V Sloveniji je slabo, če si bil komunist in ti je ime Janez Janša

15
V Sloveniji je slabo, če si bil komunist in ti je ime Janez Janša. Alenka Bratušek, ki je  zanikala članstvo pri komunistih, čeprav jo tega ni nihče vprašal, pa meni, da je s tem lahko skrila popkovino, ki jo veže na slovensko komunistično nomenklaturo.

»Nikoli nisem bila članica nobene komunistične stranke«, je leta 2014 pred evropskimi poslanici zatrdila Alenka Bratušek. To je povedala, čeprav ji tega ni nihče očital.S tem pokazala, da ne ve, da ima Slovenija dve mitologiji o svojem komunističnem gibanju. Eno za domačo in drugo za tujo javnost.

V Sloveniji je slabo, če si bil komunist le, če ti je ime Janez Janša, ali pa če dediščini komunistične nomenklature zavezani mediji odločijo, da je potrebno posamezni osebi otežiti njeno politično delovanje z navajanjem podrobnosti iz arhivov komunistične organizacije.

Sicer se v Sloveniji članstvo v komunistični stranki šteje za častno ob pogoju, da posameznik-član ni nikoli obsodil revolucionarnih zločinov in zgrešenih ekonomskih politik ter glavnih protagonistov komunistične stranke. Za ugledne člane partije naj bi bili zločini le napake, zločinci pa ne zločinci, ker naj bi ravnali v nacionalnem interesu skladno z okoliščinami (»po naravnem pravu« bi dejal nekdanji predsednik Državnega zbora, danes evropski poslanec Milan Brglez).

V tujini pa se prodaja zgodba, da je bila slovenska komunistična stranka od nekdaj najbolj liberalna v vsem svetovnem komunističnem gibanju in da se ji kot taki seveda ni bilo težko preleviti v moderno social-demokratsko stranko. Skladno s tem mitom je tudi evropski poslanec Ivo Vajgl podučil svoje hrvaške kolege, da on »osebno nikdar ne bi uporabil argumenta prepevanja ustaških pesmi kot korektnega pokazatelja javnega razpoloženja na Hrvaškem.« No, na Hrvaškem naj bi bil edini državni funkcionar, ki je prepeval ustaške pesmi Stipe Mesić (pa še on trdi, da je video posnetek iz davnega leta 1992, ki naj bi petje dokazoval, ponarejen). Hrvaška policija je tudi preiskovala ali je nekdanji splitski župan Kerum prepeval ustaške pesmi. Rezultati preiskave mi niso znani.

Dogodek v Stožicah, kjer je Janković pred leti zbral vso levo elito,  je bil javna demonstracija moči revolucionarne kontinuitete, za gospo Bratušek pa iniciacija v dedinjo komunistične nomenklature. Nekaj so nostalgična srečanja veteranov ali prepevanje opite mladine, nekaj povsem drugega pa je oblastna demonstracija moči, kakršne je nekoč v Centru Sava uprizarjal Milošević.

Komunistična nomenklatura in njeni dediči?

Dolgo sem razmišljal, kako primerno poimenovati najvplivnejšo interesno skupino v Sloveniji. Doslej so za revanšiste in paranoike razglašali tiste, ki so uporabljali označbe udbomafija in Kučanov klan. Ko opazujem, kako so politično naredili Jankoviča, Bratuškovo in Cerarja, kako se z vsemi topovi lotijo vsakogar, ki ogroža interese nekdanje nomenklature in kako se izbrani dediči trudijo dokazati, da so vredni izbora, se mi zdi označba nekdanja nomenklatura in dediči najbolj primerna.

Leta 1937 sta Edvard Kardelj in Boris Kidrič ustanovila eno najbolj krvoločnih komunističnih strank v Evropi. Njena varnostna služba je samo v drugi polovici leta 1941 v Ljubljani pobila 120 ljudi. Do julija 1942, ko je nastopila prva vaška straža, so revolucionarno navdahnjeni partizani v Ljubljanski pokrajini pobili 900 ljudi. Za sprožitev revolucije in državljanske vojne ter za povojne množične poboje vodstvo KPS ni samo objektivno odgovorno, ampak so najvišji voditelji pobijanje tudi osebno odobravali in spodbujali.

