Brez zrele kritičnosti volivcev ni zrele demokracije

75

cukjati-tomazic

Pripis uredništva: objavljamo nadaljevanje javne korespondence med Antonom Tomažičem in Francetom Cukjatijem, tokrat odgovor na prispevek Popolnega politika ni in ga ne more biti

Spoštovani Tone!

»Popolnega politika ni in ga ne more biti,« praviš, in še kako prav imaš. Tudi politiki so navadni ljudje. A tudi to je res, da smo ljudje različni. Eni bolj drugi manj sposobni, eni po srcu boljši, drugi slabši, a Gaussova krivulja pozna tudi ekstreme. Najdemo tudi skrajno dobre, poštene in požrtvovalne ljudi, pa tudi skrajno zlobne, nepoštene in sebične. Tudi v politiki srečamo vse mogoče ljudi, čeprav moramo biti pri moralni presoji posameznika zadržani, ker nimamo vpogleda v njegovo notranjost.

Ni problem, da so politiki navadni ljudje. Problem je, če tega ne vidimo in ne upoštevamo. Kako krivično in za državo škodljivo je, če vse politike po dolgem in počez enačimo, obsojamo in preklinjamo. Škodljivo je tudi, če vse politike, ki se prištevajo »našemu« nazorskemu krogu, s slepo dobrohotnostjo hvalimo in kujemo v zvezde. Brez zrele kritičnosti volivcev ni zrele demokracije.

Kot vsakega človeka tudi politika lahko do neke mere spoznamo, če se nam »razodene« po svojih besedah in dejanjih. Ni dobro, če do njega vnaprej zavzamemo skrajno pozitivno ali skrajno negativno stališče, še preden smo ga spoznali »iz njegovih del«. Bolezen, da ne rečem prekletstvo, slovenskega političnega prostora je prav v tem, da večina volivcev nekritično in vnaprej sprejema podobo, kot nam jo o posameznem politiku ponuja medijsko enoumje. Manipulaciji z volivci pa vedno sledi manipulacijo z državo.

Tudi sam sem na podlagi teh ali onih medijev včasih prehitro zavzel pozitiven ali negativen odnos do posameznega politika in sem moral kasneje, zaradi »njegovih del«, svoje stališče spremeniti. Z razliko od tebe pa se nisem nikoli tako poglabljal v nabor slovenskih politikov, da bi si delal lestvico »Dobrih politikov«. Če bi si jo, bi danes na njej manjkal marsikateri »desni« politik, na njo pa bi bil uvrščen tudi marsikateri »levi« politik. Tudi svoje strinjanje z izjavami posameznih politikov nisem nikoli beležil in statistično obdeloval, ker moteča razhajanja čutim le pri stališčih o bistvenih problemih slovenske družbe.

Poglej. Gospodarski program NSi je zelo podoben programu SDS, ki je bil javnosti predstavljen že marca lani. Žal nam je bila vsiljena Patria kot predvolilna tema in mediji so dobili priložnost, da so lahko v celoti ignorirali SDS-ov predvolilni program. No, zaznali so vsaj gospodarski program NSi, ki slovenski politični javnosti, delno pohabljeni od socialistične miselnosti, ponuja nekaj bolj zdravih pogledov na probleme gospodarstva.

A ključni slovenski problem je v tem, da nobena normalizacija gospodarstva ne bo uspela, dokler se ne bomo rešili ujetosti v omrežje, ki obvladuje pomembne vzvode državnega gospodarstva, finančnih tokov, pravosodja, itd., kar se kaže tudi v dejstvu, da na javnih razpisih uspeva le politična, sorodstvena in prijateljska klientela. V pogovoru na TV3 (dne 24.12.2014) je nekdanji hrvaški sodelavec UDBE, Željko Kekič, razlagal, kako se je komunistični režim že kmalu po letu 1980 začel organizirano pripravljati na prehod v demokratični sistem, na koncu pa je rekel: »Danes smo priča temu, da moji nekdanji kolegi, ki so delali za UDBO, KOS… danes pretresajo države nekdanje Jugoslavije,« seveda preko obvladovanja pomembnih vzvodov oblasti.

Že leta 1996 je Parlamentarna skupščina Sveta Evrope v Resoluciji 1096 pozvala postkomunistične države k lustraciji in odpiranju arhivov tajnih služb ter takole opozorila na nevarnosti neuspešne tranzicije: »V najboljšem primeru bodo vladali oligarhija namesto demokracije, korupcija namesto vladavine prava in organiziran kriminal namesto človekovih pravic. V najslabšem primeru bi bila posledica lahko »žametna obnovitev« totalitarnega režima, če ne celo strmoglavljenje porajajoče se demokracije«. Se ti ne zdi, da je v teh besedah čutiti nekaj preroškega prav za Slovenijo?

Omrežje, ki se je »prešvercalo« v osamosvojeno Slovenijo, se seveda stara in zato skrbi tudi za svoj podmladek. Med kriteriji za izbor mlajšega kadra pa očitno ni osebnostnih kvalitet, kot so sposobnost, poštenost in privrženost evropskim vrednotam. Mnogi so si namreč vstop v privilegirano kasto kupili že z brezobzirno diskreditacijo Janeza Janše, kar je statistično dokazljivo. V takem moralno-političnem okolju ne more biti gospodarskega razvoja, kaj šele izhoda iz krize in država lahko samo še vegetira.

