Božidar Fink

3

Avtor: Jože Bartolj. V ponedeljek, 18. februarja, je v Buenos Airesu v 93. letu izdihnil Božidar Fink, oče letošnjih nagrajencev Prešernovega sklada, pevcev Bernarde in Marka.

Rojen je bil 30. avgusta 1920 v Litiji. V Ljubljani je maturiral in diplomiral na pravni fakulteti. Po drugi svetovni vojni je moral emigrirati v Argentino, kjer je bil vodilen član organizacij skupnosti v Buenos Airesu, v krovni organizaciji Zedinjena Slovenija, Slovenski kulturni akciji in drugih. Pisal je strokovne razprave, načelne članke, kritike in poročila iz perspektive Slovenca v tujini. V Sloveniji sta izšli njegovi knjigi Na tujem v domovini (1999) in Za notranjo osvoboditev Slovenije (2006). Takoj po razglasitvi samostojne Slovenije je bil dobra tri leta upravnik diplomatskih in konzularnih poslov v Buenos Airesu, kot pooblaščen predstavnik ministrstva za zunanje zadeve RS; tudi po njegovi zaslugi je bila Argentina ena prvih držav v Južni Ameriki, ki je priznala Slovenijo za samostojno. Leta 1997 je bil odlikovan s častnim znakom svobode Republike Slovenije »za zasluge v dobro Republike Slovenije v njenem mednarodnem priznanju in uveljavljanju«. Z ženo Valentino, rojeno Kovač, sta imela šest otrok, ki so vsi dejavni v znanstvenih, umetnostnih ali splošno družbenih področjih. V zadnjih letih je ostal, kljub visoki starosti, pronicljiv pisec člankov, med drugim tudi v tedniku Družina. Preko spleta je iskal latinske tekste velikih pisateljev (Ciceron, idr) in jih prevajal v latinščino. To je bil njegov svet, nedotaknjen do konca.

Ta petek 22.2. bo v ljubljanski stolnici zanj ob 18.30h maša zadušnica.

Vir: blog Jože Bartolj


3 KOMENTARJI

  1. RAVNO IZGON moralnih in profesionalnih , učenih , kapacitet je pomenila katastrofo za naše ljudstvo ! Gospodarji so ostali bivši hlapci , gostilniški postopači , eden sam učitelj drugi pa delavci na žagi //POPIT //, tesači // MAČEK // ali pa še tisto ne !
    Negativna SELEKCIJA DO DANAŠNJIH DNI NAS JE STALA VELIKO PREVEČ , ZATO SMO V ZOSU !

    POKOJNIKOVI DRUŽINI , OTROKOM , VNUKOM ISKRENO SOŽALJE !

  2. To je bil cvet slovenstva in na take ljudi smo Slovenci lahko ponosni!
    Niti do gleznjev jim ne segajo razni “kulturni podrepniki” iz maticne domovine, ki v sebi nimajo drugega kot praznino.

  3. Po vojni so pobili, izgnali ali kako drugače onemogočili večino prave ekonomske in humanistične inteligence, kar se nam bo še dolgo maščevalo oziroma tega sploh ne bo mogoče nikoli nadometiti.

Comments are closed.