Bodo vodenje vlade zaupali neizkušenemu novincu, ministrstva pa dokazano nesposobnim ljudem

Plačujemo vas, da se pogovarjate in dogovoriteSkupina katoliških izobražencev iz Maribora poziva k treznosti in odgovornosti.

Smo pred zaključkom drugega kroga iskanja vladne koalicije. Doslej smo potrpežljivo spremljali dogajanje z željo in upanjem, da bodo končno upoštevani volja volivcev ter vitalni interesi Slovenije.

Ko je govor o prvem, je očitno, da so volivci izrekli popolno nezaupanje dosedanjim vladnim strankam (SMC, SD in DeSUS), ki skupaj niso dosegle števila glasov SDS, ki je relativna zmagovalka volitev. Le polovico glasov SDS je dosegla tudi LMŠ, čeprav so Marjana Šarca dominantni mediji favorizirali kot bodočega mandatarja. Kljub temu in mimo Janeza Janše, prepričljivega relativnega zmagovalca volitev, je Šarec takoj »zavihal rokave«. Tako smo že več kot dva meseca priča njegovim obupnim poskusom sestaviti koalicijo, ki bi zagotovila potrebno število glasov za izvolitev mandatarja in nato še vlade. Ko vanjo niso uspeli pritegniti NSi, ki bi v tej koaliciji zanesljivo igrala zgolj vlogo »figovega lista« in dajala vsaj približek občutka levosredinskosti, iščejo manjkajoče glasove pri Levici.

S tem so Šarec in združba omenjenih strank pokazali, da so se pripravljeni povezati s komerkoli samo, da se prepreči mandatarstvo Janeza Janše. Njihovo zavračanje sodelovanja z relativno zmagovalko bi bilo nemara razumljiveje, če bi do njega prišlo na podlagi resnih ali celo vsaj vljudnostnih pogovorov. Tako pa ostaja boleč priokus, da gre za izključevanje cele četrtine volivcev, in to zgolj zaradi enega imena, ki pa je čisto osebni problem nekaterih.

Sicer pa so to čudno odločenost, v sodelovanju z dominantnimi mediji, pompozno napovedovali že pred volitvami. Tako smo že na predvolilnih soočenjih »izvedeli«, da se z Janšo ne bodo pogovarjali in da je vsaka alternativa boljša od vlade, v kateri bi sodelovala SDS z Janšo kot predsednikom. Gre torej za stališče, ki političnega nasprotnika šteje za sovražnika, s katerim ni možen niti pogovor. Gre torej za podoben odnos, kot so politične sopotnike »obravnavali« nacisti, fašisti in komunisti. Kaže, da so volivci to skrajno negativno kampanjo razumeli in jo temu primerno »nagradili«. Posledica  je denimo množičen osip poslancev SMC in DeSUS in dokaj povprečen rezultat SD, daleč od optimističnih napovedi.

Očitno je bil ta osip še premalo, ker vodstva teh strank niso uspela iz volilnega rezultata potegniti ustreznih zaključkov. Tako želijo Cerar, Židan in Erjavec še kar nadaljevati z vladanjem, čeprav so za sabo pustili pravo razdejanje na nekaterih ključnih področjih (zdravstvo, slovenska vojska, polomija z arbitražo, vključno s prenagljeno, predvsem pa nekompetentno vložitvijo tožbe proti Hrvaški, brezglavi poskus priznanja palestinske države, ipd., kar vse je povzročilo poslabšanje zunanjepolitičnega položaja in ugleda Slovenije).

Podobno ni ta vlada izpeljala nobene omembe vredne strukturne reforme. Tako smo, za razliko od leta 2008, ko je bila Slovenija zgled uspešne in zaupanja vredne nove članice EU, samo deset let kasneje skoraj brez ugleda in na repu uspešnosti po skoraj vseh pomembnih primerjalnih kriterijih. O vsem tem se na predvolilnih soočenjih skorajda ni govorilo, če  že, pa v rokavicah.

Novinarji dominantnih medijev so prej omenjenim politikom celo dovoljevali, da so nastopali, kot da  bi bili še nedavno v opoziciji, in jim dajali priložnost nakladati, kaj vse da bodo spremenili in uredili, ko pridejo na oblast, na kateri so v resnici že leta.

Tu smo pri vprašanju vitalnih interesov Slovenije, kjer je potrebno odgovoriti na naslednje ključno vprašanje. Ali je mogoče vodenje vlade zaupati neizkušenemu novincu, ministrstva pa ljudem, ki so se z dosedanjim delom pokazali kot popolnoma nesposobni? Zahtevnost tega vprašanja dodatno potencirajo problematika migrantov in s tem povezano zavarovanje južne meje na eni ter ponovno predsedovanje EU v času mandata nove vlade, na drugi strani. Poleg tega smo pred vedno zahtevnejšimi izzivi političnih in gospodarskih odnosov v EU in v svetu.