Vodstvo vsake zrele politične stranke bi se tega moralo zavedati. Danes govoriti o UDBI je po mojem mnenju še kako aktualno! Sem pač človek, ki ne more na silo mižati pred bistvom slovenskega problema samo zato, da bo mir in bomo »prijatelji«, polni leporečja in »žlahtnega« sodelovanja, ki na nek način pomeni sodelovanje pri ohranjanju sistema ugrabljene države. Z nobeno kozmetiko ne bomo ozdraveli, dokler nas bo v nacionalnih globinah izčrpaval maligni tumor.

Dragi Tone, morda sem ti s tem že odgovoril na vprašanje, zakaj menim, da »se je NSi pomaknila bolj v levo«? Naj te spomnim na izjave, kot so: »Novela arhivskega zakona ne bo zaprla, ampak še bolj odprla udbovske arhive«; Janša ni politični zapornik, ampak »politik v zaporu«; »NSi se mora končno osvoboditi sence SDS«, ker je menda za vse težave NSi kriva SDS oziroma kar Janša sam. Ali ni vse to besednjak strank, ki se po slovenskem pojmovanju uvrščajo v »levo« politično polje, iz katerega je vedno znova slišati refren, da je Janša kriv za vse težave Slovenije, iz česar naj bi logično sledilo, da če se ga dokončno znebimo, bomo dobili (komunistični?) »raj na zemlji«?

Seveda nimam kot zunanji opazovalec nobene pravice kritizirati ali nasprotovati sedanji politični usmeritvi NSi. Tako se je pač odločilo njeno vodstvo, ki kot kaže, uživa podporo svojega članstva. Imam pa svoje mnenje. Kot vsako stranko tudi NSi ocenjujem pač po tem, kaj njeno vodstvo govori in dela. Seveda se lahko motim in bil bi vesel, če me prepričaš v nasprotno. Sodim med tiste, ki bi si zelo želeli sodelovanja med strankama. In tako kot ti tudi jaz upam v bodočnost in sodelovanje slovenske pomladi, ki je zame sinonim za vse pristno demokratične stranke, tako »desne« kot »leve«, za vse, ki svoj nazor in svoje delo gradijo na vrednostnem sistemu, vgrajenem v Evropsko pogodbo in Slovensko ustavo ter premorejo višjo stopnjo empatije in poštenosti.

Lep pozdrav,
France Cukjati

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


75 KOMENTARJI

 1. Zelo nežno povedano, zakaj se tisti, ki bi radi po vesti volili desno krščansko stranko ne moremo odločiti za NSi.

 2. Tomažič, Cukjati vas spravlja na njihov teren in vas “nežno” ovija okoli prsta. In vi nasedate.

 3. Seveda nimam kot zunanji opazovalec nobene pravice kritizirati ali nasprotovati sedanji politični usmeritvi NSi. Tako se je pač odločilo njeno vodstvo, ki kot kaže, uživa podporo svojega članstva.
  *****

  Jaz osebno, kot član stranke, te usmeritve ne podpiram ! Ampak moj glas je glas vpijočega v puščavi! Kar reče Milka al pa Toninček je sveto! Stranka beck !

 4. Zelo medel, prazen in površinski tekst, ki se ukvarja s čutenji, bolečino marsikaterega normalnega desničarja.
  Potem pa ostane pri manipulacijah sds z arhivi in bedastimi izpadi Tonina in vse to proglasi za levo. Kakšnih resnih ukrepov iz preteklosti in sedanjosti in za naslednji mesec pa ne predstavi.

  Srbski premier je prvi dan napovedal privatizacijo 600 državnih podjetij s čimer bo mafijo lustriral.sds ni na tem skoraj nič naredila, ker ji očitno državna podjetja koristijo.

  Ljudje kritični do sds in jj na desni imamo popolnoma nasprotne argumente kot levi fašisti oz. komunisti.

  Žalosten sem, ker pričakujem mnogo več od demokrata, kaj šele kristjana, sredinca in morje več od resničnega desničarja.

  • Pavel,kaj bi ti sploh rad ?
   Eno samo kritizerstvo,ena sama slaba energija, eno samo nerganje veje iz tebe! Vidim, da zares trpiš, da ni notranjega miru v tebi, si poln nezadovoljstva in notranjih frustracij. Smiliš se mi v tej lastni nemoči. Na svetu so tudi lepe, navdušujoče reči, ki pomirjajo, samo videti jih je potrebno. To pomaga ranjeni duši. Kristjan mora biti poln veselja, vere, optimizma, ne pa da vidi vse le črno!

  • pavel: “Zelo medel, prazen in površinski tekst …”
   ==========

   Kot se spomnim (pa saj tekst je še tu nekje) je AT v svojem zapisu prosil FC naj mu razloži zakaj naj bi se po njegovem mnenju NSi pomaknila na levo, češ saj v drugem se skoraj v celoti strinja s FC.
   In FC mu je na to izčrpno (npr. tudi dal razlago kako ocenjuje posamezne politike) odgovoril. Odgovoril mu je na vprašanje, ponavljam odgovoril je na to kar je bil vprašan.
   A bi mu moral mogoče še narisati, da bi bilo po vašem mnenju bolj “vsebinsko”? 😉

   FC je pač naštel dejanja, ki po njegovemmnenju (in ne samo njegovem) NSi pomikajo na levo.
   Tudi podpora Tuerka za visoko funkcijo v OZN je nedvomno tak pomik v levo.

   • Kakšno neutrudno in strastno navijanje za SDS ves čas. Že 25 let ta tekma teče 24 ur na dan. Rezultati?

