Bog ljudstvu zagotavlja, da vedno misli na mir

7

»Vem za načrte, ki jih imam z vami, govori GOSPOD: načrte blaginje in ne nesreče, da vam dam prihodnost in upanje« (Jer 29,11). Te besede, ki so vodilne v bogoslužju Svetovnega molitvenega dne za letos, se v času pandemije, ko smo počasi prešli že peti val, se ob začetku naslednje strahote, imenovane vojna, slišijo kot osamljena fanfara.

Po svetu je veliko krivic in drugega zla, kjer velikokrat najbolj trpijo ženske, a Bog po svoji besedi še vedno tolaži

Novice o novih različicah in še vedno visokem številu smrtnih žrtev so nas preveč prizadele. Menimo, da je razdelitev cepiv po svetu preveč nepravična, saj jih najrevnejše države dobijo veliko premalo.
V Angliji, Walesu in na Severnem Irskem pa se spopadajo z breksitom, njegovimi posledicami in ravnanjem vlade v zvezi z njim, kar se nenehno pojavlja na naslovnicah časopisov.
Na svetovni molitveni dan si toliko bolj intenzivno kličemo v spomin dejstvo, da so ti dejavniki še posebej prizadeli ženske, saj najpogosteje delajo v zdravstvu in oskrbi, v gostinstvu, izobraževanju ali pri čiščenju in se zato teže izognejo virusu ali hitreje izgubijo službo.
In vendar – ta osamljena fanfara je vseeno slišana in večkrat deljena – na družbenih omrežjih, v pridigah, med prijatelji. Deležna je velikega odmeva. Njene besede so besede tolažbe, ki pravijo: Bog nas ni pozabil, Bog ni obupal nad nami, Bog ni poslal novega koronavirusa v svet kot kaznovalno palico.

Judje so v babilonski sužnosti hrepeneli po domu, prerok Jeremija pa jim naroča, naj se trajno naselijo tam

Pa poglejmo podrobneje. V 29. poglavju starozavezne knjige preroka Jeremija je njegovo pismo, poslano iz Jeruzalema ljudem, ki so bili po vojni in uničenju glavnega mesta odpeljani v drugo državo.
O njih je rečeno, da so sedeli in jokali ob babilonskih rekah in obešali harfe na vrbe. Pomen teh besed nam lepo opisuje Psalm 137, ki je pesem hrepenenja po domovini, neutolažljivega hrepenenja po domu na eni strani – a žal tudi jeze in želje po maščevanju sovražniku na drugi strani. Če psalm preberete do konca, boste videli, da se v njem pojavljajo preveč razumljivi in zelo človeški občutki globoke žalosti, kljubovanja in maščevanja.
No, prerok Jeremija v pismu svojemu izgnanemu ljudstvu napiše povsem nasprotne besede. Pravi: »Skrbite za blaginjo mesta, kamor sem vas izgnal, in molite zanj h GOSPODU; njegova blaginja je namreč vaša blaginja.« – »Zidajte hiše in prebivajte v njih, zasajajte vrtove in uživajte njihov sad. Ženite se …«

Bog po preroku Jeremiju ljudstvu zagotavlja, da vedno misli na mir, ne na trpljenje

Jeremija v Božjem imenu ljudstvo poziva, naj življenje v Babilonu načrtuje na dolgi rok in gleda v boljšo prihodnost ter se poslovi od brezplodne depresije in sovraštva kot druge strani te medalje.
Obenem jim v pismu zagotavlja, da so še naprej Božje izvoljeno ljudstvo, da še naprej pripadajo Bogu. In če pogledate zgodovino, se je to že zgodilo. Spomnite se le na eno največjih teoloških del, babilonski Talmud. To pomeni, da Bogu lahko služimo in ga častimo tudi zunaj obljubljene dežele. Bog vedno misli na mir, ne na trpljenje. Bog je vedno tu, da nas spremlja, tolaži in nam daje življenje, upanje ter prihodnost.
Prisluhnimo tej tihi fanfari – bodimo njen odmev. Delimo to sporočilo in se s premislekom, razumom in preudarnostjo lotimo vsega, kar je v naši moči, da bi pomagali omejiti pandemijo, vojno, nepravičnost, podnebno krizo, sovraštvo in teorije zarote ter poiskali »najboljše v mestu«.