Katoliški izobraženci v Mariboru smo trdno prepričani, da niti Šarec kot morebitni mandatar niti njegova vlada, kot se sedaj kaže na obzorju, ne bosta kos tem nalogam. Poleg tega so razmere doma in v svetu preveč zahtevne, da bi si smeli privoščiti eksperimentiranje, češ, če ne bo uspelo, pa gremo ponovno na volitve. Mar res!? Brez vsaj najnujnejših sprememb volilnega sistema bodo volitve vse manj praznik demokracije in vabljiva priložnost volivcem, da s svojim glasom pomagajo pri uveljavljanju potrebnih in konstruktivnih sprememb družbenega in gospodarskega razvoja Slovenije.

Zaskrbljeni spričo poskusov, da se mimo volje volivcev ustoliči nekompetentna vlada po meri režiserjev iz ozadja, naslavljamo na ključne akterje pri sestavljanju nove slovenske vlade in javnost poziv k treznosti in odgovornemu ravnanju in zahtevamo:

 1. V novi slovenski vladi ne morejo v pomembnejših vlogah sodelovati stranke, ki so sestavljale dosedanjo vlado, ki je z odstopom predsednika priznala neuspeh, predčasno zaključila mandat in dobila na volitvah nezaupnico, hkrati pa za sabo pustila vrsto nerazrešenih težkih in zahtevnih razvojnih in strukturnih problemov.
 2. Oblikovanje vlade naj gre v smeri široke, velike koalicije, v kateri bodo imeli najpomembnejšo vlogo stranke, ki doslej niso bile del vladne večine. To pomeni, da jo je možno zgraditi okoli SDS pod mandatarstvom Janeza Janše, ta pa naj k sodelovanju povabi predvsem LMŠ, NSI in SAB.
 3. V primeru, da poskus sestaviti trdno vladno koalicijo ne bi bil uspešen, je potrebno sklicati nove volitve, pred tem pa s premislekom in upoštevaje interese Slovenije in njenih državljanov uveljaviti nujno potrebne spremembe volilnega sistema.

76 KOMENTARJI

 1. Ne morem verjeti, da se pod takšno razmišljanje podpišejo kot “katoliški izobraženci”.
  Volilni rezultat pač omogoča Šarcu sestavo vlade in tu dileme ni. Ta rezultat pač odseva razpoloženje volivcev, pa če je to nam všeč ali ne.

  • Želja (ne le razpoloženje) volivcev je 25% soudeležba SDS. Tudi ostali odstotki morajo ostati v skladu z izbiro volivcev. Kaj še ni jasno?

  • Pri katolibanih je pač stalno dilema. Če dobimo 1 ali 10 ali 25 ali 34 poslancev, MORAMO MI VLADATI, KER TAKO SMO MI REKLI. In katolibani, žal, sploh ne razumejo, kako v liberalnih parlamentarnih demokracijah potekajo volitve in kaj volitve pomenijo za sestavo vlade in kaj pomeni določeno število poslancev, ki lahko glasujejo v to ali drugo smer.

   Katolismehi.

 2. “Bodo vodenje vlade zaupali neizkušenemu novincu, ministrstva pa dokazano nesposobnim ljudem”

  Napačno oblikovan naslov. SMO ŽE zaupali. Sprašujem se, ali ima tak folk, ki si to dovoli, pravico tlačiti zemljo?

 3. Že ko sem prvič prebral ta zmazek (ne morem reči drugega), sta me zmotili dve stvari:
  Prvič, podpisani so “katoliški izobraženci”, brez imen in priimkov. Torej spet tipična anonimizacija, katere namen je psihološko prepričati vso verno občestvo, kako mora razmišljati o političnem dogajanju. Naj gospe in gospodje pridejo z imeni na dan, da bomo vedeli, pri čem smo. Tole skrivanje za nekimi izobraženci se mi zdi totalno prozorno!
  Drugič, avtorji tega spisa že VNAPREJ PREDPOSTAVLJAJO, da vlada, ki jo bo vodil Šarec, ne bo uspešna. Po čem to sklepajo? Ker Šarec ne pripada “pravi” stranki? Ali pa so morda avtorji tega pisma posvetovali s kakšno vedeževalko? Ugibam pač. Kajti poštena intelektualna in tudi krščanska drža bi bila, da bi Šarcu dali priložnost, brez vnaprejšnjih predsodkov, da bo vlada neuspešna.

  Potem pišejo:
  “V novi slovenski vladi ne morejo v pomembnejših vlogah sodelovati stranke, ki so sestavljale dosedanjo vlado, ki je z odstopom predsednika priznala neuspeh, predčasno zaključila mandat in dobila na volitvah nezaupnico, hkrati pa za sabo pustila vrsto nerazrešenih težkih in zahtevnih razvojnih in strukturnih problemov.”

