Bog je glagol

26
39

Zakaj je slovenska medijska krajina bolj podobna džungli kakor obdelani njivi?

V preteklih dveh letih je bilo veliko povedanega o medijih. Ministrica, ki se je kot opozicijska poslanka odlikovala v javnem kritiziranju prejšnje vlade, se je ambiciozno lotila pisanja dveh ključnih zakonov. Prvi, o Radioteleviziji Slovenija, je pogorel na referendumu, drugega, o medijih, so na smetišče odvrgli poslanci državnega zbora. Slovenska medijska krajina ni kultiviran, lepo obdelan vrt in njive. Prej spominja na džunglo in puščavo. Vsi udeleženci – lastniki, novinarji, bralci, raziskovalci, državljani – se sprašujemo, kdo je kriv, da smo pristali v nezavidljivem položaju, ko mediji, ta čudoviti dosežek človeške ustvarjalnosti, namesto ljubezni, lepote, znanja in razumevanja sejejo njihovo nasprotje.

Propadli zakon o medijih je našel krivca v kapitalu. Lastniki so hudobni, nje je potrebno stisniti, pa bo vse v redu. Kakšna preproščina, kakšno zavajanje! Kaznuj grešnega kozla in nadaljuj življenje v utvari, da imaš zadeve pod nadzorom. Ko pa pritisk znova naraste do te mere, da ga ne boš mogel več krotiti, najdi novo žrtev in si kupi naslednji obrok miru.

Ukvarjanje s krivcem je značilno za tiste sisteme, ki so zavrgli presežnost. Ukini Boga in vlada (država) bo stopila na njegovo mesto, ugotavlja Chesterton. Tam pa, kjer je vera v presežno – v Boga – preživela, je mogoč drugačen pristop. Zažívi kot človek, kot etični osebek, pa ne boš potreboval nobenih opornic, steznikov in omejitev v obliki zakonov, pravil in policije. Ravno tega nam v Sloveniji manjka na vseh področjih. Zakonov in pravil imamo več, kot jih lahko preberemo in prebavimo. Tudi vedno boljši so, odkar jih pišejo ljudje v Bruslju, Berlinu in Parizu. A kaj pomaga najboljši zakon, če ni človeka, ki bi ga izvedel? Kaj pomagajo debela navodila o nasilju in spolnosti na televiziji, če se lastniki in uredniki požvižgajo nanje, če inšpektor in policist ničesar ne vidi in ne sliši, če molčijo starši in gledalci, če se strokovnjaki izgubljajo v cepljenju mišje dlake, namesto da bi rekli bobu bob? Tu predpisi nič ne pomagajo. Nasprotno, ljudje postajajo cinični, ko vidijo, da se zapisane in izgovorjene besede ne ujemajo z ravnanjem.

Če kdo, potem Rupert Murdoch velja za sodobnega zlobnega kapitalista, ki medije uporablja za množitev denarja in političnega vpliva. Pred dobrim desetletjem si je celo prislužil vlogo negativca v Bondovem filmu Jutri nikoli ne umre. Murdoch je v manj kot tednu dni ukinil največji britanski tabloid, izgubil ključne sodelavce v ZDA in Veliki Britaniji ter končal v vlogi skesanega grešnika pred parlamentarci in preiskovalci. On, pred katerim so se tresli poslanci in ministri! Spodletel mu je več milijard vreden prevzem britanskega satelitskega omrežja. Odstopili so pomembni ljudje v britanski vladi in policiji. Vse to se je zgodilo, predno je bila podana ena sama tožba.

