O nekem drugem populizmu

16

Borisu Johnsonu se je prestop v tabor zagovornikov brexita obrestovalBoris Johnson, novi stanovalec na Downing Street 10

Borisu Johnsonu je torej uspelo. Nekaj let pozneje, kot je upal, se mu je prestop v tabor zagovornikov brexita obrestoval. Z vselitvijo na Downing Street 10 se mu je izpolnila življenjska želja. Seveda bo njegov mandat kratek, če bo tudi on nasedel na čer, ki jo je sam obilno pomagal ostriti.

Da se ne pozabi

Vendar je na tem mestu potrebno opozoriti na nekaj, kar se že zdaj rado pozablja. Bitje plati zvona, češ da z Johnsonom tudi v zahodnoevropsko politiko prihajajo čudni vzorci z onkraj luže, morda ni v celoti neupravičeno. A čeri brexita vseeno ni postavil Boris Johnson. Vso godljo je s čisto populistično obljubo, ki mu je verjetno prinesla volilno zmago leta 2015, zakuhal David Cameron. Uglajeni, dolgočasni, neproblematični, izobraženi, na vulgarnosti in probleme sodrge popolnoma imuni David Cameron. Ta prototip sodobnega zahodnoevropskega “pridnega” voditelja je šele omogočil, da so v areno vstopili Rusi, Murdoch in Marsovci. Slednji so nazadnje nemara res prevesili tehtnico, tako da je 52 odstotkov obkrožilo “proti”, namesto da bi jih prav toliko obkrožilo “za”, kar pa ne spremeni dejstva, da je uglajeni Cameron sprožil referendum, ki ni bil potreben in ni bil nikomur v prid, saj je razklal deželo ob vprašanju, o katerem so se mnenja kresala že desetletja. To bi izkušen politik seveda moral predvideti.

“Mehki” populizem sredine

Cameron s svojo kratkovidnostjo in mehkim populizmom med svojimi kolegi seveda ni bil osamljen. Nasploh se vprašanje “mehkega” populizma zahodnoevropskih sredinskih politikov zastavlja z vedno večjo silo. Njihova nagnjenost k iskanju hitrih rešitev na prvo žogo ima predvsem dva izvora. Prvi je domala popolno pomanjkanje širše vizije, ki je odlikovala njihove predhodnike še v devetdesetih let prejšnjega stoletja. Drugi razlog je panična želja, da bi zaznali vsak premik večinskega javnega mnenja, ki ga sicer močno soustvarja njim načeloma naklonjeni medijski main stream, in se nanj ustrezno odzvali.

V tem prizadevanju pa pogosto posežejo po priljubljenem orožju “trdih” populistov. po vzbujanju strahu, pa naj gre za apokaliptične podnebne scenarije ali za ponavljanje strahot iz polpretekle zgodovine, če bodo oblast prevzeli njihovi politični nasprotniki. Pri tem se seveda velikokrat znajdemo v začaranem krogu, saj uglajeni sredinci svojo nenadomestljivost utemeljujejo ravno z nevarnostjo vzpona populizmov in nacionalizmov, ki pa po njihovem mnenju nima nikakršnih realnih podlag, marveč je, kot sem nakazal že zgoraj, v njihovem predstavnem svetu skoraj vedno sad delovanja sovražnih sil od zunaj.

Slovenija je kajpak na robu evropskega dogajanja, saj ima lastno dinamiko. Toda že desetletje, morda kar dve desetletji je tudi pod Alpami glavno gonilo političnega razvoja ali bolje zastoja strah. Strah pred spremembami, ki ga je uspelo vladajočim strukturam v čisto populistični maniri hkrati poosebiti.

Leon Neal/AFP via Getty Images

16 KOMENTARJI

 1. Glede na to, da je večina Britancev podprla Brexit, je bil referendum potreben. Glavni krivec za izstop Velike Britanije iz EU je kriza njenega vodenja. Od Willkommen politike in vsiljevanja nemško-francoske politike partnerskim državam do nezmožnosti soočenja z zunanjimi izzivi. Vse to je bilo in je za še vedno močno in ugledno državo, kot je Velika Britanija, preveč. Z njenim izstopom bo več izgubila EU kot Britanija.

  Kot je sedaj videti, se v EU ne bo veliko spremenilo. Kriza njenega vodenja se bo nadaljevala. Uspeh bo, če ne bo prišlo do poslabšanja in nadaljnega razpadanja EU. Tisti, ki so povzročili Brexit in globoko krizo v EU, populistično vpijejo primite tatu, kot smo vajeni iz naših domačih komunističnih in postkomunističnih logov. Kominternovski način vodenja EU se bo moral nehati ali pa je ne bo. Brexit je resno opozorilo. Vprašanje, če ga je sedanje vodstvo EU zmožno dojeti.

  • Denar, misli na €, je močno povezovalno sredstvo. Katera država ga je sprejela, se bo težko odlepila od EU. Tako je moje mnenje.

   Za nas je € zelo pozitiven, domači komunistični in postkumanistični logi bi tolar že zdavnaj uničili.

   • Seveda imate prav, vendar nobena stvar ne zdrži pritiska večno. Nekega dne se bo nekomu zazdelo, da je vredno tvegati, ker nima ničesar več izgubiti in domine bodo padale.

