Reportaža (foto): Božič s Prifarci

5
324

Obisk letnega koncerta Prifarskih muzikantov je v zadnjih letih za naju z ženo Nado postal stalnica. S svojim specifičnim zvokom tamburic in violine in vrhunskim izvajanjem glasbe so ena redkih glasbenih skupin, ki uspe v enem dnevu dvakrat napolniti Galusovo dvorano Cankarjevega doma.

Letošnji koncert je bil 25. decembra, na Božič, a je program ta datum upravičil. Znane slovenske in nekatere tuje božične pesmi so polno dvorano navdušile. Prifarcem so se na odru pridružili še: pevka Nuška Drašček, vokalna skupina Vokabela, zbor Bee Geesus, citrarka Jasmina Levičar, trobentač Rok Godec, tolkalci Mengeške godbe, program je s prebiranjem zgodb povezovala Alenka Höfferle Felc.

Hvala, Prifarci in scenaristka Rosvita Pesek za izjemen koncert in tudi pogum izbora pesmi in tematike programa.

Koncert je bil tako res krasen zaključek praznovanja božičnega dne, spomina rojstva Jezusa Kristusa. Obiskovalci so lahko začutili globino skrivnosti božične noči, posebno z zadnjo pesmijo, ko je cela dvorana stoje pela Gruberjevo Sveto noč.

5 KOMENTARJI

 1. Občudovanja vredni Prifarci.

  Vendar pa pogrešam uravnovešen slovenski kulturni prispevek k takšnim in drugačnim praznikom.

  Uravnovešen v tem smislu, da bo zastopana kultura vseh slovenskih pokrajin in to na uravnotežen način.

  Torej tudi Gorenjci, Štajerci, Dolenjci, Primorci. Torej ne le Belokranjci. In to z njihovimi glasbili in njihovimi pesmimi ter nošami.

  Zlasti državna televizija izstopa, da skorajda vedno predvaja belokranjske noše in pesmi na ostale slovenske pokrajine pa pozabi.

  Temu se reče kulturna diskriminacija.

  SAZU in še marsikdo drug bi se moral oglasiti, saj smo v demokraciji, kjer veljajo demokratična načela. Zlasti za kuklturo bi moralo to še dosledneje veljati.

Comments are closed.

Prijava

Za komentiranje se prijavite