  Dragi pisci tega pisma, očitno res nimate veliko pojma o politiki, sicer bi vedeli, da se na vsakih volitvah karte delijo na novo, ne glede na to, kdo je bil v vladi in kdo ne. Tu ni ne zmagovalcev in ne poražencev. SDS je dobila med posameznimi strankami sicer največ glasov, to pa je tudi vse. Je relativna zmagovalka in hkrati moralna poraženka, saj je s svojo dosedanjo prakso izključevanja sama povzročila, da ne more sestaviti koalicije. Janša ima samo to srečo, da NSI sedaj vodi Matej Tonin, ki je očitno odpustil SDSovcem vse nesramnosti, ki so letele nanj.
  Torej: koalicija se sestavlja na novo. Ni pomembno, kdo je že bil v vladi in kdo ne. Dejstvo pa je, da si večina volivcev želi vlado brez Janše in SDS. In to je treba spoštovati.

  • Aco,
   vaša izjava, da vas kot anonimneža moti, ker se nekdo drug pod zapisom ni poimensko predstavil, bi bila smešna, če ne bi bila hinavsko dvolična. Poleg tega piscem podtikate namene, ki iz njihovega pisanja ne izhajajo.

   Najprej se sami podpišite pod svoje zapise z lastnim imenom in priimkom ter pojasnite namen svojega komentiranja, preden boste drugim očitali anonimnost ter jim hinavsko podtikali neke prikrite namene!

   Da Šarčeva vlada, če jo bo na koncu sploh sestavil, ne bo mogla biti uspešna, lahko predvidi vsak, ki najmanj od leta 2008 dalje spremlja državnozborske volitve in opazuje dogajanje v sodstvu in dominantnih medijih v kombinaciji s slovensko politiko ter je sposoben analizirati in sintetizirati dejstva in dogodke.

   To, čemur Šarec pripada, namreč ni nikakršna stranka, temveč zgolj zbirka političnih ‘no name’ diletantov, ki so se po diktatu globoke države tik pred volitvami sestali na listi pod Šarčevim imenom in priimkom. Nekateri med njimi so reciklirani politični kadri iz propadlih levih strank, kot je tudi Šarec recikliran bivši član danes propadle Jankovičeve PS.

   Dominantni mediji so Šarca brez najmanjše utemeljitve povzdigovali med politične zvezde. S sfejkanimi “rezultati anket” so ga predstavljali kot bodočega zmagovalca volitev in ga porivali na predvolilna soočenja parlamentarnih strank, čeprav ni spadal mednje.

   V čem naj bi se skrivala njegova politična kvaliteta?
   Režimski družbenopolitični delavci Šarca sploh niso temeljito izprašali o njegovem političnem programu, neštetokrat pa so ga vprašali, ali bo po volitvah sodeloval z Janšo.
   Pa saj o programu ne bi niti mogel odgovarjati, ker ga dejansko nima! Ali morda vi veste, kakšen je njegov politični program?

   Niti po volitvah Šarec nima kaj povedati, njegovi odgovori na konkretna novinarska vprašanja so vsi v slogu njegovega lika Serpentinška: če bo špičasto, bodo vile, če okroglo, pa lopata.
   Skratka, nekdanji komedijant nima pojma o politiki na državnem nivoju in zaradi tega lahko vnaprej sklepamo, da ga že in ga bodo tudi nadalje iz ozadja dirigirali zastopniki globoke države.
   Tako bo tudi s Šarčevo politično kariero: če bodo šefi globoke države hoteli, da plava na vrhu, bo plaval, če ne, bo potonil.

   Tranzicijska levica žre svoje “nove obraze”, kot je revolucija žrla svoje otroke. Poglejte Cerarja in Bratuškovo – v političnem smislu bosta z udinjanjem pri političnem diletantu Šarcu (ki je v zadnjih dveh mesecih, med sestavljanjem vlade pod vplivi globoke države, postal domišljav in aroganten), izgubila ves politični ugled, kolikor sta ga kot bivša predsednika vlade morda imela.

   Če bi se odločila za sodelovanje z na mednarodnem nivoju izkušenim politikom Janšo, bi takšna vlada v politiki EU oz. v mednarodnem smislu imela veliko večjo težo. Glede na to, da stoji država Slovenija ponovno pred velikim migrantskim izzivom in da jo leta 2021 znova čaka predsedovanje EU, bi vladna kombinacija strank SMC in SAB z SDS in N.Si veliko bolje izpeljala svoj politični posel, kot bi to lahko kdajkoli storila Šarčeva “manjšinska vlada” v kombinaciji z Levico.

   Namesto kolikor toliko uspešnega vodenja državne politike in reševanja resničnih problemov, ki tarejo slovenske državljane, si od kombinacije petih strank z nevladno Levico lahko obetamo le ohranjanje statusa quo in “po Šarcu potop”…

   In ko smo že pri tem: po analogiji z vašo trditvijo, da si večina volivcev ne želi vlade z Janšo in SDS, vam lahko odgovorim, da si še večja večina ne želi Šarca za premiera, saj je za kandidate z njegove liste glasovalo le bornih 13% udeležencev volitev.

   Vlada, ki jo sestavlja Šarec, ne ustreza večinski volji volivcev, to floskulo so si izmislili levi spin doktorji, vi jo za njimi zgolj ponavljate.
   Me prav zanima, če je Mediana naredila anketo med slovenskimi državljani, ali si želijo manjšinsko vlado z Levico pod Šarčevim vodstvom??

