje. Italijanske oblasti so imele tedanjo Julijsko krajino za sestavni del svoje države, zato tukaj tudi ni prišlo do ustanovitve posebnih protikomunističnih enot, npr. vaških straž, kot se je to zgodilo v Ljubljanski pokrajini. Na Primorskem so pod plaščem osvoboditve, tako želene med našimi predniki, tujo komunistično ideologijo prodajali domači ljudje in odposlanci. Po navodilih iz Ljubljane. Preobrat in zaostritev razmer je pomenil prihod Aleša Beblerja, ki je na Primorsko dospel novembra 1942 po nalogu centralnega komiteja slovenske komunistične partije (CK KPS) in izvršilnega odbora Osvobodilne fronte (IO OF). Bebler je imel vsa pooblastila in je o delu redno poročal v Ljubljano. Aleš Bebler je že poleti 1942 predlagal CK KPS, da je napočilčas, ko je treba spodbuditi partizansko gibanje tudi na Primorskem. Hkrati se je zavedal, da mu zaupanje v Ljubljani daje veliko moč za ukrepanje na Primorskem.
Je bilo partijsko nasilje na Primorskem enako obsežno kot v Ljubljanski pokrajini?
Ključ za razumevanje revolucionarnega eksperimenta, ki je bil natančno predviden že preden se je vojna začela, se kaže tudi v tem, da se je kljub številnim primorskim posebnostim, kot je velika naklonjenost do partizanov, odvila ista revolucionarna “pravičnost” kot v osrednji Sloveniji. To velja tako za čas ob koncu vojne kot tudi za celotno vojno obdobje. Dejstvo, da je partizanski boj organizirala in v nadaljevanju monopolno obvladovala komunistična partija, je vodilo v napoved in delno s prehajanjem v t. i. drugo fazo revolucije tudi že v uresničevanje revolucionarnega prevzema oblasti z značilnostmi sovjetskega sistema.
…….
Kdaj se je začelo partizansko nasilje?
Po dosedanjih podatkih je prva žrtev Leopold Kobal iz Erzelja. Ustrelili so ga v začetku decembra 1941, ko se je vračal iz gostilne na Gočah. Spomladi 1943 pa se je tudi na Primorskem začelo stopnjevati revolucionarno nasilje. Pred kapitulacijo Italije je na Goriškem nedvomno najbolj odmeval naročen umor Iva Brica iz Dornberka. Ustrelili so ga na travniku med košnjo vpričo dveh mladoletnih sinov.
Kdo je moril?
Večino umorov je izvedla Varnostno obveščevalna služba (VOS). O usodi pobitih se je velikokrat odločalo brez vsakršnih dokazov in možnosti obrambe obtoženih. Ob tem je vredno spomniti, da je že avgusta 1943 slovenski glavni štab izdal odredbo o delu in organizaciji partizanskih sodišč, kar je septembra potrdil tudi vrhovništab. Ti vosovski umori so pri domačem prebivalstvu, ki je bilo večinsko verno, vzbujali zgražanje in odpor. Nastopila je močna partijska propaganda, ki pa kljub vsemu ni mogla odpraviti gneva prebivalstva. Partija je umorjene največkrat kar razglasila za narodne izdajalce ali sodelavce okupatorja.

A vendar bi nekatere likvidacije Slovencev lahko pripisali tudi kolaboraciji? V fašistični stranki je bilo namreč kar veliko Primorcev…

Vaša ugotovitev je precej točna. Zlasti v obdobju do kapitulacije Italije poznamo kar nekaj umorov fašističnih zaupnikov in ovaduhov, posebej na Vipavskem. Ne smemo pozabiti, da je bilo fašistično zatiranje zelo hudo in vojni čas je marsikdo izrabil tudi za poravnavanje računov do dovčerajšnjih krutih zatiralcev. Po drugi strani pa moramo vedeti, da so mnogi nekdanji fašisti, potem “naredili” kariero v vrstah komunistične partije. V knjigi sem objavil pričevanje partizana, ki je nekočslišal, kako so se partizanski oficirji zaupno pogovarjali z vaškim ovaduhom iz neke briške vase. Ko je ta ovaduh odšel, je ta partizan pristopil in protestiral, češ, zakaj se naslanjajo na znanega fašista in ovaduha. Partizanski oficir mu je odgovoril: »On je bil dober fašist in sedaj bo dober komunist, kar pa ti ne boš nikoli!«