Vsak neuki gasterbajter vsaj za faktor dva bolje zaslužil kot naši profesorji, zdravniki in inženirji

Po vojni so partizanski ekonomisti osrečili Slovence z gospodarskim sistemom, zaradi katerega je šele konec šestdesetih BDP na prebivalca dosegel raven izpred druge svetovne vojne. Ta dejstva se je najprej zanikalo, v demokraciji pa se jih relativizira. Indoktrinacija Slovencev glede gospodarskih »dosežkov« režima je bila tako uspešna, da velik del Slovencev še vedno misli, da je bil življenjski standard v Jugoslaviji nekaj optimalnega in pri tem pozabljajo, da je vsak neuki gasterbajter vsaj za faktor dva bolje zaslužil kot naši profesorji, zdravniki in inženirji.

Od leta 1979 do leta 1990 se je Univerza v Ljubljani imenovala po Edvardu Kardelju, po Kidriču sta se več desetletji imenovali Ekonomska fakulteta in srednja ekonomska šola v Ljubljani. Imena akademskih ustanov so se sramežljivo umaknila, spomeniki, imena ulic in mest ter skrbno negovana mitologija pa so ostali. Odnos do vloge komunistične stranke v slovenski zgodovini je referenčna točka za rekrutacijo dedičev komunistične nomenklature. Na slovenski levici oseba, ki bi obsodila ravnanje velikanov komunistične revolucije in se distancirala od njunih zločinov, ne more narediti kariere.

Novi visoki zunanjepolitični predstavnici EU Federici Mogherini nihče ne očita njenega članstva v zvezi mladih italijanskih komunistov. Ko je italijanska partija razpadla, se je pridružila reformistični Demokratski stranki. Barroso je svoje članstvo v maoističnem študentskem gibanju opravičeval, češ da je bila takrat, v času pred revolucijo nageljnov, edina alternativna študentska organizacija pod kontrolo Komunistične partije Portugalske. Med evropskimi poslanci so bivši pa tudi sedanji člani komunističnih strank. To sodi k demokraciji. Tisti, ki pa nikoli niso bili člani komunistične stranke, ne čutijo nobene potrebe, da bi na svoje ne-članstvo posebej opozarjali. Bratuškova pa je očitno menila, da s frazo o nečlanstvu lahko skrije popkovino, ki jo veže na slovensko komunistično nomenklaturo. Še dobro, da ni kdo bolj bojevitim evroposlancem takrat prišepnil, da ji je glede davka na dodano vrednost hodil svetovat sam Milan Kučan.

15 KOMENTARJI

 1. Včeraj sem poslušal na TV3 govor gorečega komunista Kordiša v parlamentu. Iz njegovega glasno nasilnega govora in besed seje veliko totalitarno sovraštvo do vseh drugače mislečih.

  Ne morem verjeti, zakaj predsednik parlamenta od njega ne zahteva, da naj nastopa v demokratičnem, to je spoštljivem duhu in tonu.

  • Svitase , moj odgovorglasi takole :Zato , ker je sam (predsedik parlamenta) ravno tak , samo se mora pač brzdati pri svojih izjavah tako mu velevajo predpisi ! Kordiš ima za svoje predstave v
   parlamentu vso svobodo , ker njegova izvajanja so kot balzam za zaprisežene komuniste , ki jih
   kar mrgoli v parlamentu in tudi drugje , povsod kjer so institucije priklopljene na rdečo centralo katere “mašinfirerji” so vsi zagreti člani F-21 in seveda drugih državnih institucij ! Ne bom našteval že tako ali tako jih je 70% procentov preveč !

   Andrej Briški

 2. Še sreča je, da je Janša dovolj zgodaj uvidel svojo najstniško zmoto in nas popeljal v osamosvojitev! To so storili tudi nekateri drugi s to razliko, da so po osamosvojitvi spet odleteli v staro jato in zamrznili pravilen razvoj v demokracijo in dopustili neomejen pohlep levičarjev.

  • Takratna enotnost je samo posledica strahu pred Miloševićem. Zato smo bili enotni, da moramo stran.

 3. Črka A slovenske ustavne kulture in demokracije je tudi, da se takoj dopolni Zakon o javni rabi slovenske zastave in grba s kazensko določbo, ki bo sankcionirala vse, ki bodo v javnosti in na svojih zgradbah izobešali neslovenske zastave in simbole.

  To bi storil vsak, ki ima kanček domoljubja.

 4. Nismo šli za nedovisno Slovenijo. Še danes nam je edini cilj izbrisati Jugoslavijo, čeprav je več ni. Za nazaj. Likvidacije so samo krinka za nekakšno pravičnost, od katere hitro ostane samo toaletni papir. No, tega imamo dovolj, celo pod to oblastjo.

