Bogdan Vidmar: Invalidna družba

18
Foto: Flickr.
Foto: Flickr.

Letos praznujemo 25-letnico socialne okrožnice Centesimus Annus (Janez Pavel II., 1991) in 125 letnico okrožnice Rerum novarum (Leon XIII., 15 maj 1891). Leone XIII. je bil eden izmed največjih filozofov politike v naši zgodovini. Toda družbeni nauk Cekve (DNC) se ni začel s papežem Leonom XIII. pred 125 leti, saj je DNC star kot Cerkev. Res pa je, da je okrožnica Rerum novarum odziv na nove okoliščine in razmere v katerih se je Cerkev znašla ob koncu 19. stoletja. Takrat je bila novost industrijska revolucija in delavsko vprašanje. Poskusov odgovorov na probleme, ki so ob tem nastajali pa je bilo več. Na eni strani se pojavlja socializem, na drugi strani liberalizem. Tudi Cerkev je v tej situaciji odgovorila na izzive časa. Tako liberalizem, kot tudi socializem v končni fazi temeljita na materializmu in ateizmu. To lahko opažamo danes, ko je Bog izrinjen iz javnosti tudi v t. i. demokratičnih, kapitalističnih državah. Stalnica v socialističnih in liberalističnih ideokracijah je razkrojevanje družine, velik vpliv teh ideologij na vzgojo in izobraževanje, spodkopavanje tradicionalnih religij in ustvarjanje nove laicistične religije, ki se izogiba pluralni laični državi, slepa vera v moč države, zanikanje »skupnega dobrega«, zanikanje duhovnega sveta in podcenjevanje dostojanstva vsakega človeka.

Vsi poznamo slogan: »Vsi enaki, vsi enakopravni«. Opevana in vsiljevana enakost ne more biti v skladu s pravičnostjo in dostojanstvom človeka ter škodi skupnosti. Tudi enakopravni ne moremo biti, saj bi to vodilo v velike krivice in anomijo. Je motor zgodovine res razredni boj, kot je oznanja marksizem? Odgovor na to dajejo rezultati in sadovi socialističnih revolucij. Kje so in kaj danes počnejo nekdaj deklarirani in še vedno živeči komunisti? Kako to, da slovensko državno tožilstvo ne sproža postopkov proti neznanim zločincem komunističnega totalitarnega sistema? To je možno le v invalidni družbi, kjer obstajajo določene ustanove, ki jih plačujemo vsi davkoplačevalci, v resnici pa ne delajo tega, kar bi morale. Podobno se nam dogaja, ko gre za aktualna dogajanja na vitalnih področjih ekonomije politike in kulture. Če nam je vseeno za pobite, ki ležijo v breznih zasutih s 100m3 pokvarjenih salam, smo morda kaj bolj občutljivi za življenja preprostih delavcev ter revežev in obrobninih državljanov? Postali smo apatični, brezbrižni indiferentni. Kaj se danes v resnici dogaja okoli nas in v nas? Kako se lahko rešimo, če je sploh še čas za to? Bog, usmili se nas!

Napoleon in Jožef II. sta v prvem desetletju 19. st. ukinjala kontemplativne samostane in bratovščine, ki so skrbele za solidarnost med člani cehov in bratovščin ter njihovo premoženje podržavila. Po poročilu koprskega podestata Paula Condulmiera je bilo leta 1741 samo v beneškem delu Istre 670 bratovščin. Poleg tega je v habsburškem delu Istre takrat delovalo 260 bratovščin; torej je bilo v Istri skupaj 930 bratovščin (Prim. Bonin, 2011).

Mar ni edina rešitev v tem, da obnovimo to, kar je bilo ukinjeno? Da začnemo moliti za zdravo pamet in v ta namen ustanavljamo kontemplativne redove, ter se povezujemo v cehe in bratovščine, kjer bomo sami pridelovali hrano in druge dobrine za preživetje, ter se med seboj spodbujali in hrabrili? Zakaj bi kupovali izdelke multinacionalk in zakaj bi sploh hodili k psihiatrom in psihoterapevtom, ter podpirali farmacevtsko industijo s kupovanjem antidepresivov? Zakaj bi svoje otroke pošiljali v šole, kjer jih pokvarijo z blodnjami o menjavanju spolne identitete? Če država v 25-ih letih ne more očistiti kraške jame, ki zastruplja vodo v njegovi okolici in niti ne uvede kazenskih postopkov proti neznanemu storilcu, mar ne bomo sprožili postopkov proti taki državi?

Dominantne idejokracije ne preganjajo le religije, temveč tudi zdravo pamet. Sploh še znamo uporabljati svoj razum?