 2. Neumnost. Britanci imajo politiko odprtih vrat za bivse kolpnije ze ves cas, sodobnih prebeznikov pa za vzorec. In izstop iz EU ne bo ustavil gromozanskega dotoka Pakistancev, Indijcev, Botsvancev, Gancev, Gambijcev, Nigerijcev itd.

  Ce pa podrobno spremljamo novice, pa se vidi, da jim gredo najbolj v nos Romuni, Poljaki in drugi Slovani, ne pa ljudje iz njihovih kolonij ali iz sodobnih obmocij nasilja.

 3. VB se bo že znašla, z EU ali brez. Več problemov bo imela Slovenija. Če bo slepo sledila sedanji evropolitiki, čez generacijo ne bo več obstajala, vsaj ne kot država slovenskega naroda. Če pa izstopi, pa jo bodo socialisti spet pahnili v tiranijo in Balkan, ter na koncu etnično očistili.

  • SDSovska stran se bo pač morala pogledati v ogledalo in se odločiti, ali želi biti del Evrope skupaj z ostalimi konservativci, ali pa želi biti na strani madžarskih, italijanskih in drugih podobnih neumnežev, ki želijo raztrgati EU in jo vseskozi krititzirajo.

   Trenutno je prav hecno, kako hinavsko sedijo na dveh stolčkih hkrati in na eni strani klevetajo EU, da bo uničila Slovenijo in slovenski narod, da je jarem narodov, da je slaba za nas ipd, po drugi strani pa hvalijo evropske vrednote in da je Evropa branik bred bojlševizmom.

   Dragi SDS verniki, treba se bo odločiti, ali boste še naprej podpirali večnega luzerja Ivana, ki mu ugaja, da skoraj nikoli ne sestavi vlade, hkrati pa ne pusti kakšnega bolj ambicioznega konservativca blizu, saj vsakega uniči. Na zadnje Logarja, ki je postajal preveč popularen.

 4. Kaj bo s tem instant voditeljem oz bistro varijanto populista je nepredvidljivo. Mogoce bo njegove politicne karijere konec ze jeseni. Mogoce ne.

  David Cameron je bil po mojem najboljse, kar so torijci v zacetku tisocletja Britaniji lahko ponudili. Ce ne bi pristal na referendum, bi imel stalne spore oz ogenj v lastni hisi. Delno je kriv za poraz na njem. Ni bil prav navdusen Evropejec za razliko od Blaira. Ampak takim v vrhu torijcev tako ali tako ni bilo mesta.

  V demokraciji je pac tako, da kvaliteta ne prevlada nujno. Skoda je predvsem za Britance, da so odslovili Camerona.

  • Nekateri menijo, da je Johnson novi Churchil. Da so končno le dobili enega z jajci. Sicer so bili Johnson, Cameron in Hunt kolegi in obiskovalci iste šole za politične voditelje. Poleg uresničitve Brexita obljublja tudi nižje davke in druge ukrepe za pospešitev gospodarstva. Kvaliteta se meri po rezultatih dela, ne po medijskih podobah. Zato počakajmo na rezultate.

 5. Hrvati imajo trenutno na oblasti premiera z najvec mednarodnega ugleda doslej. Njegov nastop je bil ob irskem premieru menda odlocilen, da je v EPP nastopil totalen upor proti dogovom Merklove in da je na koncu vodenje evropske komisije vendarle ostalo v rokah EPP. Hrvaska letos belezi tudi presenetljivo visoko rast BDP. In vendar je isti Plenkovic dozivel tezko hladno prho na volitvah.

 6. Izrazito se ne strinjam s konotacijo omembe podnebnih sprememb v clanku. Katastrofa bo, ce se clovestvo ne zgane in prepreci rapidno segrevanje atmosfere, ki ga najbolj poganja kurjenje fosilnih goriv. V Sloveniji bo katastrofa mnogo hujsa kot na severu Skandinavije, Kanade ali Sibirije.
  Pot za dosego brezogljicne druzbe obstaja. Samo odlociti se je treba. In s tem pristati na ideoloski prekrsek proti dogmi liberalizma, da je vedno najboljsa nevidna roka trga.

  Pamet, ki jo vodi skrb, je boljsa. Skrb za prihodnost stvarstva je pomembna.

  • Ne. Poganjati se za izmišljenimi cilji je isto kot graditi komunizem! Brezogljična družba ne obstaja. In še manj ima veze s segrevanjem ozračja.

  • Podnebne spremembe se dogajajo, vendar človek nanje nima pomembnejšega vpliva. Za podnebje je najbolj odločilna sončeva aktivnist, ki niha. Človek v enem letu proizvede toliko energije, kot jo sonce pošlje na zemljo v eni uri.
   Če bi bile katastrofične napovedi resnične, bi bil kip svobode v New Yorku že do vratu v vodi.

 7. Zanimivo, da bo nova evropske komisije že v prihodnjih dneh obiskal Hrvaško. To samo dokazuje, kako veliko te zaradi težo ima Hrvaška zaradi svojih dobrih politikov.

  Če bi bila pri nas na oblasti SDS bi prva gotovo obiskal tudi Slovenijo.

  Britanski premier Johnson je izmed novih profilov politikov, ki so delno komedijanti. S tem elementom skušajo privabiti volivce in doseči to, kar se brez tega očitno ne da.

  Tudi pri nas bi lahko politiki večkrat uporabili šaljive prispodobe. Teg ase poslužuje Erjavec in mu zato uspeva tisto, kar brez tega ne bi mogel uspeti.

Comments are closed.