  • “Dejstvo pa je, da si večina volivcev želi vlado brez Janše in SDS. In to je treba spoštovati.”
   Zelo se strinjam, da si večina volivcev želi vlado brez Janše in SDS, toda to nikakor ne pomeni, da je to za Slovenijo dobro. Veliko prispevkov je bilo objavljenega na tem portalu, zakaj za Slovenijo to ni dobro, zato se mi zdi vredno ustaviti predvsem ob besedici “želi”.
   Želje so v zadnjem času nekaj zelo pomembnega, moderen človek pa ne ve, da so želje lahko zelo pogubne. Moderen človek se bi moral odkrito vprašati, kaj je prav in dobro, in ne, kaj si želi. Zato se obnaša kot otroci, ki bi se radi igrali z bombo. A bomo dali otrokom bombo, če si želijo igrati z njo? Zato je tudi spoštovanje želja vprašljivo.
   Še nekaj moram zapisati, čeprav vsi vedo, nihče pa nima tega pred očmi. Moralno je nedopustno upoštevati slabe sklepe oziroma obljube, ki so bile dane volilcem pred volitvami.

 4. Aco, Zmagovita stranka letošnjih volitev je zmagala na VSEH volilnih enotah Slovenije, vse ostalo se meni osebno zdi razdrobljen drobiž vsak po okoli 10%. Vse kar pa te male stranke (in poraženke) združuje (razen NSi) , je pa namreč samo to, da ustvarjajo skupnega sovražnika, to je zmagovalca volitev. Na ta način si na pač ustvarjajo politični parket za njihovo preživetje in obstanek in žal nadaljno oblast. S tem se pa na žalost izvajaja celotna politična BLOKADA Slovenije in delitev Slovenije, ter posledično nadaljnje gospodarsko zaostajanje Slovenije. Za enega Kristjana bi že samo to po mojem mnenju morala biti očitni razlog, da je to nesprejemljiva opcija, sploh nevredna dodatnega pojasnjevanja, kljub dobronamernemu pismu Skupine katoliških izobražencev.
  A vi pa smatrate, da se takšna oseba lahko tudi še izkaže za uspešnega? Meni se pa zdi, da pa vseeno malo provocirate na tem portalu:).

  • Nič ne provociram, povem to, kar mislim.
   Malo začnite seštevati odstotke. Kaj pomeni 25 odstotkov SDS proti ostalim 75 odstotkom, ki si NE želi Janše za premiera?
   Pa začnite malo primerjati dogodke iz preteklosti. Leta 1990 je med posameznimi strankami zmagala ZKS-SDP. Po vaši logiki bi morala ta stranka sestaviti vlado. Leta 2011 je zmagala Pozitivna Slovenija. In glej ga, zlomka, predsednik vlade spet postane Janša. SDS je bila na tistih volitvah poražena.
   In veste, lahko bi SDS sestavila vlado, če bi bila RES pripravljena na pameten kompromis. Denimo, da bi za mandatarja predlagala kako drugo osebo. Ampak ne, vi trmasto vztrajate pri Janši, ki se je že zdavnaj kompromitiral. Prvi pogoj za to, da lahko nekdo neobremenjeno vodi vlado, pa je ta, da je predsednik vlade POŠTEN. In Janša žal to ni. Kruto dejstvo pač.
   To vaše norenje, da bomo imeli blokado, pa je samo strašenje ljudi pred tem, da lahko nekdo drug sestavo vlado in ne relativni zmagovalec. Kako lahko vehementno trdite, da bo Slovenijo pod Šarcem gospodarsko zaostajala? Imate dokaze? Vidite v prihodnost?

   • Janša je toklrat krepko zmagal. Pozitivna Slovenije je takrat malo več % kot SDS dobila, pa itek ker niso bili sposobni še ene LEVE vlade sestavit, (Janković pač) je potem Virant ponudil sodelovanje raje desni opciji in temu je sledila janševa vlada. To je pa popolnoma druga situacija kot danes, ko vsi taki kot si ti ponoči sanjate “SAMO NEE JANŠA, samo nee janša…”, čez to pač ne zmorete. Bomo šli na nove volitve raje, vi pa kar mirno sanjajte naprej v tem kaosu, enkrat vam bo že presedlo, tud takim kot ste vi. Za Šarca pa ni treba gledati v prihodnost, samo poglejte kaj so do danes naredili, tudi če se bodo končno zmenil, bodo imel 3 stranke iz prejšnje vlade, ki so odgovorna za vse kar so uničeval, zdravstvo, gospodarstvo, javna uprava…povejte mi po kakšni čudežni formuli naj bi sedaj Šarec s takšno ekipo spremenil tovrstno politiko?

  • Grega1 še en katolismeh, ki ne razume volitev. Kaj pomaga, če je SDS zmagala v vseh enotah, če je bila ta zmaga med 25 in 30 odstotkov, ne pa več kot 50 odstotkov. SDS pač ima toliko poslancev, kot jih ima in nič drugega ni važno – ne koliko glasov je osebno dobil Princ teme, ne koliko glasov so dobili na posameznem volišču itd. Šteje pač število poslancev v parlamentu in teh je 25, skupaj s sorodnimi pa komaj nekaj čez 30.

