Boris Pahor na Dragi mladih 2011

8

Prvi dan Drage mladih je minil v znamenju besed častnega gosta profesorja in pisatelja Borisa Pahorja, ki nam je spregovoril o nacionalni zavesti. Dejal je , da je narodna zavest največja moč, ki jo lahko uporabimo proti egoizmu posameznika in neke družine. Je tudi proti vmešavanju države v narodno zavest, ki se upira internacionalnemu interesu svetovnega kapitala in globalizaciji. Globalizacija je po njegovem le tehnika in denar.

Po dolgih stoletij sanj po lastni državi, smo vendarle prišli do lastne države, vendar nimamo nacionalne zavesti, v šolah se ne dela nič na tem področju, pa tudi tisti, ki jo vodijo Slovenijo nimajo občutka zanjo. Tudi današnji razvoj v Sloveniji (tajkunizacija, nezmožnost politične elite) dela proti nacionalni zavesti. Mladi niso sami krivi, da nimajo nacionalne zavesti. Potrebno je biti zvest sebi, svoji kulturi, identiteti, ker to nikomur nič ne škodi. Že Kosovel je dejal: Mi smo za evropskega človeka, vendar ohranimo svoj obraz. Sprgovoril je tudi o trpljenju ljudi na Primorskem pod fašizmom, ki je zaničeval Slovence in slovensko identiteto. Danes je drugače, saj se Slovence v Trstu spoštuje, ker so se postavili s svojo kulturo. Dejal je, da je bila slovenska kultura tista, ki je začela krepiti nacionalno identiteto in zavest in je pripeljala do osamosvojitve.

Končal je z besedami: Slovenci so slovanski judje, le poglejte kakšne rezultate dosegamo kot posamezniki ali ekipno v svetovnem merilu, zato je potrebno bolj ceniti samega sebe. Naša kultura je tudi evropska in smo vsega spoštovanja vreden narod.

Pogovor je povezovala Mojca Perat, vodja letošnje Drage mladih.

Zapisal: Bojan Mevlja

Foto: Marko Jerina

8 KOMENTARJI

 1. Velik človek, kljub častitljivi starosti, je odločnih, čistih misli in besed ! V času, ko smo dvajset let na svojem, nas mora prav on podučevati o zavesti, tako daleč smo zdrsnili ! Tako “pridigo “, nam je nekdaj, znala vcepiti vsaka, komaj izobražena, kmečka mati !
  KOMUNISTI, kvaziliberalci, pa so vse to delo, zavednih prednikov v nekaj desetletijih, izničili !

 2. Malo čudno se mi zdi, da klerikalci na svoja zborovanja vabijo Borisa Pahorja, ki je deklariran levičar, res pa je, da je nacionalno zelo zaveden in zmeren. Znano je, da Pahor nima visokega mnenja o vodilnem katoliškem pisatelju na Slovenskem – Rebuli.

 3. Tisto, kar je vam znano, pa nam ni znano. Pahor in Rebula kljub idejnim razlikam od nekdaj čisto dobro sodelujeta. 😀

 4. CEFIZELJ, prav imaš, onadva sta dokaz, da je sta sloga in konsenz pri

  narodnostnih vprašanjih nujna !

  KOMUNISTIČNA OTROČAD, PA SE JE NAVZELA OD SVOJIH IDEOLOŠKIH PREDNIKOV sovraštva, laži in “otimačine “! Vse to je posledica “Visoke škole manifetluka “, kot temu rad reče, moj dobri znanec !

 5. Meni je Rebula veliko bližji kot Pahor.

  Mimogrede, sta si morda Borut in Boris Pahor v sorocduu?

Comments are closed.