18 KOMENTARJI

 1. Ojoj, gospod duhovnik, a ste kaj premislil, če je res primerno recimo pozivat ljudi, da prenehajo pošiljat otroke v šole? In psihiatrične bolnike, naj nikar ne hodijo k psihiatrom in naj nikar ne jemljejo zdravil?

  Nihče ne nagovarja naših otrok v šolah, naj menjavajo svoje spolne identitete. Zankrat še ne. Tudi če bi jih, bi se temu otroci verjetno režali. In po potrebi uprli. In tudi če bi v šoli učili take neumnosti, jih bojo še vedno učili tudi še kako veliko in to veliko več ne-neumnih stvari.

  Pozivate k uporabi razuma. Pa ste se tega držali, ko ste pisali svoje predloge bralcem?

  p.s. Mimogrede- ljudje smo enakopravni. Enaki pred zakonom. Tako pišejo moderne ustave, tako piše univezalna deklaracija človekovih pravic in mislim, da je to celo evangeljska vrednota. Kar veliko modrih pravi, da je: ” Liberte, Egalite, Fraternite” direktna posledica krščanstva. Veliko bolj v vsebinskem smislu kot klerikalno-plemiška hierarhična ureditev pred francosko revolucijo.

  • Gospod IF,
   nama iste besede iz besedila pomenijo čisto nekaj drugega. Enakopravnost … čisto za vse? Kaj ni prav, da so npr. invalidi pozitivno diskriminirani glede na enakopravnost? In oblastniki strožje obravnavani kot običajen človek?

   • OPPPPSSS! Ne vem, če vas zanima, ampak Bog ne pozna enakopravnosti! Pisano je:

    … Tisti pa, ki je ne spozna in stori kaj takega, kar zasluži udarce, bo malo tepen. Od vsakega, ki mu je bilo veliko dano, se bo veliko zahtevalo, in komur so veliko zaupali, bodo od njega toliko več terjali.« (Lk 12, 48)

    • AlFe odvisno na katerega boga misliš!Pri nas je tako,da nas bogovi,ki nas ” varujejo in vodijo”že sto let še vedno vztrajno kaznujejo in po potrebi tudi našeškajo,božji so tisti,ki veliko vzamejo/ukradejo/ in ne občutijo terjatev,nasprotno bogovi jim namenijo še več odpustkov,ker jim zaupajo,celo odločanje o enakopravnosti!

     • Boga z velikim B. Boga Stvarnika.

      Ja, je pa veliko malikov in samoimenovanih bogov, ki jemljejo ljudi okoli sebe kot predmete poželenja.

  • IF “enaki pred zakonom”
   ————–
   Imaš prav, ko praviš da tako pišejo moderne ustave v modernih državah, katerih del smo tudi mi. Problem je, ker v praksi ta vzorec ne deluje. Problem je, ker ga kljub temu da vemo da ne deluje, vsiljujemo še drugim.
   Ne deluje, ker resnice ne iščemo več, nadomestili pa so jo Interesi.
   Namenoma sem napisala interesi z veliko, ker so le-ti nadomestili resnico.
   Zakaj ne iščemo več resnice ?

   • Ej, zadela si bistvo: ali človek išče iskreno resnico (in to dela lahko samo tak, ki se s svojim delom lahko svobodno preživlja) ali pa išče ideološke, religijske in druge parazitske načine za dosego svojih egoističnih interesov: poln trebuh, vse zastonj, ali pa celo čast, oblast in moč). Na podlagi teh senzorjev sem jaz zelo kritičen do socialistov ter “desnih” socialistov v politiki in v Cerkvi, cerkvi. “Interesi”. Pohlep po tujih rezultatih dela, mafija, kartelih, monopoli, “socialna” Država, socialistična Država.

 2. Odlično Alfe!

  Ko bi oblast vsaj zmogla moralno obsoditi totalitarni režim, ne pa da mu poje slavospeve, tudi na državnih proslavah.

  To je predpogoj za dvig civilizacijskega, demokratičnega in etičnega duha.

 3. Spoštovani Bogdan, soborec pri študiju psihoterapije TA pri Bertoku!

  Ta vaš tekst je polomija. Zagovarja zdravo pamet, a jo eleminira. Bistvo je isto kot ga Keržetova (in nostalgični komunisti) klika zagovarja: oprimimo se (seveda selektivno) idealnih rešitev iz zgodovine in postavimo družbo na njih temeljih.

  “Mar ni edina rešitev v tem, da obnovimo to, kar je bilo ukinjeno? ”

  Metati liberalizem in socializem v isti koš, to zmore samo konzervativni socialist.