   • Točno tako. Ampak janševikom logika parlamentarne demokracije očitno ne deluje najbolje. Dejansko se je pokazalo, da je Janša v resnici največji poraženec teh volitev.

    • Vsi razen Janše in pogojno NSI so udbo-kučanisti-islamofili. Hkrati pa jokajo, ker t.i. udbo-kučanisti-islamofili ne želijo sodelovati z ljudmi, ki jih obravnavajo na omenjen način. Veee, zakaj ne pustijo Janši vladati in zakaj se mu ne želijo podrediti, saj jih ni nikdar žalil ali širil laži o njih. Veee, zakaj ne moremo vladati s 25 % glasov. Veee, 25 % glasov bi nam moralo zagotoviti več ko 46 poslancev ipd.

     • Ne, Koltur, ti, pa Aco pa še nekateri ste udbo-kučanisti in islamofili.

      Bilanca je itak taka, da je znatno več napadov z leve na desno kot obratno – Janša se ponavadi le odziva na te napade.

      Tako, da je levica izključevalna. Ti pa to kvečjemu dokazuješ.

 5. Izid izključevanja je vedno negativna selekcija. In izid negativne selekcije ne more biti drugega, kot nekompetentna vlada. Logično.

  Vračamo se v čase, za katere smo mislili, da so za nami. Izid teh časov je bil propad bivše države. Po istem postopku bodo zaradi koristi manjšine poizkusili uničiti še to.

  • “Izid izključevanja je vedno negativna selekcija. In izid negativne selekcije ne more biti drugega, kot nekompetentna vlada. Logično.”

   Po tej logiki SDS nosi odgovornost, če bomo v tem mandatu dobili nekompetentno vlado. Ker je s svojim izključevanjem sproti podirala z ritjo, kar je gradila. In rezultat? Nihče noče z njo v koalicijo.

   • Ne da nihče noče z njo v koalicijo, nihče ne sme z njo v koalicijo, je odredilo udbomafijsko ozadje v sodelovanju s skorumpiranimi mediji. Kljub temu, da večina volivcev meni, da bi bil JJ najprimernejši za predsednika vlade, bo predsednik človek, ki mu zaupa pol manj volivcev kot zmagovalcu volitev.

    To ozadje se namreč boji sprememb, ki bi jih oddaljile od sedanjih neupravičenih privilegijev. Za nekompetetno vlado, kot garanta ohranjanja statusa quo in posledice namerne negativne selekcije, je torej odgovorna globoka država in njeni bedni hlapčki.

    • Kako bi naj večina volilcev menila, da je JJ najprimernejši, če ima njegov blok zgolj nekaj več kot 30 poslancev, nasprotnik blok pa prek 50

     • Volivci volijo stranke, njih programe in njih osebnosti in ne bloke. Predsednik vlade bo in je konkretno eden in ne nekakšen blok. Praviloma je predsednik tisti, ki mu zaupa največ volivcev. V danem primeru je bil to JJ.

      Zakaj pa potem Karla Erjavca ne predlagajo za predsednika, če volilni izid strank in njih osebnosti ni pomemben?

     • Tine, zakaj se delate tako neumnega? Povsem jasno je, da je predsednik vlade tisti, ki zbere koalicijo – vsaj 46 glasov podpore izvoljenih poslancev izvoljenih strank. V Sloveniji pač ne vlada predsedniški sistem, kjer bi “volili” predsednika vlade, ta bi pa nato, ob morebitni zmagi, sestavljal vlado. Sedaj volimo poslance in tisti poslanec, ki uspe zbrati vsaj še 45 drugih poslancev, postane predsednik vlade in vodi vlado.

     • No ja, v državah z utrjeno demokracijo vlado praviloma sestavlja predsednik stranke, ki zbere največ glasov. In druge stranke to spoštujejo in ob tem sodelujejo, kolikor je to programsko uskladljivo. Tudi predsednik Pahor je tega mnenja. V specifično postkomunistični državi, kjer demokracija še ni prav zaživela, pa se demokratičnim pravilom po potrebi izognejo. Totalitarna miselnost nas žal še ni povsem zapustila.

      Poleg tega, Šarec je predsednik ene stranke in ne nekakšnega bloka. Sicer dolgotrajna pogajanja ne bi bila potrebna. Še te stranke t.i. bloka se ne morajo medsebojno uskladiti. Zato bo ena “njihova” stranka ostala kar v opoziciji.

      V totalitarnih glavah cilj upravičuje sredstvo. Očitno.

    • Ker imamo najboljši volilni sistem vseh časov, kaj ti tu ni jasno?
     Kljub temu da nekdo zmaga v skoraj vseh volilnih enotah, ne more vladat.
     Vlada lahko le tisti, katerega pripravijo “strici” za to vlogo.
     Če je igralec, še toliko bolje.