    Daj spočij si kaj. Sprehod zelo koristi.

    Katoliška novinarka mi je lani zabrusila ( in bil sem šokiran) – pa ni NSI ! – , da ste nekateri prav na cash plačani: ” Tudi SDS plačuje s kešom forumaše in novinarje!”

    • Ne pretiravaj. Riki ti je povsem spodobno odgovoril. Nobenega strastnega navijaštva.
     Najbrž je narobe reči da se je NSi pomaknila v levo. Jaz ne bi temu tako rekel. Ampak, ok. V političnem diskurzu je to čisto lepo rečeno.
     Kar se rezultatov tiče: nihče jih nima. Torej tega ne moreš zato nikomur na desnici posebej očitati.

     • Jaz VSEM OČITAM, da so brez rezultatov.
      Pa saj vidimo, da se v 25 letih ni nič na bolje spremenilo: še vedno imamo komunizem ali državni kapitalizem, ki ga vodi mafija. Večina ljudi izgublja. Mafija pa je strankarske funkcionarje očitno podkupila ali za male ali velike usluge.
      Do sedaj smeri ni bilo.

      Bajuka sem volil takoj na začetku. Na NSI forumu smo fino razpravljali, potem pa je Franci Slak funkcionar NSIja v Ljubljani pomagal rdečkarjem zatolči Interspar in s tem konkurenco trgovin. Podprl je Mercator.
      Tako kot SDS podpira neprivatizacijo Telekoma že ves čas preko parih direktorjev Telekoma.

      Res se mi zdi noro, da sploh še imajo toliko volivcev, ko jih večino volivcev spregleda na lokalnem nivoju, v podjetjih, v držvnih uradih – kamor nastavljajo svoje funkcionarje. Le ti so njihov glavni PR. Ni problem, če zamenjajo nesposbne direktorje. Problem je če postavijo še bolj nesposobne, zlobne, pohlepne.

      Zakaj je večina volila mehkužca Cerarja: KER SO SITI, KER SO BESNI nad umetnimi in surovimi prepiri ( ki nikomur v državi ne prinesejo nič dobrega). BESNI da jih imajo ti firerji in lutke za bebavega psa, ki bo vedno na njihove žogice skakal. Na žogice skače danes samo še najbolj neumna volilna baza in mali funkcionarčki teh strank.

     • Ok. Ampak očitati vsem je nemogoče. Razen iz lastnega slonokoščenega stolpa…
      Res smo v težavah.

 5. Res me zanima, kaj bo Tomažič na ta razumna stališča, ki jih tudi sam delim, imel odgovoriti.

  Če bi odgovoril podobno kot Janko, pa mislim, da ne bo, bi bilo to pač čisto izmikanje. Mislim, da tudi ne bo odgovoril kot mali martin, čeprav je prav pri pozicijah, ki jih v sestavku omenja Cukjati kot odstop N.Si v levo ( to je bolj eksaktno kot v sredino), Tomažič izpričano imel drugačno stališče od vodstva N.Si. Osebno si njegovo neizvolitev v izvršilni odbor stranke razlagam predvsem kot posledico tega dejstva.

  Ali sploh obstaja na to kak direkten dober odgovor ali je Tomažič na tej točki razorožen? 🙂

  • Ma, že prvi odgovor AT je bil tako tako. Tisto je bilo zares medlo, no na koncu pa je AT le omenil, da ima NSi dober program. 😉

   Zaenkrat je 1: 0 za FC, verjetno bo, če se AT ne bo zares potrudil, kmalu 2:0, kmalu, no čez kakšnih 14 dni 😉 ,če sodim po prejšnji “reakciji” AT.

 6. in najnovejša cvetlica, da NSi podpre “drugorazrednega” za generlanega sekretarja OZN…če to niso Butale?

   • Jaz sem sinoči slišal poslanca Horvata, da je treba iti prek nekaterih izjav g. Tuerka, ker gre za Slovenijo, da je to dobro za Slovenijo, itd.

    • Upam, da je vseeno tole dezinformacija. Čeprav se spomnim enkrat Horvata, da direktno pred kamerami izzvan od Janje Klasinc ni zanikal, da bi lahko podprli Danila Tuerka.

     Če to naredijo, potem ne samo, da ne razumem niti približno več, kaj čarajo; potem se tule zdaj zavežem, da jih niti pod razno več ne povoham na nobenih volitvah ( pa sem bil njihov volilec na vsaj 80% volitvah).

   • včeraj je bilo na TV Slovenija..in Horvat je odgovoril, da morajo iti preko nekaterih izjav kandidata…da moramo skup držat…ni bil dovolj fljasko z Bratuškovo v EU, še na OZN se moramo malo potunkat.

    • Sem absolutno proti, da NSI Tuerka podpre za diplomatsko funkcijo v OZN.

     Tuerk je bil zelo slab predsednik. Konec koncev pa je bil dolgo časa tudi adut SDS.
     Tuerkov brat pa ima kot visok funkcionar SDS velike probleme z nategovanjem države glede gradbenega dovoljenja za svojo bogato vilo na Primorskem in v vsem času SDS ni zmogla obsoditi tega problema. Isto kot pri Gombocovi ter še številnih funkcionarjih, ki so zlorabljali vpliv in politiko za malo bogatenje.