 5. Naslov je dvoumen, slabo postavljen in ni skladen s tekstom. Prav bi bilo: V Sloveniji je vzeto slabo, ce si bil komunist le, ce se pises Janez Jansa. JJ bi lahko vsakemu Slovencu podaril milijon evrov, pa bi vendar propagandni stroj dosegel, da bi bila vecina prepricana, da je spet storil nekaj narobe. Tudi, ce ne bi bil nikoli komunist, bi bilo narobe.

  No, dokler hodi na svete Visarje in se strinja z besedami sodnika Jana Zobca in skofa Jurija Bizjaka, zna biti, da je realno kar pameten in spodoben politik. Eden redkih.

  • Seveda! Čisto podkupovanje. 🙂 Tako je to, če je edina stvar s komunizmom narobe ta, da je manjkalo toaletnega papirja. Potem pa revolucionarno nasilje hočemo izkoristiti samo za pregon z oblasti. Na desni ni nič. Prazno rjovenje.

 6. Sicer je zalostno spremljati, kaksna komunjarska drzava je 2019 Slovenija. Madurovci.

  Poglejte npr pri Hrvatih njihova proslavljanja te dni. Dan domovinske zahvalnosti v Kninu. In na splitski rivi s Thompsonom. Vceraj in predvcerajsnjem. Sinjska alka in proslava v sinjskem Marijanskem svetiscu vceraj in danes.

  Normalni ljudje so. Plenkovic in Kolinda in drugi. Domoljubi, kristjani in svetovljani obenem. Tudi ce Kolindo premaga Miroslav Skoro, ne bo nobenega vrednostnega zasuka.

  Ob zadrgnjenih in zarukanih slovenskih rdeckarjih, ki imajo vse v Sloveniji v svojih rokah, me ima, da bi se najraje odrekel takemu slovenstvu. Takim kvazirojakom.

  • Tudi mi bi lahko praznovali dan neodvisnosti in dan zahvalnosti. Kako bi to bilo lepo. Toda ne. Ne tukaj. Tukaj imamo raje samostojnost, s katero smo kot strašni bojevniki v dveh tednih premagali četrto armado v evropi. Tu ne bomo priznali Jugoslavije, čeprav jo je cel svet priznaval in smo 45 let bili sami sužnji v tej državi. Ne, to so bili neki drugi Slovenci, ne mi. Jugoslavije nikoli ni bilo. Leta 1991 se čas začel.

 7. Janez Janša je bil komunist, je znano. Sedaj je demokrat.
  Kot komunist ni vedel, da se je tudi njegov oče, ki je bil domobranec, rešil iz brezna v Rogu, kot to navaja novinar DRUŽINE B. Štefanič ml., v članku »Osebni dolg do resnice«.

  DRUŽINA; 25.3.2009 http://www.druzina.si/icd/spletnastran.nsf/all/9C736E1DB0201F02C12575860035236D?OpenDocument

  V članku »Bog je hotel imeti pričo«, ki je izšel še kasneje, pa Ivo Žajdela na koncu piše:
  Poleg Franceta Kozine in Franceta Dejaka je bil Milan Zajec eden od treh znanih domobrancev, ki se jim je uspelo rešiti iz brezna smrti v Kočevskem rogu.
  9. 3. 2014 | Ivo Žajdela
  https://www.casnik.si/index.php/2014/03/08/i-zajdela-druzina-bog-je-hotel-imeti-prico/

  • POLITIČNA TAKTIKA DVOUMNEGA IN BIZARNO NESORAZMERNEGA INSINUIRANJA:

   Gornji komentar je lahko dvoumna in bizarno nesorazmerna insinuacija zoper verodostojnost izpovedi g. Ivana Janše st., očeta vodje slovenske opozicije.

   Komentar je dvoumen, saj omogoča insinuacijo, da naj bi uspešno pobegnile iz morišč Kočevskega Roga sredi leta 1945 le naslednje tri osebe – g. France Kozina, g. France Dejak in g. Milan Zajec. S tem se lahko insinuira, da je samoizpoved drugih oseb v tej zvezi ujeta na neresnični izpovedi, pri čemer se dvoumno insinuirajoče izpostavlja samoizpoved g. Ivana Janše st., očeta vodje slovenske opozicije. Dvoumno insinuirajoči komentar je lahko, danes (2019 !), v okoliščinah mnogo-desetletne nepretrgane rdeče niti totalnega udara slovenskih prokomunistov v ta narod in državo, politična taktika v prid prav akterjem tega mnogo-desetletnega udara, kar je bizarno nesorazmerno. Je bizarno nesorazmerno, kajti:

   – Na eni strani bizarno nesorazmerne taktike je dvoumno insinuiranje zoper stranko SDS in njihovega izpostavljenega prvaka, ki se kot pristni vodja slovenske opozicije mestoma kot osamelec zoperstavlja totalitarizmu slovenskega prokomunizma.
   – Na drugi strani bizarno neuravnotežene tehtnice pa so VSEM NAM NA OČEH (!) desetletno neugodne okoliščine sistemsko-strukturnih udarov prav v to stranko in njenega izpostavljenega voditelja, udarov, ki vključujejo tako zlorabe s strani institucij zakonodajne, izvršilne in sodne veje oblasti, kot zlorabe s strani oligopolnega omrežja izrazito državno financiranih medijev, ob podpori strank, gibanj in posameznikov, naklonjenih sistemsko-strukturnemu totalitarizmu slovenskega prokomunizma.

   Ob takšni dvoumni in bizarno nesorazmerni taktiki, je treba opozoriti, da je možno s tako taktiko enako neutemeljeno insinuirajoče ugovarjati verodostojnost katerekoli v pomorih prizadete osebe, vključno z navedenimi tremi. S taktiko dvoumnega in bizarno nesorazmernega insinuiranja se je možno vtakniti v samoizpovedano besedo kogarkoli. Kogarkoli. Poglejmo primer taktike dvoumnega insinuiranja z vtaknitvijo v samoizpovedano besedo zgoraj izpostavljenega g. Milana Zajca:

   – Primeroma se lahko dvoumno insinuirajoče vtaknemo v zadnjo besedo samoizpovedi g. Milana Zajca o tem, kako se angleški častnik koncem maja 1945 ni približal v slovo vagonu z ujetimi domobranci z angleško besedo, temveč z nemško – »Weiter«.

   Slednje cit. po zadnji besedi povedi izvirne izdaje samoizpovedujočega zvezka g. Milana Zajca z naslovom Ušel sem smrti, 1949, katera se nahaja v poglavju Odhod s Koroške: »Angleški častnik se nato približa vlaku, primer za vrata, ki jih je partizan pravkar zapiral, in reče: ‘Weiter’.«

 8. Kdor je kvazi, je pač to, treba pa se je bolj aktivno in intelektualno bolj dejavno povezati tistim, ki niso kvazi, tukaj je problem. Kdor ni aktiven, niti ne voli, se n epotrudi za spoznanje resnice, ga v dejanjih ni! Bolj intelektualno in poslovno povezati po celem svetu-Slovenije niso tri, Slovenija je ena, nam ni dodeljena, ampak smo si jo v skrajni sili priborili! Če bi bilo vzdušje takratne generacije tako pasivno, kot je pri sedanjih skrivačih in zapriseženih katakombarjih, gotovo ne bilo. Pri tolikšnih žrtveh od leta 1941 dalje, je to tako zaskrbljujoče, da zadnje oznake ne bom uporabil. Ko strakovnjak opozori, da ne čuvamo dovolj ustavne ureditve, selahko zamislimo, da poteka vse bolj mimo nje in tako mimo vseh priložnosti, ki so bile postavljene z novo lastno državo slevenskega naroda in drugih državljanov, ki bi lahko živeli gmotno bistveno boljše, kot sedaj pa se premnogi pustijo vleči za nos, da jim socialo omogočajo lažnivi kljukci !

 9. To je le ena od prilik o DVEH resnicah, nanje nas je opozoril nekdanji predsednik države: njegova je PRAVA, naša NI!
  Resnico ne določajo dejstva, ampak pripadnost!
  Sodelovanje z okupatorjem? Če si naš, je osvobajanje, če nisi, je izdaja!
  Naročilo oklepnikov? Če bi bil naš, bi bil odlikovan, nisi bil, zato smo te zaprli!
  Bančna luknja? Ker so jo skopali naši, je ni bilo, če ne bi bili naši, bi jih zaprli!
  Domoljubje? Če bi o njem govoril nekdanji predsednik, bi bil domoljub, ko nas z njim nagovarja gospod Janez Janša, je nacionalist!
  In tako naprej, …
  Končno še? Če si še komunist, si plemenit, če nisi več, si sprevržen!
  Od dveh resnic, je vendar ena vedno LAŽ! In ta je nesmrtna duša komunizma!

Comments are closed.