Brez populističnega cunamija na Nizozemskem

26

Nizozemske volitve so v nasprotju s skoraj vsemi predvolilnimi pričakovanji dobile prepričljivega zmagovalca. Liberalni ministrski predsednik Mark Rutte naj bi s svojo Stranko za svobodo in demokracijo vknjižil še tretjo zaporedno relativno zmago, s sicer skromnimi 31 sedeži (komaj nekaj več kot petine vseh). Na drugem mestu se skupaj drenjajo Stranka za svobodo skoraj dovčerajšnjega favorita Wildersa, krščanski demokrati in Zelena levica. Vsem naj bi pripadlo po devetnajst sedežev. Popoln polom so doživeli socialdemokrati, ki so padli krepko pod deset odstotkov. Pridobitev (samo) štirih mandatov je hudo razočaranje za Wildersa in populistično četico v Evropi, seveda pa je vprašanje, ali lahko to kaj vpliva na francoske volivce, saj so razmere v Franciji precej drugačne kot na Nizozemskem. Kot kaže, je največ predvolilne reklame za Rutteja naredil kar Turek Erdogan.

26 KOMENTARJI

  • Tako je. Važno je, da se skoraj nič ne spremeni in da tisti, ki pehajo EU v težave, nadaljujejo s svojim “delom”.
   Oni najbolje vedo česa vse niso naredili. 🙂

 1. Nizozemske volitve bi Slovence, tudi bralce časnika, lahko naučile recimo tega, da ni nujno, da so krščanski demokrati desno od liberalcev. Ravno na Holandskem so liberalci tradicionalno bolj desni kot krščanski demokrati ( ki so se zgodovinsko razvili iz krščanskega sindikalističnega gibanja).

  Ampak dvomim, da bi se Slovenci kaj takega hoteli naučiti. Kako so jim pa mediji poročali o teh volitvah? Samo Wilders gor, Wilders dol in gor in dol. Kot da drugega ni bilo, razen morda sem in tja še premiera.

  Kaj pa Slovenci vejo recimo, katera je bila po drugi vojni skoraj 50 let kontinuirano najmočnejša vladna stranka na Nizozemskem. Krščanska demokracija je to bila. Ampak kaj bi to… Pomembno se je za slovenske medije pisati Wilders. Ali Le Pen. Ali Trump ali Putin. Ali Kučan. Ali Tito. Drugo jih ne zanima.

  • IF: “Nizozemske volitve bi Slovence, tudi bralce časnika, lahko naučile recimo tega, da ni nujno, da so krščanski demokrati desno od liberalcev.”
   =======================

   Ne skrbet, že od Edvarda Kocbeka so krščanski “karkoli” trdno na levi.

 2. No, pa mi spet ne objavlja. Pazen enovrstičnih. Ali kakšnih neumnosti,če bi jih testiral. Potem pa pogledam na nadzorni plošči pod smetmi in spami. V glavnem IF, IF, IF, IF. Sicer ne razumem, zakaj. Ampak če sem nezaželjen, pa zbogom.

  • Ah! Gospod IF! Če sem vas razumel, vi hočete izpasti modri in da vas spoštujejo?! Sicer boste užaljeno odšli? Priznajte, da se samo ne znajdete v digitalnem svetu in da ni nobene zarote proti vam. Priznajte, da niste tako pomembni.

   In življenje bo postalo lepše.

  • (Jaz se v primeru neobjavljanja komentarjev obrnem direktno s pošto na urednike portala – in zadeva se uredi.)

  • Ne vznemirjajte se, IF 🙂

   Jaz, recimo, sploh nimam več dostopa do nadzorne plošče in arhiva komentarjev in to približno od takrat ne, ko je Pavel s svojimi sovražnimi komentarji poniknil v neznano.
   Lahko da gre za golo naključje – a zanimivejša se mi zdi domneva, da nimam več dostopa zato, ker je bil marsikateri moj odgovor kakor nekakšno “zlopamtilo” Pavlovih besed.
   In ker menim, da ima Pavel na Časniku gotovo več zaveznikov kot jaz, ki jih sploh nimam, domnevam, da so mi Pavlovi zavezniki “kazensko” omejili dostop do arhiva komentarjev – da mi ne bi moglo priti na misel brskati po preteklosti 😉

   Pavel mi je namreč večkrat očital ‘udbovstvo’ zaradi mojega dobrega spomina in citiranja njegovih lastnih besed, kar mu, seveda, ni bilo pogodu.

   Torej vedite, da ste v primerjavi z menoj v privilegiranem položaju, ker lahko pogledate, kaj se nahaja v ‘smeteh’ 😀

   No, seveda so vse to zgoraj samo moje domneve, lahko da se motim in so razlogi za omejitev mojega dostopa drugačni, manj zarotniški in bolj banalni 🙂

   • Zanimivejša ali verjetnejša?

    Tudi jaz sem imel nekaj časa težave, krivil sem “settings”, ki ga nisem razumel. Potem sem nekje nekaj kliknil in sedaj je vse v redu. Ampak ne me vprašati, kaj sem kliknil … 😮

    • Ne boste verjeli, mene je enkrat samodejno prijavilo kot “ALFe”. Sem napravil screenshot, če vas zanima. 😉

 3. Kar se tiče volitev na Nizozemskem … sploh ne vem, za kaj gre. Vem samo sledeče:

  Ko stricu Googlu pošljem “rodnost Nizozemska”, dobim podatek, da so leta 1973 padli pod mejo rodnosti, ki še omogoča povratek med narode s prihodnostjo. To, kar se sedaj tam dogaja, je samo prepir za dediščino: “EU domorodci se tepejo, kdo bo premoženje izročil islamistom.” To je moj pogled.