Je bila med partizani in domobranci še kakšna vmesna, tretja pot?
Bila je, posebej močna na severnem delu Primorske. Poznamo jo pod imenom “goriška sredina”. Med njenimi pripadniki najdemo tudi veliko uglednih duhovnikov in krščanskih laikov. Obravnava te skupine se je razmahnilašele v zadnjih letih, o njej sta pisala predvsem dr. Boris Mlakar in dr. Bojan Godeša. Zanimivo, da ji je veliko svojega raziskovalnega dela posvetila dr. Mira Cencič, ki sicer ni poklicna zgodovinarka, vendar s svojim delom vedno znova dokazuje, da ji resno znanstveno delo ni tuje. Na to temo je lani izdala zanimivo knjigo “Primorska sredina v primežu bratomorne vojne”, ki pa je bila spregledana. Predstavitve te knjige so bile v Ljubljani in Trstu, drugod na Primorskem pa ne.
……
Zakaj ste na naslovnico dali napis Tito nad Renčami. Brez Tita bi se Slovenija začela pri Postojni, je rekel znani zgodovinar. Ali niso te štiri črke za ljudi predvsem simbol svobode, ne pa pobojev?
Napis TITO nad Renčami se je na naslovnici znašel zaradi osebne odločitve. Pred leti mi je predstavnik lokalne borčevske organizacije iz Renč zatrjeval, da tam sploh ni bilo medvojnih pobojev. Vendar ga izjave medvojnega likvidatorja Zdenka Zavadlava, med 1942/44 enega vodilnih vosovcev na Goriškem, postavljajo na laž. Poleg tega sem v knjigi objavil tudi pričevanje tedanjega učenca iz partizanske šole v Renčah, ki mi je povedal, kako so dečki iz te šole poleti 1944 pokopavali oz. prekopavali tam pobite. Vsekakor se tukaj ne bom spuščal v vrednotenje Titove zgodovinske vloge, vendar se predvsem na Primorskem pogosto pozablja, da so njegovi podrejeni morili svoje nasprotnike tudi iz ideoloških razlogov. Tudi civiliste. In tudi na Primorskem.
……
Ali je Slovenija že doživela spravo? Vendarle sta si država in Cerkev v Rogu segli v roko.
Odgovor je bolj negativen. Pri nas se marsikaj še vedno preveč presoja na ravni partizani/domobranci, torej iz delitev med drugo svetovno vojno. Kdo si je segel v roko, pa je v tem primeru skorajda nepomembno in tudi nepotrebno vprašanje. Zakaj naj bi se država in Cerkev sploh spravljali? Ali je bila Cerkev nasprotnik partizanov med drugo svetovno vojno? To ne drži, še posebej ne na Primorskem, saj je večina partizanov prihajala iz krščanskih družin.
Ljudje radi rečemo, pustimo zgodovino zgodovinarjem. Zakaj pogrevati tovrstne teme po tolikih desetletjih in buriti duhove? Zgodovina ni last samo zgodovinarjev, ampak vseh, saj vsi živimo v njej. Brez poznavanja zgodovine bomo obsojeni na njeno ponavljanje. Morda je to klišejski odgovor. Vendar, dokler ne bomo pokopali svojih mrtvih, in s tem ublažili bolečino svojcem pobitih, ne glede na to, na kateri strani so padli, bomo še naprej delali krivico. In ne bomo zaključili naše zgodbe. Manjkalo bo namreč nekaj kamenčkov v mozaiku preteklosti in naš pogled bo nejasen, meglen.
Ali smo se Slovenci naučili kaj iz zgodovine?
Žal premalo. Drugače ne bi obnavljali, betonirali in prenavljali raznih napisov po naših hribih, posvečenih nosilcu totalitarnega sistema. Konec koncev je sodbo o njem lani dalo tudi naše Ustavno sodišče. In dokler se bo to nadaljevalo… Sem bi uvrstil tudi razne današnje maškarade na prenekateri primorski šoli, ki izvirajo iz časov nekdanje propadle Jugoslavije in ki poveličujejo nekdanji komunistični sistem.Žal prevečkrat tudi ob ekstazi prisotnih uradnih organov. Nemcem, ki so dali skozi denacifikacijo, ne pade na pamet, da bi otroke oblačili v uniforme Hitlerjugenda in prepevali nacistične koračnice. To so se naučili iz zgodovine! Mi pa…?