     Smešno se mi zdi, da rdeči fašisti pri JJ iščejo račune ranga 100 do 10.000€.
     Samo od leta 1990 do 2008 so gradbena podjetja nacionalnega interesa naredila 10x predrage AC. Milijarde so so po politiki talale. Tudi opozcijia jih je očitno dobila, da je imela ves čas zaprte g.

     Treba je iskati milijone € in milijarde, ne pa smešnih 200.000€ od nekih prodaj starih avtomobilov, stanovanja in vikenda.

     In SD, LDS je tu seveda na prvem mestu. Mafijci pa so tako ali tako brez političnih barv. Oni politiko zlorabljajo za bogatenje.
     Vržejo nam žogico kot psu. Da vmes lahko kradejo miljone, milijarde iz državnih podjetij in državne blagajne.

     • Morda bi g.Tomažič lahko tale svoj čivk malo pojasnil:
      Upam, da ne gre ravno za podporo… ampak kvečjemu za “ne nasprotovanje”…?’? Osebno bi sicer temu nasprotoval!

     • Po čivku tiskovnega predstavnika N.Si Matica Cvelbarja sodeč, se N.Si res pripravlja na podporo Danilu Tuerku.

      Če se je mladi mož, do pred nekaj meseci sicer delujoč na Financah skupaj z drugimi velikimi sovražniki JJja, ob blago rečeno čudni potezi izkušenega Horvata prenaglil in bo stranka ta stališča ob zanesljivem pritisku dela svoje baze vendarle umaknila, kaže to na strankino kaotično kadrovsko politiko in veliko vrednostno nezanesljivost.

      Če bo N.Si vztrajala pri tem, da stoji za Danilom Tuerkom, pa se jih lahko usmili samo Bog.

      Ubogi Anton Tomažič, da tolikokrat zastavlja svojo besedo in podporo za te ljudje, ki je več kot očitno niso vredni. Da bi vsaj imel kaj besede pri tem, kam bo stranka šla. Pa je nima, samo za advokata v vsak dan večjih neslanostih ga zlorabljajo.

     • Cvelbar na TW odgovarja SDSovcem, da naj nehajo manipulirati, da on ni tega nikoli trdil.

      Hkrati berem Siolov članek Mazzinija o Sloveniji:
      “Zagrenjene združujejo sovražniki, razsvetljene ideje”
      Finance imajo že 15 let smer. JJ in SDS jo non stop spreminjata ( 14 let socialistična internacionala, potem Mrkaićev liberalizem, nato EPP). V vrhovnem štabu so samo politkomisarji iz FDV. Kult osebnost, okrog radij 500m vraževernih častilcev kulta osebnosti JJ, ki na robu kroga pretepejo vsakega razumnika, ki upa kaj s svojo glavo povedati.

      Edina smer je sovraštvo, zagrenjenost in poceni populizem: Predvečrajšnjim so podpirali študente (demonstracije, koalicija s študentskimi servisi), nato sindikate ( koalicija s sindikati, največjim škodljivcem Slovenije: semoličem) , sedaj na srečo gospodarstvo ( Milič). A nikoli ne več kaj bo naslednjič.

      Manj ko je vsebine, več je histeričnega vreščanja in iskanja sovražnikov. Tudi na tem forumu že vsaj pol leta od večine poteka naslajanje in natepavanje NSI.

      Še dobro, da imate kakšnega malčka, da ga lahko nalamljate, ker si velikana ( komunistov) ne upate.

     • pavel: “Cvelbar na TW odgovarja SDSovcem, da naj nehajo manipulirati, da on ni tega nikoli trdil.”
      ===========

      Sam nisem videl nobenega SDS-ovca, da bi trdil kaj takega, torej sedaj dokažite svojo trditev s kakšnim dokazom.

      Prej je videti, da je ravno NSi manipulirala s svojo “neodločnostjo”, mogoče v pričakovanju, da bi jo SDS napadla pa tega (vsaj sam) nisem videl. Že znana taktika provociranja?

      Ali je A. Hojs član SDS-a?

      Aleš Hojs‏: ” Osvobajanje NSi od SDS se uspešno nadaljuje. SDS je proti kandidaturi Türka za gen. sekret. OZN, NSi, kot pravi predsednik OZP, ni proti!”

      Tudi Cvelbar (kdo je sploh to?) se sedaj nekaj izvija:

      https://twitter.com/mcvelbar/status/552175551910510592

     • Kot kaže sta ali Horvat in Cvelbar igrala solo igro in sta zdaj nečastno demantirana, ali pa je vodstvo res mislilo v podporo Tuerku, pa se je premislilo. Kakorkoli, vseeno še dobro, da je tako. Marsikdo bo šel bolj miren spat na ta praznični dan, kot če ne bi bilo demantija.

     • Pavel, prosim, pojasni, česa Cvelbar nikoli ni trdil.

      Na svojem Twitter profilu Cvelbar na vprašanje: “@NovaSlovenija vi res podpirate Türka za šefa OZN?” odgovori: “Podpiramo to, kar je v interesu drzave. In ne ad personam.”
      Na naslednje vprašanje, zakaj naj bi bila Türkova kandidatura v interesu države, Cvelbar odgovori: “V interesu Slovenije je, da enkrat dobi taksen polozaj v OZN.”

      Kako torej razložiti enigmatične Cvelbarjeve besede, kot podporo ali kot nepodporo Türkovi kandidaturi? Se tega ne da jasno izraziti?

      No, še dobro, da je predsednica stranke kmalu pojasnila stališče NSi ter preprečila nadaljnjo zmešnjavo in ugibanja.