  Zagovarjati svobodni trg je isto kot zagovarjati matematiko: 8+2=10.
  Socialist pa pravi, od teh 10 nam kolektivu pripada 9.

  Dober podjetnik ve, da ni njegov največji kapital v materialu ali denarju.
  Še večji je v duševnosti (njegovi in duševnosti njegove delovne skupine). Največji kapital pa je duhovni kapital, prave vrednote, pravi odnosi, ustvarjalnost, sv. Duh).

  Kaj ima zgornje vezo s socializmom: idejo kraje in zasužnjevanja delavcev in družbe?

  A je treba psihologe in terapevte ukiniti, da duhovniki ne boste izgubili posla? Socializem!

  Cerkev kot institucija je preveč fevdalna in zaradi tega grešna.zato ji je socializem bližji kot ekonomski liberalizem. Zato so bile vse te enciklike v času prodora socializma precej permisivne do socializma.

  Večina socialistov in liberalcev pa je kljub temu v cerkveni instituciji videla fevdalne izkoriscevalce in parazite. Velikokrat upravičeno.

  Catholic Social Teaching kljub prevladi socializma in fevdalnosti v cerkvi, predvsem pa v skupnem strahu pred svobodo človeka in družbe, strahu pred samostojnostjo in podjetnostjo vernika, v strahu pred zdravo vero, še vedno dopušča svobodni trg in podjetništvo, ki sta zadnjih 200 let človeštvo premaknilo za večkratnik glede na prejšnja stoletja ali tisočletja istosti suženjstva in fevdalizma.

  Čas je, da se duhovniki na podlagi zdrave pameti in Svetega Duha bolj zavzamete za svobodo in osebno odgovornost vernika in nehate častiti novi (neofevdalni, socialistični) in stari (klerikalno-fevdalni) kolektivizem.

  • “Socialist pa pravi, od teh 10 nam kolektivu pripada 9.”

   Ali je to socialistični (avantgardni) kolektiv oz. elita (mafija) ali pa kleriški kolektiv ali mafija: vsi zahtevajo od ustvarjalnih: DAJTE NAM, KER NAM PRIPADA! Ali v imenu ideje ali v imenu Boga, obakrat v imenu izkoriščevalske, perverzne ideologije.

   • Daj, pusti Cerkev dihat. Poskusi prebrati Kanon. Morda ti bo bolj jasno zakaj je Cerkev tako organizirana. Do takrat pa naj ti bo sveta, tako kot je nam.

    • Jaz Cerkev pustim dihati. Tudi cerkev, o kateri zgoraj pišem. Problem je, ker del cerkve nam ne pusti dihati zaradi svoje oblastiželjnosti, davkoželjnosti in trenutne zlizanosti s socialistično mafijo in ideologijo.

 4. Nekoliko nerodno napisano, resda. Zelo na kratko. Vendar z nekaj dobre volje se da razbrati, kaj je avtor mislil.
  Nehajmo jemati antidepresive, v smislu, bodimo zdravi, kot so bili naši predniki, ki niso potrebovali nobenih antidepresivov. Vse dušne tegobe je ozdravila motika na polju…, IF. Sredinskost ti nič ne pomaga, razen v borbi za status quo!

  • Zdravko, Bogdan in Ivo, vi greste lahko kar sedaj v snegu na polje in cel dan tolčete z motikami. Ni nam pa treba tega prodajati in vsiljevati. Meni je sneg vse uničil na vrtu in sadovnjaku in bi ob takih politkomisarjih v enem tednu moja družina poginila od lakote.

   • Morda se ti je sama Božja roka spustila na vrt in sadovnjak. Da boš lahko motiko pognal in umiril svoje misli.

   • Hvalite in zahvaljujte se Bogu, da imate vrt in sadovnjak, čeprav letine ni vsako leto! Je veliko ljudi, ki tega nimajo. Mislim, da sodite med prvih pet odstotkov bogatašev na svetu.

    Nisem se preveč zmotil, kajne? Ne da se mi pa iskati točne podatke koliko ljudi ima kolikšno premoženje.

   • Ob (vaši) uničeni letini mi tole prihaja na misel – nekoliko tudi v (daljni) zvezi z gornjim besedilom:
    Po zadnjem želodolomu je (sedaj že pokojni) duhovnik komentiral, da je tako kot v Davidovih dneh: tudi tam so si sledile (navidez) naravne nesreče … vse dotlej, dokler vendarle ni David doumel in poskrbel za spravo zaradi genocida, za katerega on ni bil osebno odgovoren (so ga zakrivili že pred njim). Po spravi se je tudi ‘narava’ unesla.

Comments are closed.