12 KOMENTARJI

 1. Najbolj žalostno je, da veliko Slovencev še vedno tako nekritično gleda na naše “osvoboditelje”, jim odpušča vse zločine, ki so jih storili in noče slišati drugih dejstev, ki to “zmagoslavno” stran kažejo v drugačni luči. Drugo stran pa brez dokazov imenuje kolaboristično in izdajalsko.
  Menim, da smo v Evropi edini narod, ki je tozadevno tako pokvarjen oz. ima tako oprane možgane.

 2. BREZMADEŽNO , KDO , KAJ ?!
  V branje priporočam članek objavljen v “REPORTERJU ” //pisma bralcev // pod naslovom “ZAKAJ RDEČA ZVEZDA NE SODI NA DRŽAVNO PROSLAVO ” !

  Neverjetno , toda resničnO , Stanovnik , Ribičič IN OSTALI POKLICNI REVOLUCIONARJI BI MORALI V HAG , tudi za njih še ni prepozno ! V NEMČIJI PRAVKAR SODIJO 99 LET STAREMU GESTAPOVCU !

 3. Stric, partizan , je bil dodeljen vodu, ki je po Krasu izvajal prisilni odvzem živine. Prišli so do kmeta, ki je med vojno nesebično podpiral partizane, da mu opeljejo iz hleva kravo.
  Stric se je temu uprl in z brzsotrelko zapretil celotni skupini, da jih pobije, če odpeljejo kravo iz hleva.
  Od takrat dalje, ga partizani niso šmirglali.
  Prepiičan sem, da zgdba ni osamlejna.
  Ponosen sem na strica partizana, žal je bilo malo takšnih.

 4. APM @ , ali veliki umetnik MLAKAR vse to lepo opisuje v pesmih , zato ga je KUČAN gledal grdo izpod čela !

  TUDI pri mojemu staremu očetu so rdeči plenilci jemali in stikali pi kašči, kleteh in hlevih , tista pomoč hostarjem po vojni ni nič štela !

  Priporočam , da preberete članek v pismih bralcev v zadnji št. “REPORTERJA ” z naslovom “ZAKAJ RDEČA ZVEZDA NE SODI NA DRŽAVNO PROSLAVO ” ! TAM SO ODGOVORI !!!!!

  • »RDEČA ZVEZDA NA PROSLAVI OB DNEVU DRŽAVNOSTI NIMA KAJ DELATI!«

   V Mladi Sloveniji – podmladku NSi podpiramo odločitev koordinacijskega odbora za državne proslave, da bodo na letošnji državni proslavi ob dnevu državnosti sodelovale le tiste veteranske organizacije, ki nosijo na uniformah prapore in simbole samostojne države. Zveza združenj borcev za vrednote NOB simobolov samostojne države Slovenije ne uporablja. Nasprotno, uporablja simbole in prapore države, ki je bila leta 1991 agresor na samostojno in neodvisno Slovenijo. Zato odločitev koordinacijskega odbora vidimo kot velik doprinos k pristni krepitvi domoljubja in pravih narodnih simbolov.

   Rdeča zvezda na slovenski zastavi, ki jo Zveza druženj borcev za vrednote NOB uporablja, na državni proslavi nima kaj iskati, saj predstavlja simbol zločinskega totalitarnega režima. Da je bil prejšnji režim totalitarni in zločinski utemeljuje tudi ustavno sodišče, ki je oktobra meseca leta 2011, na pobudo Mlade Slovenije prepovedalo poimenovanje Titove ceste v Ljubljani.