      Ali je mogoče, da strankin predstavnik za stike z javnostjo ne pozna stališč stranke?
      In ne uporablja črk č, ž in š…

     • Načelnost kot Cerarjeva: dokler niso Bratuški ponudili najpomembnejši položaj v EK je tudi nasprotoval Bratuški, potem pa je rekel, o, če je pa tako, potem pa vredu.

 7. Jedrnat, realističen in dobronameren odgovpor gospoda Cukljatija.

  Ravno sinoči sem gledal, mislim da na TV3 sladko smehljanje in prilizovanje predstavnikov NSI stranki SMC pred in po volitvah.

  Ne bi imel nič proti takšnemu odnosu, če bi vsaj nekaj naklonjenosti in taktnosti NSI pokazala v tistem obdobju in pozneje do SDS, torej do desnice.

 8. G. Cukjati je svoja stališča, ki v veliki meri sovpadajo z javno izraženimi stališči stranke SDS, zelo jasno in razumljivo zapisal. Logično je, da njegova stališča sovpadajo s stališči stranke, saj le-ta sooblikujejo ravno člani stranke.

  Zanimajo me stališča stranke NSi o ujetosti države v omrežja, izhajajoča iz nekdanjega režima. Pismo g. Cukjatija namreč argumentirano izziva k odgovoru na to vprašanje.

  Ne vem, ali bodo lahko odgovori g. Tomažiča sploh merodajni za presojo stališč stranke NSi.
  Sodeč po javnem delovanju in izjavah stranke se zdi, da se stranka z vprašanjem delovanja omrežij ne ukvarja (ali jih celo pometa pod preprogo?), čeprav so očiten izvor problemov v marsikaterem segmentu države.
  G. Tomažič se zdi bolj “glas vpijočega v puščavi” lastne stranke. Kot še nekateri drugi vidni posamezniki poleg njega.

  Dobronamernost in kultiviranost dialoga obeh gospodov je hvalevredna.

  • Človek: “Zanimajo me stališča stranke NSi o ujetosti države v omrežja, izhajajoča iz nekdanjega režima.”
   ===========

   To se za stranko NSi ne zdi pomembno, oni se vendar ne ukvarjajo z “ideološkimi” temami, pri tem seveda ne pozabijo poudariti, da imajo dober program, no včasih še dodajo, da imajo po mnenju časopisa “Finance” najboljši program med vsemi strankami.

  • Dobronamernost in kultiviranost dialoga obeh gospodov je hvalevredna.
   ==========================================
   Všeč.

 9. Verjetno ima v nekaterih ugotovitvah France Cukjati prav, čeprav moram v marsičem pošteno pritrditi tudi Pavlu v prvem zapisu, ki razmišlja drugače.

  Moje mnenje: Marsikaj je bilo tako, ker je to “odgovarjalo” zgrešeni strategiji SDS oziroma NSi.

  Vsekakor gre za premajhne in nezadostne razloge za zamere in medsebojno spotikasnje, ki mu ni videti konca. Če damo na tehtnico zgrešene korake obeh strank – po moje sta za slepo ulico desne politike krivi obe – in na drugo, kaj vse je zaradi take politike izgubila Slovenija, nam bo to jasno.

  Neodgovorno do slovenstva je še zmeraj vztrajati pri sporih. Če vodstva SDS in NSi ne bosta našli skupnega imenovalca, skupnih ciljev zaradi katerih se splača požreti marsikaj, bodo njihovi liderji kljub velikim zaslugam, ki jih brez dvoma imajo, od zgodovine deležni tudi ocene, da zaradi prestiža in zamer v drugem desetletju 21. stoletja niso opravili tega kar bi lahko.

  Tomažič in Cukjati bi opravljala bolj koristno delo, če bi svoje prepričala o nujnosti sodelovanja. To, kdo je in kdo ni “pravi”, kdo je šel preveč na levo ali preveč na desno, ne bo pripeljalo nikamor. Morda pa oba prebirata tudi odmeve svojih kritičnih volilcev?

 10. Gospod Jože pravite, da je neodgovorno do slovenstva, da se vztraja na sporih. Pa bi vas vprašala:

  1. kako bi se vi odzvali, če bi imeli svojca (očeta, mater, brate ali sestre, bog ne daj otroke), ki bi ležali nekje v neki grapi, rovu zakopani pa vi niti ne bi vedeli zakaj tam ležijo kaj so tako hudega storili, da še vedno ne zaslužijo dostojnega groba.
  2. Kako bi se odzvali le bi vam leta 1972 leta nekdo ugrabil vašega bližnjega in ga ubil in zakopal neznano kje.
  3. zakaj se vztraja na gospodarski politiki, ki nam vsem jasno ne kažejo nobenega učinka pa leva stran še vedno vztraja na tej poti in ne dovoli t.i. desni strani, da se to spremeni.
  Da o drugih stvareh niti ne govorimo, kot je to, da želijo v NSI podpreti kandidaturo Turka, ki je že
  na daleč obsojena na propad, ko pa je njihov član Petrle kandidiral za eno pomembno funkcijo pa so dobili po buči od t.i. leve strani. Pa jih nič ne izuči. Že med vojno jo jih komunisti nategnili pa po osamosvojiti. Star slovenski pregovor pravi osel gre samo enkrat na led, slovenski krščanski demokrati (v strankah z različnimi kraticami) pa gredo vedno znova.