     • Imamo pač tak volilni sistem, da dobiš toliko poslancev, kolikor si dobil glasov. Če dobiš 25 % glasov, dobiš 25 poslancev (ali 24 ali 26, odvisno, koliko jih premaga 4 % prag). Če dobiš 30 % glasov dobiš 30 % poslancev, če dobiš 5 % glasov, dobiš 5 % poslancev in tako naprej. Ne vem, zakaj morate katolismehi tako lagati in natolcevati bedarije.

      Popolnoma nepomembno je, kako se je kdo odrezal v volilnih enotah. Če nekdo dobiš 100 % v neki volilni enoti, bi dobil pač vseh 11 poslancev te volilne enote. Ampak ker seveda resnično življenje ne poteka na tak način, pomeni, da dobi več strank 15, 20, 25, celo 35 % glasov. To pa pomeni, da dobijo 35 % možnih poslancev, tisti ki so bili drugi in dobili 20 % glasvo, pač dobijo 20 % možnih poslancev. Ne vem, kaj je tu nejasnega in nepoštenega.-

      Popolnoma pošteno je – če si dobil npr. 30 % glasov dobiš v zameno 30 % poslanskih mest v parlamentu. To bi moralo biti še katolibanom jasno.

 6. Aco, kaj vam pomeni Deklaracija o suverenosti RS ??
  S svojimi komentarji dokazujete, da ste apologet boljševizma in ne suveren človek.
  Suveren je pristaš svobode in zagovornik demokracije, ki je spoštovanje resnice, poštenosti in spoštljivosti.
  Matej Bor je zapisal: Sreča je srečati človeka, ki to je ! Vi ste očitno velika nesreča, za to mir z vami !

  • Škoda, gospod Zabukovšek, da ste se takoj spravili na nivo “ad personam”, s tem samo dokazujete šibkost svojih argumentov.
   Kot prvo: nikoli nisem bil član partije, nikoli niti simpatizer levih strank. Nikoli nisem bil tudi zaposlen v javni upravi, vedno sem se preživljal z delom svojih rok. Zato sem glede politike dokaj neobremenjen in si upam meriti obe opciji z istimi vatli, kar vam očitno ne uspeva. Za vas sem očitno boljševik, ker si upam povedati, da ima tudi desnica svojo mafijo in mafijskega šefa.
   In ko smo že pri deklaraciji o suverenosti – verjetno govorite o dokumentu, ki je bil sprejet julija 1990? In seveda ni imel nobenih posledic. Bil je samo priročno orodje nekaterih bolj radikalnih poslancev Demosa, ki so hoteli doseči pet minut slave.

 7. Aco očita Janši in SDS, da so mafijski.
  Zakaj pa so ravno ti po velikih naporih in nasprotovanjih levice odkrili pranje denarja v NLB in koruptivne posle v zdravstvu, vse na škodo davkoplačevalskega denarja, pa levica ni ničesar storila, da bi se to razčistilo in odpravilo.
  Nasprotno, nasprotovala je tudi vsem interpelacijam SDS, ki so bile opravičene.
  Aco, kateri davkoplačevalski denar pa bi naj nezakonito porabila Janša in SDS?

  • Mene bolj zanima, zakaj SDS ni dopustila, da bi Möderndorferjeva komisija raziskala pranje denarja preko NKBM in kateri kadri so pri tem sodelovali.

   Kaj mislite?

   • Zato, ker je bil gospod Möderndorfer kontaminiran. Jaz bi najel angleške, ameriške ali pa tudi nemške, avstrijske strokovnjake za pranje denarja. Ampak moja beseda je brez moči.

   • Če namigujete na kakrsnokoli nezakonitost v poslovanju s to banko in vam je poznano, zakaj niste naredili prijave na policijo?

   • Zato, ker SDS vztraja v trditvah, da je samo njihova komisija lahko poštena. Če oni preiskujejo ne potrebujemo mednarodnih komisij, če pa SMC, pa so kontaminirani.

    • To je žal kronična bolezen, ki spremlja SDS že vse od začetka. Namreč, ta permanentna nadutost in samozaverovanost. Sedaj se jim to vrača kot bumerang.
     V prejšnjem mandatu sem spremljal delo obeh komisij in lahko rečem, da vedno, ko so parlamentarne preiskovalne komisije vodili poslanci SDS, so izsledke komisije ves čas uporabljali za napade na politične nasprotnike ter svoj lasten piar. Lastna hvala cena mala.

    • Glede na to, kaj je že prišlo na dan in glede na to, da je 80% časa bila na oblasti levica, je jasno, kdo je kontaminiran, kdo pa niti ne more biti, saj te možnosti ni imel.

     In seveda, ko se razkrije svinjarija levice, je seveda to zgolj pr SDS-a. Oni bi najbrž morali kar sami sebe dajati v nič.