   Napačno je mišljenje opozicijskih strank, da vlada in koordinacijski odbor za državne proslave s to odločitvijo odpira ideološki boj. Nasprotno. Ideološki boj odpira Zveza združenj borcev za vrednote NOB, ki na državnih proslavah izpostavlja komunistične simbole. Omenjeni simboli nimajo nikakršne povezave s samostojno Slovenijo, so del črne totalitarne preteklosti in v nekaterih državah Evropske unije tudi prepovedani. Zato naj se odpovedo tem simbolom. Živimo v demokratični državi, zato naj se zveza borcev zamisli nad svojim načinom delovanja.

   Mlada Slovenija (MSi), podmladek Nove Slovenije

   • Dobro bi bilo ko se v to ne bi vtikali Mladi Slovenije ampak kar NSi! Stari Slovenije so dolžni mladim pustiti rešitev teh problemov.

   • Glede na komentarje vidim, da je članek star že skoraj sedem let.
    In vidi se, kje smo sedaj. Zdravko ima prav, ko pravi naj bi te zadeve uredili tastari in jih ne zapuščali mladim.
    Pa jih niti do danes še nismo.

 5. PARTIZANSTVA NI BREZMADEŽNEGA , POVSOD so za seboj puščali požgane vasi in trupla po globelih !
  Poznam “gubčevca “, ki se ni nikoli tolkel z italijani in nemci , samo “tabeli ” so jim bili navpoto, k “svobodi ” !

 6. všeč so mi zgoraj navedeni komentarji,seveda na primorskem so ljudje manj občutili grozote 2 setovne vojne.Primorci danes podpirajo levičarje in ne vedo koliko gorja so naredili v ostali Slovenij.Moj oče je padel v partizanih in od tega nimam nič,kajti vsi dokumenti so izgili,arhive v drugih evropskih država hranijo več stoletij,pri nas pa po dvajsetih vse uničijo.Ali je to namensko ali pa v navadi.Torej de Slovenskim narodom še bo potekalo mnogo diskusij in prepričevanja kdo ima prav-mislim pa da z nasiljem ne bomo napravili nobenega napredka.

 7. Govor Sovražnega govorca, tlačitelja TIGRA, Milana Kučana v Kobaridu in na Ilovi gori odmeva od gora !
  ——————————————————————————————————————————–
  Umor Ivana Brica, ki je preživel 1.vojno v Galiciji na ruski fronti, preživel fašistično nasilje med vojnama in bil ubit vpričo dveh svojih otrok med košnjo travnika; partizanski morilec se je otrokoma režal … preberite v knjigi z dokumentarnimi fotografijami in zemljevidi, tudi foto v glavo dvakrat ustreljenega Brica !
  PRIMORSKA JOKA DEBELE SOLZE IN JIH ŠE SKRIVA !
  Komunisti ubijejo prvo žrtev NOB OF Revolucije , Danila Zelena !
  Vodjo primorskega TIGRA, Danila Zelena je izdal Italijanom (!)Slovenec , komunist, pozneje kom.Ribniške partizanske čete,
  Slovenski izdajalec NOB OF revolucije in 2.vojne je slovenec komunist.
  Praznik, še neuradno in med domoljubi, ki beleži to norost pa je 13.Maj (1941)
  Melodija pesmi Vstala primorska ! –
  – komunisti jo ukradejo svobodnim Primorcem in TIGRU, da jo zdaj pokvarjeno veselo pojejo v svojem besedilu na levuharskih satanističnih proslavah!
  POKOL PARTIZANOV TRNOVSKE REPUBLIKE
  Bebler in njegovi neodgovorni norci po kapitulaciji Italije mobilizirajo Primorske fante in može in očete in
  ustvarijo frontno linijo proti Švabom v Gorici in se gredo svobodno ozelje z pomanjkljivo oboroženimi, neukimi in netreniranimi ter lačnimi Primorci – rezultat pogroma in lova Švabov na Partizane je 3.500 mrtvih ! Zakaj in za koga? Za Primorsko? NE. ZA PARTIJO ! Nihče ni odgovarjal za pokol !
  NARODNI HEROJ, JANKO PREMRL VOJKO
  Je v boju “ranjen” od Italjanov, Narod pa ve, da so ga komisarji v hrbet – sedem dni ga nosijo do bolnice, seveda v napačno smer in v agoniji umre! Posmrtno ga vpišejo v Partijo! Res prasci.
  itd, itd, itd…
  SPRAŠUJEM PRIMORCE : KAJ IN ZAKAJ PROSLAVLJATE Z KOMUNISTI ?