 4. Izidi volitev na Nizozemskem so skladni s pričakovanji. Verjetno bo tako tudi v Franciji in Nemčiji. Za enkrat bo vse ostalo tako, kot je.

  Vse težave ostajajo, vključno s tisto, ki jo omenja AlFe. Rešitve še ni na vidiku.

 5. Z islamizacijo ni nobenega problema v Evropi. To je čista desna provokacija, vredna levice, po kakovosti.
  LGBT-eizacija je problem. Politična korektnost, socialistčni izum, je problem. To so resnični problemi.

  • Dokler so v evropskih mestih “no go” območja, je to velik problem. Ta območja so hkrati žarišča vsiljevanja njihove kulture in rezervar teroristov.

   Dotok islamistov in LGBT-izacija zahodne kulture sta dopolnjujoča in verjetno načrtovana pojava.

  • Berem: “Z islamizacijo ni nobenega problema v Evropi.”

   Se popolnoma strinjam! Ni nobenega problema, poteka natanko po zamislih islamistov in gospodov, ki si lastijo Sorosa. Nek odpor sicer skušajo nuditi Nemci ampak je manjši od načrtovanega.

  • Hja, če bi bil ti zaradi svoje vere diskriminiran, te tudi ta “politična korektnost”, ki se ji reče enakopravnost, ne bi motila. Stavim, da ne. 🙂

 6. Zdravko, tudi islam je problem Evrope. Noka inkvizicija bi morala priiti in tudi del cerkvenih bi dobilo tist kar si zaslužijo.

 7. Če gremo analizirati prebivalstvo Slovenije, npr. prebivalstvena piramida: http://www.stat.si/PopPiramida/Piramida2.asp

  Vidimo strašno luknjo pri otrocih in najstnikih, to je tja do dvajset let. Oblastniki pa nič!

  Med drugim je to tudi učinek LGBT-izacije, posledica pa je tudi vdor muslimanov na izpraznjeni prostor. Kaj hočemo, delamo pač samomor.

  • Ah, kakšna luknja neki: tam spodaj pri mladih je še kar ‘gosto’. Medtem ko je nekam ‘špičasto prazno’ nad 70 let. (Ugibam, kako morda ‘oblastniki’ vidijo tole piramido. Morda pa zaradi takega pogleda toliko vrtenja okrog upokojencev in pokojnin? Kje pa: kaj bi se ukvarjali z otroki – oni vendar niso volivci!)

   • Ali je možno preprečiti izumiranje slovenskega in evropskega prebivalstva? Treba je razumeti, da ne gre za absolutno zmanjševanje števila prebivalcev Evrope, gre za izginevanje evropskih genetskih skupin. Slovenska skupina je zaradi svoje majhnosti toliko bolj občutljiva. Čeprav si tu strokovnjaki niso povsem enotni, saj nekatere ekstremne teorije celo pravijo, da je bela rasa genetsko nesposobna preživeti zaradi objektivnih razlogov, pa nas veliko meni, da je možno z dokaj enostavnimi ukrepi bistveno izboljšati slovensko rodnost in s tem povečati verjetnost preživetja slovenske genetske skupine. Določen nabor ukrepov ne zahteva kakih posebnih denarnih odrekanj, temelji pa na drugačnem sistemu vrednot, urejenih družinskih in socialnih razmerah v nasprotju s kariernim egoizmom, kakršnega propagira divji neoliberalizem. Ker so tovrstni ukrepi pogosto v domeni ideologije in politike, je o njih težko že debatirati v javnosti, kaj šele podati neoporečno strokovno analizo. Za začetek bi bilo dobro, da bi v javnosti in medijih spoznali, da številke in napovedi ne lažejo in da če ne bomo našli primernih rešitev, bomo pač izumrli.
    http://www.delo.si/mnenja/gostujoce-pero/vrh-ledene-gore.html

 8. Pozitivnost razvoja dogodkov vidim v tem, da so se klasični liberalci in krščanski demokrati v stališčih premaknili bolj v desno. Ker so še vedno desno-sredinska politična sila se je s tem desno pomaknila tudi politična sredina. To je dolgoročno ključno: vrnitev politične sredine na pozicijo kjer je vedno bila še desetletja nazaj.

  Hkrati bodo ostale stranke znotraj evropske EPP prisiljene modificirati svoje stališče glede vprašanj evropske tradicije, krščanstva, socialnih politik (tu priznam, da so CDU/CSU najmočnjši).

  Veseli seveda poraz socialistov. Levica narobe razume čas v katerem sploh ne gre za vprašanja delavstva in razrednega boja. Zato Sirizai in Podemos ne potegneta. Menim, da lahko desna sredina socialna vprašanja uokviri drugače bolj v tradicionalističnem slogu, jih poveže z družbenimi strukturami, moraliko in jih iztrga iz objema razrednega boja. s tem bi lahko prišlo do velikih sprememb političnega diskurza na Zahodu.

Comments are closed.