 8. Opala. Spet ta famozna skupina katoliških izobražencev, brez imen in priimkov. To pa dokazuje, da imajo res pravico drugim očitati neizkušenost in nesposobnost, medtem ko ne vemo, kakšne so njihove lastne reference. HAHAHAHA

  katolibani pač

 9. Je pa zanimivo, kako zelo si naši katolibani želijo nekaj podobnega Acerbovemu zakonu iz fašistične Italije, po katerem je neka stranka, če je dobila 25 % v nekem okraju, dobila 100 % poslancev iz tega okraja. Ta fašističen sistem bi katolismehi radi uvedli tudi v Republiko Slovenijo. Kjer bi SDS dobivala 25 % po volilnih enotah, komaj četrtina glasov pa naj bi pomenila, da pobere kar vse možne poslance iz te enote.

  Katolifašisti, nismo več leta 1925, 1933 ali 1941, ko bi lahko vsiljevali takšne fašistične zakone svobodnemu svetu.

  • Žal se moram tu kar strinjati. Večinski volilni sistem je zelo težka zabloda, ker že v osnovi izigrava temeljna pravila demokracije. Bistvo demokracije je, da je politično zastopstvo v parlamentu ogledalo razmerij v družbi. Kolikor odstotkov stranka dobi, toliko ima sedežev v parlamentu. Večinski sistem pa s tem manipulira. Že volilni sistem v ZDA je totalno zavožen, ker predsednika ne izbirajo z neposrednim glasovanjem, pač pa preko elektorjev. Če bi ga volili neposredno, bi Trump gladko izgubil.

   • Mi smo najbolj pametni, drugi pa neumni, zlasti Američani, ali ne Aco? Tudi negativna selekcija je nekaj izvrstnega, a drugi tega še niso dojeli. Zato mi v vseh pogledih briljiramo, a žal na spodnjem koncu lestvic. Obeta se nam, da bomo še bolj učinkoviti pri zaostajanju. Bravo.

    Nič ne de, če ne znamo in nočemo, glavno, da smo najbolj pametni.

   • “Bistvo demokracije je, da je politično zastopstvo v parlamentu ogledalo razmerij v družbi.”

    Popolnoma se strinjam! En človek, en glas! Tako je tudi prav! Zakaj naj bi pametnejši in pravičnejši imel dva glasova, ropar in neumnež pa nobenega? Zakaj naj bi imel tisti, i veliko proizvede dva glasova, onemogli invalid, ki sicer hoče a ne more pa nobenega?

    • Ker smo se v zgodovini naučili, da družbe, kjer imajo nekateri več glasov kot drugi, fašistične ali pa kar odkrito sužnjelasntiške. Ker smo se v zgodovini naučili, da se v takih družbah redno pojavljajo nasilne revolucije, ki vsakih toliko let uničijo celotne družbe in ekonomije.

     Je pa vsaj lepo videt, za kakšen tip demokracije si katolismehi prizadevate – za fašističnega, kjer imajo tisti, ki so prepoznani kot “čista ustvarjalna rasa” volilne glasove, ostali pa jih nimajo.

    • “Če tisti trije“, ob čemer je pokazal na pastirje na bližnjem hribu, “lahko preglasujejo Platona in mene, potem se ti poščijem na demokracijo“, je strokovno, filozofsko in modro pojasnil Sokrat.

     »Demokracija bo plačala, ker bo hotela ustreči vsem. Reveži bodo želeli premoženje bogatih in demokracija jim ga bo dala. Mladi bodo želeli biti spoštovani kot starejši, ženske bodo hotele biti kot moški, tujci bodo hoteli staroselske pravice in demokracija jim bo to dala. Tatovi, goljufi in moči željni kriminalci bodo želeli pomembne državne funkcije, kar jim bo demokracija omogočila, in ko bodo ti demokratsko prevzeli oblast, se bo rodila hujša tiranija, kot je vladala za časa katere koli monarhije ali oligarhije.« Tako Sokrat v v 5. stoletju pred Kristusovim rojstvom.

     • Lepo, da vidimo, da si celo zelo odkrito proti demokraciji – pač splošna značilna katolibanskih bedakov. Najbolje, da nam začne vladati absolutistični knezoškof.

     • Sedaj nam vladajo rdeči baroni, ki nastavljajo majhne psičke bevskače, ki bevskajo celo na Sokrata. Ja, knezoškof bi bila celo pozitivna sprememba. Bi vsaj vedeli, kdo je Sokrat.

     • Če nadaljujem:

      Demokracija pride do izraza le v družbah, ki so prepojene s krščanstvom. Če greste gledati, boste videli, da je kombinacija demokracije in krščanstva izredno uspešna v vseh pogledih. Seveda pa je treba vzeti krščanstvo zares.

     • Koltur je tako besen, da samo še žali.

      Zaveda se, da bo ta vlada katastrofa tudi zanj. Zato pa tako jeznorito žali.

 10. Aco 10.8 ob 10:43 Bistvo demokracije je, da je politično zastopstvo v parlamentu ogledalo razmerij v družbi. Kolikor odstotkov stranka dobi, toliko ima sedežev v parlamentu.
  Da, imate prav. A ni vam, Aco, čudno, da že zdavnaj ne delajo s polno paro? Ali res morajo (zaradi nekaj osebkov, ki ne prenesejo drugače mislečega politika) koketirati z izključevanjem? Kje in kdaj ste nazadnje videli, da bi morali vsi politiki gledati enako ?