 8. Kučanovo svetohlinstvo nima primere v modernem svetu!
  ————————————————————————————————————————————
  ŽANJETE, KAR STE SEJALI IN ŠE SEJETE, DREKABRBCI ! Za Resnico gre! Pa ste jo oboji napacali in zalili s krvjo nedolžnih, jo zvaljali v blato in jo pokozlali! Fašisti in Komunisti, seveda!
  ZDAJ PA BI SE RADI O TEM KDO JE POŠTEN? Ne bo šlo! Zakaj ne? Poglejmo malo naokoli :

  SATANISTIČNA KOLABORACIJA SLO KOMUNISTOV Z LAŠKIMI FAŠISTI

  Levuharji te dni pišejo o neki izjavi neke skupne komisije Italija-Slovenija, kakor, da nekaj velja?
  Ne bom je bral.
  Prepričan sem, da ne rešuje ničesar, ker ne priča Resnice. Kateri predsedniki so tisto komisijo sklamfali skupaj samo, da bo volk sit in dve jalovi kozi celi , se sploh ne splača okolišiti.Leporečenje na visokih višinah brez haska!
  POGLEJMI V SRCE POŠASTI KOLABORACIJE FAŠIZMA IN KOMUNIZMA, SAMO MALO, PROSIM :
  – 1 –
  KOMUNISTI SO ZAČELI Z IZDAJSTVO NAD BRATI IN SESTRAMI!
  ZGODOVINSKO NESPORNO JE, DA JE ITALIJANOM IZDANI DANILO ZELEN, VODJA TIGRA PRVA KOMUNISTIČNA ŽRTEV NOB OF Revolucije na slovenskem, Kravanja prvi ranjenec in Majnik Tone prvi
  ubežnik italijanskim fašistom, kasneje v partizanih žrtev umora komisarjev OF.
  13.MAJ 1941 je dan partizansko komunistuične slovenske izdaje in uboja komunistov v čisti kolaboraciji z okupatorjem Italijanom.
  27.April je zlagani, lažni dan upora okupatorju.
  PRAVILNO JE DAN UPORA OKUPATORJU IN FAŠIZMU : 13.MAJ , KI RAZGALJA SATANSKO KOLABORACIJO DVEH POŠASTI !
  —————————————————————————————————-
  – 2 –
  Umor Ivana Brica, samo en primer zločina komunistov na Primorskem, prosim – ki je preživel 1.vojno v Galiciji na ruski fronti, preživel fašistično nasilje med vojnama in bil ubit vpričo dveh svojih otrok med košnjo travnika; partizanski morilec se je otrokoma režal … preberite v knjigi z dokumentarnimi fotografijami in zemljevidi, tudi foto v glavo dvakrat z dum-dumko ustreljenega Brica !
  PRIMORSKA JOKA DEBELE SOLZE IN JIH ŠE SKRIVA !Koliko časa še?

  Melodija pesmi Vstala primorska ! –
  – komunisti jo ukradejo svobodnim Primorcem in TIGRU, da jo zdaj pokvarjeno veselo in brezsramno pojejo v svojem besedilu na levuharskih satanističnih proslavah!

  POKOL PARTIZANOV TRNOVSKE REPUBLIKE
  Bebler in njegovi neodgovorni norci po kapitulaciji Italije mobilizirajo Primorske fante in može in očete in
  ustvarijo frontno linijo proti Švabom v Gorici in se gredo svobodno ozelje z pomanjkljivo oboroženimi, neukimi in netreniranimi ter lačnimi Primorci – rezultat pogroma in lova Švabov na Partizane je 3.500 mrtvih ! Zakaj in za koga? Za Primorsko? NE. ZA PARTIJO ! Nihče ni odgovarjal za pokol !