 

7 KOMENTARJI

 1. Ta ”katoliški” portal očitno slavi protestante, ko objavlja njihovo propagando. Seveda ekumenizem, še ena pridobitev II. Vatikanskega koncila in modernizma, greznice vseh herezij.
  Sedaj smo izvedeli tudi,da je talmud, ta satanova knjiga, v bistvu Božji dar. Kaj je Jezus povedal o farizejih, ki so predniki modernih rabinov ( to danes povejo rabini sami ).

  • Z evangelicani nas druzi isto Sveto pismo, verujemo in molimo k istemu krscanskemu Bogu. So vam bližje tisti, ki jim Sveto pismo pomeni malo ali nič, ali ga sploh nocejo poznati ali celo njegovi vsebini aktivno nasprotujejo ali se ji posmehujejo?

  • Prispevek govori le o tem, da iskreni verniki lahko služimo pravemu Bogu tudi v pregnanstvu, tudi v trpljenju, v bolezni in v tujini. Kljub nevarnosti in občutkom zapuščenosti Gospod ostaja z ubogimi.

 2. EP je izglasoval resolucijo o vladavini prava in pozivom EK k čimhitrejši uporabi mehanizma pogojevanja izplačil po sodbi sodišča EU. 478 za in 155 proti.
  Ker so ti proti Bogu, se vidi, da se pripravlja PETA KOLONA na “nevidno” podporo komunističnemu navalu na Ukrajino. Med njimi je veliko lobistov za ruski plin in nafto in kot bo videti, so provizije ruski agenti-lobisti povišali, da bi razklali enotnost pri ukrepanju proti Rusiji. Bodo posodili leovce prepozno, bodo dostavili premalo protizračne obrambe in pustili, dopustili POKOL V KIJEVU?! Tudi ZDA se obotavljajo, dokler ni tregedija tako velika, da korake zahteva javnost, takrat pa bodo branitelje Kijeva že pobili.
  O, kako bi bil vesel, če bi se motil!

 3. Zla ni mogoče odpraviti s preganjanjem “drugega, drugih”, za katere mislimo, da so v zmoti, da jih speljuje zla ideologija itd. Vsak se mora zmoti, pa naj bo zapisano “hudemu” o0dpovedati sam, po svojem spoznanju, kesanju in iskati božje obličje, Bobrega…

 4. V javnosti je brati, da brezpilotno letalo, ki je padlo na nenaseljeni del Zagreba, ni uspelo prileteti do tja zgolj, ke ni delovala protiletalska in protiraketna obramba v teh dveh državah.
  Madžarsko EP sili v stanje “satelita ali brezpilotnika”. Torej, se sprašujejo, v čem je razlika z diktaturo Rusije, ki hoče nekdanje članice Varšavskega pakta zopet podrediti- postaviti gor vlade z levičarskimi, liberalno/LGBTQ izrojenimi diktati. Se bodo Madžari pustili uničiti moralno ali opustiti demokracijo in “doboti plin in nafto”, nevtralen odnos do dogfajanja okoli njih. Bodo dopustili ruskim tankom povezavo do Srbije in BIH?, do “madžarskega morja” na vzhodu ali jugu?
  Ukrajino so zahodni EP-jevci že odpisali za “zveličanje zahodnih duš” in javnega mnenja v EU in ZDA, da bodo potem lahko ubranili NATO poveztavo v celoti ali bodo “droni” letli še polni kasetnih bomb, vse naokoli?
  Ima kdo kaj podrobnega, kako si to “ljudstvo predstavlja, da mu bo njegov virtualni bog zagotavljal trajen mir”
  Poljska pač nima izbire in ne sodi sem.

Comments are closed.