  • Je pač zelo logično, da izključimo stalinistično šolane fanatike, ki so se v zadnjih 27 letih obrnili v desno. Sploh fašistične bedake, ki lažejo in žalijo o vseh – tako nasprotnikih kot zaveznikih. Ki želijo postopoma ukiniti demokracijo v državi. Je pač logično, da nihče normalen s takšnimi norci ne gre “vkup štrihat”.

   • Stalinistično šolan si ti, pa še pamet te ni srečala, ker si še vedno obrnjen v levo. Take je treba izločiti.

    Taki, kot si ti, hočete popolnoma ukiniti demokracijo, predvsem pa svobodo in človekove pravice.

 11. Ja, AlFe, imate prev. Jacques Rupnik pravi, da je demokracija krhka in ranljiva. Dodajam: Za uspeh in preživetje potrebuje odgovorne in aktivne državljane. Škoda, da smo se slovenski kristjani skoraj popolnoma odrekli aktivnemu političnemu udejstvovanju. Pod pogojem pristnega krščanstva, o čem ste tudi zelo dobro napisali.

 12. Če še komu ni kaj jasno, smo pravzaprav tarča orkestriranega napada s strani komentatorjev koltur, Aco …

  • O ne, na tem portalu se pojavljajo ljude, ki mislijo drugače, kot jaz. O ne, kakšen napad name.

   Katolismehi, patetično.

 13. Dobrohotni nasvet razpravljalcem:
  Ne ukvarjajte se s temi totalitarnimi debili, ki slišijo na ime Aco, Koltur in podobni. Kaj ne razmete, da so od udbomafije plačani za to, da na tem uglednem portalu provocirajo in smetijo, in to za naš pokradeni denar, ki mu učeno rečejo “bančna luknja”. Škoda vašega časa in dostojanstva.

  • Vi mislite, da bi moral Janša vladati, četudi ne spravi skupaj več kot 30 poslancev, da bi ga podprli kot mandatarja. Ampak totalitarni debili smo tisti, ki opozorimo na takšno neumno zahtevo?

 14. Jaz se nekako ne sekiram zaradi te vlade. Saj to ne more zdržati več kot mesec, dva. To je samo postmodernistični performans s primesmi klasične groteske …

 15. Torej, če povzamem komentarje dveh boljševikov:

  87% ljudi si ne želi Šarca za premierja
  90% ljudi si ne želi Židana za premierja
  90% ljudi si ne želi Cerarja za premierja
  91% ljudi si ne želi Mesca za premierja
  95% ljudi si ne želi Bratuškove za premierja
  95% ljudi si ne želi Erjavca za premierja

  Očitno je, da gre za plebiscitarno večinsko odklanjanje vseh teh naštetih.

 16. Obeta se nam vlada luzerjev, ki jo bo omogočala ali izsiljevala Levica.
  Torej bo Levica glavni faktor vlade luzerjev.
  Ker se luzerji zavedajo, da so luzerji si pa na vsak način želijo uživati privilegije vladanja se lahko zgodi, da bomo dobili zelo obstojno a anarhično vlado za cela 4 leta.
  Obeta se nam napad na proračun in finance, novi in višji davki, novi zaposleni v javnem sektorju, povečanje javnega dolga.
  Ta vlada bo lahko obstala samo ob veliki gospodarski rasti za katero sama ne bo zaslužna in bo ob morebitni novi gospodarski krizi enormno povečala zadolževanje.
  So pri Levici že zdavnaj pozabili na “Poslance na minimalce”.
  Luzerji zbrani okoli rdeče zvezde:

  https://pbs.twimg.com/media/DkQ3BzXW4AE2KKg.jpg

  • Da. Vlada takšnih luzerjev, ki so v zgodovini samostojne Slovenije zabeležili najvišjo rast in najvišje profite v zasebnem sektorju. Res, neverjetni luzerji. Kakšen gospodarski bum bi šele bil, če bi bili dejansko sposobni.

   • Taka vlada je bila Janševa vlada leta 2004-2008.

    Tudi ta visoka gospodarska rast je bila posledica ukrepov, ki jih je začel Janša in z odporom nadaljevala Bratuškova. Cerar je delal samo škodo.

    In seveda ne pozabimo, kako vse fajn je v zdravstvu, pa bančni luknji…

 17. Ob tem, da se nam obeta katastrofalno slaba vlada, vidim, da levaki čedalje bolj tulijo.

  In potem drugim očitajo žaljenje.

  Slovenija bo šla po poti Venezuele, hkrati bodo pa imeli težave vso to krivdo spet spraviti na dežurnega krivca Janšo.

  Za državo bi bilo dobro, če bi levi poslanci nehali poslušati mafijo iz ozadja ali pa opustiti svoje ege in bi sodelovali s stranko SDS. Konec koncev so levaki mnogo bolj žalili in lagali o SDS kot obratno (obratno je bila ponavadi le reakcija).

Comments are closed.