To je normalno v družbah, ki nekaj dajo na etiko, na to, da se besede ujemajo z dejanji. Nihče od omenjenih, ki so izgubili službo ali so odstopili, ni čakal, da jih bo nekdo obtožil in jim pred sodiščem dokazal krivdo. V javnih zadevah – in mediji so javna zadeva, prav tako kot politika – namreč ne gre v prvi vrsti za vprašanje, ali je nekdo kršil zakon. Seveda ga ne sme. Standard v javnih zadevah je veliko višji in se glasi: ali sem se zavzel(a) za to, kar je prav in dobro? Kristjani pri maši prosimo odpuščanja za tisto, kar smo slabega storili, ter za tisto, kar smo dobrega opustili. Z drugimi besedami: človek ne greši le takrat, ko krši zakone in pravila, ampak tudi takrat, ko svoje moči in svojega vpliva ne zastavi za dobro in pravično. Čim bolj je človek dober, tem bolj se zaveda teh drugih »grehov«.

Kriza slovenskih medijev je predvsem kriza etike. Seveda lastniki medijev in novinarji tudi kršijo zakone in pravila. Ampak to delajo povsod po svetu, pa zato še niso v krizi. Problem pri nas je v tem, da državni organi, inšpektorji, poslanci in poslanke, od državnega zbora in predsednika republike imenovani upravljavci javne radiotelevizije in še kdo (spre)gledajo tovrstne kršitve in nič ne ukrenejo. Kdaj se je že zgodilo, da bi direktor, minister ali urednik odstopil zato, ker so se v njegovem mandatu dogajale nečednosti? Ne govorim o nezakonitostih, ampak o neetičnosti – o konfliktih interesa, slabem upravljanju z javnimi dobrinami, sistemski neprofesionalnosti in tako naprej. Kolikokrat so se novinarji in državljani uprli slabemu poročanju ali obsodili neprofesionalnost ne glede na to, ali je človek »njihov« ali ne? Etičnost namreč pomeni, da se zavzamem za dobro stvar takrat, kadar me to nekaj stane. Kako je že rekel Jezus: lahko je biti dober do svojih. Mi pa smo poklicani, da smo dobri tudi do tistih, ki jih ne maramo.

Bog ni samostalnik, pravilo, zakon. Bog je glagol: Zažívi kot človek. Delaj dobro!

Vir: tednik Družina

26 KOMENTARJI

 1. Kam smo prišli!

  Najboljše razvedrilne oddaje na televiziji so posnetki novinarskih konferenc našega njvečjega komika in premiera Boruta Pahorja.

  Glavni junaki televizijskih srhljivk pa so TUERK, KUČAN, GOLOBIČ, POTRČ , JANKOVĆ in kar je še druge gospode s kapitalistične “levice”.

  Postavlja se prastaro vprašnje, kaj je bilo prej, kura ali jajce.

  So mediji zaslužni, da imamo tako zanič oblast ali je pokvarjena oblast kriva, da imamo tako zanič medije?

 2. Dobra stvar je v tem, da so očitno ljudje poiskali druge vire informacij in ne verjamejo več ta glavnim medijem.

 3. “Kriza slovenskih medijev je predvsem kriza etike.” Hehe, stric Lah, a tisto, kaj da “pomagajo debela navodila o nasilju in spolnosti na televiziji, če se lastniki in uredniki požvižgajo nanje”, morda leti na nekoč cerkveni T-2? 😉 Kako to, da se niste oglasili že pred leti?

 4. Carlos,

  čemu ti pravzaprav nasprotuješ? Citirani tezi ali temu, da Lah lahko sploh komentira, ker se ni takrat oglasil, ko bi se po tvojem moral?