 11. Ponovno zelo dober članek dr. Cukjatija. Bolj precizno se ni mogoče odzivati na odklone, ki jih povzročajo podtaknjenci v pomladnem bloku, in ohranjati edino pravilno smer. Še zlasti je to težko v situaciji popolne preobrazbe NSi ter tudi Časnika.si v komunistično frakcijo.

  Kako se ubraniti denimo pred malone psihotičnim sovraštvom stalnega in vplivnega komentatorja Pavleta, ki se v vsakem komentarju besno sprašuje: Kaj je pa naredila SDS? Jaz sem mu poskušal že velikokrat odgovoriti, toda vsaka moja beseda je kot bob ob steno. Njega ne zanima, koliko realnih možnosti za spremembe je imela SDS v 25 letih (ki jih prav tako izrecno poudarja)? Njega ne zanima, da pravzaprav nikoli ni imela dejanske oblasti (podsistemov). Ne zanima ga, da nobena stranka nima popolnega pregleda nad dogajanji na lokalni ravni in da se na vsako lepijo “svakojaki” politični poljubneži, na SDS še s prav velikim veseljem, saj lahko naredijo še kakšno “dobro delo” za “komunistično stvar”.

  In takšnih zmanipulirancev, ki so jih manipulatorji prepričali, da razmišljajo z lastno glavo, je med komentatorji še veliko.

  Proti prvi fronti komunističnih bojevnikov (kar so Pavel in sorodni forumaši) se ni mogoče enakopravno boriti (v tem primeru polemizirati), saj sploh nimajo razjasnjenih pojmov, na kateri točki stojijo. Kadar gre za SDS lahko pomešajo vse. Lahko jo pljuvajo, kritizirajo po mili volji, od nje zahtevajo, da morajo z 20 ali 30 odstotki poslancev v parlamentu narediti pravi demokratični prevrat v državi, lahko tudi od samih skrbi, tako kot Frane Adam, SDS očitajo, da je notranje nepluralna (prav nagravžna izjava nečlana stranke).

  Lahko pa tudi – brez argumentov in brez posledic – Cukjatijev tekst proglasijo za medlega in praznega.

  Ravno nasprotno je: Cukjatijev tekst je povsem normalen inteligenten tekst, ki (še enkrat več) uravnava deviacije pomladno usmerjenih politikov in volivcev. Meni je šele zdaj jasno, kako je bila SFRJ prestreljena z ovaduhi. Matematika je preprosta: Kdor je za zaprtje arhivov, je bil ovaduh. In je še vedno. Berlinski zid v mnogih glavah še vedno stoji.

  • Spošt. Lucijan !
   Najprej razčistiva ZAKAJ MENITE DA JE NEK pavel ( z malo?) …vpliven komentator ?? Jaz tega nisem opazil, saj mu skoraj nihče ne pritrjuje, razen nekaj nezrelih pisunov. Dopovedati se mu ne da nič, pravite…Se strinjam , zato ne vem zakaj ga ne ignorirate, zakaj se bodete z njim, če je vse bob ob steno…Če ima človek fiksne ideje, jih pač ima, naj ima svoje veselje….
   Seveda razgledan in logičen človek kot ste vi ne bo nič dopovedal enemu pavlu…se mu pač ne da. Argumenti so zanj brez veze…Takih pavlov , ali pa adamov, pač mrgoli v SLO, tu ne moremo nič. Lahko vedno znova ugotavljamo koliko pameti in koliko izobraženih ljudi je med 41 in 48 izginilo in kaj je tukaj ostalo…
   lp

  • @Lucijan:
   prvič nisem komunist. Iz mojih odgovorov in pisanja tega ne najdeš. Poleg tega je v SDS ogromno (bivših?) komunistov in je glede tega NSI res stranka, kjer komunistov ni. So pa očitno socialisti.

   Drugič: nisem vpliven. Saj da bi jaz vedel ne. Ker očitno nikogar nisem še premaknil v obnašanju ali razmišljanju. Ob mojem pisanju še nihče ni rekel AHA in spremenil pogled.

   Tretjič: Na Cvelbarja ali odločitve funkcionarjev NSI nisem in nimam vplivov. Tudi njihov advokat nisem. Večino informacij pobiram v medijih. In vem, da se moram fejst potruditi, da iz njih izcedim kar najboljšo vsebino. Manipuliranja je veliko.

   Četrtič: psihotik nisem, ker bi to ljudje okoli mene opazili in mi govorili, da sem čuden, oz. umikali bi se mi. Je pa to zelo spolzko področje: ker če govorim o veri v tem okolju, me ima hitro večina za psihotika. Če podpiram določena dejanja SDS in JJ me prav tako ima večina za psihotika. Če pa bi podpiral komuniste, pa bi se sam sebe imel za psihotika ali psihopata ( tretje izbire ne vidim, razen da rečem, da so ljudje lahko še naivni, neumni, nerazgledani, brez izkušenj).

   Petič: ovaduh nisem nikoli bil in ne bom. Prav tako nisem še v življenju prejel nobenega plačila za kakšen članek ali komentar na forumu. Prav tako mi noben politik ali birokrat ali komunistek ali SDSovec ali NSIjevec ali UDBOvec ni nikoli zrihtal službe. Vse službe sem dobil preko agencij za iskanje kadrov, tam sem naredil težke teste preverjanja osebnosti in IQ teste.

