Bolj ko se zadeve spreminjajo, bolj ostajajo enake

6
Če ima Alojz Kovšca živce za to, naj kandidira za predsednika države.

Kaj naj naredi desna stran? Če ima Alojz Kovšca živce za to, naj kandidira za predsednika države. Ima nastop in dela vtis poštenega, resnega ter verodostojnega človeka. Verjetno ne bo zmagal, naredil si bo pa prepoznavno ime (prim. Šarec). Potem pa sledi težaško delo ustvarjanja sredinske stranke. To bo največ prostovoljno opravilo, ker denarja desna sredina nima kje vzeti.

Spremembe na teh volitvah so po eni strani velike, po drugi pa ne. Vsa levica se je praktično znašla na enem kupu, kar je velika prednost, ker zdaj lahko sestavi stabilno vlado. Po drugi strani so se pa karte premešale le znotraj obstoječih volilnih blokov. No, leva stran ima enega poslanca več, 53 namesto 52, desna pa enega manj, če se šteje SNS kot desnico, kar je lahko riskantna zadeva. Stranki NSi in SDS sta se malenkost okrepili na račun Jelinčiča.

Volivci so siti predvsem diletantizma, pravzaprav otroškega vrtca v parlamentu

To, da zmaga stranka, ustanovljena nekaj mesecev pred volitvami, brez programa, infrastrukture in izkušenega kadra, je svetovni unikum, rekord, vreden Guinessa. Da se to zgodi štiri- ali petkrat zapored, je pa čudež. Dr. Robert Golob sicer trdi, da so si ljudje želeli sprememb, in vem, kaj je hotel s tem povedati, namreč: svoboda, konec fašizma, zatiranja medijev, korupcije itd. V resnici pa se je pokazalo, da so ljudje siti diletantizma, otroškega vrtca v parlamentu ter neprestanega ravsanja med strankami na levi. Zasluga dr. Goloba ali pa tistega, ki je to zrežiral, je, da so zdaj vsi pod eno firmo. Čudim se, da strici iz ozadja tega niso naredili že prej. Od Drnovška naprej je bilo eno samo mešetarjenje z novimi obrazi. Ali so se bali močne osebnosti, ki bi delala po svoje?
Jasno je, da ima dr. Golob v rokah škarje in platno. Le kaj bo naredil iz tega? Mislim, da je Gibanje Svoboda precej podobno LDS, ki je uspevala pod Drnovškom, potem pa shirala. Ali ima dr. Golob temperament, potrpljenje, da se bo ukvarjal z vsakodnevnimi, nadležnimi posli, kar zahteva položaj predsednika vlade? Govorjenje o svobodi, antifašizmu, trajnostnem razvoju in zeleni ekonomiji ne bo polnilo državne blagajne in delalo službenih mest. Lepo se sliši, kako bo čez dvajset ali trideset let, mene pa zanima, kaj bo jutri in kakšna je pot do tega cilja.

Sovraštvo do Janeza Janše drži leve stranke skupaj, kaj bo storil Alojz Kovšca

Desna stran je ostala pri svojem standardnem izkupičku, in to pomeni, da izgublja, umiranje na obroke. Janez Janša je gotovo najbolj izkušen in operativno sposoben slovenski politik. Žal so pa možgani velikega dela volilnega telesa impregnirani s sliko Janše kot princem teme. Sovraštvo do Janše je glavno vezivo, ki drži levico skupaj. Mediji ne bodo dopustili, da se to spremeni. Za SDS je Janša blagoslov in prekletstvo hkrati. Zagotavlja jim 25 odstotkov glasov, ampak samo 25 odstotkov. Kaj, če bi Janša vsaj na videz prepustil SDS komu drugemu? To se dela. Najde se nekoga, ki je bolj karizmatičen, ki izžareva optimizem. Zdaj bo nekaj let časa, da se naredi predaja štafete.
Poskus s Povežimo Slovenijo se je vsaj za zdaj izjalovil. Vendar bi že ob precej majhnem zasuku v glasovih PoS smuknil v parlament namesto Levice. Sestavljanje neke stranke ni projekt dveh mesecev pred volitvami, razen če gre za kakšno instantno reč na levici. V ZDA pravijo, da se kampanja za naslednje volitve začne takoj po volitvah.
Kaj naj naredi desna stran? Če ima Alojz Kovšca živce za to, naj kandidira za predsednika države. Ima nastop in dela vtis poštenega, resnega ter verodostojnega človeka. Verjetno ne bo zmagal, naredil si bo pa prepoznavno ime (prim. Šarec). Potem pa sledi težaško delo ustvarjanja sredinske stranke. To bo največ prostovoljno opravilo, ker denarja desna sredina nima kje vzeti.

6 KOMENTARJI

 1. Tudi če se bo Janša poslovil iz aktivne politike ( in nekoč se pač bo se vsakdo se je), bo vsak naslednji pristni, nepodtaknjen ambiciozni akter pomladne Slovenije ( domoljubja, tradicionalnih, krščanskih vrednot zahodne civilizacije, zavračanja komunizma) naletel na podoben deloma spontan, deloma načrtno voden afront tako mnozic kot tistih, ki množice obvladujejo in usmerjajo.

  Slovenija je verjetno edina bivša evropska komunistična drzava, kjer stari rezim kljub formalnem padcu ni nikoli iz rok izgubil dominantne moči. Po nekaj letih so, tudi z nakradeno sprivatiziranimi milijardami vse vzvode moči vrnili v svoje vajeti tisti, ki jim nikoli ni bila intimna opcija ne parlamentarna demokracija, ne neodvisna Slovenija.