  Nasprotuješ torej Lahu ali njegovi tezi? Tvoji komentarji vedno znova dokazujejo, da se bolj osredotočaš na to KDO komentira kaj kot KAJ kdo komentira. Razlika je očitna. Nakazuje pa motiv. V prvem primeru je prvotni motiv tekmovanje ali boj z drugače mislečimi. V drugem primeru pa je motiv predvsem argumentiranje o sami temi in o postavljenih tezah. Nekaj kar si ti praviloma težko sposoben…

 5. Motijo me, dragi moj, dvojna merila, dvojna merila. Mene nage babe in streljanje po televiziji prav nič ne motijo, tisti, ki ga pa, bi se moral pa oglasiti tudi tedaj, ko nage babe predvajajo na programih, ki so v oskrbi njegove lastne opcije, ki jo sicer vedno in vselej povsem nekritično brani pred tobože napadi. Toliko o argumentaciji. Kar se pa boja z drugače mislečimi – in celo z enako mislečimi – tiče, pa nimam prav nič proti. Če bi se vsi strinjali, kakšen dolgčas bi napočil! 😉

 6. Carlosa moti to, da nimamo dvojnih meril, kot jih ima on. Njihovi lahko prikazujejo vse, naši pa nič.

  Carlos ima dvojna merila.

 7. “Slovenska medijska krajina ni kultiviran, lepo obdelan vrt in njive. Prej spominja na džunglo in puščavo. Vsi udeleženci – lastniki, novinarji, bralci, raziskovalci, državljani – se sprašujemo, kdo je kriv, da smo pristali v nezavidljivem položaju, ko mediji, ta čudoviti dosežek človeške ustvarjalnosti, namesto ljubezni, lepote, znanja in razumevanja sejejo njihovo nasprotje.”

  Na kratko:
  Slovenska medijska krajina je v lastni oblastnikov, ki jo izkoriščajo za svoje potrebe: ostati na oblasti in v tej pokrajini gledati čudovite slike sebe. Nič novega na tem svetu.

  Glavna bitka na tem svetu se vodi v izobraževanju, točneje v šolstvu. Ali šolstvo spodbuja poslušne potrošnike ali pa osebe samostojnega, kritičnega razmišljanja. Bitka v slovenski medijski krajini je sicer pomembna vendar ostaja v senci.

 8. Carlos Contreras je konta vsemu. Iz principa.

  Sicer pa je klovn komunajzarskega cirkusa. Torej je oprani bebo.

  Simpl k pasulj.

 9. Kuk, se motim, če postavim domnevo, da je pasulj pri vas doma vse prepogosto na jedilniku? In da še niste ugotovili, da je treba fižolu dodati kumino, vodo, v kateri ste ga kuhali, pa obvezno odliti in fižol splakniti? Ne? Evo, benevolenten nasvet za v bodoče. 😉

 10. Hja, če pa ni pasulj, bo pač treba vzrok kolike iskati kje drugje. Še en nasvet: “Nekatere od teh študij priporočajo uporabo probiotikov (ki vsebujejo npr. Lactobacillus acidophilus ali Lactobacillus reuteri) za izboljšanje simptomov.”

 11. korl kontra je kuharski vajenec.

  za luplenje krompirja ima diplomo fsnp/fdv, mentor miheljak, ki je bil v mladih letih ministrant.

 12. Spet nekaj šlogamo iz kofetovega zoca, ka-li? In spet smo udarili mimo, ka-li, Kuk? Pa še kdaj poskusite. Barcaffe za šloganje namreč ni primeren.

 13. Bog ni samostalnik, pravilo, zakon. Bog je glagol: Zažívi kot človek. Delaj dobro!

  No, to ni razumljivo, je pa razumljivo, da Boga še nihče ni videl. Ali je zato moškega, ženskega, srednjega spola ali je ali ni samostalnik, nam je neznano.
  Je pa res, da konstitucije 2. vatikanskega koncila govorijo o DRUŽBENIH OBČILIH in ne o medijih, kakor se je izraz razpasel tudi med katoliškimi novinarji. Se vidi,da ne jemljemo (ničesar?) zares. Torej ne mediji, ampak

 14. CACTUS, spet imaš težave s sovražnim govorom.

  CARLOSA CONTRERASA očitno primerjaš s prdcem, ki je edini glasni stranski prozvod zaužitega pasulja.

 15. Ancka on 29.7.2011 at 22:12
  Carlosa moti to, da nimamo dvojnih meril, kot jih ima on. Njihovi lahko prikazujejo vse, naši pa nič.