   Šestič: sem inženir. Tako, da ni moje področje družboslovje in vsa ta pokvarjenost FDV kadrov in ostalih družboslovcev, ki manipulirajo v medijih, forumih, s politiko, z gospodarstvom in kvarijo celo družbo, družine in posameznike v Sloveniji s socialnim in medijskim inženiringom.

   Sedmič: sem katolik. Spreobrnjen. Veliko let po čustveni puberteti sem se kot Job boril in iskal Boga (duhovna puberteta) in njegov blagoslov. Na srečo sem bil veliko v stiku z jezuiti, ki so močno poudarjali osebno vero, razlikovanje, razločevanje, duhovne vaje v tišini, osebno spremljanje – ne pa neko ideološko zagovarjanje ali uveljavljanje religije.

   Osmič: trudim se za dobro sebe, svoje družine in Slovenije. Moja politična smer je klasični liberalec in podpiram določene konzervativne vrednote.

   • No, Pavel, če si tako fejst, pa uglej še kaj dobrega v SDS in Janši. Preberi njihov program in se prepričaj o doslednosti njegovega uresničevanja.

    • Pavel, še to. Nisem zapisal, da si psihotičen, ampak malone psihotičen. Namigoval sem na to, da tvoje konstantno sovraštvo do Janše očitno ni brez
     osebne zamere iz preteklosti.

     • Večkrat sem že napisal, da ga ne sovražim. Mirno mu lahko pogledam v oči. Če ga srečam, ga bom pozdravil in se skušal z njim pogovoriti. Zelo hitro bom iskreno izjavil, da se mi zdi njegovo vztrajanje v politiki škodljivo za desnico, demokracijo in razvoj Slovenije.

      Le ne strinjam se z njim ne: v zadnjih mesecih.

      Sovražiti bi pomenilo, da ga uničujem, da mu želim slabo. Saj ga na forumu in v privat življenju podpiram v smislu, da je obsodba sodišča politični konstrukt.
      Sigurno ni kriv tako kot Peterle ne, da je šla socialistična industrija na kant ali da je na 100.000 ljudi brez službe. Je pa soodgovoren za politčno stanje Slovenije dosti bolj kot ti ali jaz.

      Ni mi pa človek, ki mi zgleda nedolžen. In za nikogar od ljudi ne dajem roke v ogenj.

     • A mu boš dal tudi pištolo, da se ustreli? Ne bi bilo pošteno, če bi mu to povedal, pištole mu pa ne bi dal.

     • @zdravko: a to meni govoriš?

      Ne štekam.

      Pištole mu ne bi dal, ker mu ne želim smrti oz. nič slabega. Je tudi nimam. Verjetno jo ima on.
      V demokraciji se politiki z neuspehom ali v sumljivih okoliščinah umaknejo dokler ne dokažejo, da ni nič narobe oz. mine nek čas.

      Če je monopol v stranki, ne more priti do kritične mase s pomočjo tekmovalnosti, do dobrih idej, strategij, ukrepov.

      Če je SDS bedna, je bedna cela opozicija in je bedna cela slovenska demokracija. Zato ne podpiram bedne SDS. Podpiram pa njeno prenovo, da bo boljša, bolj prodorno, učinkovita, močnejša.

     • Tebi, pavel, ja. Namreč, ne vidim kako lahko nekomu rečeš naj se umakne, pri čemer pa nisi niti toliko zraven, recimo član stranke. Ta iskrenost je nenačelna. Lahko bi ti mirno odgovoril, da se te to ne tiče!
      Oz. škoda da nisi razumel, kaj pomeni, da mu daš še pištolo naj se ustreli.

     • V demokraciji se politiki z neuspehom ali v sumljivih okoliščinah umaknejo
      ============
      To si si ti izmislil. Oz. morda bi tako ti ravnal…

     • Oz. sumljive okoliščine so podtaknjene, neuspešni smo pa vsi, do zadnjega.
      Torej niti po tem kriteriju ga ne moreš poslati v umik.

  • Šel sem na referendum in podprl nesprejetje novega zakona. Torej po tvoji logiki nisem ovaduh.

   Močno sem iskal informacije pri akterjih kaj se je zgodilo. Veliko ljudi sem vprašal in spremljal v medijih in skušal skonstruirati čim bolj resnično sliko.

   Do zadnjega nisem vedel ali naj podprem ali ne. Prevladalo je to, da je večino publicistov in zgodovinarjev, ki so aktivni v razkrivanju arhivov: v javnosti menilo, da je novi zakon škodljiv.

   Sem pa po daljšem času srečal Milko na Strgarjevem Otočcu in jo skušal to vprašati ( pa me je zavrnila, da se ji mudi). Sem prijatelj Milke (preden je šla v politiko) in od takrat ( ko je postala predsednica NSI prvič) z njo še nisem nikoli govoril o politiki.

   NSI sem imel zadnjih 8 let za tipično socialistično stranko tako kot SDS ali SLS. Le da sem pri SDS imel v času Mrkaića upanje, da jo bo JJ spravil na normalno pot. Še celo nekaj let mi je bilo vseeno, če NSI izgine in ostane samo SDS in JJ na desni ( čas Mrkaića).

   Za razliko od Cukjatija mislim, da je šel SDS močno v levo zadnja leta po vrednotah in programu ( subvencioniranje, podkupovanje volivcev). Prenapeto in sovražno obnašanje pa je tako, da odbija večino ljudi v Sloveniji, privlači pa paranoike(paciente). NSI je zaenkrat po programu in po nekaterih ljudeh ( Matos) jasno sredinska ali sredinsko desna, pri večini funkcionarjev in članov in volivcev pa pretežno socialistična. Na zadnjih volitvah je SDS sigurno pobral NSIju vsaj 5% najbolj socialističnih ( kao katoliških) volivcev Slovenije.

