»Božji delec« se je naposled le prikazal

5

Britanski fizik Peter Higgs, ki je skoraj pred 50. leti iznašel teorijo o obstoju t.i. »Božjega delca« ali Higgsovega bozona, ni mogel skrivati solz, ko so z Evropske organizacije za nuklearne raziskave (CERN) sporočili, da so ga našli. Nov subatomski delec se je naposled le prikazal in je 125-krat masivnejši od protona. Med fiziki po vsem svetu je zavladalo navdušenje, ki je ponekod mejilo že na evforijo.

Znanstveniki so več kot 40 let iskali ta delec, ker so prepričani, da je to tisti člen, ki je manjkal pri razlagi ustroja nastanka vesolja in ki je izvor mase za vse ostale elementarne delce, od katerih je vse kar nas obdaja ustvarjeno. Znani fizik Stephen Hawking, ki se je pred leti celo stavil s fizikom Gordonom Kaneom, da Higgsovega bozona ne bodo našli, je dejal, da bi Peter Higgs moral dobiti Nobelovo nagrado. Naslednji  korak bo določitev točne narave Higgsovega bozona in njegovega pomena za razumevanje vesolja. Znanstveniki so mnenja, da bi ta delec lahko bil ključ za razumevanje večine vesolja, ki je še neodkritega.

Foto: wikipedia

5 KOMENTARJI

 1. Higgsov bozon naj bi imel nekje 125-126 GeV, kar je cca. 135x več kot proton. Vaša navedba, da je Higgs 125-krat masivnejši od protona torej ne drži.

 2. Glede na to, da Higgsov Bozon omogoča maso, ki pa je lastnost materije, materialnega, ga v kraljestvu Sv. Duha najbrž ne nahajamo, mu je prost vstop tja verjetno prepovedan. Težko bo torej božji delec, če pa je izgnan iz nebes, iz božjega kraljestva v naš materialni svet. Zato bi bilo morda boljše poimenovanje, da gre za hudičev delec, saj deli usodo s padlim angelom.

  • Vidiš, ko ne razumeš niti nečesa tako preprostega. Poglej kam te YU-komunistični ateizem pripeljal: ne razumeš pojma, s katerim se cel svet zabava in raziskuje najglobje probleme. Otroci revolucije res ne
   razumete ničesar. Komunizem je največja prevara vseh časov.

 3. Bog zagotovo obstaja,tudi narava in mi, njegove stvaritve obstajamo …
  Super, da so našli še Božji delec!

 4. Bistvena razlika med nama je po mojem v tem, da se znam jaz smejat vicu na račun komunistov, ateistov, Slovencev in Zulukafrov, ti pa postaneš takoj naravnost popadljiv, kadar se kaj ne sklada z doktrino tvoje vere.

  Podobno kot velja za gospoda nemezijana, je zato sobivanje s takimi kot si ti hudičevo ali pa (za tiste, ki niso verni) hudičevo težko.

Comments are closed.