  Carlos ima dvojna merila.
  Če tako reče anček, je to povsem točno. Mislim, da je direktor inštituta za meroslovje, ko govori o merilih. Aja, tudi v evangeliju nekaj piše, kako da je Jezus postavljal merila. Bi pa rad poznal merila, ki jih ima Anček.

 16. Ancka on 29.7.2011 at 10:49
  Dobra stvar je v tem, da so očitno ljudje poiskali druge vire informacij in ne verjamejo več ta glavnim medijem.

  Sedaj verjamejo samo Ančeku.

 17. Očitno je ANČKA komunistom na tem forumu rakrana. Kar žrite se!
  ANČKA – go on !!! Dobro jih j…..

 18. gufy on 3.8.2011 at 9:38
  Očitno je ANČKA komunistom na tem forumu rakrana. Kar žrite se!
  ANČKA – go on !!! Dobro jih j…..

  Prvič nisem komunist in se ne žrem. To delajo samo katoliki, ki ne znajo odpuščati in nimajo nobene metanoje. Očitno je ta forum narejen samo za take kot je Anček in gufy, ki uporabljajo lepe katoliške izraze o jeb****, kakor se kar naprej vidi. Res še nisem srečal dobrega katolika. Tudi gufy sipreberi knjigo J. Janžekoviča Smisel življenja, še posebej kaj pravi na koncu… ne mora pa biti dober kristjan (katolik pa najbrž sploh ne), kdor ni dober človek. Pa iskreno o vsem premisli, ker se ti vse piše in boš ob koncu življenja moral dati odgovor. Če se boš pol tresel, bo prepozno. Lp Marijon.

 19. Žeremija, si komunajzer in se žreš.

  Saj tukaj gor ves čas otresaš sovraštvo in nestrpnost do tistih, ki ne maramo komunajzerjev.

 20. Ancka on 4.8.2011 at 15:58
  Žeremija, si komunajzer in se žreš.

  Saj tukaj gor ves čas otresaš sovraštvo in nestrpnost do tistih, ki ne maramo komunajzerjev.

  Nič ne otresam sovraštva in ne nestrpnosti, ampak v sodelovanju z Duhom Tolažnikom samo z ljubeznijo opozarjam na napake katolikov, kakor sta vidva, da ne padeta v skušnjavo in si ne zapravita nebeškega kraljestva, kakor (pre)mnogi. To je širjenje blagovesti, ker vaju je satan pridobil na svojo stran. Kar pa zadeva tvoje izjave, ti resnično povem, da se vse beleži pri nebeškem Očetu. Boš dajal odgovor, brez skrbi, pa ne vem, kako bo kaj s teboj. Če bi ob smrti še lahko migal, bi imel polne hlače, če nič drugega. Sicer pa zate velja Prg 11,22. Brez zamere, ker se ne žrem, ampak se žrete vi vsi, ki ste lažnivci in ker sovražite komunajzarje. Bog te bo izpljunil in bo hudo, ker boš izgubil življenje. Te zdaj opozarjam, da ne boš potem kvakal, da nisi vedel, ko boš pogubljen…

 21. Žeremija,

  Seveda otresaš sovraštvo in nestrpnost, in se zaganjaš vame že ves čas samo zato, ker ne maram komunajzerjev.

  Z ljubeznijo, iz katere bruha sovraštvo opozarjaš na – tisto, čemur ti praviš napaka – zgolj tisto, kar ti ni všeč, in je zgolj drugačno – nič napaka.

  Sploh pa tako napadaš, da ne znaš povedati, kakšne konkretne napake naj bi delali – seveda, ker potem bi se izkazalo, da sploh ni napaka, ampak zgolj drugačnost.

  Po tvoje bi morali podpirati komunajzerske zločine.

Comments are closed.

Prijava

Za komentiranje se prijavite