 12. Pavel se strinjam, prav na živce mi gre, ko SDS jurišniki uničujejo tudi ta portal. Če pogledamo Reporter, ko se tam udriha čez vseh kateri niso za bivše partijce, sploh tiste, kateri so hodili v Jajce in nadlegovali z marxizmom po srednjih šolah.
  Žal so socialisti prišli tudi na Časnik in ga hočejo uničiti, seveda pa bodo za uničenje krivi drugi le oni ne.
  Ko bodo pošlihtli pri sebi, takrat se naj šele oglašajo.

  • Gospod Robert,
   če hočete SDSovcim vzeti besedo, vaš zadnji stavek namiguje na to, ste jim močno podobni. Kar se tiče Reporterja … mene so vrgli ven iz družbe komentarjev.
   😕

  • Robert, da človek primerja boljševizem, ki ima na vesti milijone ljudi, z SDS, ki je normalna stranka, ki se po svojih najboljših močeh bori za resnico, mora biti v srcu pokvarjen.

 13. ja, še dobro da se ima skupinica “j,robert,alfe,luka,zlasti pa pavel, občasno rokc, kak roman ” kam zateči, vsaj v varno zavetje časnika….Kjer sicer mrgoli SDS vojščakov,socialistov in podobne sodrge…Vsi so taki razen njih !
  Nekaj pa nas je tudi takih, ki nikogar ne zagovarjamo kar tako, spoštujemo pa dejstva, narejeno, argumente, povedano, ki temelji na dejanjih, zgodovinske okoliščine, dejanske razmere, resnico, resnično razmerje sil ipd….
  In predvsem nismo ne naivni, ne neumni.

  • Predvidevam, da se je v partizanih to dogajalo po nasilni mobilizaciji. Partijski sekretar je na partijskem sestanku povedal svojim vernikom, kateri novinci niso “na liniji” in naj bodo ponoči likvidirani in označeni za sovražnike, izdajalce, sovražne agente.

   Ne vem kdo so zdravko, j, robert, luka in rokc. No zadnji se je izpostavil, tako da bom v prvi priliki vzpostavil osebni stik z njim. Vem kdo je pavel in pišem samo pod tem imenom. Z nikomer se ne sestajam, nihče mi ne govori kaj naj pišem.

   Seveda verniki, aparatčiki in paranoiki tega ne bodo verjeli. Kdor je malce bolj inteligenten pa bo videl kdaj jaz pišem, saj je očitna razlika med mojimi posti in drugimi posti.

   V glavnem argumentiram in zahtevam argumente. Kritičen sem do vsakega, tudi do sebe. Nikogar od ljudi, politikov slepo ne zagovarjam in nikogar versko-fanatično in obsedeno ne podpiram. Kaj šele na podlagi paranoidnih pacientov. Če pa nekdo kaj dobrega naredi, pa pohvalim, pa čeprav je to komunist Pahor naredil. Če bo Kučan kaj dobrega naredil za Slovenijo, ga bom pohvalil, isto velja za Cerarja. Pa Janšo. Konec koncev greste lahko gledat moje komentarje za 4 leta nazaj ali pa moj blog.

   Kult osebnosti in narcisoidni politiki, to je zlo. Kolektivi klonov isto.

  • Sej Alfe se še večkrat kot j ali zdravko z menoj strinja.
   Kako da si se zmotil? ali ga osebno poznaš? Sta skupaj SDS funkcionarja ali plačana forumaša?

 14. Hrvatini, si upate našteti ožje vodstvo SDS kater ni bil nikoli član kps ali zsms? Ste se ogradili s strani raznih Časarjev, Lovšinov.. TEŠ 6?

 15. Robert…ja, saj sem vas naštel zgoraj, OK…Zame SDS nikdar ni bil ne Lovšin, ne Časar, kaj šele TEŠ….Sta vi kak Zl propagandist ali podobno ? Le kaj ima SDS s Teš 6 ? Toliko kot z ropanjem NLB ali NKBM…ali pa s kako Probanko ali Factor banko…
  Vi se kar OGRAJUJTE , jaz tega ne počnem, nekako mi to ni SLOVENSKO. Pa saj verjetno ne veste kaj vam želim povedati….

 16. Še vedno niste odgovorili, če si upate našteti vsaj 10% vodstva kater ni bil v kps.
  Kar se tiče mene, nikoli nisem pripadal kps.Vse kateri so bili zaradi položaja v kps ali zsms preziram.
  Prav JJ je imel svojčas iste nazore kot jih ima danes zl se pravi marxistične fašistične, tako da ne obkladajte človeka da je njihov propagandist.
  Vidim da celo na večno komunistko vodetovo padate, za mene je najboljši komunist kvečjem tist kater je mrtev.

 17. Mali Martin, ne nisem, se pa skoraj v vsem strinjam z njim. Še enkrat, preziram vse socialiste, fašiste, komuniste in njihove različice podmladkov.
  To pa nekateri ne boste zmogli, saj imate v krvi socializem.

  • Robert, le zakaj mi podtikate, da imam socializem v krvi? Na podlagi česa? Podtikate mi nekaj, kar je zraslo v vaši glavi, brez vsake potrebe. Sem s svojim pisanjem kdaj zagovarjal socialistične nazore?

Comments are closed.