  Globoka država, udbokomunisti, nepotisticen in pajdaski kapitalizem pomešan s kulturnim neomarksizmom nemoteno dominirajo Sloveniji in zlahka povozijo vsako resnicno alternativo. Mediji in pravosodje celo vse manj skrivajo, da so del te opcije ( da torej ustvarjajo novi totalitarizem) in da bodo po potrebi unicili vsakršno konkurenco. Posebej je v tej drzavi opazen fenomen nekdanjih desnih novinarjev, ki so se odločili za judezeve novce izpostav globoke države povsem zamenjati svoj vrednostni kompas in opravljati najbolj umazana eksekucijska dela.

  1990 in v prvih letih po tem je bil zamujen odločilen čas, da se vse to prepreči. Ker se ni, smo mentalno-politicno postali topla greda Marcelov Stefancicev, Jasev Jenulov, Tej Jarc, Nik Kovač, celo putinovskih spicljev a la Dejan Jekim in dilerjev drog kot Anis Licina itd, itd, ki imajo tu glavno besedo, v normalni državi bi pa ljudje ob takih predvsem zavili z očmi, prizanesljivo vzdihnili in jih pomenljivo ignorirali oz predali ali organom pregona oz. psihoterapevtski pomoči.

  Bojim se, da se bo morala Sloveniji zgoditi kaka res huda rec, ki bo priložnost za koncno streznitev. Da ne bojo voditeljev redkih kvalitet kot je Janez Janša premagovali taki, ki mu v nicemer niti do kolen ne sezejo.

  Zelo dobro mnenje imam o Alojzu Kovsci. Lahko bi bil odlicen predsednik države. Kar velja tudi za Ernesta Petrica. Volil sem za to opcijo v nedeljo. Samo opozarjam – Alojza Kovsco je podprlo 2,5% volilcev. Ima možnosti?

  Kakorkoli, na zmago je treba iti na volitvah, takoj, že naslednjih! Nam bojo prokleti komunisti se iz groba vladali, ali kaj?!

 2. Urednik spoštovani, vsakega političnega golobradca pa že ne morete spustiti kot komentatorja.
  Zelo nevarna situacija: v juniju nam bo zavladal “Lukašenko”, company pa je v ozadju že (še vedno) na oblasti!!! S tem je vse povedano!!!
  Še Da upora: “rdeči kvizlingi” imajo svojo zgodovino in zato tudi proslavo. Vse povedano.
  Kdo je povzročil in povzroča narodni razkol, zapovedal “enotnost”pod kaznijo pobijanja: PIF, NOB, ZKJ in ZKS z uničenjem slovenske kulture, vere… naprej oblika -globoka država… Delavske, proletarske pravice, sindikati, neprofitne organizacije, nevladne organizacije, civilna družba, pitna voda, svoboda, resnica, enakost- le nateg množic že ,od francoske revolucije! Turbokapitalisti z ravberkomando so ti “proletarci”

 3. Janša je fenomen, izjemen upornik za svobodo družbe, ne glede ali gre za Slovenijo ali še koga. Za njim ne vidim drugega, ki bi ta trenutek združil SDS in še manj svobodno misleče v Sloveniji.
  Mostoghraditelji pa ne bodo dosegli nič proti komunizmu, ki ne pozna kompromisov, samo totalno vladanje ali kvečjemu začasno navideznp demokracijo, če (dokler) dobiva denar od EU. Žal, v EU prevladuje koalicija komunistov in sex-liberalcev in ribičev migrantov, ki obljublja nemogoče in tako vlada v EU parlamentu, maltzretira Poljsko in še koga, če ne pleše po njih glasbi. Dokler bodo ti imeli v EU-parlamentu večino, bo tekel plin iz Rusije in se bodo komunisti šopirili po Sloveniji s svojimi lukašenki!
  To je komentar dragi gospod urednik!

 4. Novi obrazi: maske golobov miru na obrazih jastrebov in nič drugaga ne bo sedaj, totalitarni pritisk rdeče pete kolone bo hujši in bo represija zamenjala met puške v koruzo! Saj ne bodo poslali vojakov v pomoč okupacijskim ruskim silam. saj jih tudi Lukašenka ni, ker jih rabi za krotenje Belorusov doma pa verjetno se boji, da bodo prestopili (kot ujetniki) na stran Zelenskega.

 5. Ruska vojska bo napadla obalo Črnega morja, tudi izven Ukrajine in jo osvojila. Tukaj ne bo popuščala, čeprav več let. Rusifikacija se že dogaja v Ljubljani, Kopru, čeprav z bratskimi priseljenci… Potem bodo rekli, da je treba Slovenijo denacificirati, ker njih manjšina nima dovolj pravic, je zatirana. Ambicija obnoviti Jugo kot ruski satelit, je naslednji cilj. Bodo to storili v Sloveniji kar po sedanjih volitvah in rusificirali SV z novim, nedvomno komunističnim prdsednikom, že je seni?
  Že ali še ne, naši komunisti delajo na tem z železnimi prijemi populistične propagande, kapitalom iz državnih bank, podjetji, s šolsko vzgojo, z vzgojo potom ulice kvazi nevladnih organizacij, kulturnih organizacij v rokah komunistov. Tukajšnja partija v ilegali je popolnoma podrejena ruski.