Borut Rončević: Mini inventura slabega novinarstva

1

Vir: blog Borut Rončević. Biti dober novinar ni lahko. Slabo plačano in težko delo. A še pred zahtevo po nevtralnosti je potrebno izpolniti nekaj bolj osnovnih pogojev. Potrebno je recimo znati brati. In biti delaven.

V današnji Mladini je slovensko javnost razveselil članek novinarja Boruta Mekine z naslovom Privatizacija učenja, v katerem sem takorekoč eden dveh glavnih akterjev. Oziroma v očeh novinarja kar eden dveh glavnih hudodelcev, operativno odgovoren za tako grozne stvari kot recimo popestritev visokošolske študijske ponudbe na Slovenskem. V tem tekstu bom ob strani pustil novinarjeve čudaške interpretacije, ki jih je možno z levo roko zavrniti. Z vidika novinarskega ceha je precej bolj problematično, da sem lahko že ob prvem branju zasledil kar 22 napak (!!!) pri navajanju dejstev, ki bi se jim lahko lahko novinar izognil že, če bi bral in vestno opravil svoje delo. Recimo preveril zbrane podatke. Pa pojdimo lepo po vrsti.

1. Novinar zapiše, da za ustanovitev univerze zakonodaja predvideva vsaj štiri znanstvene discipline in vsaj pet izobraževalnih področij. Zakonodaja seveda pravi drugače, kakšni so pogoji, pa lahko ponovno preveri nadobudni novinar Mekina. Dajmo mu možnost popravnega izpita. Ni pretirano težko, le prebrati je treba.

2. Ne bo držalo, da Visoka šola za upravljanje podeželja v Novem mestu ni izpolnjevala pogojev za ustanovitev. Ni izpolnjevala pogojev za status fakultete, za visoko pa je. Pač. Če jih ne bi, ne bi mogla biti ustanovljena. Vse je v gradivih, samo prebrati jih je treba. Če so s tem težave, bi lahko tudi vprašal.

3. Ne drži, da je ustanovitev univerze pogoj za samostojne habilitacije visokošolskih učiteljev. Samostojni visokošolski zavodi lahko samostojno habilitirajo že od leta 2009. Samo v zakon bi bilo treba pogledati. Prebrati.

4. Ne drži, da je ustanovitev univerze pogoj za pridobitev sredstev od države. Sredstva pridobijo javne ustanove in pa koncesionarji, status univerze ni dejavnik. Samo vprašal bi, pa bi mu to povedali.

5. Mestna občina Novo mesto visokih šol in fakultet seveda ni dolžna finančno podpreti. Zakon pravi, da to dela ustanovitelj in Mestna občina Novo mesto seveda ni ustanovitelj nobene fakultete ali visoke šole. Samo v AJPES bi bilo potrebno pogledati.

6. V Novem mestu z ustanovitvijo zadnje visoke šole ta mesec še niso naredili zadnji korak do ustanovitve. Do tega je še kar nekaj težkih formalnih korakov in še veliko več vsebinskega dela. Vsi postopki so opredeljeni v zakonodaji, samo prebrati je treba.

7. Ravno tako FUDŠ po meni dostopnih informacijah ne pristopa k univerzi v Novem mestu. Ki je itak še ni. Razen če vmes niso spremenili načrtov. Če želi izvedeti, naj pač vpraša FUDŠ. To novinarji menda delajo, nekateri celo pogosto.

8. Država ne financira 12 ampak 13 visokošolskih zavodov. Domnevam, da vrli novinar Mekina sploh ne ve, da je tudi Univerza v Novi Gorici koncesionar. Samo vprašal bi, pa bi mu to povedali.

9. Število študentov na koncesioniranih programih ni 11.000, kot piše vrli novinar Mekina, ampak le okoli 3.000. Če bi nas na ministrstvu prosil za podatke, bi jih dobil.

10. Ravno tako so se mu napačno zapisali podatki o številu zaposlenih na samostojnih visokošolskih zavodih. Če bi jih vprašal, bi mu jih (najbrž) dali.

11-19. Napačno je zapisal obseg koncesije za kar 9 od 12 koncesionarjev. V večini primerov je zapisana številka višja od prave, v enem primeru celo za 60 % višja. Mimogrede, znova je pozabil, da je UNG ravno tako konesionar, kar pa sem med napake štel že zgoraj.

20. V članku piše, da je Dušan Lesjak član SDS. Samo vprašal sem ga, pa mi je povedal, da ni. Če bi novinar Mekina opravil svoje delo, bi to najbrž povedal tudi njemu.

21. Dušan Lesjak ni ustanovitelj MFPDŠ. Niti vprašal ga nisem, le v Ajpes sem pogledal. Prebral.

22. Borut Rončević v Novem mestu ne ustanavlja univerze. Za te naloge je zadolženo Univerzitetno in raziskovalno središče Novo mesto, ki ima od 1.12.2011 novo direktorico, ki je odgovorna za te naloge.

Tako lahko bi bilo to. Le prebrati in vprašati. Ampak včasih je tudi to preveč. Če me bo vprašal, mu bom tudi odgovoril, da se ne ukvarjam več z ustanavljanjem zavodov, ampak sem visoki uradnik, ki se ukvarja s slovenskim visokošolskim in znanstvenim sistemom. In to je moj edini fokus. Samo vprašati je treba. Ali prebrati, na tem mestu.


1 komentar

Comments are closed.