Boris Pahor je Državljan Evrope 2013

2

Boris_PahorTržaški pisatelj Boris Pahor, ki bo letos dopolnil 100 let,  je med 43 prejemniki evropske državljanske nagrade Evropskega parlamenta za leto 2013. Evropski parlament nagrado podeljuje od leta 2008, namenjena pa je posameznikom ali skupinam, ki so si posebej prizadevali za vzajemno razumevanje in tesnejše povezovanje narodov Evropske unije, bili aktivni na področju čezmejnega sodelovanja ali se vsakodnevno ukvarjali z uresničevanjem načel Evropske listine temeljnih pravic v praksi.

Boris Pahor, rojen v Trstu, velja za enega najbolj znanih slovenskih pisateljev. Kot kritični pisec in intelektualec je močno vplival na slovenski jezik ter na kulturni razvoj območja med Italijo in Slovenijo. V Evropi je zaslovel predvsem z deli, v katerih opisuje grozote nacističnih koncentracijskih taborišč, v Sloveniji in pri slovenski manjšini v Italiji pa je poleg literarnega opusa znan tudi po družbeno-politični angažiranosti. Slovenec, Evropejec, ugleden in priznan tako v Sloveniji kot v Italiji ter v širšem mednarodnem prostoru.
Nagrada je tako ob njegovi 100-letnici tudi posebno priznanje za življenjsko delo.
Kandidate vsako leto predlagajo poslanci, pri čemer ima vsak poslanec pravico predlagati enega kandidata za nagrado. Kandidaturo Borisa Pahorja za nagrado Državljan Evrope 2013 so konec aprila skupno vložili vsi slovenski evropski poslanci in poslanke. Medaljo bo pisatelj Pahor prejel konec avgusta v Sloveniji, sredi oktobra pa bo v Bruslju še slovesna podelitev za vse nagrajence.

 

Vir: Evropski parlament

2 KOMENTARJI

  1. Upam, da se moje razmišljanje o smrti pri tem živahnem stoletniku ne bo razumelo kot slabonamerno.

    Pogosto se pohvalim, da ima moja osnovna šola Franc Rozman Stane svoj evropski kovanec za dva evra. Želel bi si, da bi kakšna podobna čast doletela tudi Mariborčana Leona Štuklja, Borisa Pahorja in še koga.

    Želel bi si, da šole poimenovane po narodnih herojih preimenujejo po takšnih športnikih in humanistih, ki bi mladim bili ustreznejši zgled.

    Ne, sam nimam slabega mnenja o partizanih, a menim, da bodo izzivi za mlade v tem stoletju čisto drugačni in z malo spodbude v združeni Evropi povsem nemilitaristični. Zato bi bilo prav, da že z imeni šol spodbujamo zdravo tekmovalnosti in še bolj pristen humanizem in kleno držo naspram nasilju.

    • Se globoko strinjam in podpiram. Žal: vlada še ne razmišlja tako – ne glede na “mmilitaristično ustanovo” ne vidim potrebe po ponovnem poimenovanju vojašnice po “dvomljivem” narodnem “heroju”.

Comments are closed.