  NARODNI HEROJ, JANKO PREMRL VOJKO
  Je v boju “ranjen” od Italjanov, Narod pa ve, da so ga komisarji v hrbet – sedem dni ga nosijo do bolnice, seveda v napačno smer in v agoniji umre! Posmrtno ga vpišejo v Partijo! Res prasci satanistični.
  ——————————————————————————————————-
  – 3 –
  Generelna veleizdaja ciljev NOB Slovenije -pakt z italijanskimi Fašisti 41-45

  Samo generalka iz komunistične veleizdaje Naroda:

  Nobenemu italijanskemu zločinskemu fašistu se ni sodilo za zločine !

  A je čudno, da so slovenski komunisti/Partizani Oktobra 1943 iz požgane in pobite Slovenije, ki so jo zmasakrirali kurčeviti Lahi, pol komunisti / pol fašisti SPUSTILI BREZ KAZNOVANJA VSE ITALIJANE, TUDI GRAZIOLIJA IN gen.ROATO , ker so Partizanom kolaborantsko pomagali zmasakrirati Vaške straže Dolenjske in Notranjske z vojaštvom in z težkim orožjem?
  PRASCI KOMUNISTI,FAŠISTI, VSI ČISTO ISTI, EDEN HUJŠI KO DRUGI!

  Kaj bi se radi zdaj zgražali nad neverodostojnimi Lahi Levuharji – točno veste kakšni so-nič boljši od vas samih – saj ste jih izučili v potankosti kako se kršijo vsa pravila in vse vrednote !Pošasti Smrti.

  Smrt Černiševskemu Komunizmu in Benitovem Fašizmu!

 9. Jaz trdim na osnovi prebranega gradiva obeh, avtorjev NOB OF Revolucije in Protikomunistov, da se je zgodilo predvsem dvoje dejansko in zgodovinsko odmevnih zadev , ki Primorcem ne gresta v betice ali pa jim nihče ni povedal in sicer:

  1/
  SLO Komunisti & Partizani so v kolaboraciji izvedli napade in masovno uničenje postojank slov.antikomunistov, to je Vaških stražarjev ( ali MVAC) na Dolenjskem in Notranjskem, Sep-Okt.43
  2/
  Vsa italijanska okupacijska oblast, civilna in vojaška ter policijska z finančno, zapustijo razdejano in pobito ter v internacijo speljano ljudstvo Ljubljanske pokrajine, svobodno zapusti Slovenijo in oddide domov, v slavno Fašistično-Komunistično Italijo na čelo z civilnim upraviteljem Grazziolijem in generalom Roato, kateremu partizansko komunistični krvoses Ivan Matija Maček, ki se uspešno in učinkovito cvre s svojimi rdečimi zločinci v Satanovem Peklu, mu je celo dodelil osebni avto za komoditetni odhod!
  Roata, krvavi prasec, požigalec lepih slovenskih vasi, streljalec Slovencev – talcev v tisočih, mučitelj Slovencev po policijskih luknjah in prevoznik ter varuh Slovencev vseh starosti od dojenčkov dalje v italijanskih uničevalnih taboriščih Hrvaške in Italije JE ODŠEL DOMOV V ITALIJO.

  TO SE JE ZGODILO V SKLADU Z KOLABORACIJSKIM NAČRTOM, KER SO GA SPUSTILI SLOVENSKI KOMUNISTI ZA NAGRADO, ker je dal vojsko in topove s tanki, ki so skupaj z komunisti/Partizani uničili komunističnega “notranjega sovražnika”, Belo gardo & Vaške stražarje – ki so to postali zaradi upora komunističnemu nezaslišanemu terorju 1941- 1943, ki je pobil daleč več Slovencev kot Italijani sami!

  Kot navajajo različni avtorji, nazadnje g.Cukjati takole :

  KOMUNISTI/PARTIZANI so samo v stari občini Cerknica v nekaj mesecih izmučili do smrti, zaklali in postrelili več Slovenk in Slovencev kot Italijani Primorcev v 25 (petindvajset) letih okupacije!
  ——————————————————————————————————————————–
  Hrabri Partizani, osvoboditelji Grahovega, na primer, so v poletju 1942 v svetlozelenih bukovih svežih gozdovih, polnih življenja ob Cerkniškem Jezeru s konji razčetverili mlado Grahovko.Nikoli niso povedali zakaj so to storili na tako satanistični način.Na svežem rdečem spomeniku pred osnovno šolo, da naj mladi rod pomni to, kdo jih je osvobodil? ! ? To je bilo verjetno potem, ko so živi dogoreli razstreljeni Domobranci z Balantičem in potem, ko je Daki ubil gluhonemega otroka, ki mu je bil nosil cigarete in , ko je v ogenj goreče bajte hrabri Partizan živega starca, ki ga je samo vprašal : “Pa kaj delate ljudje?”

  Partizani osvoboditelji izpod okupatorja te iste enote so v času 1941-1942 v Krimsko jamo izmučene in posiljene in onečaščene z imeni izdajalca zmetali, tudi še žive ljudi, popolnoma ničesar krive, desetine njih, neverjetno koliko žensk, nosečnico in mladih deklet, celo štiri mlade partizane in partizanke…taista hrabra enota je v obdobju 1941-1945 uspela potolči celih 11/enajst okupatorjev in 4 po koncu revolucije- vseh ljudi stare cerkniške občine pa je v istem obdobju izkrvavelo, bilo izmučenih do smrti,zmetanih v jame, umrlo od lakote v lagerjih Italije in Nemčije, bilo postreljanih kot talci, veste koliko? Preko 2000/Dva tisoč ! 500 so jih imeli samo Partizani na spisku, ki so ga na begu izgubili! Tako, velikoserijsko so šli zločini ob osvobajanju od okupatorjev !
  2154 ljudi, Slovenk in Slovencev proti 14 okupatorčkom v hrabrih partizanskih borbah…in italijanske zločince, samo na primer so svobodne spustili nekaznovane lepo domov, kjer jih je pomilostil, satansko zanimivo, kdo ???
  Komunistični predsednik Enrico Berlinguer-šef italijanskega komunizma ! Zarojeno krvno bratstvo Fašizma in Nacizma in slovenskega komunističnega satanizma z Kocbekom vred!

  Zdaj se pa obmetavajo s tem, kdo je bil malo manj ali več satanski-Fašisti &Komunisti-Kajnovski bratje v
  zlu NOB OF REVOLUCIJE do konca, do zadnjega interesa krvavih partij zločincev!

  Kučanof Milan se je PRVI PODPISAL pod neko peticijo! Jojojoj !
  Črni Angel bratstva krvavih rok in zateklih razrednih skisanih satanskih možganov!
  Kako hudo bo pri Satanu, Milan, spomni se takrat Ilove gore in Kobarida !

  In še veliko drugih podatkov je, samo poiščite jih, LJUDSTVO SLOVENIJE, KAJTI TVOJE IME JE, LJUDSTVO, izrabljeno do konca, je IZPISANO NA STOTINAH KOMUNISTIČNIH SOPOMENIKIH NOB OF Revolucije kot “ŽRTVE FAŠIZMA”, pa so vas izdali in v smrt porinili slovenski Kajni-Komunisti!

  Težko umirajo, molče in trmasto v rdeči ffatvi umirajo morilci. Niso še vsi odšli v Ničevo, še se martrajo v gloriji grgrajoče slovenske boljšoj revolucije.

  Žalostno, Primorci. Žalostno do Neba ! Ne veste kaj so in kako krvavo so dali življenje strahot skozi Notranjci in Dolenjci, izdajalci komunizma, ki ga niso nikoli hoteli!
  1500 so jih poklali in zmetali v jame leta 1941 in 1942, preden so ustanovili svoje legalne protikomunistične Vaške straže in se niso dali več v partizansko klavnico- so jih pa fašikomunistični Italijani vozili v desettisočih v taborišča smrti!Ko je bilo konec, niso mogli domov, ker niso mogli stati na nogah-tega niso pisali kronisti in šefi v teh lagerjih-slovenski komunisti….groza na grozo !

Comments are closed.